Ράνια Σβίγκου

Γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Ράνια Σβίγκου

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στην Κυψέλη και εντάχθηκε στην Αριστερά στα φοιτητικά της χρόνια, όταν σπούδαζε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές.
Μέσα από τις γραμμές της Νεολαίας Συνασπισμού συμμετείχε στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, στο φοιτητικό και φεμινιστικό κίνημα, στο κίνημα ενάντια στην νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Υπήρξε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της Νεολαίας Συνασπισμού.

Συνέχισε τις σπουδές της στην Ελλάδα (μεταπτυχιακό στην Πολιτική Επιστήμη στο ΕΚΠΑ) και στο Παρίσι (μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ). Παράλληλα εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα.

Ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, το 2015 εκλέχθηκε μέλος της Πολιτικής του Γραμματείας, αναλαμβάνοντας εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, σε μια δύσκολη συγκυρία.
Τον Ιούλιο του 2019 ορίστηκε υπεύθυνη στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Συμμετέχει ενεργά στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του Προοδευτικού Φόρουμ, συμβάλλοντας στην αναγκαία συστράτευση αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μετώπου για ριζοσπαστικές, κοινωνικές, φεμινιστικές, και πράσινες πολιτικές.

Αρθρογραφεί σε έντυπα και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης.

ταχυδρομική διεύθυνση: Πλατεία Ελευθερίας 1, 10553 Αθήνα

τηλ: +30 2103378400