25/11/2020

Τ. Ελευθεριάδου: Ο αγώνας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών μάς αφορά όλες και όλους

Μήνυμα της βουλεύτριας Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών.
Η 25η Νοεμβρίου ορίστηκε από τον ΟΗΕ το 1999, ως Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών. Είναι ημέρα αφύπνισης της Κοινωνίας σχετικά με την παγκόσμια αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, που τείνει να πάρει και χαρακτήρα πανδημίας, σύμφωνα και με τον ΟΗΕ.
Η βία κατά των γυναικών είναι φαινόμενο που-δυστυχώς- είναι εδώ και επηρεάζει τις γυναίκες όλων των ηλικιών.  Η άσκηση σωματικής βίας παρατηρείται σε όλες τις κοινωνικές και πολιτισμικές ομάδες. Αποτελεί παράβαση του ανθρώπινου δικαιώματος της γυναίκας στην ελευθερία, την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και-τελικά- στη ζωή. Μόνο το 2020 σημειώθηκαν στη χώρα μας 9 γυναικοκτονίες.
Η βία κατά των γυναικών μάς αφορά όλους και όλες. Απαιτεί τη συστράτευση όλων. Η σιωπή και ο φόβος είναι σύμμαχοι της εξάπλωσης του φαινομένου.
Η Πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα στήριξης των θυμάτων και δημιουργίας συνθηκών ασφάλειας, ώστε να «ανοίξουν στόματα», πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών, ελέω πανδημίας.
Η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να δραστηριοποιήσει αποτελεσματικά το ειδικό επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, η δημιουργία του οποίου ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Μίλα γι` αυτό! Μη φοβάσαι! Δεν είσαι μόνη... Δεν είσαι η μόνη!