ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

25/11/2020

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: «Σοβαρά προβλήματα στο Γηροκομείο Αθηνών λόγω της προσωρινής διοίκησης»

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: «Σοβαρά προβλήματα στο Γηροκομείο Αθηνών λόγω της προσωρινής διοίκησης»Τα σοβαρά προβλήματα στο Γηροκομείο Αθηνών λόγω της προσωρινής διοίκησης, αναδεικνύουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με ερώτηση τους που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Παιδείας, Νίκου Φίλη και συνυπογράφουν οι βουλευτές Θεανώ Φωτίου, Αν. Τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νίκος Βούτσης, τ. Πρόεδρος της Βουλής, Χριστόφορος Βερναρδάκης, πρ. Υπουργός, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας, Κώστας Ζαχαριάδης, Τομεάρχης Εσωτερικών και Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Τομεάρχης Δικαιοσύνης.

Το παλαιότερο  φιλανθρωπικό ίδρυμα της χώρας, που ιδρύθηκε το έτος 1864, είναι  η Ελεήμων Εταιρεία  Αθηνών γνωστή ως Γηροκομείο Αθηνών.
Από το 2016 το Γηροκομείο διοικείται από προσωρινές  διοικήσεις, που διορίσθηκαν από τον Δήμο Αθηναίων και το δικαστήριο, και από τον Ιούλιο 2018 από προσωρινή διοίκηση  με πρόεδρο τον κ.  Ζώη Κολιό, συνεχώς και με  εναλλασσόμενα τα  μέλη του Δ.Σ., τα οποία διορίζονται με δικαστικές αποφάσεις και προσωρινές δικαστικές διαταγές, χωρίς τις περισσότερες φορές να κλητεύονται οι αρχικοί διάδικοι. Όλες οι δικαστικές αποφάσεις και οι δικαστικές διαταγές, παρατείνοντας τη θητεία της προσωρινής διοίκησης, δίνουν  την εντολή σε αυτή να διενεργήσει, εντός τακτής σύντομης προθεσμίας,  αρχαιρεσίες προς ανάδειξη αιρετής διοικήσεως στο σωματείο.

Οι προσωρινές διοικήσεις, παρά  τις σαφείς  δικαστικές εντολές για την διεξαγωγή αρχαιρεσιών, δεν έχουν προκηρύξει μέχρι και σήμερα αρχαιρεσίες με διάφορες προφάσεις και κατά συνέπεια στερούνται νομιμοποίησης, διότι η εντολή που έχουν λάβει από το δικαστήριο συνδέεται με την διεξαγωγή αρχαιρεσιών. Παρά ταύτα παραμένουν στη διοίκηση του Γηροκομείου και διαχειρίζονται  την τεράστια περιουσία του χωρίς να λογοδοτούν σε κανένα, καθώς δεν συγκαλούν γενική συνέλευση των μελών του σωματείου, δεν συντάσσουν απολογισμούς για την οικονομική διαχείριση της ελεύθερης περιουσίας του και των κληροδοτημάτων, τα οποία  υπερβαίνουν τα 70.
Επιπλέον, δεν κοινοποιούν στον εποπτεύοντα Δήμο Αθηναίων τα πρακτικά των αποφάσεων του Δ.Σ., ως έχουν υποχρέωση, δεν καταθέτουν τα στοιχεία της διαχειρίσεως και δεν  καλούν στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου τον διορισμένο επίτροπο του Δήμου Αθηναίων.

Είναι γεγονός ότι το Γηροκομείο Αθηνών, παρά την τεράστια ακίνητη περιουσία του, με παραπάνω από 850 ακίνητα,  πολλά εκ των οποίων  μεγάλης αξίας, είναι καταχρεωμένο και οφείλει άνω των 60.000.000 ευρώ στο Δημόσιο, σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, στις τράπεζες, για μισθούς εργαζομένων, σε ιδιώτες προμηθευτές, σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.ο.κ..
Στους δε εργαζομένους καταβάλλει μόνο μικρά ποσά έναντι του μισθού τους.
Σχεδόν όλα τα μισθώματα των ακίνητών του και οι τραπεζικοί λογαριασμοί είναι κατασχεμένοι. Φυσικά, μία προσωρινή διοίκηση με περιορισμένες αρμοδιότητες δεν μπορεί να αντιμετωπίσει  το χάος αυτό, αλλά  μόνο μία αιρετή διοίκηση, η οποία θα έχει πλήρεις  αρμοδιότητες.

Η άθλια οικονομική κατάσταση του Γηροκομείου οφείλεται στην κακοδιαχείριση από τις προηγούμενες αιρετές  διοικήσεις  υπό την προεδρία  στο Δ.Σ του  Αρχιμανδρίτη  Προκόπη, κατά κόσμο Νικολάου Μπούμπα, και στις πράξεις υπεξαιρέσεως της περιουσίας του Γηροκομείου και δεν κατέστη δυνατόν να διορθωθεί παρά του αντιθέτου επαγγελίες των προσωρινών διοικήσεων. Πρόσφατα, ο πρώην πρόεδρος του Γηροκομείου, Νικόλαος Μπούμπας, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 16 ετών και 6 μηνών για απιστία και υπεξαίρεση κατά συναυτουργία και κατ` εξακολούθηση, σημειωτέον δεν δόθηκε αναστολή στην έκτιση της ποινής, με το Β` Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών στη σχετική απόφασή του να αποδίδει ευθύνες για την κακοδιαχείριση και κατασπατάληση της περιουσίας του Γηροκομείου Αθηνών και των κληροδοτημάτων του, που έφεραν το ιστορικό ίδρυμα στη σημερινή οικτρή κατάσταση.

Κατά την απολογία του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο κατηγορούμενος Νικόλαος  Μπούμπας  είχε καταθέσει στο Δικαστήριο επιστολή του Ζώη Κολιού, προέδρου του προσωρινού ΔΣ του Γηροκομείου, με την οποία ο Ζώης Κολιός ισχυρίζεται ότι το Γηροκομείο  δεν υπέστη τις  αναφερόμενες στο κατηγορητήριο ζημίες από τις πράξεις του Νικολάου Μπούμπα, γιατί στηρίχτηκε σε λάθος στοιχεία, ότι η κατηγορία είναι λανθασμένη, και είχε ζητήσει αναβολή της εκδικάσεως, μολονότι η δίκη  ήταν στο τελικό στάδιο ώστε να συνταχθεί νέα οικονομική έκθεση. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του κατηγορουμένου. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται όχι μόνο από τα δημοσιεύματα του τύπου, αλλά και από τις δηλώσεις του Νικολάου Μπούμπα στην  ιστοσελίδα “kourdistoportocali.gr” [1] την 20η.11.2020.

Με την με αριθ.  1527/25-10-2019 ερώτηση οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση της ΝΔ,  ότι μεθοδεύεται η μη υποβολή δηλώσεως συνεχίσεως της δίκης για τις εκκρεμούσες δικογραφίες, καθώς ο Ζώης Κολιός δεν  υπέβαλλε δήλωση μέχρι την 31.10.2019, ότι το Γηροκομείο Αθηνών επιθυμεί την πρόοδο της ποινικής διαδικασίας σύμφωνα με το άρθρο 464 ΠΚ του νέου ποινικού κώδικα και συγκεκριμένα  για την με ΑΒΜ ΕΔ2016/366 ποινική δικογραφία,  με την  οποία είχε ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του Νικολάου Μπούμπα για τα αδικήματα της απιστίας και υπεξαίρεσης σε βαθμό κακουργήματος για ποσό ύψους 534.000 ευρώ.   Αποτέλεσμα της μη κατάθεσης της δήλωσης αυτής  ήταν  να εκδοθεί το  υπ. αριθ. 2475/2020 βούλευμα, του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών με το οποίο έπαυσε την ποινική δίωξη σε βάρος του Νικολάου Μπούμπα για το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βαθμό κακουργήματος.  Ρητά το υπ. αριθ. 2475/2020 βούλευμα αναφέρει ότι «ΠΑΥΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ, ΛΟΓΩ ΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΓΚΛΗΣΕΩΣ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΉ δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του Νικολάου ΜΠΟΥΜΠΑ του Αντωνίου για την πράξη της υπεξαίρεσης αντικειμένου που υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ, πράξη που φέρεται ότι τέλεσε στην Αθήνα στις 29.12.2014.»

Εξάλλου, τον Ιούλιο του 2018  το σωματείο εργαζομένων  του Γηροκομείου (Σ.Π.Ε.Ε.Α.) και η  δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» είχαν ενημερώσει σχετικά τον Ζώη Κολιό και την Πολυξένη Πραστάκου με εξώδικες δηλώσεις τους.

Επειδή το ζήτημα του Γηροκομείου Αθηνών είναι μείζονος κοινωνικής σημασίας, καθώς αφορά σημαντικό αριθμό πολιτών τρίτης ηλικίας και τις οικογένειες τους.

Επειδή η παρούσα διοίκηση μολονότι της έχει δοθεί από τον Ιούνιο 2019  σαφής δικαστική εντολή να διενεργήσει αρχαιρεσίες, με διάφορες προφάσεις, δεν συμμορφώνεται εντός των δια των δικαστικών αποφάσεων τακτών προθεσμιών,  τις οποίες αφήνει να περάσουν άπρακτες, και στη συνέχεια ζητάει παράταση της θητείας της μονομερώς.
Επειδή ο πρώην πρόεδρος του Γηροκομείου καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης για την κακοδιαχείριση και κατασπατάληση της περιουσίας του Γηροκομείου Αθηνών και των κληροδοτημάτων του.
Επειδή ο προσωρινός Πρόεδρος του ΔΣ παρενέβη στο δικαστήριο με επιστολή του για να αμφισβητήσει την αξιοπιστία του δικαστικού βουλεύματος.
Επειδή η σκανδαλώδης κακοδιαχείριση που ασκήθηκε στο Γηροκομείο Αθηνών και η κατασπατάληση της περιουσίας του και των κληροδοτημάτων του προκάλεσε στο Ίδρυμα ζημία εκατομμυρίων ευρώ.
Επειδή, κατ’ ακολουθία των ανωτέρω, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να διεξαχθούν άμεσα αρχαιρεσίες προς ανάδειξη αιρετής διοικήσεως.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1)    Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να επιλυθεί το χρονίζον ζήτημα του Γηροκομείου Αθηνών, που αδυνατεί λόγω των χρεών να ανταποκριθεί στην αποστολή του και καθημερινά επιδεινώνεται η οικονομική του κατάσταση σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και οι προσωρινές διοικήσεις με διάφορα προσχήματα αποφεύγουν να διενεργήσουν αρχαιρεσίες με αποτέλεσμα  για τέσσερα χρόνια να διοικείται  από προσωρινές διοικήσεις;

2)    Δεδομένου ότι ο Δήμος Αθηναίων λόγω νομοθεσίας αδυνατεί να ασκήσει πραγματική εποπτεία στο Γηροκομείο Αθηνών, θα προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση για να εκσυγχρονισθεί  ο πεπαλαιωμένος νόμος για την εποπτεία των δήμων στα φιλανθρωπικά ιδρύματα, ώστε οι δήμοι να αποκτήσουν  ουσιαστικές αρμοδιότητες για την  άσκηση της εποπτείας;

3)    Θεωρούν λογικό το Γηροκομείο Αθηνών  επί τρία  χρόνια  να διοικείται βάση δικαστικών αποφάσεων από προσωρινές διοικήσεις από τα ίδια πρόσωπα, που με διάφορες  προφάσεις αποφεύγουν να διενεργήσουν αρχαιρεσίες; Με ποιο τρόπο προτίθενται να προκαλέσουν τη συμμόρφωση της προσωρινής Διοίκησης προς το περιεχόμενο των αποφάσεων που διατάσσουν τη διενέργεια αρχαιρεσιών;

4)      Θεωρούν ότι ο προσωρινός πρόεδρος Ζώης Κολιός  και το  προσωρινό διοικητικό συμβούλιο, καθ’ υπέρβαση της μόνης αρμοδιότητος να διεξάγουν εκλογές, προασπίζουν τα συμφέροντα του σωματείου με το να μην καταθέτουν εγκλήσεις για διαπιστωμένες κακουργηματικές πράξεις και συνεχίζοντας την προσπάθεια αθώωσης προηγούμενων Δ.Σ.;

5)    Προτίθενται να προβούν σε ενέργειες προκειμένου να εξετασθεί  η ποινική ευθύνη  της προσωρινής διοίκησης και του προέδρου αυτής,  από τον Ιούλιο του 2018, για τις παραπάνω ηθελημένες παραλείψεις που συνιστούν τα  αδικήματα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, υπόθαλψη εγκληματία και παράβαση καθήκοντος; Αν ναι σε ποιες;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Εσωτερικών
Δικαιοσύνης

ΘΕΜΑ: «Σοβαρά προβλήματα στο Γηροκομείο Αθηνών λόγω της προσωρινής διοίκησης»    

Το παλαιότερο  φιλανθρωπικό ίδρυμα της χώρας, που ιδρύθηκε το έτος 1864, είναι  η Ελεήμων Εταιρεία  Αθηνών γνωστή ως Γηροκομείο Αθηνών. Από το 2016 το Γηροκομείο διοικείται από προσωρινές  διοικήσεις, που διορίσθηκαν από τον Δήμο Αθηναίων και το δικαστήριο, και από τον Ιούλιο 2018 από προσωρινή διοίκηση  με πρόεδρο τον κ.  Ζώη Κολιό, συνεχώς και με  εναλλασσόμενα τα  μέλη του Δ.Σ., τα οποία διορίζονται με δικαστικές αποφάσεις και προσωρινές δικαστικές διαταγές, χωρίς τις περισσότερες φορές να κλητεύονται οι αρχικοί διάδικοι. Όλες οι δικαστικές αποφάσεις και οι δικαστικές διαταγές, παρατείνοντας τη θητεία της προσωρινής διοίκησης, δίνουν  την εντολή σε αυτή να διενεργήσει, εντός τακτής σύντομης προθεσμίας,  αρχαιρεσίες προς ανάδειξη αιρετής διοικήσεως στο σωματείο.
Οι προσωρινές διοικήσεις, παρά  τις σαφείς  δικαστικές εντολές για την διεξαγωγή αρχαιρεσιών, δεν έχουν προκηρύξει μέχρι και σήμερα αρχαιρεσίες με διάφορες προφάσεις και κατά συνέπεια στερούνται νομιμοποίησης, διότι η εντολή που έχουν λάβει από το δικαστήριο συνδέεται με την διεξαγωγή αρχαιρεσιών. Παρά ταύτα παραμένουν στη διοίκηση του Γηροκομείου και διαχειρίζονται  την τεράστια περιουσία του χωρίς να λογοδοτούν σε κανένα, καθώς δεν συγκαλούν γενική συνέλευση των μελών του σωματείου, δεν συντάσσουν απολογισμούς για την οικονομική διαχείριση της ελεύθερης περιουσίας του και των κληροδοτημάτων, τα οποία  υπερβαίνουν τα 70. Επιπλέον, δεν κοινοποιούν στον εποπτεύοντα Δήμο Αθηναίων τα πρακτικά των αποφάσεων του Δ.Σ., ως έχουν υποχρέωση, δεν καταθέτουν τα στοιχεία της διαχειρίσεως και δεν  καλούν στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου τον διορισμένο επίτροπο του Δήμου Αθηναίων.
Είναι γεγονός ότι το Γηροκομείο Αθηνών, παρά την τεράστια ακίνητη περιουσία του, με παραπάνω από 850 ακίνητα,  πολλά εκ των οποίων  μεγάλης αξίας, είναι καταχρεωμένο και οφείλει άνω των 60.000.000 ευρώ στο Δημόσιο, σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, στις τράπεζες, για μισθούς εργαζομένων, σε ιδιώτες προμηθευτές, σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.ο.κ.. Στους δε εργαζομένους καταβάλλει μόνο μικρά ποσά έναντι του μισθού τους. Σχεδόν όλα τα μισθώματα των ακίνητών του και οι τραπεζικοί λογαριασμοί είναι κατασχεμένοι. Φυσικά, μία προσωρινή διοίκηση με περιορισμένες αρμοδιότητες δεν μπορεί να αντιμετωπίσει  το χάος αυτό, αλλά  μόνο μία αιρετή διοίκηση, η οποία θα έχει πλήρεις  αρμοδιότητες.
Η άθλια οικονομική κατάσταση του Γηροκομείου οφείλεται στην κακοδιαχείριση από τις προηγούμενες αιρετές  διοικήσεις  υπό την προεδρία  στο Δ.Σ του  Αρχιμανδρίτη  Προκόπη, κατά κόσμο Νικολάου Μπούμπα, και στις πράξεις υπεξαιρέσεως της περιουσίας του Γηροκομείου και δεν κατέστη δυνατόν να διορθωθεί παρά του αντιθέτου επαγγελίες των προσωρινών διοικήσεων. Πρόσφατα, ο πρώην πρόεδρος του Γηροκομείου, Νικόλαος Μπούμπας, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 16 ετών και 6 μηνών για απιστία και υπεξαίρεση κατά συναυτουργία και κατ` εξακολούθηση, σημειωτέον δεν δόθηκε αναστολή στην έκτιση της ποινής, με το Β` Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών στη σχετική απόφασή του να αποδίδει ευθύνες για την κακοδιαχείριση και κατασπατάληση της περιουσίας του Γηροκομείου Αθηνών και των κληροδοτημάτων του, που έφεραν το ιστορικό ίδρυμα στη σημερινή οικτρή κατάσταση.
Κατά την απολογία του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο κατηγορούμενος Νικόλαος  Μπούμπας  είχε καταθέσει στο Δικαστήριο επιστολή του Ζώη Κολιού, προέδρου του προσωρινού ΔΣ του Γηροκομείου, με την οποία ο Ζώης Κολιός ισχυρίζεται ότι το Γηροκομείο  δεν υπέστη τις  αναφερόμενες στο κατηγορητήριο ζημίες από τις πράξεις του Νικολάου Μπούμπα, γιατί στηρίχτηκε σε λάθος στοιχεία, ότι η κατηγορία είναι λανθασμένη, και είχε ζητήσει αναβολή της εκδικάσεως, μολονότι η δίκη  ήταν στο τελικό στάδιο ώστε να συνταχθεί νέα οικονομική έκθεση. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του κατηγορουμένου. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται όχι μόνο από τα δημοσιεύματα του τύπου, αλλά και από τις δηλώσεις του Νικολάου Μπούμπα στην  ιστοσελίδα “kourdistoportocali.gr” την 20η.11.2020.
Με την με αριθ.  1527/25-10-2019 ερώτηση οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση της ΝΔ,  ότι μεθοδεύεται η μη υποβολή δηλώσεως συνεχίσεως της δίκης για τις εκκρεμούσες δικογραφίες, καθώς ο Ζώης Κολιός δεν  υπέβαλλε δήλωση μέχρι την 31.10.2019, ότι το Γηροκομείο Αθηνών επιθυμεί την πρόοδο της ποινικής διαδικασίας σύμφωνα με το άρθρο 464 ΠΚ του νέου ποινικού κώδικα και συγκεκριμένα  για την με ΑΒΜ ΕΔ2016/366 ποινική δικογραφία,  με την  οποία είχε ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του Νικολάου Μπούμπα για τα αδικήματα της απιστίας και υπεξαίρεσης σε βαθμό κακουργήματος για ποσό ύψους 534.000 ευρώ.   Αποτέλεσμα της μη κατάθεσης της δήλωσης αυτής  ήταν  να εκδοθεί το  υπ. αριθ. 2475/2020 βούλευμα, του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών με το οποίο έπαυσε την ποινική δίωξη σε βάρος του Νικολάου Μπούμπα για το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βαθμό κακουργήματος.  Ρητά το υπ. αριθ. 2475/2020 βούλευμα αναφέρει ότι «ΠΑΥΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ, ΛΟΓΩ ΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΓΚΛΗΣΕΩΣ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΉ δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του Νικολάου ΜΠΟΥΜΠΑ του Αντωνίου για την πράξη της υπεξαίρεσης αντικειμένου που υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ, πράξη που φέρεται ότι τέλεσε στην Αθήνα στις 29.12.2014.»
Εξάλλου, τον Ιούλιο του 2018  το σωματείο εργαζομένων  του Γηροκομείου (Σ.Π.Ε.Ε.Α.) και η  δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» είχαν ενημερώσει σχετικά τον Ζώη Κολιό και την Πολυξένη Πραστάκου με εξώδικες δηλώσεις τους.
Επειδή το ζήτημα του Γηροκομείου Αθηνών είναι μείζονος κοινωνικής σημασίας, καθώς αφορά σημαντικό αριθμό πολιτών τρίτης ηλικίας και τις οικογένειες τους.
Επειδή η παρούσα διοίκηση μολονότι της έχει δοθεί από τον Ιούνιο 2019  σαφής δικαστική εντολή να διενεργήσει αρχαιρεσίες, με διάφορες προφάσεις, δεν συμμορφώνεται εντός των δια των δικαστικών αποφάσεων τακτών προθεσμιών,  τις οποίες αφήνει να περάσουν άπρακτες, και στη συνέχεια ζητάει παράταση της θητείας της μονομερώς.
Επειδή ο πρώην πρόεδρος του Γηροκομείου καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης για την κακοδιαχείριση και κατασπατάληση της περιουσίας του Γηροκομείου Αθηνών και των κληροδοτημάτων του.
Επειδή ο προσωρινός Πρόεδρος του ΔΣ παρενέβη στο δικαστήριο με επιστολή του για να αμφισβητήσει την αξιοπιστία του δικαστικού βουλεύματος.
Επειδή η σκανδαλώδης κακοδιαχείριση που ασκήθηκε στο Γηροκομείο Αθηνών και η κατασπατάληση της περιουσίας του και των κληροδοτημάτων του προκάλεσε στο Ίδρυμα ζημία εκατομμυρίων ευρώ.
Επειδή, κατ’ ακολουθία των ανωτέρω, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να διεξαχθούν άμεσα αρχαιρεσίες προς ανάδειξη αιρετής διοικήσεως.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να επιλυθεί το χρονίζον ζήτημα του Γηροκομείου Αθηνών, που αδυνατεί λόγω των χρεών να ανταποκριθεί στην αποστολή του και καθημερινά επιδεινώνεται η οικονομική του κατάσταση σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και οι προσωρινές διοικήσεις με διάφορα προσχήματα αποφεύγουν να διενεργήσουν αρχαιρεσίες με αποτέλεσμα  για τέσσερα χρόνια να διοικείται  από προσωρινές διοικήσεις;
Δεδομένου ότι ο Δήμος Αθηναίων λόγω νομοθεσίας αδυνατεί να ασκήσει πραγματική εποπτεία στο Γηροκομείο Αθηνών, θα προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση για να εκσυγχρονισθεί  ο πεπαλαιωμένος νόμος για την εποπτεία των δήμων στα φιλανθρωπικά ιδρύματα, ώστε οι δήμοι να αποκτήσουν  ουσιαστικές αρμοδιότητες για την  άσκηση της εποπτείας;
Θεωρούν λογικό το Γηροκομείο Αθηνών  επί τρία  χρόνια  να διοικείται βάση δικαστικών αποφάσεων από προσωρινές διοικήσεις από τα ίδια πρόσωπα, που με διάφορες  προφάσεις αποφεύγουν να διενεργήσουν αρχαιρεσίες; Με ποιο τρόπο προτίθενται να προκαλέσουν τη συμμόρφωση της προσωρινής Διοίκησης προς το περιεχόμενο των αποφάσεων που διατάσσουν τη διενέργεια αρχαιρεσιών;
Θεωρούν ότι ο προσωρινός πρόεδρος Ζώης Κολιός  και το  προσωρινό διοικητικό συμβούλιο, καθ’ υπέρβαση της μόνης αρμοδιότητος να διεξάγουν εκλογές, προασπίζουν τα συμφέροντα του σωματείου με το να μην καταθέτουν εγκλήσεις για διαπιστωμένες κακουργηματικές πράξεις και συνεχίζοντας την προσπάθεια αθώωσης προηγούμενων Δ.Σ.;
Προτίθενται να προβούν σε ενέργειες προκειμένου να εξετασθεί  η ποινική ευθύνη  της προσωρινής διοίκησης και του προέδρου αυτής,  από τον Ιούλιο του 2018, για τις παραπάνω ηθελημένες παραλείψεις που συνιστούν τα  αδικήματα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, υπόθαλψη εγκληματία και παράβαση καθήκοντος; Αν ναι σε ποιες;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Βούτσης Νίκος
Βερναρδάκης Χριστόφορος
Τζανακόπουλος Δημήτρης
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Ζαχαριάδης Κώστας
Ξανθόπουλος ΘεόφιλοςΧρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ