02/02/2021

Γ. Μπαλάφας: Άμεση ρευστότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με μη επιστρεπτέα προκαταβολή - Ρύθμιση ιδιωτικού χρέους - Κατάργηση Πτωχευτικού Κώδικα

Γ. Μπαλάφας: Άμεση ρευστότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με μη επιστρεπτέα προκαταβολή - Ρύθμιση ιδιωτικού χρέους - Κατάργηση  Πτωχευτικού Κώδικα

Σημεία της χθεσινής συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό BlueSky(στoυς δημοσιογράφους Γ. Καραμέρο, Σ. Ξενάκη)

Για τις καταγγελίες κακοποίησης  που αποκαλύπτονται συνεχώς το τελευταίο διάστημα
Τα φαινόμενα βίας όλων των μορφών είναι ένα γνώρισμα των κοινωνιών μας. Με την γενναία πράξη της Σοφίας Μπεκατώρου το ζήτημα αυτό βγήκε έντονα στην επιφάνεια. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η βία, είτε κοινωνική, είτε ενδοοικογενειακή, όπως έλεγε ο Α. Καμύ “είναι πανταχού παρούσα και πάντα καταδικαστέα”.

Για το εμβόλιο και την άρση της πατέντας
Η επιστημονική κοινότητα ισχυρίζεται ότι για να φτάσουμε να μιλάμε για ανοσία θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Με τους ρυθμούς που έχουμε, όμως, στη χώρα μας αυτό θα επιτευχθεί το 2023, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο 2021 θα έχει εμβολιαστεί μόλις το 23%.
Η κυβέρνηση είναι πολύ ικανή στους υπολογισμούς στο “χαρτί”, αλλά ούτε καν τα εμβολιαστικά κέντρα δεν έχει ακόμα καταφέρει να λειτουργήσει.
Οι πολυεθνικές-φαρμακευτικές εταιρίες, από την άλλη, έχουν ως προτεραιότητα την μεγιστοποίηση του κέρδους τους. Και πραγματικά, δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί δεν ασκείται συνολικά από τις χώρες της ΕΕ η μέγιστη πίεση προς τις φαρμακευτικές εταιρίες, ώστε να αρθούν οι πατέντες. Αυτό ζητά εξάλλου και ο ΠΟΥ, όπως ανακοινώθηκε στη προχθεσινή επικοινωνία Τσίπρα – Adhanom/Γεν. Διευθυντή του ΠΟΥ. Έτσι θα καταφέρουμε να υπάρξει παραγωγή εμβολίων από πολλές φαρμακευτικές βιομηχανίες και θα πετύχουμε τον άμεσο εμβολιασμό θωρακίζοντας τον πληθυσμό. Και η κ. Μητσοτάκη οφείλει να δραστηριοποιηθεί στην κατεύθυνση αυτή.

Για την στήριξη της οικονομία και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Οι δύσκολες υγειονομικές και οικονομικές στιγμές που περνάμε χρειάζονται πανστρατιά και κοινωνική συνοχή. Και σίγουρα, αυτό που δεν χρειάζεται ο κόσμος της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, που δοκιμάζεται σκληρά, είναι επίδειξη πυγμής και προκλήσεις. Η δήλωση του κ. Γεωργιάδη προς τους επαγγελματίες της εστίασης ότι «Όποιος θέλει, να φέρει τα κλειδιά του (καταστήματος) …εδώ. Τα αναλαμβάνω εγώ» είναι θρασύτατη πρόκληση.
Όλοι οι εκπρόσωποι φορέων της μεσαίας τάξης λένε σε όλους τους τόνους ότι οι επιχειρήσεις τους καταρρέουν και ότι η μέθοδος του «ακορντεόν» δεν βοηθάει. Η λογική του κ. Μητσοτάκη ότι όταν μειώνονται τα κρούσματα θα ανοίγουμε και όταν αυξάνουν θα κλείνουμε, δείχνει παντελή έλλειψη σχεδιασμού. Η πρότασή μας, που επαναλαμβάνουμε συνεχώς, είναι η συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση, ώστε να μπορεί να γίνει μια σοβαρή πρόβλεψη και να ακολουθηθούν στοχευμένες ενέργειες.
Όσον αφορά τη στήριξη της οικονομίας, η πρότασή μας είναι: να υπάρξει άμεση ρευστότητα προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με μη επιστρεπτέα προκαταβολή. Η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Η κατάργηση του ψηφισθέντος Πτωχευτικού Κώδικα.
Τέλος, θεωρώ ότι χρειάζεται ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών πόρων. Για παράδειγμα, γιατί να δοθούν 20 εκ. για την πρόσληψη αστυνομικών στα Πανεπιστήμια, όπως ορίζεται στο κατάπτυστο νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, ενώ θα μπορούσαν να διατεθούν για κάλυψη άμεσων αναγκών;