11/02/2021

Ερώτηση 39 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Πρόσληψη παθολόγων και καρδιολόγων στις Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης

Με αφορμή την κατάθεση ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα την πρόσληψη παθολόγων και καρδιολόγων στις Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης από 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με πρωτοβουλία του Χρήστου Γιαννούλη, βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Με τροπολογία και χωρίς αιτιολογική έκθεση η κυβέρνηση πέρασε διάταξη που επιτρέπει να εργάζονται στις μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης (ΜΧΑ) παθολόγοι ή καρδιολόγοι μετά από τρίμηνη εκπαίδευση σε δημόσιο ή ιδιωτικό κέντρο.

Πρόκειται για μία αυθαίρετη και πρωτοφανή για τα ελληνικά αλλά και τα διεθνή δεδομένα νομοθετική ρύθμιση και ήδη η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία ζήτησε την ανάκληση της.

Αν αναλογιστεί κανείς, ότι η ειδικότητα της νεφρολογίας διαρκεί 4 χρόνια επιπλέον του ενός χρόνου της ειδικότητας της παθολογίας, η τρίμηνη εκπαίδευση είναι εξαιρετικά ελάχιστος χρόνος. Ως εκ τούτου θα πρέπει να διασφαλίζεται η επιστημονική και επαγγελματική επάρκεια των ιατρών αυτών, ώστε να είναι ικανοί να ασκήσουν ιατρικές πράξεις στο σχετικό αντικείμενο εντός των ΜΧΑ.

Με ερώτηση που κατέθεσα στον υπουργό Υγείας και την οποία συνυπογράφουν 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ζητάμε να ενημερωθούμε σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί το υπουργείο ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία των δημόσιων Μονάδων Τεχνητού Νεφρού ως προς το προσωπικό τους αλλά και ως προς τον εκσυγχρονισμό του τεχνολογικού εξοπλισμού τους.

Παράλληλα ερωτάται ο υπουργός πως θα διασφαλιστεί η επιστημονική και επαγγελματική επάρκεια των παθολόγων και καρδιολόγων, που θα επανδρώσουν τις Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης με βάση την παραπάνω πρόβλεψη;»

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση όπως κατατέθηκε στη βουλή:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Πρόσληψη παθολόγων και καρδιολόγων στις Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης»

Στον πρόσφατο νόμο με αριθμ. 4771/2021 και τίτλο «Κύρωση: α) της από 11.12.2020 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση (John S. Latsis Public Benefit Foundation)» και του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ”» και β) της από 9.12.2020 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της 4ης Υ.Πε. Μακεδονίας και Θράκης, του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο», της Άννας Μαρίας Λουίζας Ιωάννη Λάτση και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Υγείας» κατατέθηκε η με αριθμ. 72/130/ 27.1.2021 τροπολογία, όπου μεταξύ άλλων ρυθμίζει και θέματα λειτουργίας των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης.

Ειδικότερα προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 39 άρθρο με την οποία ενσματώθηκε η ως άνω τροπολογία ότι:

« 2. Κατά τη διάρκεια της βάρδιας - χρήσης μηχανημάτων των Μ.Χ.Α. είναι υποχρεωτική η παρουσία ειδικευμένου ιατρού. Η αντιστοιχία Νεφρολόγων/ασθενών, συμπεριλαμβανομένου του υπευθύνου, πρέπει να είναι ένας Νεφρολόγος για κάθε σαράντα (40) ασθενείς, με ελάχιστο όριο δύο ειδικευμένους Νεφρολόγους ανά Μονάδα, συμπεριλαμβανομένου του υπευθύνου. Στη Μ.Χ.Α. δεν μπορεί να εργάζονται γιατροί άνευ ειδικότητας. Ελλείψει νεφρολόγων και μετά την πάροδο τριάντα (30) ημερών από την ανάρτηση σχετικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, η Μ.Χ.Α. δύναται να συνεργάζεται με γιατρούς Παθολόγους ή Καρδιολόγους με τρίμηνη εκπαίδευση σε νεφρολογικό τμήμα δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες παρουσίας ειδικευμένου ιατρού σε όλες τις βάρδιες λειτουργίας της Μ.Χ.Α.».

Όπως είναι ευρέως γνωστό, αν και τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάζονται οι Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης (ΜΧΑ) του ιδιωτικού Τομέα, δυστυχώς οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία τους. Οι δυσχέρειες αυτές οφείλονται κυρίως στην υποστελέχωσή τους και τα πολλά χιλιόμετρα, που πρέπει να διανύσουν οι αιμοκαθαιρόμενοι για να φτάσουν σε αυτές. Σύμφωνα με δημοσίευμα στο διαδικτυακό περιοδικό iatronet στις 5.10.2020 η ροή αιμοκαθαρόμενων από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα τον Οκτώβριο του 2020 ήταν 3.887 εξυπηρετούμενοι στο Δημόσιο Τομέα και 7.948 στον Ιδιωτικό Τομέα. Συνολικά οι νεφροπαθείς ανέρχονταν τον ίδιο μήνα σε 11.835 σε όλη τη χώρα.

Προφανώς η έλλειψη ειδικευμένων νεφρολόγων οδηγεί στη σταδιακή αποδυνάμωση των ΜΤΝ και στην επιλογή να εργάζονται στα ΜΧΑ και ιατροί, που έχουν την ειδικότητα του Παθολόγου ή του Καρδιολόγου μετά από τρίμηνη εκπαίδευση σε νεφρολογικό τμήμα δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο αν αναλογιστεί κανείς, ότι η ειδικότητα της νεφρολογίας διαρκεί 4 χρόνια επιπλέον του ενός χρόνου της ειδικότητας της παθολογίας, η τρίμηνη εκπαίδευση είναι εξαιρετικά ελάχιστος χρόνος. Ως εκ τούτου θα πρέπει να διασφαλίζεται η επιστημονική και επαγγελματική επάρκεια των ιατρών αυτών, ώστε να είναι ικανοί να ασκήσουν ιατρικές πράξεις στο σχετικό αντικείμενο εντός των ΜΧΑ.

Επειδή η αιμοκάθαρση δεν αποτελεί μόνο ιατρική πράξη αλλά και μια διαδικασία που έχει αντίκτυπο σε όλη τη ζωή του ασθενούς, αφού εξαρτάται απόλυτα από το μηχάνημα τεχνητού νεφρού.

Ερωτάται ο Υπουργός Υγείας

1) Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία των δημόσιων ΜΤΝ ως προς το προσωπικό τους αλλά και ως προς τον εκσυγχρονισμό του τεχνολογικού εξοπλισμού τους;

2) Πως θα διασφαλιστεί η επιστημονική και επαγγελματική επάρκεια των παθολόγων και καρδιολόγων, που θα επανδρώσουν τις ΜΧΑ με βάση την παραπάνω πρόβλεψη;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γιαννούλης Χρήστος