ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

03/03/2021

Χ. Καφαντάρη: Την παγκόσμια ημέρα ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ διάλεξε η Κυβέρνηση να καταλύσει την προστασία των προστατευόμενων περιοχών

Χ. Καφαντάρη: Την παγκόσμια ημέρα ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ διάλεξε η Κυβέρνηση να καταλύσει την προστασία των προστατευόμενων περιοχών



Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σήμερα, 03/03/2021, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Για τον εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση και την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές»

Σχετικά με τους πληττόμενους συμπολίτες μας στη Θεσσαλία από το σημερινό σεισμό, εύχομαι -και θέλω να πιστεύω- ότι το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη και γενικότερα ο κρατικός μηχανισμός θα ανταποκριθεί στις ανάγκες με πολιτικές βραχείας αποκατάστασης των πληγέντων και το σχέδιο «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να λειτουργήσει, να μην παραμείνει μόνο σχέδιο επί χάρτου.
 Το άρθρο 226 περιλαμβάνει ρυθμίσεις και αναφέρεται στον ν. 4662/2020 που μετά βαΐων και κλάδων ψήφισε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας και τη δημιουργία τους Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνου. Το άρθρο αφορά σε έργα τα οποία θα γίνουν και για την διαχείριση των απορρήτων κονδυλίων.
Το άρθρο 227 έχει να κάνει με παρεκκλίσεις σε δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικής άδειας σε δημόσια ακίνητα των δομών της Πολιτικής Προστασίας που η Πολιτική Προστασία θέλει να φτιάξει σε όλη την Ελλάδα. Εξαιρούνται από συμβολαιογραφικές δηλώσεις των χώρων στάθμευσης, όπως αναφέρει, πιστοποιητικά μεταγραφής, υποθηκοφυλακεία κλπ. Τι σημαίνει αυτό; Δημιουργούνται κάποια ερωτηματικά και θα θέλαμε κάποιες απαντήσεις για το αν αφορά, αν θέλετε, φωτογραφική διάταξη.
Το μείζον ζήτημα είναι ότι παίρνει αρμοδιότητες το Υπουργείο Ανάπτυξης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Με το άρθρο 219. για τις δημόσιες συμβάσεις επιτρέπεται ο κατά παρέκκλιση σχεδιασμός υποπεριοχών -εδώ βάζουμε και καινούργιους επιστημονικούς όρους στην επιστήμη της πολεοδομίας- προστασίας εντός των προστατευόμενων περιοχών για την εξυπηρέτηση μεμονωμένων ήπιων αναπτυξιακών έργων δημοσίου συμφέροντος. Εδώ υπάρχει ερωτηματικό για τον όρο «ήπιων». Αντί, λοιπόν, να υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός που θα καθορίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη μιας περιοχής, τα πιθανά έργα θα είναι αυτά που θα ορίζουν τον τρόπο προστασίας σε τμήματα της περιοχής.
    Φαίνεται ότι δεν έχετε, κύριοι της Κυβέρνησης, υπολογίσει πρόσφατη καταδίκη της χώρας (C-849/19 της 17ης Δεκεμβρίου 2020) για ανεπαρκή προστασία των περιοχών NATURA 2000, αλλά δεν έχετε υπολογίσει και τους στόχους της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στο επίκεντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ζητάμε απόσυρση του άρθρου 219,
    Η 3η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής, που καθιερώθηκε το 1978 από τον ΟΗΕ. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «δάση και βιοπορισμός, υποστηρίζοντας τους ανθρώπους και τον πλανήτη». Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής ευθυγραμμίζεται πλήρως με τους στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη έως το 2030. Εσείς, λοιπόν, σήμερα και με το άρθρο 219 πραγματικά είναι σαν να αδιαφορείτε, σαν να μη λαμβάνετε υπόψη σας τίποτα, είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, είτε από τους στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, μια και είναι γνωστό ότι διανύουμε την εποχή της κλιματικής κρίσης πλέον.


ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρώτα από όλα θα ξεκινήσω με την ευχή και την έκφραση συμπαράστασης από την πλευρά μου σχετικά με τους πληττόμενους συμπολίτες μας στη Θεσσαλία από το σημερινό σεισμό. Εύχομαι -και θέλω να πιστεύω- ότι το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη και γενικότερα ο κρατικός μηχανισμός θα ανταποκριθεί στις ανάγκες με πολιτικές βραχείας αποκατάστασης των πληγέντων και μακροπρόθεσμα να μη ζήσουμε φαινόμενα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών που έχουμε ζήσει το τελευταίο εξάμηνο. Το σχέδιο «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να λειτουργήσει, να μην παραμείνει μόνο σχέδιο επί χάρτου. Αυτό είναι το πρώτο.

Αλλιώς θα ήθελα να ξεκινήσω σήμερα αλλά θα βάλω σαν προτεραιότητα και σε συνέχεια αυτού που είπα πριν -αφορά την πολιτική προστασία της χώρας μας- δυο άρθρα, τα δυο τελευταία του πολυνομοσχεδίου το οποίο συζητάμε. Μιλάμε για το άρθρο 226 και το άρθρο 227. Το άρθρο 226 περιλαμβάνει ρυθμίσεις και αναφέρεται στον ν. 4662/2020 που μετά βαΐων και κλάδων ψήφισε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας και τη δημιουργία τους Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνου.

Το νομοσχέδιο αυτό εμείς δεν το είχαμε ψηφίσει. Όμως, είχαμε εστιάσει στο άρθρο 53 και εδώ αναφέρεται και το άρθρο 226 του πολυνομοσχεδίου που συζητάμε, που αφορά τη διαχείριση των απορρήτων κονδυλίων για την Πολιτική Προστασία. Το άρθρο στο πολυνομοσχέδιο αυτό αφορά για έργα τα οποία θα γίνουν και για την διαχείριση των απορρήτων κονδυλίων.

Όπως καταλαβαίνουμε συμβάσεις θα υπογραφούν. Όμως, θεωρούμε ότι όλα πρέπει να γίνουν με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια. Από την άλλη μεριά. τα πρόσφατα χρήματα -595 εκατομμύρια- χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που υπέγραψε τέλη Γενάρη ο κ. Χαρδαλιάς και ο κ. Σταϊκούρας με εκπρόσωπο της Τράπεζας για ενίσχυση του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων, δηλαδή της Πολιτικής Προστασίας -εκτός από τον covid 19 όπου δυστυχώς μονομερώς έχει εστιάσει η Πολιτική Προστασία, χωρίς να σημαίνει ότι δεν πρέπει να εστιάσει, γιατί είναι το μείζον ζήτημα, αφήνοντας τα άλλα που αφορούν φυσικές καταστροφές- αφορούν αυτά τα κονδύλια και τη χρηματοδότηση και κομμάτια υλικοτεχνικής υποδομής - σχετικά με την εξασφάλιση για τον μηχανισμό υλικοτεχνικής υποδομής για να αντιμετωπίζει φυσικές καταστροφές.

Το άρθρο 227 δε, το τελευταίο που ακολουθεί, έχει να κάνει με παρεκκλίσεις σε δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικής άδειας σε δημόσια ακίνητα των δομών της Πολιτικής Προστασίας που η Πολιτική Προστασία θέλει να φτιάξει σε όλη την Ελλάδα. Εξαιρούνται από συμβολαιογραφικές δηλώσεις των χώρων στάθμευσης, όπως αναφέρει, πιστοποιητικά μεταγραφής, υποθηκοφυλακεία κλπ. Τι σημαίνει αυτό; Δημιουργούνται κάποια ερωτηματικά και θα θέλαμε κάποιες απαντήσεις για το αν αφορά, αν θέλετε, φωτογραφική διάταξη.

Τώρα έρχομαι στο μείζον ζήτημα. Βέβαια, όλο το πολυνομοσχέδιο είναι σημαντικό. Είναι ένα πολυνομοσχέδιο με το οποίο παίρνει αρμοδιότητες το Υπουργείο Ανάπτυξης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και, όπως καταλαβαίνετε, αναφέρομαι στο άρθρο 219.

Πρώτα απ’ όλα θα πω ότι οι επενδύσεις δεν είναι αντίθετες με το περιβάλλον. Συνεχίζει να καλλιεργείται αυτή η αντίληψη, ότι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη είναι αντίθετες με το περιβάλλον. Αυτό είναι ένα ψευδές δίλημμα διότι το περιβάλλον αποτελεί έναν σημαντικό αναπτυξιακό πόρο.

Ας σκεφτούμε τους στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη.  Ας σκεφτούμε, επίσης, τι λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα για την προστασία της βιοποικιλότητας στο πλαίσιο της νέας Πράσινης Συμφωνίας, «New Green Deal». Και μην ξεχνάμε ότι διανύουμε τη δεκαετία προστασίας της βιοποικιλότητας, όπως έχει ανακηρύξει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και απαιτείται μία «πράσινη» ανάκαμψη από την κρίση, ακόμα και την κρίση του κορωνοϊού που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει, σύμφωνα και με τα λεγόμενα του κ. Γκουτιέρες, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Βγήκατε, κύριοι της κυβέρνησης, με σύνθημα: «Επενδύσεις», «ανάπτυξη», «έρχονται οι επενδύσεις». Βέβαια, κάποια σημαντική μεγάλη επένδυση δεν έχουμε δει. Το Ελληνικό πάντα υπάρχει και πάντα θα το λέμε, γιατί οι εξαγγελίες άλλες, η πορεία δύο χρόνια σχεδόν με Νέα Δημοκρατία φέρνει τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Ο επενδυτής, όμως, ο όποιος επενδυτής στη χώρα μας, θέλει να έρθει να επενδύσει σε μία χώρα με κανόνες, σε μία χώρα η οποία έπρεπε ήδη να έχει δασικούς χάρτες. Με τις πολιτικές σας αναιρέσατε πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου είχαν αναρτηθεί και κυρωθεί γύρω στο 50% δασικοί χάρτες -κάτι λιγότερο από το 50%- και αρχίζουμε από την αρχή. Το Κτηματολόγιο δεν ολοκληρώθηκε και τώρα βλέπουμε ότι μεταφέρεται σε άλλο Υπουργείο, άλλο ένα σοβαρό ζήτημα. Επίσης, απαιτούνται οριοθετημένες περιοχές προστασίας της φύσης, με ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες. Αναφέρομαι τώρα στις περιοχές NATURA.

Κύριοι της Κυβέρνησης, με το σχέδιο νόμου και ειδικά με το άρθρο 219 για τις δημόσιες συμβάσεις επιτρέπεται ο κατά παρέκκλιση σχεδιασμός υποπεριοχών -εδώ βάζουμε και καινούργιους επιστημονικούς όρους στην επιστήμη της πολεοδομίας- προστασίας εντός των προστατευόμενων περιοχών για την εξυπηρέτηση μεμονωμένων ήπιων αναπτυξιακών έργων δημοσίου συμφέροντος. Εδώ υπάρχει ερωτηματικό για τον όρο «ήπιων».

Αντί, λοιπόν, να υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός που θα καθορίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη μιας περιοχής, τα πιθανά έργα θα είναι αυτά που θα ορίζουν τον τρόπο προστασίας σε τμήματα της περιοχής.

Φαίνεται ότι δεν έχετε, κύριοι της Κυβέρνησης, υπολογίσει πρόσφατη καταδίκη της χώρας της (C-849/19 της 17ης Δεκεμβρίου 2020) για ανεπαρκή προστασία των περιοχών NATURA 2000, αλλά δεν έχετε υπολογίσει και τους στόχους της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στο επίκεντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εμείς ζητάμε απόσυρση του άρθρου 219, όπως το ζητάνε και η Επιτροπή «Φύση 2000», που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ -είναι γνωστό αυτό- και εκπρόσωποι από πολλά Υπουργεία.

Θα κλείσω λέγοντας ότι έχει και έναν συμβολισμό η μέρα σήμερα. Η 3η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής, που καθιερώθηκε το 1978 από τον ΟΗΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «δάση και βιοπορισμός, υποστηρίζοντας τους ανθρώπους και τον πλανήτη». Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής ευθυγραμμίζεται πλήρως με τους στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη έως το 2030.

Έρχεστε, λοιπόν, εσείς σήμερα και με το άρθρο 219 πραγματικά είναι σαν να αδιαφορείτε, σαν να μη λαμβάνετε υπόψη σας τίποτα, είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, είτε από τους στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, μια και είναι γνωστό ότι διανύουμε την εποχή της κλιματικής κρίσης πλέον.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.




Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ