05/03/2021

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιάννης Μπαλάφα για το Φαληρικό Μέτωπο

LOGO_RED-1920x1920.jpg

Συζητήθηκε, σήμερα, στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής, Β’ 3 Νότιου Τομέα Αθήνας, Γιάννης Μπαλάφας προς τον Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τα έργα ανάπλασης του Φαληρικού Μετώπου.

Ο Γιάννης Μπαλάφας κατά την τοποθέτησή του επεσήμανε αρχικά δύο καίρια σημεία: Πρώτον, τον εμβληματικό χαρακτήρα του έργου αυτού, ως ένα έργο πνοής για όλη την περιοχή των Νοτίων Προαστίων, το οποίο θα αναβαθμίσει ποιοτικά την ζωή των πολιτών και θα εξυπηρετήσει όχι μόνο τους κατοίκους των όμορων δήμων, αλλά και όλης της Αττικής. Δεύτερον, την ανάγκη να διασφαλιστεί ο δημόσιος και οικολογικός χαρακτήρας του έργου.

Στη συνέχεια τόνισε ότι το έργο της ανάπλασης ξεκίνησε από την προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας, την «Δύναμη Ζωής» και την Ρ. Δούρου, η οποία και υλοποίησε μεγάλο μέρος της Α’ φάσης του έργου. Το έργο συνεχίστηκε και με την σημερινή Περιφερειακή Αρχή του κ. Πατούλη και η Α’ φάση θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν προκύψει δημιουργούνται τα εξής ερωτηματικά για την περαιτέρω πορεία του έργου: Γιατί η Περιφέρεια Αττικής καθυστερεί τη δημοπράτηση της Β΄ Φάσης του έργου, επιλέγοντας διαφορετική διαδικασία; Γιατί προσανατολίζεται να αντικαταστήσει την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση του έργου από τις δημόσιες επενδύσεις; Γιατί προσλαμβάνει χρηματοοικονομικό σύμβουλο για νέο μοντέλο στη Β’ Φάση; Πέρα από τη μεγάλη καθυστέρηση υπάρχει προσανατολισμός για ΣΔΙΤ;

Οι παραπάνω ενέργειες της Περιφέρειας οδήγησαν τα δημοτικά συμβούλια Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου να εκδώσουν δύο κοινά ψηφίσματα (Νοέμβριος 2020, Φεβρουάριος 2021), με τα οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για τις καθυστερήσεις και την αντίρρηση τους σε οποιαδήποτε αλλαγή του δημόσιου χαρακτήρα του έργου.

Ο Γιάννης Μπαλάφας επισήμανε ότι οι γενικόλογες απαντήσεις του υπουργού εντείνουν τις αρχικές ανησυχίες και επομένως θα παρακολουθεί τις εξελίξεις, ώστε να παρέμβει εκ νέου.