20/03/2021

Ομιλία Δημ. Παπαδημούλη στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) για τα ευρωπαϊκά προγράμματα - βίντεο

Δημ. Παπαδημούλης: «Εμβληματικά ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το Erasmus, ξεκίνησαν ως πιλοτικά προγράμματα και προπαρασκευαστικές δράσεις - Δεν είναι λύση η κατάργηση από την Κομισιόν προτάσεων και προγραμμάτων που καλύπτουν σημαντικές ανάγκες, όπως η ενίσχυση της απασχόλησης, η αντιμετώπιση της κρίσης στον τουρισμό και η ενδοοικογενειακή βία» - «Οι προτεραιότητες που συμφωνούνται από τους συνομοθέτες πρέπει να υλοποιούνται - Η Κομισιόν οφείλει να συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εάν κάποια πρόταση χρειάζεται βελτίωση προκειμένου να καταστεί εφαρμόσιμη, να έρχεται με ιδέες για το πώς θα υλοποιηθεί και όχι να την καταργεί»

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως Συντονιστής εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στη συζήτηση με θέμα: «Δοκιμαστικά σχέδια και προπαρασκευαστικές ενέργειες στον προϋπολογισμό για το 2021 και το 2022».

Συγκεκριμένα, ο Δημ. Παπαδημούλης ανέφερε τα εξής:
«Ευχαριστώ κε Πρόεδρε.
Νομίζω ότι μιλάμε για κάτι σημαντικό: Τα πιλοτικά προγράμματα και τις προπαρασκευαστικές δράσεις. Εμβληματικές ευρωπαϊκές πολιτικές, όπως το Erasmus, ξεκίνησαν από αυτή την ιδέα. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ως συνομοθέτες, αυτό το εργαλείο πρέπει να το προστατεύσουμε και να μην το εκχωρήσουμε στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Κομισιόν.
Πιο συγκεκριμένα, αυτό που εννοώ είναι το εξής: Έχουμε τρία προγράμματα, απολύτως αναγκαία και χρήσιμα, τα οποία δεν υλοποιήθηκαν και ουσιαστικά καταργήθηκαν με την μεταφορά των πιστώσεων. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στα προγράμματα που αφορούν: Την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, τη βελτίωση των ατόμων με αναπηρία και τον μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό. Θέματα δηλαδή, τα οποία η πανδημία τα έχει αναδείξει σε μεγάλο βαθμό. Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως συνομοθέτης, είπε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι, ενώ η Κομισιόν ανέφερε, κατόπιν αξιολόγησης,  ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι περαιτέρω. Κι εδώ νομίζω ότι είναι το κλειδί: Η Κομισιόν οφείλει να συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που είναι δημοσιονομική αρχή και συνομοθέτης -εν αντιθέσει με την ίδια που δεν είναι- και εάν κάποια πρόταση χρειάζεται βελτίωση, προκειμένου να καταστεί εφαρμόσιμη να έρχεται με ιδέες για το πως θα υλοποιηθεί. Και όχι να έρχεται απλώς με μια απόφαση, που λέει ότι το καταργούμε και δεν το υλοποιούμε.
Χρειαζόμαστε λοιπόν συμμετοχή της Κομισιόν και ενημέρωση για να βελτιώνονται οι ιδέες και να υλοποιούνται τα προγράμματα και οι προτάσεις που συμφωνούμε. Και από αυτή την άποψη δεν συμφωνώ με την ιδέα του κ. Ρέσλερ περί κατάργησης  των προγραμμάτων που αξιολογούνται από την Κομισιόν με C. Εάν οι προτάσεις αυτές καλύπτουν σημαντικές ανάγκες, η δουλειά μας σε συνεργασία με την Κομισιόν είναι να βελτιώσουμε την συγκρότηση της πρότασης και να υπάρξει καλύτερη αξιολόγηση – όχι να την καταργήσουμε.
Πιστεύω λοιπόν ότι μέσα από την συζήτησή μας με τους σκιώδεις εισηγητές -τον κ. Ρέσλερ και τον κ. Λαρουτυρού- θα μπορέσουμε να πετύχουμε με ευρεία συναίνεση κάτι που να υποχρεώσει την Κομισιόν να κάνει καλύτερα την δουλειά της.
Σας ευχαριστώ».