ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

23/03/2021

Τις ευθύνες της Διοίκησης της Περιφέρειας για τα σάπια κρέατα σε απόρους στη Σαλαμίνα αναδεικνύει με ερώτησή της προς τη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής η Ρένα Δούρου

Τις ευθύνες της Διοίκησης της Περιφέρειας για τα σάπια κρέατα σε απόρους στη Σαλαμίνα αναδεικνύει με ερώτησή της προς τη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής η Ρένα Δούρου



Το σοβαρό θέμα για τη δημόσια υγεία της διανομής από την Περιφέρεια Αττικής σάπιου κρέατος σε ευάλωτες ομάδες στο Δήμο Σαλαμίνας στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ/FEAD), αναδεικνύει με ερώτησή της προς τη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής η Ρένα Δούρου, επικεφαλής της Δύναμη Ζωής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, επισημαίνοντας ότι η απάντηση που έδωσε η Περιφέρεια Αττικής με το από 23/2/2021 σχετικό Δελτίου Τύπου, δεν επιβεβαιώνεται από τα μετέπειτα δεδομένα (έλεγχος ΕΦΕΤ, ακατάλληλη ποσότητα) και τονίζοντας ότι τέτοια περιστατικά εκθέτουν τη χώρα μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς με τη χρηματοδότηση των οποίων υλοποιούνται οι δράσεις αυτές.

Συγκεκριμένα η Ρένα Δούρου ζητά από τη Διοίκηση της Περιφέρειας να απαντήσει σε έξι κρίσιμα ερωτήματα:

• Ένα μήνα μετά τις καταγγελίες και την επιβεβαίωσή τους σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, σε τι ενέργειες έχει προβεί;
• Έχει εντοπίσει τους υπευθύνους γι’ αυτό το τόσο σοβαρό περιστατικό που αφορά την υγεία εκατοντάδων ευάλωτων συμπολιτών μας, η οποία τέθηκε σε κίνδυνο από τη διανομή ακατάλληλου-σάπιου κρέατος;
• Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί κατά των υπευθύνων και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των δικαιούχων οικογενειών;
• Πως εξηγεί τη διάψευση των όσων αναφέρονται στο από 23/2/2021 Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας και ειδικά του ισχυρισμού ότι δεν μοιράστηκε ακατάλληλο-σάπιο κρέας;
• Γιατί ο χρόνος που μεσολαβεί για την κατανάλωση των κρεάτων από τη διανομή έως την ημερομηνία λήξης είναι περιορισμένος, στερώντας έτσι τη δυνατότητα στους δικαιούχους να τα αποθηκεύσουν και να επιλέξουν πότε θα τα παρασκευάσουν;
• Υπάρχουν διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου από την Περιφέρεια Αττικής ή άλλον επίσημο ελεγκτικό μηχανισμό για τα τρόφιμα που διανέμονται και σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αποφυγή επανάληψης τέτοιων σοβαρών για τη δημόσια υγεία περιστατικών;

Στην ερώτησή της παρατηρεί ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό καθώς η ποσότητα του κρέατος που επιστράφηκε από δικαιούχους μετά από σχετικό sms που στάλθηκε από το Δήμο Σαλαμίνας, έφτασε τα 200 κιλά περίπου, ενώ σε έλεγχο που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΕΦΕΤ που επισκέφτηκε το νησί στις 2 Μαρτίου, διαπίστωσε ότι η ποσότητα του κρέατος παρουσίαζε «αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτήρων τους (έντονη δυσοσμία και αλλοίωση χρώματος)», ενώ μετά από εργαστηριακή εξέταση διαπιστώθηκε «μεγάλος αριθμός εντεροβακτηριοειδών βακτηριδίων τα οποία καταδεικνύουν αλλοίωση και σήψη και χαρακτηρίζονται ως μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση…».

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ