ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

08/04/2021

Χαιρετισμός της Θ. Φωτίου στη Διεθνή Επετειακή Συνδιάσκεψη Ρομά 1971-2021

Χαιρετισμός της Θ. Φωτίου στη Διεθνή Επετειακή Συνδιάσκεψη Ρομά 1971-2021Το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τους Έλληνες Ρομά είναι να ξεπεράσουν το σκληρό πλήγμα της πανδημίας βιώνοντας μια καλύτερη πραγματικότητα από πριν, σε μία κοινωνία συμπεριληπτική, συνεκτική, ανεκτική στη διαφορετικότητα και αλληλέγγυα, της οποίας οι Ρομά θα είναι ισότιμα μέλη, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας

Χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα απηύθυνε η Θ. Φωτίου στη Διεθνή Επετειακή Συνδιάσκεψη Ρομά 1971-2021 που διοργανώθηκε διαδικτυακά από την Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ και τον Φάρο του Κόσμου, για την επέτειο 50 χρόνων από το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά, και των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Στο χαιρετισμό τόνισε ότι όλες οι πολιτικές και Πολιτειακές δυνάμεις πρέπει να δεσμευτούν ότι μετά την πανδημία, που έπληξε ιδιαίτερα τους Ρομά, θα δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε οι Ρομά να βελτιώσουν τη ζωή τους σε μια κοινωνία συμπεριληπτικής όπου θα έχουν σημαντικό ρόλο, απολαμβάνοντας ίσων δικαιωμάτων με όλους τους πολίτες.

Σήμερα δεκάδες χιλιάδες οικογένειες Ρομά στερούνται τα βασικά αγαθά, όπως μια αξιοπρεπής στέγη, το νερό, το ρεύμα και το internet, η συμμετοχή σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η δωρεάν ενδεδειγμένη υγειονομική περίθαλψη, η πρόσβαση στην εργασία και στο εμπόριο.

Για αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ιδρύσει την Ειδική Γραμματεία Ρομά ως βασικό κέντρο σχεδιασμού, συντονισμού και ελέγχου όλων των Υπουργείων που σχεδιάζουν πολιτικές για τους Ρομά. Σε συνεργασία με την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, η Ειδική Γραμματεία κατέγραψε, για πρώτη φορά, τους 371 οικισμούς και καταυλισμούς με τους 74 εξ αυτών σε άθλιες συνθήκες, εκπόνησε κοστολογημένα σχέδια μετεγκατάστασης και διασφάλισε τους απαραίτητους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους βρίσκοντας θερμή αναγνώριση από τους ίδιους τους Ρομά αλλά και τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα. Η Ειδική Γραμματεία Ρομά καταργήθηκε τον Ιούλιο του 2019 και ο σχεδιασμός της διεκόπη.

Το 2016 δόθηκε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανασφάλιστους, Ρομά και μη Ρομά. Το 2015, δόθηκε η κάρτα αλληλεγγύης για δωρεάν τρόφιμα από όλα τα καταστήματα. Θεσμοθετήθηκε το ΚΕΑ και υλοποιήθηκε το ΤΕΒΑ, όπως και τα σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά του δημοτικού με προτεραιότητα σε δήμους με πληθυσμό Ρομά. Ιδρύθηκαν 245 Κέντρα Κοινότητας με 100 παραρτήματα Ρομά στελεχωμένα με εξαιρετικούς νέους Ρομά διαμεσολαβητές. Αυτοί ενημέρωναν τους Έλληνες Ρομά για τα δικαιώματά τους σε παροχές και επιδόματα και τους βοηθούσαν για τις ηλεκτρονικές τους αιτήσεις σε αυτά και σε θέματα εργασίας, εκπαίδευσης και υγείας.

Η πανδημία έπληξε ιδιαίτερα του Έλληνες Ρομά. Υπέστησαν σκληρά τοπικά lockdown, στοχοποιήθηκαν κοινωνικά, απαγορεύτηκε το πλανόδιο και στατικό εμπόριο. Ελάχιστοι δήμοι χρησιμοποίησαν αποτελεσματικά τα κονδύλια για μέτρα υγιεινής σε καταυλισμούς. Οι διανομές ΤΕΒΑ καθυστερούν και δεν υπάρχει προτεραιοποίηση του πληθυσμού Ρομά στους εμβολιασμούς.

Ιδιαίτερα επλήγησαν τα παιδιά Ρομά, που δεν μπορούν να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση, αφού δεν πήραν tablet, επί ένα χρόνο τώρα, αλλά και γιατί οι περισσότερες οικογένειες Ρομά δεν διαθέτουν σύνδεση internet, συχνά ούτε ηλεκτρικό ρεύμα. Κινδυνεύουν έτσι να χάσουν τη χρονιά τους και ως συνέπεια να στερηθεί η οικογένειά τους τα προνοιακά επιδόματά της, αφού έτσι ορίζει νόμος του 2020.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να μην ισχύσει ο νόμος και να επανασυνδεθεί το ρεύμα σε καταυλισμούς που η ΔΕΗ το έκοψε, όπως στο Αγρίνιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται ότι θα εργαστεί, ανασυστήνοντας την Ειδική Γραμματεία Ρομά και συνεχίζοντας τα προγράμματά της που διακόπηκαν, και εφαρμόζοντας το πρόγραμμά του όταν επανέλθει στην κυβέρνηση, ώστε:

· οι Έλληνες Ρομά να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλα τα επίπεδα, σε οικογενειακό γιατρό και οδοντίατρο, σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και τις 380 ΤΟΜΥ που θα ιδρυθούν

· η μάνα Ρομά και τα παιδιά της να έχουν πρόσβαση σε έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων υγείας, σε εμβολιασμούς και κατάλληλες ιατρικές παρεμβάσεις.

· Να ενισχυθούν οι Έλληνες Ρομά διαμεσολαβητές στα Κέντρα Κοινότητας και να δημιουργηθούν κινητές μονάδες υγιεινής και ιατρικής συνδρομής κοντά σε καταυλισμούς και σχολεία.

· Τα παιδιά Ρομά, να βοηθηθούν με ενισχυτική διδασκαλία για να συμμετέχουν σε συμπεριληπτικά σχολεία, που διαπαιδαγωγούν τους νέους στην κουλτούρα της ενσωμάτωσης, της αλληλεγγύης και της συμπερίληψης.

· Να καταργηθεί ο τιμωρητικός νόμος που στερεί από την οικογένεια τα προνοιακά επιδόματα αν ένα παιδί της χάσει την τάξη

· Να πάρουν οι μάνες Ρομά παροχές ανατροφής των παιδιών από 0-4 χρόνια

· Να ενισχυθούν οι νέοι Ρομά στην εύρεση εργασίας με προγράμματα συμβουλευτικής και κατάρτισης, και τόνωση της μικρής επιχειρηματικότητας που είχαν δρομολογηθεί επί Ειδικής Γραμματείας Ρομά

· Να διασφαλιστεί αξιοπρεπής στέγαση σε όσους μένουν σε ακατάλληλους καταυλισμούς, με το δρομολογημένο πρόγραμμα μετεγκατάστασης της Ειδικής Γραμματείας και το νέο πρόγραμμα της οικονομικά προσιτής κατοικίας και δωρεάν βασικές παροχές.

 

Ακολουθεί το σύνολο του χαιρετισμού:

Κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας, κύριε Πρόεδρε της Βουλής, Παναγιώτατε, αγαπητοί συμμετέχοντες, φίλες και φίλοι,

Είμαι εδώ εκπροσωπώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για να τιμήσουμε τους Έλληνες Ρομά, τους συνδιαμορφωτές της Ελληνικής ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να δεσμευτούμε στη δημιουργία μιας κοινωνίας συμπεριληπτικής, όπου οι Έλληνες Ρομά θα έχουν σημαντικό ρόλο.

Να τους τιμήσουμε, εργαζόμενοι - για ίσες υποχρεώσεις και δικαιώματα που στερούνται για μία κοινωνία που δεν αφήνει κανέναν στο περιθώριο.

Η κοινωνική ένταξη των Ρομά υπήρξε διαχρονικά η μεγαλύτερη πρόκληση για όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις με πενιχρά, δυστυχώς αποτελέσματα και επισφαλή διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων. Με τις επάλληλες κρίσεις που βιώνει η χώρα μας, ενδογενείς όπως η δεκαετής δημοσιονομική κρίση, και εξωγενείς όπως η πανδημική και η κλιματική, οι ανισότητες που βιώνουν οι Έλληνες Ρομά διευρύνθηκαν, τόσο σε σχέση με τους μη Ρομά συμπολίτες μας, όσο και ως προς την απόκτηση βασικών αγαθών:

• Όπως η αξιοπρεπής διαβίωση, που απαιτεί ένα σπίτι για όλους τους Ρομά και η δωρεάν παροχή βασικών αγαθών όπως το νερό, το ρεύμα και το internet
• Όπως η συμμετοχή στην εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες,
• Η δωρεάν υγειονομική περίθαλψη
• και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στο εμπόριο

Για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ίδρυσε την Ειδική Γραμματεία Ρομά στο χαρτοφυλάκιο της κοινωνικής αλληλεγγύης ως βασικό κέντρο σχεδιασμού, συντονισμού και ελέγχου όλων των Υπουργείων που σχεδιάζουν πολιτικές για τους Ρομά. Το έργο της ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και βρήκε θερμή αναγνώριση από τα Ευρωπαϊκά όργανα, κυρίως όμως από τους ίδιους τους Ρομά.

Η Ειδική Γραμματεία συνεργάστηκε με την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ η οποία συγκροτεί την συλλογική επίσημη έκφραση των Ελλήνων Ρομά και έχει συμβάλει πάρα πολύ στην ανάδειξη των προβλημάτων και στην προώθηση των αιτημάτων τους για κοινωνική ένταξη. Χαιρετίζουμε τη μεγάλη προσπάθειά της για τη διοργάνωση της σημερινή εναρκτήριας διάσκεψης και του κύκλου αυτών που θα ακολουθήσουν.

Η Ειδική Γραμματεία Ρομά κατέγραψε, για πρώτη φορά, τους 371 οικισμούς και καταυλισμούς Ρομά με τους 74 εξ αυτών σε άθλιες συνθήκες, που δεν τιμούν ευρωπαϊκή χώρα. Εκπονήθηκαν κοστολογημένα σχέδια για μετεγκατάσταση και διασφαλίστηκαν εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι. Δυστυχώς αυτό ο σχεδιασμός διεκόπη το 2019.

Δόθηκε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, Ρομά και μη Ρομά, με το ν. 4368/16. Δώσαμε, το 2015, την κάρτα αλληλεγγύης για δωρεάν τρόφιμα από όλα τα καταστήματα. Θεσμοθετήσαμε το ΚΕΑ και υλοποιήσαμε το ΤΕΒΑ που αποτέλεσαν ανάσα για την πλειοψηφία των Ρομά. Από το 2016 ξεκινήσαμε τα σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά του δημοτικού με προτεραιότητα σε δήμους που είχαν σημαντικό πληθυσμό Ρομά. Ιδρύσαμε 245 Κέντρα Κοινότητας και εκεί δημιουργήσαμε 100 παραρτήματα Ρομά που στελεχώθηκαν με εξαιρετικούς νέους Ρομά διαμεσολαβητές. Αυτοί ενημέρωναν τους Έλληνες Ρομά για τα δικαιώματά τους σε παροχές και επιδόματα του κράτους και τους βοηθούσαν για τις ηλεκτρονικές τους αιτήσεις για αυτά και θέματα εργασίας, εκπαίδευσης και υγείας. Δυστυχώς, η κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Ρομά, αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 άφησε τους Ρομά χωρίς εξειδικευμένη και άμεση φροντίδα μέσα στην πανδημία.

Οι Έλληνες Ρομά χτυπήθηκαν ιδιαίτερα από την πανδημία. Υπέστησαν σκληρά τοπικά lockdown, στοχοποιήθηκαν κοινωνικά, απαγορεύτηκε το πλανόδιο και στατικό εμπόριο. Μόνον 10-15 δήμοι έκαναν χρήση μέρους των 2.350.000 που διατέθηκαν για μέτρα υγιεινής σε 99 καταυλισμούς και γρήγορα τα μέτρα εξαντλήθηκαν σε μπουκάλια νερό, 1 αντισηπτικό και ένα σαπούνι ανά οικογένεια. Οι διανομές ΤΕΒΑ καθυστερούν και δεν υπάρχει προτεραιοποίηση πληθυσμού Ρομά στους εμβολιασμούς.

Θέλω όμως να σταθώ ιδιαίτερα στα παιδιά Ρομά, τα μεγάλα θύματα της πανδημίας. Δεν υπήρξε καμία μέριμνα για την τηλεκπαίδευσή τους όταν έκλεισαν τα σχολεία. Δεν πήραν τα tablet, προφανώς, ένα χρόνο τώρα, αλλά είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία των οικογενειών Ρομά -δεν διαθέτει δωρεάν internet, - πολύ συχνά πολλές οικογένειες ούτε ηλεκτρικό ρεύμα. Κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους τα παιδιά λόγω απουσιών και να στερηθεί λόγω αυτού η οικογένειά τους τα προνοιακά επιδόματά της, με βάση το νόμο 4659/20. Κάνω έκκληση να μην ισχύσει ο νόμος. Κάνω έκκληση να επανασυνδεθεί το ρεύμα σε καταυλισμούς που η ΔΕΗ το έκοψε, όπως στο Αγρίνιο.

Οφείλουμε σήμερα να τιμήσουμε τη συμβολή των Ελλήνων Ρομά στην ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας, με προτάσεις για έργα και όχι με λόγια, αποδεικνύοντας ότι επιχειρούμε να γεφυρώσουμε το χάσμα των ανισοτήτων μεταξύ των Ελλήνων Ρομά και των μη Ρομά:

• δεσμευόμενοι για την κοινωνική τους ένταξη, για ένα μέλλον καλύτερο μετά την πανδημία, αποδεικνύοντας ότι αντιληφθήκαμε, όλες οι πολιτικές και πολιτειακές δυνάμεις, όσα μας αποκάλυψε η πανδημία
• υποσχόμενοι ότι μετά την πανδημία οι Έλληνες Ρομά δεν θα ξαναγυρίσουν στην προηγούμενη «κανονικότητά» τους. Γιατί αυτή η - «κανονικότητα» τούς στερεί την κοινωνική τους ένταξη, την ισοτιμία τους τα βασικά τους δικαιώματα.

Εμείς, ως αξιωματική αντιπολίτευση, δεσμευόμαστε να εργαστούμε για την ανασύσταση της Ειδικής Γραμματείας Ρομά και τη συνέχιση όλων των δρομολογημένων προγραμμάτων που διακόπηκαν. Δηλαδή:

• Οφείλουμε να παρέχουμε πλήρη ενημέρωση στους Έλληνες Ρομά για να ξέρουν ότι έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Πρωτοβάθμια Υγεία. Και με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν οικογενειακό γιατρό και οικογενειακό οδοντίατρο στις 380 ΤΟΜΥ που θα ιδρυθούν σε κάθε δήμο και δωρεάν περίθαλψη σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας,
• Έχει δικαίωμα η μάνα Ρομά και τα παιδιά της σε έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση κάθε προβλήματος υγείας, σε εμβολιασμούς και στις επιβεβλημένες ιατρικές παρεμβάσεις.
• Σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τους Έλληνες Ρομά διαμεσολαβητές στα παραρτήματα των Κέντρων Κοινότητας και να δημιουργήσουμε κινητές μονάδες υγιεινής και ιατρικής συνδρομής κοντά στους καταυλισμούς και τα σχολεία.
• Να ενισχυθούν τα παιδιά Ρομά γιατί αυτά είναι το μέλλον, στην εκπαίδευση με ενισχυτική διδασκαλία σε συμπεριληπτικά σχολεία με παιδιά Ρομά και μη Ρομά. Έτσι διαπαιδαγωγούμε τους νέους σε μία κουλτούρα ενσωμάτωσης, αλληλεγγύης και συμπερίληψης.
• Θα καταργήσουμε τον τιμωρητικό νόμος που στερεί από την οικογένεια τα προνοιακά επιδόματα αν ένα παιδί της χάσει την τάξη.
• Θα ενισχύσουμε τις μάνες Ρομά με παροχές για τα τέσσερα πρώτα χρόνια του παιδιού
• Τους νέους που προσδοκούν να βρουν δουλειά για να ζήσουν αξιοπρεπώς με προγράμματα εργασιακής συμβουλευτικής και κατάρτισης, και τόνωση της μικρής επιχειρηματικότητας που είχαν δρομολογηθεί μέσω της Ειδικής Γραμματείας Ρομά σε συνέργεια με το Υπουργείο Οικονομίας και τον ΟΑΕΔ.
• Τέλος, οι Ρομά που ζουν σε ακατάλληλους καταυλισμούς θα αποκτήσουν αξιοπρεπή κατοικία με την υλοποίηση του σχεδίου της Ειδικής Γραμματείας Ρομά για μετεγκατάσταση οικισμών και βελτίωση υποδομών αλλά και μέσω του νέου Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για οικονομικά προσιτής κατοικίας που συνοδεύεται από δωρεάν βασικές παροχές.

Το όραμα μας είναι μία κοινωνία συμπεριληπτική, συνεκτική, ανεκτική στη διαφορετικότητα και αλληλέγγυα, που θα προχωρεί εντάσσοντας στην εξέλιξή της όλους τους πολίτες της, ανεξάρτητα από διαφορές φύλου, φυλής, θρησκείας και οικονομικής κατάστασης. Σε αυτή την κοινωνία οι Ρομά, διατηρώντας την ιστορική τους ταυτότητα και τα πολιτισμικά τους χαρακτηριστικά, θα είναι ισότιμα μέλη, εμπλουτίζοντας την πολυποικιλότητά της χώρας και συνεισφέροντας στην ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας.

 

 

 

Επισυνάπτεται ολόκληρη η ομιλίαΧρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ