19/04/2021

Σ. Φάμελλος: Υποκριτική η κυβερνητική πολιτική για τις ενεργειακές κοινότητες και τα μικρά έργα ΑΠΕ

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Σ. Φάμελλου για την ενεργειακή δημοκρατία και τα μικρά έργα ΑΠΕ

«Ενώ επί 20 μήνες που κυβερνάτε λαμβάνετε συνεχώς μέτρα εις βάρος των ενεργειακών κοινοτήτων και των μικρών έργων ΑΠΕ, μάς λέτε τώρα υποκριτικά ότι θα ξαναφτιάξετε το θεσμικό πλαίσιο για να τους στηρίξετε, ενώ στην πράξη, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, κάνετε το ακριβώς αντίθετο», επεσήμανε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σ. Φάμελλος, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης, στις 16.04.2021, στη Βουλή με θέμα την ενεργειακή δημοκρατία και την εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Ο Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι, ενώ η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε το Νόμο 4513/2018 για τις ενεργειακές κοινότητες -μία πρωτοπόρο μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ-, ως κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να δημιουργήσει εμπόδια στη διάδοση του θεσμού αντί να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις όπου χρειαζόταν. Συγκεκριμένα:

-Κατάργησε αρχικά την προτεραιότητα στη χορήγηση όρων σύνδεσης και δημιούργησε κωλύματα στη σύνδεσή τους στο ηλεκτρικό δίκτυο

-Ενέταξε στη συνέχεια με το ν. 4759 αιφνιδιαστικά και με απίθανες προθεσμίες τις ενεργειακές κοινότητες, αλλά και τα μικρά έργα ΑΠΕ σε ανταγωνιστικές διαδικασίες, χωρίς να έχουν ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα τα όρια συμμετοχής ή να υπάρχουν ανακοινώσεις για τη «φιλική» πλατφόρμα για τα μικρά έργα για την οποία είχε δεσμευθεί το Υπουργείο

-Εξίσου αιφνιδιαστικά επέβαλε εκ των υστέρων αλλαγή της σύνθεσης των ενεργειακών κοινοτήτων

-Εδώ και 20 μήνες παραμένει παγωμένη η χρηματοδότηση των 25 εκατ. ευρώ που είχε εξασφαλιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του θεσμού και για την οποία είχε υπάρξει προδημοσίευση της πρόσκλησης

-Παγωμένη παραμένει επίσης η πρόσθετη χρηματοδότηση των ενεργειακών κοινοτήτων για τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας μέσω του Πράσινου Ταμείου, που είχε προβλεφθεί επίσης επί ΣΥΡΙΖΑ

Αλλά και σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά στέγης, η επιβολή οριζόντιας έκτακτης εισφοράς 6% του Ν. 4759/2020, επιβαρύνει πολλαπλά, καθώς αφορά οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενώ για όλα τα έργα ΑΠΕ το χαράτσι ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής ΝΔ που κατέστησε εκ νέου ελλειμματικό τον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ.

Στα νέα φωτοβολταϊκά στέγης η κατάσταση είναι επίσης προβληματική, καθώς οι νέες τιμές αναφοράς σε συνδυασμό με το όριο των 6kW καθιστούν ασύμφορη την επένδυση. Η δέσμευση του αρμόδιου Υπουργού για αύξηση του ορίου ισχύος για αποζημίωση από τα 6kW στα 10kW δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη – ενώ οι ιδιοκτήτες ζητούν ως όριο τα 20 kW- και η ίδια αναβλητικότητα χαρακτηρίζει και τις εξαγγελίες για νέο πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στεγών.

«Το Υπουργείο αντιτάσσει υποσχέσεις για νέα προγράμματα και νομοσχέδια, οι οποίες δεν υλοποιούνται, ενώ παράλληλα υλοποιούνται πολιτικές προς ακριβώς την αντίθετη κατεύθυνση, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σ.Φάμελλος.

«Για να μην έχουμε διαφωνίες για το ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα, σάς καταθέτω επίσης την ανακοίνωση των REScoop.eu, WWF Ελλάς, Greenpeace και Electra Energy για τις ενεργειακές κοινότητες, που καλεί το Υπουργείο, εάν πιστεύει έστω και μία λέξη από όσα θετικά αναφέρει για τις ενεργειακές κοινότητες, να αποσύρει άμεσα τη διάταξη του Ν. 4759/2020 που εντάσσει υποχρεωτικά όλες ανεξαιρέτως τις ενεργειακές κοινότητες σε ανταγωνιστικές διαδικασίες. Άρα εδώ σας κατηγορούν για υποκρισία σε σχέση με τα δικά σας κείμενα», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Σημειώνεται ότι ο κ. Αμυράς, ο οποίος εκπροσώπησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή, υπεραμύνθηκε τόσο της έκτακτης εισφοράς του 6% του Ν. 4759/2020 όσο και του κουρέματος τιμών του Ν. 4254/2014 – που χαρακτήρισε δίκαιη ισορροπία-, αποκρύπτοντας προφανώς ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής ΝΔ που χρεωκόπησε το Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ. Ο κ. Αμυράς δήλωσε επίσης ότι το Υπουργείο, ακολουθώντας τη γνωστή τακτική του «ψηφίζω-ξεψηφίζω» της ΝΔ, επεξεργάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες, κάτι το οποίο είχε εξαγγείλει και ο πρώην Υφυπουργός Ενέργειας,κ.Θωμάς, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικούελέγχου τον Δεκέμβριο του 2019 αλλά ακόμα και σήμερα δεν έχει υπάρξει καν διαβούλευση. Ανέφερε ακόμη ότι το ΥΠΕΝ εξετάζει τη χρηματοδότηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων από το ΕΣΠΑ 2021-27 ενώ η κυβέρνηση ακύρωσε το εγκεκριμένο μέτρο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και δεν έχει εντάξει τις Κοινότητες στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ανέφερε τέλος ότι σχεδιάζεται νέο πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στέγης για οικιακή χρήση χωρίς όμως κάποια χρονική δέσμευση επ’ αυτού.