ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

20/05/2021

Αλ. Τσίπρας: Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη συνεπιμέλεια είναι επικίνδυνο για το παιδί και τη σύγχρονη οικογένεια

Αλ. Τσίπρας: Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη συνεπιμέλεια είναι επικίνδυνο για το παιδί και τη σύγχρονη οικογένεια



Πρωτολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή για τη συνεπιμέλεια

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου, πριν αναφερθώ στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια των τέκνων, να σταθώ σε κάτι που θεωρώ επίσης πολύ σοβαρό: στη συνεπιμέλεια της Δημοκρατίας.

 

Χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο, γιατί -υποθέτω- θα συμφωνείτε όλοι, ότι η Δημοκρατία πρέπει να αποτελεί μέλημα όλων μας, της κυβέρνησης, των κομμάτων, των κοινωνικών οργανώσεων, της κοινωνίας των πολιτών.

Η Δημοκρατία είναι κοινή μας υπόθεση. Η υπεράσπιση, η ζωτικότητα, η σύνδεσή της με την κοινωνική πραγματικότητα και τις ανάγκες του πολίτη είναι ή θα έπρεπε να είναι κοινός τόπος για όλους μας, το κοινό πεδίο για τις διαφορές, τις διαφωνίες, τις αναμετρήσεις μας, αν θέλετε.

Όμως, δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα από την έναρξη της πανδημίας στον τόπο μας, αυτό δεν συμβαίνει. Αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό συστηματικά και απροσχημάτιστα είναι ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αναδειχθεί συνειδητά, θα έλεγα, σε κακοποιητή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της ίδιας της δημοκρατικής λειτουργίας.

Και ομιλώ μετά λόγου γνώσεως, γιατί είναι κακοποίηση της Δημοκρατίας ο τρόπος που εδώ και μήνες, με απόλυτη ευθύνη του πρωθυπουργού, με εντολές, θα έλεγα εγώ, του πρωθυπουργού, ασκείται η κοινοβουλευτική διαδικασία.

Η Βουλή ασκεί τις συνταγματικές της εξουσίες χωρίς την παρουσία Βουλευτών, με ονομαστικές ψηφοφορίες που διεξάγονται πρωτοφανώς στα χρονικά της κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία των Βουλευτών δια της εξουσιοδότησης της ψήφου στους εντεταλμένους των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και με μυστικές ακόμα ψηφοφορίες που δεν τηρούν το κριτήριο της μυστικότητας, τις εγγυήσεις της μυστικότητας.

Και είναι κακοποίηση της Δημοκρατίας η χρήση ενός Κοινοβουλίου σε καταστολή, προκειμένου να περάσουν με διαδικασίες «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε» νομοθετήματα κρίσιμα για την κοινωνία, κρίσιμα για τη χώρα, κρίσιμα για τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών.

Όπως, επίσης, είναι κακοποίηση της Δημοκρατίας η καταιγίδα των απ’ ευθείας αναθέσεων που καταργούν κάθε κανόνα χρηστής διαχείρισης, που αφήνουν τα δημόσια ταμεία εκτός διαφάνειας και ελέγχου, που επιτρέπουν, αν δεν προκαλούν κιόλας, τη διαφθορά, που δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στην πολιτική και στην κοινωνία.

Και σας ερωτώ: Αλήθεια, έτσι όπως διαχειριστήκατε δημόσια κονδύλια, δημόσιο χρήμα με πρόσχημα την πανδημία, έτσι σχεδιάζετε να διαχειριστείτε και τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα χρήματα, δηλαδή, που ανήκουν στον ελληνικό λαό; Δημόσιο χρήμα είναι το ευρωπαϊκό χρήμα. Έτσι θα τα διαχειριστείτε; Έτσι σχεδιάζετε; Με τη μέθοδο της κ. Νικολάου ή με τη μέθοδο του κ. Πέτσα να μοιράζετε χρήμα σε ημέτερους χωρίς κριτήρια, χωρίς λογοδοσία και να στήνετε διαρκώς απ’ ευθείας αναθέσεις; Πολύ φοβάμαι ότι σχεδιάζετε έναν συνδυασμό των δύο μεθόδων, της μεθόδου Νικολάου και της μεθόδου Πέτσα.

Και αυτό δεν είναι μόνο κακοποίηση της Δημοκρατίας, αλλά είναι και μια θλιβερή ολισθηρή επιστροφή στο πελατειακό κράτος, στο πελατειακό κράτος της Δεξιάς που μας οδήγησε στη χρεοκοπία το 2009.

Απαξιώνετε τη Βουλή. Ακυρώνετε τον ελεγκτικό ρόλο σε μια δημοκρατία των Μέσων Ενημέρωσης μοιράζοντας άφθονο δημόσιο χρήμα, προκειμένου να διαμορφώσετε ένα καθεστώς μονοφωνίας και αφωνίας, ώστε να μπορείτε να μοιράζετε περαιτέρω ανενόχλητοι χρήμα σε ημέτερους, την ίδια ώρα που υλοποιείτε μια πολιτική που συνθλίβει εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, προκειμένου να ωφελήσει μια μικρή επιχειρηματική ελίτ. Ε, ναι, αυτό είναι κακοποίηση της Δημοκρατίας.

Όπως κακοποίηση της δημοκρατίας είναι ο πρωθυπουργός να μην παρίσταται σε κρίσιμες συνεδριάσεις και να αποφεύγει να απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα που του θέτει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να περιφρονεί τη Βουλή και τα κόμματα, να βολεύεται με τη μονοφωνία των μονολόγων και των διαγγελμάτων, αντί της πολυφωνίας και του πλουραλισμού του δημοκρατικού διαλόγου.

Και βλέπω στα έδρανα και τον Πρόεδρο της Βουλής, που γνωρίζει την εκτίμηση που του τρέφω σε προσωπικό επίπεδο. Εδώ είναι πολιτικά τα θέματα και γνωρίζω ότι δεν είναι θέμα Προέδρου της Βουλής. Το αλεξικέραυνο είναι των επιλογών και των εντολών του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Όμως, σας ερωτώ: Από πότε έχω ζητήσει τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή ακριβώς γι’ αυτά τα θέματα που θέτω τώρα, τα θέματα της δημοκρατίας, για την κακοποίηση της δημοκρατίας στην περίοδο της πανδημίας;

Θα σας απαντήσω από πότε έχω ζητήσει, από τον Δεκέμβρη του προηγούμενου χρόνου. Αρνείστε να την διεξάγετε αυτή τη συζήτηση. Έχετε αποδεχθεί δύο προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις στη Βουλή, αιτήματα της κ. Γεννηματά και τα δύο για το ίδιο θέμα, για την πανδημία. Την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνείστε. Έχετε το δικαίωμα; Με βάση τον Κανονισμό, δεν έχετε αυτό το δικαίωμα.

Αποτελεί κακοποίηση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και της δημοκρατίας Υπουργοί να μην έρχονται εδώ να λογοδοτούν για τα έργα τους, οι άριστοι να μην λογοδοτούν για τις δηλώσεις και τις πράξεις τους.

Έχουμε καταθέσει –ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις- δεκατέσσερις επίκαιρες επερωτήσεις, για την ακρίβεια δέκα επίκαιρες επερωτήσεις και τέσσερις επερωτήσεις, τις οποίες αρνείστε να διεξάγετε. Αυτό είναι πρωτοφανές! Με ποιο σκεπτικό; Έχετε το δικαίωμα αυτό; Προφανώς όχι.

Όμως, έγνοια σας είναι πώς θα φιμώσετε και πώς θα εξαφανίσετε κάθε φωνή ελέγχου και κριτικής από το δημόσιο διάλογο και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με τον πακτωλό των χρημάτων, αλλά και από τη Βουλή. Και αυτό είναι πρωτοφανές στην κοινοβουλευτική λειτουργία.

Διότι όλοι κατανοούμε τι θα γίνει αν έρθουν οι αρμόδιοι υπουργοί και θα πάρω το παράδειγμα της τελευταίας επίκαιρης επερώτησης που ζητήσαμε, την επερώτηση που αφορά το Κέντρο Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, που το διαχειριστήκαμε εμείς και γνωρίζουμε ότι εδώ γίνεται υπέρβαση με ζημία του ελληνικού Δημοσίου για ένα δισεκατομμύριο ευρώ και σας προκαλούμε να μην το προχωρήσετε αυτό. Όμως, ξέρετε ότι αν διεξαχθεί αυτή η επίκαιρη επερώτηση, θα εκτεθείτε ανεπανόρθωτα και θέλετε να το αποφύγετε, διότι θέλετε το κουκούλωμα.

Όπως επίσης δεν θέλει να έρθει να δώσει απαντήσεις ο κ. Μητσοτάκης –δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα τον ερωτώ και δεν πρόκειται να έρθει- για το μέγα ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, που τα παιδιά τους σήμερα προετοιμάζονται για να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις και με βάση τον νόμο Κεραμέως, που περάσατε στη ζούλα της πανδημίας –εννοώ με τη Βουλή σε λειτουργία έκτακτης ανάγκης- το ένα τρίτο (1/3) των εισακτέων θα κοπεί. Είκοσι πέντε χιλιάδες οικογένειες θα κλάψουν με μαύρο δάκρυ. Και ζητώ να έρθει να απαντήσει γιατί την περίοδο της πανδημίας θέλετε να αλλάξετε τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αρνείται να έρθει!

Η απάντηση είναι γιατί θέλετε να δώσετε πελατεία στα κολέγια εσωτερικού και εξωτερικού, αλλά αρνείται να έρθει ο πρωθυπουργός να απαντήσει. Τη μία έχει να πάει τριήμερο στην Τήνο, την άλλη δεν ξέρω πού έχει να πάει τριήμερο, με πλοία και με ελικόπτερα, αλλά αρνείται να έρθει στη Βουλή.

Όμως, αυτό δεν συνάδει σε μία δημοκρατία. Η μιντιακή μονοφωνία και η κοινοβουλευτική αφωνία δεν είναι χαρακτηριστικά δημοκρατίας. Αυτά γίνονται σε άλλα καθεστώτα.

Όπως, βεβαίως, δεν συνάδει και να μας κοροϊδεύετε και από πάνω, να μας λέτε ότι μπορεί ο Βουλευτής να μιλά διαδικτυακά στην Ολομέλεια, αλλά δεν μπορεί να ψηφίζει στις ονομαστικές ψηφοφορίες διαδικτυακά στην Ολομέλεια με την αυτοπρόσωπη παρουσία του, έστω και μέσω διαδικτύου. Γιατί; Γιατί μας λέτε ότι δεν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα τάχα. Σε ποιους νομίζετε ότι απευθύνεστε; Σε ποιους νομίζετε ότι απευθύνεστε;

Και είναι ντροπή την εσωκομματική σας αδυναμία να στοιχίσετε τους βουλευτές σας πίσω από την κομματική γραμμή στις ψηφοφορίες να τη μετατρέπετε σε αδυναμία της κοινοβουλευτικής λειτουργίας! Είναι ντροπή το εσωκομματικό σας πρόβλημα να το μετατρέπετε σε πρόβλημα της δημοκρατίας!

Με όλη την ευθύνη, λοιπόν, της θέσης μου είμαι υποχρεωμένος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να δηλώσω σήμερα στο Σώμα ότι ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως μια παράταξη που αγωνίζεται για τη δημοκρατία και τη λειτουργία των θεσμών και του Κοινοβουλίου δεν πρόκειται να ανεχθούμε άλλο αυτή την κατάσταση! Δεν θα ανεχτούμε άλλο να συμμετέχουμε σε μια Βουλή με κανόνες σιωπής, σε μια Βουλή των σκιών, σε μια σκιώδη Βουλή!

Και καλώ τον πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη, να βάλει εδώ και τώρα ένα τέρμα στην καραντίνα της δημοκρατίας και στολοκντάουντης Βουλής. Είναι αντιδημοκρατικό και απαράδεκτο να έχουν ανοίξει όλα τα καταστήματα, να έχει ανοίξει η εστίαση, τα σχολεία, ο τουρισμός, τα νηπιαγωγεία και να παραμένει σε καθεστώς εγκλεισμού το Κοινοβούλιο.

Αν πραγματικά αυτό που σας απασχολεί είναι η υγεία των βουλευτών, με τη μειοψηφία πλέον των βουλευτών να μην έχει εμβολιαστεί, γιατί δεν ανοίξατε τόσο καιρό ένα εμβολιαστικό κέντρο, να ολοκληρωθούν πενήντα, εκατό εμβολιασμοί να τελειώνουμε;

Όμως, δεν σας απασχολεί αυτό. Κακά τα ψέματα, αυτό που έχει στο μυαλό του ο κ. Μητσοτάκης είναι πώς θα γλιτώσει από την κοινοβουλευτική διαδικασία με ρυθμούς κανονικότητας για να περάσει κρίσιμα νομοσχέδια για τα οποία ξέρει ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα διαφωνεί, όπως αυτό της συνεπιμέλειας, όπως το αυριανό για τη φαρμακευτική κάνναβη, όπως τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, αυτή τη χώρα που ξαφνικά δεν έχει όνομα και δεν μπορείτε να προφέρετε το όνομα και καλείτε εδώ τον πρωθυπουργό της και τον ονομάζετε «κ. Ζάεφ».

Εξευτελίζετε τη χώρα διεθνώς, διότι δεν έχετε τα κότσια να φέρετε εδώ στη Βουλή τα μνημόνια που είναι προς το συμφέρον της χώρας, διότι φοβάστε, φοβάται ο κ. Μητσοτάκης την κοινοβουλευτική σας ομάδα, διότι υπάρχουν κάποιοι βουλευτές που αρνούνται να δεχθούν ότι πρέπει να ζητήσουν μια συγγνώμη και αυτοί για την κωλοτούμπα του 2018 μέχρι το 2021, για την αθλιότητά σας στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και τις διαδηλώσεις που κάνατε με ακραία στοιχεία, ενώ τώρα τιμάτε και τηρείτε μια συμφωνία επωφελή για τη χώρα.

Γι’ αυτό, λοιπόν, κρατάτε την κοινοβουλευτική διαδικασία σε λοκντάουν και σε καραντίνα. Αλλά είναι ντροπή αυτό.

Εμείς, λοιπόν, δεν θα δεχθούμε άλλους περιορισμούς της δημοκρατικής λειτουργίας. Ψηφίσατε με τον τρόπο που ψηφίσατε τον «νόμο Κεραμέως», επιβάλατε την ειδική Αστυνομία στα πανεπιστήμια, την ασυλία των τραπεζιτών, το πτωχευτικό της κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας. Δεν θα επιβάλλετε και άλλα κρίσιμα νομοσχέδια και ιδίως το εργασιακό με αυτό τον τρόπο. Ως εδώ!

Και έχω την τιμή, κύριε Πρόεδρε της Βουλής, κύριε Πρόεδρε και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να σας ενημερώσω ότι από σήμερα και στο εξής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό τους θα προσέρχονται κανονικά στην ολομέλεια, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας! Όμως, θα προσέρχονται κανονικά στις συνεδριάσεις, είτε το θέλετε είτε όχι!

Όταν ο εργαζόμενος, ο μικρομεσαίας, ο νέος, ο πολίτης χρειάζεται τη συνδρομή του βουλευτή, εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε μία Κυβέρνηση να νομοθετεί εις βάρος της κοινωνίας χωρίς εδώ μέσα να υπάρχει ο ανάλογος αντίλογος. Και μέσα και έξω από τη Βουλή δίνονται αγώνες σε μια Δημοκρατία!

Και όταν εσείς θα επιχειρείτε από εδώ και στο εξής να μετατρέπετε τη Δημοκρατία σε «θεραπαινίδα» σας και τη Βουλή σε «θέατρο σκιών», εμείς να ξέρετε δεν θα μένουμε απαθείς. Θα είμαστε εδώ με την παρουσία μας και με τα οφειλόμενα μέτρα προστασίας, αλλά θα είμαστε εδώ για να δίνουμε απαντήσεις, διότι είναι καθήκον μας! Κι εσείς αν θέλετε, μπορείτε να συνεχίζετε αυτόν τον αυτοεξευτελισμό.

Έρχομαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο σημερινό θέμα και απολογούμαι γιατί ξεκίνησα την ομιλία μου και δεν ασχολήθηκα από την αρχή με αυτό, αλλά, ξέρετε, η δημοκρατία δεν είναι ποτέ εκτός θέματος. Η ποιότητα της δημοκρατίας είναι πάντοτε παρούσα στην ποιότητα όλων των νομοθετημάτων. Αυτό συμβαίνει και με το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα και με τον τρόπο που το συζητάμε. Διότι ο τρόπος που το συζητάμε είναι η επιτομή, θα έλεγα, της «ενός ανδρός αρχή» που επικρατεί σήμερα στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να ρυθμίσει εν μέσω κοινοβουλευτικής καραντίνας και το θέμα της συνεπιμέλειας. Και ερωτώ: Αλήθεια, ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός του για να μας φωτίσει γιατί ο Πρωθυπουργός αποφάσισε και διέταξε τις σημερινές ρυθμίσεις για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα; Ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός του νομοθετήματος; Πού είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης να έρθει εδώ στο Κοινοβούλιο και να υπερασπιστεί αυτό το νομοθέτημα; Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό το νομοθέτημα έρχεται από την κορυφή του επιτελικού κράτους. Πού είναι για να έρθει να μας εξηγήσει; Δεν θέλει να εξηγήσει σε εμάς. Ωραία! Ας εξηγήσει στους Βουλευτές σας, στους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ας απαντήσει αν όχι σε εμάς, τουλάχιστον στην κ. Κεφαλογιάννη, η οποία μίλησε για σοβαρές αστοχίες. Όπως είπε, σοβαρές αστοχίες προσκρούουν στον πυρήνα της προστασίας του συμφέροντος του παιδιού.

Επίσης, πού είναι για να απαντήσει στην κ. Γιαννάκου με την τόσο μακρά και αξιοπρεπή παρουσία στα έδρανα της Βουλής και στην πολιτική ζωή, η οποία, όπως άκουσα χθες και διάβασα την ομιλία της, καταγγέλλει; Επιτρέψτε μου να διαβάσω από τα Πρακτικά της Βουλής: Είδαμε, λέει, απίθανες οργανώσεις, γονείς, συνεπιμέλεια, ενεργούς μπαμπάδες, τρομερές διαφημίσεις υπέρ του νομοσχεδίου, που σημαίνει χρήμα πολύ και μια πανομοιότυπη επιστολή η οποία αποστέλλεται σε εμάς με email με διάφορα ονόματα, χωρίς πραγματικά στοιχεία, δηλαδή ψευδή. Και αναρωτιέται: Τόσο πολύ αγαπούν τα παιδιά τους αυτοί, ώστε δεν μπορούν να συντάξουν μια επιστολή να μας στείλουν για το συγκεκριμένο θέμα; Ή μήπως είναι ένα γραφείο το οποίο διαθέτει και το χρήμα και στέλνει όλα αυτά με ψευδή ονοματολογία; Αυτά τα είπε η κ. Γιαννάκου, δεν τα λέω εγώ.

Κι εγώ έρχομαι εδώ να ρωτήσω, με ειλικρίνεια και με ευθύτητα, όλους εσάς, κύριε υπουργέ, κύριοι της κυβέρνησης, κύριοι της συμπολίτευσης, που φέρνετε αυτό το νομοσχέδιο, ποιοι είναι αυτοί που διαθέτουν το χρήμα και επιβάλλουν νομοθετήματα στην κυβέρνηση και στον κ. Μητσοτάκη σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα; Ποιοι είναι αυτοί και πώς είναι δυνατόν οι έχοντες το χρήμα και τη δύναμη να επιβάλλουν νομοθετήματα σε τόσο κρίσιμα και ευαίσθητα κοινωνικά θέματα;

Και γιατί δεν έρχεται εδώ ο κ. Μητσοτάκης, γιατί φυγομαχεί, να έρθει να δώσει απαντήσεις; Γιατί δεν τολμά να διαψεύσει τις σοβαρές αυτές κατηγορίες της κ. Γιαννάκου; Γιατί επιμένει και επιμένετε να μεταφέρετε την κουλτούρα της αντιπαράθεσης μεταξύ σχετικά λίγων διαζευγμένων γονέων, ζευγαριών -ευτυχώς δεν είναι όλα τα διαζευγμένα ζευγάρια σε τροχιά σύγκρουσης- να τη μεταφέρετε στον πυρήνα του οικογενειακού δικαίου; Γιατί -πράγμα ακόμα πιο σοβαρό- επιμένει να μεταφέρει τα παιδιά ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά αυτής της αντιπαράθεσης;

Γιατί, αντί να προωθήσει με συναινετικό τρόπο, να γεφυρώσει τις διαφωνίες που έχει προκαλέσει αυτό το σχέδιο νόμου, συνεχίζει με εμμονή να ακούει μόνο τη μία πλευρά και να προσβάλλει τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα του δικαίου μας, να προσβάλλει τις γυναικείες οργανώσεις, αλλά εγώ θα πω ακόμα και όσους μπαμπάδες περίμεναν από την πολιτεία να αντιμετωπίσει σοβαρά τα προβλήματά τους, αφού το παρόν νομοσχέδιο δεν πρόκειται τελικά να δώσει καμία λύση στα προβλήματά τους;

Διότι, ξέρετε, προφανώς, πέραν από τα μεγάλα πορτοφόλια, που υπαινίχθηκε ή μάλλον που ευθέως ανέφερε η κ. Γιαννάκου, υπάρχουν και οι μπαμπάδες εκείνοι που δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και έχουν ενδεχομένως ένα, θα το πω εγώ, έντιμο και ειλικρινές ενδιαφέρον. Ούτε αυτοί θα ωφεληθούν.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το ελληνικό οικογενειακό δίκαιο διαμορφώθηκε με τη μορφή που έχει σήμερα το 1983 από τους κορυφαίους Έλληνες νομικούς, με υπουργό Δικαιοσύνης τότε τον αείμνηστο Γεώργιο Μαγκάκη. Αποτέλεσε υπόδειγμα για την εποχή του και χαρακτηρίστηκε ως το πιο προοδευτικό οικογενειακό δίκαιο της Ευρώπης, εξ ου και το μιμήθηκαν άλλες έννομες τάξεις και εμπνεύστηκαν από αυτό διεθνή κείμενα, ακόμα και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Και έρχεστε σήμερα, κύριε υπουργέ, να το αλλάξετε. Μάλιστα. Ενδεχομένως, θα πω εγώ, ακόμα και τα καλύτερα νομοθετήματα στο πέρασμα του χρόνου να χρειάζονται αλλαγές. Αλλά πώς; Αγνοώντας ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, επιστημονικούς φορείς, δικηγόρους και δικαστές, καθηγητές πανεπιστημίων, φορείς της κοινωνίας των πολιτών, ακόμα και την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής;

Εντάξει, δεν είστε νομικός. Δεν χρειάζεται όμως να είστε νομικός για να έχετε επίγνωση της θεσμικής διαδικασίας. Και θα το πω ευθέως, όχι προσωπικά εσάς, αλλά την Κυβέρνησή σας διακατέχει ένας ιδιότυπος θεσμικός πρωτογονισμός. Αυτή είναι η πρακτική των αρίστων, να γράφετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας όλες τις θεσμικές διαδικασίες εκείνες που προβλέπουν τις αλλαγές τις οποίες επιχειρείτε;

Αλλά εγώ θέλω να επανέλθω στα «γιατί». Γιατί το κάνει αυτό ο πρωθυπουργός; Γιατί με το νομοσχέδιο μεταχειρίζεστε το παιδί σαν να είναι οικόπεδο προς διανομή μεταξύ των γονέων; Γιατί ενώ ο νομοθέτης διεθνώς θέλει να είναι ο δικαστής αυτός που θα αναζητά, σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, που κάθε συγκεκριμένη περίπτωση είναι και διαφορετική, ποιο είναι το πραγματικό συμφέρον του συγκεκριμένου παιδιού, έρχεται ο νομοθέτης του κ. Μητσοτάκη να τον δεσμεύσει και να του πει τι πρωτίστως ή ιδίως θα θεωρεί ως συμφέρον του παιδιού;

Γιατί, εφόσον το σωματικό υλικό, πνευματικό, ψυχικό και ηθικό συμφέρον του τέκνου το επιβάλλουν, να μην μπορεί ο δικαστής να εκδώσει την ανάλογη κρίση του και να δεσμεύεται με βάση τον νόμο σας από απαράδεκτες επιταγές;

Και γιατί το «από κοινού» της γονικής μέριμνας που υποδηλώνει μια κοινότητα φροντίδων για το παιδί διαστρεβλώνεται σε «εξίσου», λες και έχουμε να κάνουμε με κάποια περιουσιακή διαφορά που θέλουμε να χωρίσουμε;

Γιατί ο νομοθέτης αγνοεί ότι οι γυναίκες δεν είναι ακόμα μισθολογικά και εργασιακά στη θέση που θα τους επέτρεπε να συμβάλλουν εξίσου σε πολλές ανάγκες του παιδιού, αλλά και οι ανάγκες του παιδιού δεν είναι όλες μετρήσιμες για να μπορεί να βρεθεί το ένα δεύτερο και να μοιραστεί το ένα δεύτερο που θα έπρεπε να συμβάλλει ο καθένας; Ισότιμα, ναι, θα πρέπει να ασκείται η γονική μέριμνα, αλλά όχι εξίσου.

Γιατί, εισάγοντας αυτόν τον όρο, εισάγετε την υποχρεωτική ίση χρονική κατανομή της γονικής μέριμνας. Επαναλαμβάνω: την υποχρεωτικά ισόχρονη κατανομή. Με αυτόν τον τρόπο, επιβάλλετε την εναλλασσόμενη κατοικία.

Αυτό, όμως, που θα αντιμετωπίσει ένα παιδί, εννοώ τους ψυχικούς, ψυχολογικούς κινδύνους τούς μετράτε ή αντιμετωπίζετε το παιδί σαν να είναι μια βαλίτσα που μεταφέρεται βδομάδα σε βδομάδα από τον ένα γονιό στον άλλον, σε μια αέναη και καταστροφική για τη διαμόρφωση του παιδιού μετακίνησης, σε μια πολύ ευαίσθητη ηλικία;

Στην ίδια λογική ακριβώς στηρίζεται και η διάταξη που επιβάλλει το τεκμήριο επικοινωνίας για ίσο χρόνο κατ’ ελάχιστο με το ένα τρίτο. Ένα τρίτο τίνος; Του εικοσιτετραώρου, της εβδομάδας, των ωρών αναψυχής, με γονέα του σαββατοκύριακου και γονέα των καθημερινών υποχρεώσεων; Και τι θα συμβεί με ένα σωρό πρακτικά ζητήματα, όπως συμβαίνει όταν γονείς μένουν μακριά ο ένας από τον άλλο ή όταν αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλες περιοχές για να εργαστούν;

Τι θα γίνει με τους γονείς που θα αναγκάζονται να δουλεύουν τις υπερωρίες που θέλουν να επιβάλλουν ο κ. Χατζηδάκης με τον κ. Μητσοτάκη; Εκεί πια το τοπίο θα είναι εφιαλτικό, αφού στη διελκυστίνδα που θα διαμορφώνεται θα επικρατεί μόνο ο ισχυρός γονέας. Και όταν λέω ισχυρός, εννοώ ο ισχυρός οικονομικά, κοινωνικοοικονομικά. Έτσι θα ανακυκλώνεται ένας πόλεμος με θύμα, όμως, πάντα το παιδί.

Ξέρετε κάτι; Δεν μπορεί ούτε ο ένας ούτε ο άλλος γονέας να είναι ευτυχισμένοι, αν το παιδί είναι δυστυχισμένο. Εδώ, λοιπόν, δεν έχουμε να κάνουμε -το επαναλαμβάνω- με μια σύγκρουση ανάμεσα σε μπαμπάδες και μαμάδες. Εδώ έχουμε μια επιλογή που ισοπεδώνει το παιδί. Το αντιμετωπίζετε σαν να είναι ένα κοινό υλικό απόκτημα, ένα παράρτημα των γονιών του. Το παιδί θα πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες των γονιών του και όχι οι γονείς στις ανάγκες του παιδιού. Αυτό ψηφίζεται σήμερα.

Και ακόμη χειρότερα, παραγνωρίζοντας όσα προβλέπονται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που κυρώθηκε επί της διακυβέρνησής μας, το σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνει τις αναγκαίες προβλέψεις για να διασφαλίσει ότι ο ένας γονέας -συνήθως η μητέρα, κακά τα ψέματα- και το τέκνο θα προστατεύονται απόλυτα και χωρίς κανενός είδους νομικούς αστερίσκους σε σχέση με τον κακοποιητή γονέα.

Εδώ τολμώ να πω ότι διαπράττετε ένα λάθος που είναι χειρότερο και από έγκλημα. Και φοβάμαι ότι πίσω απ’ αυτήν την εμμονή σας κρύβεται μεταξύ άλλων και ένας ιδιότυπος μισογυνισμός, αφού δεν λαμβάνετε υπόψη σας καθόλου τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον εργασιακό χώρο, αλλά και στο πλαίσιο της ίδιας της οικογένειας και κυρίως, αγνοείτε τον αφανή χαρακτήρα πολλών κακοποιητικών συμπεριφορών σε βάρος των γυναικών.

Και παρά το γεγονός ότι, κύριε Τσιάρα, δεν έχω κάτι μαζί σας, θα το πω. Εξέπεμπε και έναν μισογυνισμό η αναφορά σας απέναντι στις δύο βουλευτίνες συναδέλφους σας, της Νέας Δημοκρατίας.

 Μπορείτε να αντικρούσετε τα επιχειρήματα τους πολιτικά, να διαφωνήσετε. Όχι να μιλήσετε για δήθεν βιωματικές εμπειρίες που τις οδηγούν σε αυτά τα πολιτικά συμπεράσματα. Ήταν λάθος σας.

Εν κατακλείδι, το νομοσχέδιό σας δεν είναι πρόοδος. Το νομοσχέδιό σας είναι αναχρονισμός και είναι επικίνδυνο για το παιδί κυρίως, αλλά και για τη σύγχρονη οικογένεια. Αν κάτι θα έπρεπε σήμερα να συζητάμε, είναι πώς θα κάνουμε πιο αποτελεσματικά προσαρμοσμένα στις πραγματικές ανάγκες, τα εργαλεία που έχει στα χέρια του ο δικαστής, όταν σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση αναζητά το συμφέρον των παιδιών.

Όταν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιβραβεύετε -αντίθετα με τον δικαστή στον Κύκλο με την κιμωλία του Μπρεχτ- τον γονέα που τραβάει βίαια το παιδί, αντί εκείνου που το αφήνει για να μην το πληγώσει, τότε κάτι σάπιο υπάρχει στη λογική, τις προθέσεις και τα κίνητρά σας, κύριοι της κυβέρνησης και κύριε Μητσοτάκη, θα πω εγώ, παρότι απουσιάζει ο πρωθυπουργός από την αίθουσα. Κακά τα ψέματα. Ο κ. Τσιάρας απλά εκτελεί χρέη «αυτοφωράκια». Είναι προσωπική επιμονή και δέσμευση του κ. Μητσοτάκη αυτό το νομοσχέδιο σε ισχυρές μειοψηφίες ενδιαφερομένων. Αυτή είναι η αλήθεια.

Το λιγότερο που θα περίμενα είναι σήμερα να έχει το πολιτικό σθένος να μην κρυφθεί και να έλθει σε αυτό εδώ το Βήμα, στην Αίθουσα, να υπερασπιστεί τις αποφάσεις του, να αναλάβει την πολιτική ευθύνη.

Αλλιώς, να τροποποιήσετε ριζικά τον νόμο, κύριε Τσιάρα, όπως ζητούν βουλευτές και βουλεύτριες όλων των κομμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς αυτό θα πράξουμε όταν ο ελληνικός λαός μας δώσει την εντολή.

Σας ευχαριστώ.

 

Δευτερολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή για τη συνεπιμέλεια

 

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πέρα από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα ήταν χρήσιμο κι ένα εμβόλιο κατά της υποκρισίας. Διότι αυτό που γίνεται εδώ σήμερα είναι προφανές ότι είναι υποκρισία.

Είναι πρόσχημά σας ο κορωνοϊός προκειμένου να διατηρήσετε σε καταστολή την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Και λυπάμαι γι’ αυτό, κύριε Πρόεδρε. Αναφερθήκατε με υγειονομικούς όρους στον επιπολασμό το ιού. Λέτε εμείς δεν έχουμε έγνοια γι’ αυτό; Ποιες είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης; Οι αποφάσεις της κυβέρνησης ήταν να κάνειλοκντάουνμε διακόσια κρούσματα και να ανοίξει τα πάντα με τρεις χιλιάδες κρούσματα, τα πάντα, εκτός από το Κοινοβούλιο.

Αν έγνοιά σας ήταν ο επιπολασμός του ιού, δεν θα άρατε το λοκντάουν μονάχα για να έρθουν οι τουρίστες, εκτός και αν φέρουμε τουρίστες και στη Βουλή, μπας και κάνουμε κανονικές διαδικασίες. Μόνον έτσι θα είχαμε κανονικές διαδικασίες.

Κι έρχομαι στον πυρήνα της υποκρισίας.

Κύριε Πρόεδρε, ακόμα και αν το επιχείρημά σας ότι η ταυτόχρονη παρουσία των τριακοσίων βουλευτών σε μια κλειστή αίθουσα μπορεί να είναι υγειονομικά προβληματική, το οποίο μπορώ να το δεχτώ, η σταδιακή παρουσία βουλευτών προκειμένου να ψηφίζουν αυτοπρόσωπα σε ονομαστικές ψηφοφορίες είναι υγειονομική βόμβα;

Η δυνατότητα του Βουλευτή, που σας το ζητάω έξι μήνες τώρα, όπως μιλάει με το Webex να ψηφίζει και με Webex στη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας είναι υγειονομική βόμβα;

Οι δεκατέσσερις επερωτήσεις που καταθέσαμε και δεν έχουν συζητηθεί, δεν συζητήθηκαν γιατί είναι υγειονομική βόμβα η συζήτηση; Η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που έχω ζητήσει έξι μήνες και δεν την θέτετε σε διαδικασία, δεν το κάνετε επειδή είναι υγειονομική βόμβα; Προφανώς και όχι.

Η βούλησή σας, λοιπόν, είναι να αξιοποιήσετε μία πολύ δύσκολη συνθήκη για όλους μας ως ευκαιρία για να περιστείλετε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και την ίδια τη δημοκρατική λειτουργία.

Και αυτό, κύριε Πρόεδρε, θα είναι ένα στίγμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και στον βαθμό που σπεύσατε να αναλάβετε πλήρως την ευθύνη λυπάμαι και φοβάμαι ότι θα είναι και ένα στίγμα και για εσάς.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ