28/05/2021

Δ. Παπαδημούλης: Να σκεφτούμε το ενδεχόμενο το Ταμείο Ανάκαμψης να γίνει ένα μόνιμο εργαλείο στις ευρωπαϊκές πολιτικές - βίντεο

• «Η πανδημία είναι μια πρόκληση για να προχωρήσουμε σε μια ισχυρότερη, πιο ενωμένη και καλύτερη Ευρώπη, που να προσφέρει περισσότερα στους πολίτες της, με λιγότερες ανισότητες μεταξύ Βορρά και Νότου, πλούσιων και φτωχών»

• Ομιλία Δημ. Παπαδημούλη στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του ΕΚ Ντ. Σασόλι

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, με τίτλο "Η Ευρώπη μετά την Πανδημία", που πραγματοποιήθηκε με την ενημέρωση των μελών των Επιτροπών από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, συμμετείχε και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κι επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε τα εξής:

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα στην Ελλάδα, που γιορτάζει τα 40 χρόνια από την ένταξή της στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.
Από τα 18 μου χρόνια ανήκω σε εκείνο το κομμάτι της ελληνικής Αριστεράς που σταθερά υποστηρίζει ότι αυτή η απόφαση ήταν θετική για την Ελλάδα και την Ευρώπη, για λόγους δημοκρατίας, οικονομικούς, κοινωνικούς και γεωπολιτικούς.
Και παρά την κρίση και τις αναταράξεις που υπήρξαν στο παρελθόν, και από τις οποίες νομίζω ότι όλοι βγάλαμε διδάγματα, για λάθη και δικά μας, των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή αντιμετώπιση απέναντι στην Ελλάδα, σημειώνω με ικανοποίηση ότι η ευρύτατη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών στηρίζει όχι μόνο τη συμμετοχή της Ελλάδας στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά και τις απόψεις που μας διατυπώσατε για μια Ευρώπη πιο ενωμένη, αποτελεσματική, σύγχρονη και δημοκρατική, με λιγότερες ανισότητες.
Προσυπογράφω όσα είπατε και σημειώνω προς τους συναδέλφους του ελληνικού Κοινοβουλίου ότι αυτά συνθέτουν την άποψη μιας ευρείας, διακομματικής πλειοψηφίας στο Ευρωκοινοβούλιο, που θεωρεί ότι η πανδημία είναι μια πρόκληση για να προχωρήσουμε σε μια ισχυρότερη, πιο ενωμένη και καλύτερη Ευρώπη, που να προσφέρει περισσότερα στους πολίτες της, με λιγότερες ανισότητες μεταξύ Βορρά και Νότου, πλούσιων και φτωχών.
Θα ήθελα να σημειώσω δύο πράγματα, τα οποία θέσατε και με τα οποία συμφωνώ: Πρώτον, όσο διαρκεί η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας να αλλάξουμε τους παλιούς, ξεπερασμένους, δογματικούς κανόνες και να δημιουργήσουμε ρεαλιστικότερους κανόνες για τα ελλείμματα και τα χρέη, ώστε να μη βάλουμε φρένο στην ανάκαμψη και να μην οδηγηθεί η Ευρώπη σε μια νέα κρίση χρέους και σε έναν νέο γύρο οδυνηρής λιτότητας, ιδιαίτερα για τον Νότο.
Και δεύτερον, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα σημαντικό εργαλείο, που μπορεί να μειώσει ανισότητες και να βοηθήσει τις οικονομίες και τις κοινωνίες. Γι’ αυτό θα πρέπει να σκεφτούμε το ενδεχόμενο αυτό το εργαλείο να γίνει μόνιμο στις ευρωπαϊκές πολιτικές.

.