28/05/2021

Επίκαιρη ερώτηση Α. Τριανταφυλλίδη: Η Κυβέρνηση εγκατέλειψε και υγειονομικά τη Θεσσαλονίκη - Ούτε κεντρικό επιχειρησιακό σχέδιο, ούτε νέες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα: «Η Κυβέρνηση εγκατέλειψε ΚΑΙ υγειονομικά τη Θεσσαλονίκη. Ούτε κεντρικό επιχειρησιακό σχέδιο, ούτε νέες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού» κατέθεσε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Η Κυβέρνηση εγκατέλειψε ΚΑΙ υγειονομικά τη Θεσσαλονίκη. Ούτε κεντρικό επιχειρησιακό σχέδιο, ούτε νέες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού»

Μετά την εισαγγελική έρευνα, η οποία αναζητά πέρα από πολιτικές και ποινικές ευθύνες, σχετικά με την πλήρη αδιαφορία και ολιγωρία της Κυβέρνησης, παρά τις προειδοποιήσεις, για το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, η ανησυχία των Θεσσαλονικέων εντείνεται σε σχέση με την ετοιμότητα του συστήματος υγείας και των Νοσοκομείων της πόλης.
Δυστυχώς, οι εκκλήσεις μας, εδώ και οκτώ μήνες, για μια κεντρική διαχείριση ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με την αξιοποίηση υποδομών, όπως το Νοσοκομείο «Λοιμωδών» και το ιστορικό «424», δεν εισακούστηκαν. Η λειτουργία των δύο χώρων: α)θα αποσυμφορούσε τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για τις χρόνιες και άλλες παθήσεις, β)θα προστάτευε το υγειονομικό προσωπικό από το να προσβληθεί από Covid19 και γ)κυρίως θα προστάτευε κάθε πολίτη της Θεσσαλονίκης που θα ήθελε ιατρική εξέταση και ενδεχομένως νοσηλεία εκτός Covid. Αμέτρητα είναι τα παραδείγματα πολιτών που επισκέφθηκαν εφημερεύοντα νοσοκομεία της πόλης για άλλα νοσήματα(ορθοπεδικά, ρευματολογικά, καρδιολογικά, κ.ά.), στα οποία ανέμεναν με τις ώρες στα Επείγοντα, γεγονός που είχε ως συνέπεια πολλοί από αυτούς να κολλήσουν κορονοϊό και να το μεταφέρουν μετά στα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών τους.
Την ίδια στιγμή, πέρα από τις αξιέπαινες πρωτοβουλίες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με τη δωρεά στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας («Ιπποκράτειο», «Αγ.Δημήτριος», «Γ.Γεννηματάς»), η Κυβέρνηση συνεχίζει να επιδεικνύει την ίδια αδιαφορία σε σχέση με την υγειονομική θωράκιση της πόλης τόσο ως προς την ενίσχυσή της με επιπλέον κτηριακές υποδομές, όσο και με επιπλέον υγειονομικό προσωπικό.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο τους τελευταίους μήνες προκειμένου να θωρακίσει υγειονομικά τη Θεσσαλονίκη;

2. Πόσες νέες ΜΕΘ και νέες ΜΑΦ, άρα νέες προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες για να ενισχύσει τα ήδη ταλαιπωρημένα νοσοκομεία της πόλης;

Ο ερωτών βουλευτής

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος