ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

11/06/2021

Χ. Καφαντάρη: Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη, κύριοι της Κυβέρνησης, ούτε και στην εφαρμογή της τηλεργασίας - βίντεο

Χ. Καφαντάρη: Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη, κύριοι της Κυβέρνησης, ούτε και στην εφαρμογή της τηλεργασίας - βίντεο



Τοποθέτηση της Βουλευτή Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σ/ν Υπουργείου Εσωτερικών «Θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας, διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα και άλλες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών» (10/06/2021)

Θέλουμε να διορίσουμε κάποιον στο δημόσιο ως γενικό γραμματέα, σύμβουλο, επικεφαλής κάποιας αρχής και δεν έχει τα προσόντα; Αλλάζουμε τον νόμο. Αυτή είναι η Ελλάδα των αρίστων της Νέας Δημοκρατίας.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια γίνεται μέσα σε ένα κλίμα αντίδρασης του κόσμου της εργασίας, στο νέο εργασιακό έκτρωμα το οποίο ετοιμάζει η Κυβέρνηση, την κατάλυση του εργατικού δικαίου, την κατάργηση δικαιωμάτων και βέβαια την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και πρώτιστα του ΣΕΒ.

Εκσυγχρονισμός για τη Νέα Δημοκρατία είναι οι συνθήκες εργασιακής γαλέρας, η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, το χτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος ή να υπάρχει το συνδικαλιστικό κίνημα το οποίο μας εξυπηρετεί.

Ζούμε μια ψηφιακή επανάσταση, αλλά η ψηφιακή αυτή εποχή και επανάσταση πρέπει να εξυπηρετεί και να βελτιώνει προς το καλύτερο τις συνθήκες εργασίας. Να μη δημιουργεί επιπλέον δεσμεύσεις, επιπλέον εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι νιώθουν αβέβαιοι και ανασφαλείς για τις συνθήκες που διαμορφώνονται στη νέα μορφή εργασίας κάτι το οποίο συμβαίνει και στους εργοδότες.

Σοβαρό είναι το ζήτημα συνδυασμού προσωπικής οικογενειακής ζωής με την επαγγελματική στον ίδιο χώρο, μετατροπή του σπιτιού σε γραφείο, χωρίς ωράριο, χωρίς όριο, με συγχώνευση της οικογενειακής ζωή απόλυτα στην επαγγελματική.

Η καθημερινή και κοινωνική επαφή στον εργασιακό χώρο λόγω αυτού του περιορισμού έχει εξαλειφθεί εντελώς. Μετατρέπουν την εργασία σε νούμερα και παραγωγή. Οι ειδικοί ψυχολόγοι και ειδικοί μιλάνε για τον κίνδυνο στον ψυχισμό των εργαζομένων από την τηλεργασία.

Η εκπαιδευτική κοινότητα σε όλο τον κόσμο θεωρεί ότι είναι δύσκολο να υποκαταστήσει ικανοποιητικά τη φυσική σχέση μαθητή εκπαιδευόμενου αλλά και την αλληλεπίδραση μαθητών μέσα στο σχολικό περιβάλλον.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει πλήθος εξουσιοδοτικών διατάξεων. Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στη νομοθέτηση που κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Παραπέμπει σε εξουσιοδοτικές πράξεις, σε έκδοση προεδρικών διαταγμάτων στο μέλλον. Αυτό σημαίνει κακή νομοθέτηση.

Ποιος θα καλύψει το κόστος εξοπλισμού για τον τηλεργαζόμενο; Προβλέπουμε πιθανό πάρτι με απευθείας αναθέσεις για ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Θέλουμε απόλυτη διαφάνεια στο κομμάτι αυτό των δημόσιων και ιδιωτικών προμηθειών.

Δεν είναι σαφές το πλαίσιο ενθάρρυνσης τηλεργασίας για ειδικές ομάδες, όπως άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις, μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν κατά σε τροπολογία που προέβλεπε το πάγωμα της κατοχύρωσης του δικαιώματος στην αποσύνδεση για το τηλεργαζόμενους. Αυτό ίσως δείχνει κάποιες σκέψεις και πιθανές προθέσεις.

Έχετε στόχο να εξαρτώνται οι υπάλληλοι που θα υπαχθούν στην τηλεργασία απευθείας από το διευθυντικό δικαίωμα του ανώτερου. Πώς θα κατοχυρώνεται ο οικειοθελής χαρακτήρας της ευέλικτης μορφής απασχόλησης; Πώς διασφαλίζονται τα προσωπικά δικαιώματα; Θα πιέζονται, θα εκβιάζονται οι εργαζόμενοι για τηλεργασία;
Σχεδιάζεται έμμεσα με την τηλεργασία η μείωση του εργατικού προσωπικού και η αύξηση της ανεργίας;

Θα εξασφαλιστεί η προσωπική ισορροπία, ψυχική, επαγγελματική, όλων των εργαζομένων.

Μήπως μέσα από το εν λόγω σχέδιο νόμου έχετε στόχο καθαρά την απομόνωση των εργαζομένων μεταξύ τους; Το χτύπημα του συνδικαλισμού έτσι όπως τον εννοείτε;
Για την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης μας φέρνετε μία μέθοδο, ένα διαγωνισμό παλαιών εποχών, δυο-τρεις μήνες πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων που δημιουργεί πολλά προβλήματα στους προετοιμαζόμενους συμπολίτες μας.

Το ίδιο ισχύει και για τις πανελλήνιες. Μέσα στις πανελλήνιες που αρχίζουν άμεσα αλλάζει η βάση, ο τρόπος εισαγωγής. Υπάρχει κίνδυνος είκοσι πέντε χιλιάδες - τριάντα χιλιάδες νέα παιδιά να μείνουν εκτός πανεπιστημίου μετά από τη βάσανο της πανδημίας. Και εφαρμόζετε από τώρα τις ρυθμίσεις που κάνατε για τους σκληρά εργαζόμενους μαθητές για τα εσπερινά λύκεια. Αυτό δημιουργεί πολλά ερωτηματικά ως προς τους στόχους σας.

 

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

«Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν μπορώ να μην κάνω ένα σχόλιο στο συμπαθή συνάδελφο κ. Χιονίδη, ο οποίος μου έδωσε το έναυσμα να πω για την Ελλάδα των αρίστων της Νέας Δημοκρατίας. Τι σημαίνει στην πράξη, αγαπητοί συνάδελφοι; Σημαίνει θέλουμε να διορίσουμε κάποιον στο δημόσιο ως γενικό γραμματέα, σύμβουλο, επικεφαλής κάποιας αρχής και δεν έχει τα προσόντα; Αλλάζουμε τον νόμο. Αυτή είναι η Ελλάδα των αρίστων της Νέας Δημοκρατίας την οποία βιώνουμε καθημερινά.

Πραγματικά, σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια γίνεται μέσα σε ένα κλίμα αγωνιστικό, γίνεται μέσα σε ένα κλίμα αντίδρασης του κόσμου της εργασίας, στο νέο εργασιακό έκτρωμα το οποίο ετοιμάζει η Κυβέρνηση και από την επόμενη Δευτέρα θα συζητήσουμε εδώ στη Βουλή, την κατάλυση του εργατικού δικαίου, την κατάργηση δικαιωμάτων και βέβαια την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και πρώτιστα του ΣΕΒ. Οι εργαζόμενοι έδωσαν μία απάντηση σε όλη την Ελλάδα σήμερα με τις κινητοποιήσεις που έγιναν. Ο αγώνας όμως, συνεχίζεται.

Όλα, κατά τη Νέα Δημοκρατία, στο όνομα του εκσυγχρονισμού του εργατικού δικαίου. Δηλαδή, εκσυγχρονισμός για τη Νέα Δημοκρατία είναι οι συνθήκες εργασιακής γαλέρας, η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, το χτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος ή να υπάρχει το συνδικαλιστικό κίνημα το οποίο μας εξυπηρετεί. Μας εξυπηρετεί κυβερνητικά, μας εξυπηρετεί αν θέλετε και όσον αφορά σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Ένα νομοσχέδιο που όσο και να προσπάθησαν μάταια συνάδελφοι από τη Νέα Δημοκρατία μέσα στη Αίθουσα να υπερασπιστούν και να ωραιοποιήσουν, ούτε στις συνδικαλιστικές παρατάξεις που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν βρίσκουν μία συναίνεση.

Λοιπόν, λογικό είναι η σημερινή συζήτηση να εστιάζει στο εν λόγω ζήτημα. Ακούσαμε πάρα πολλά. Εγώ θα αναφερθώ σ’ αυτό που ακούστηκε από τον συνάδελφό μου στον Δυτικό τομέα τον κ. Λοβέρδο, ότι η Αριστερά φταίει γιατί χρεοκόπησε η χώρα το 2010. Αν είναι δυνατόν! Ποιοι κυβέρνησαν δεκαετίες μέχρι το 2010 είναι γνωστό. Ο κ. Κυρανάκης μέσα σε όλα όσα είπε ξέχασε να μας πει πως οι νέοι θα συμπληρώνουν αυτό το βιογραφικό τους για να βρουν δουλειά. Γιατί κατ’ αυτόν δεν βρίσκουν δουλειά γιατί δεν ξέρουν να συμπληρώνουν ένα βιογραφικό. Ας σοβαρευτούμε, λοιπόν.

Έρχομαι στο σχέδιο νόμου. Όντως είμαστε σε μία καινούργια εποχή, την ψηφιακή εποχή. Ζούμε μια ψηφιακή επανάσταση, αλλά η ψηφιακή αυτή εποχή και επανάσταση πρέπει να εξυπηρετεί και να βελτιώνει προς το καλύτερο τις συνθήκες εργασίας. Πρέπει να βελτιώνει στη μείωση του χρόνου εργασίας κάτι που γίνεται και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Βέβαια να μη δημιουργεί επιπλέον δεσμεύσεις, επιπλέον εκμετάλλευση των εργαζομένων. Είναι γεγονός ότι η πανδημία διαμόρφωσε ένα διαφορετικό τοπίο και ανάγκασε τον κόσμο της εργασίας να αναδιοργανωθεί και να προσαρμοστεί σε αυτές τις καινούργιες συνθήκες. Διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι λόγω της πανδημίας συντελείται αλλαγή κουλτούρας σε σχέση με την εργασία. Μελέτες του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής λένε ότι ένας στους έξι Έλληνες -17%- είχε εμπειρία τηλεργασίας πριν από την πανδημία. Δηλαδή, μόνο ένας στους έξι. Επίσης, ότι από αυτούς που τηλεργάστηκαν το 12,4% επιθυμεί να συνεχίσει να τηλεργάζεται σε πλήρες ωράριο και το 47,4% δήλωσε ότι δεν το θέλει. Οι εργαζόμενοι νιώθουν αβέβαιοι και ανασφαλείς για τις συνθήκες που διαμορφώνονται στη νέα μορφή εργασίας κάτι το οποίο συμβαίνει και στους εργοδότες.

Επίσης, το οικονομικό πανεπιστήμιο τον Μάρτιο του 2021 μίλησε για το ζήτημα συνδυασμού προσωπικής οικογενειακής ζωής με την επαγγελματική στον ίδιο χώρο, μετατροπή του σπιτιού σε γραφείο, χωρίς ωράριο, χωρίς όριο, με συγχώνευση οικογενειακής ζωή απόλυτα στην επαγγελματική. Η τηλεργασία δε, σε συνδυασμό με την τηλεκπαίδευση, βρίσκει τους γονείς σε απόλυτη αποδιοργάνωση καθώς θα πρέπει να ελέγχουν συγχρόνως και το ηλεκτρονικό σχολείο αλλά βέβαια και τον απαιτητικό προϊστάμενο ο οποίος μέσω της τηλεργασίας έχει μπει μέσα στο σπίτι. Καταλαβαίνουμε τις συνθήκες. Η καθημερινή και κοινωνική επαφή στον εργασιακό χώρο λόγω αυτού του περιορισμού έχει εξαλειφθεί εντελώς, καθώς όλες οι επικοινωνίες έχουν περιοριστεί μόνο ηλεκτρονικά. Μετατρέπουν την εργασία σε νούμερα και παραγωγή. Οι ειδικοί ψυχολόγοι και ειδικοί μιλάνε για τον κίνδυνο στον ψυχισμό των εργαζομένων από την τηλεργασία. Το άτομο παραιτείται, δεν προσέχει την προσωπική του υγιεινή, την εξωτερική του εμφάνιση, τη διατροφή, τις ώρες ύπνου του κλπ. Για δε τους εκπαιδευτικούς το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο με την έννοια ότι ειδικές μελέτες λένε ότι η ίδια η εκπαιδευτική κοινότητα σε όλο τον κόσμο θεωρεί ότι είναι δύσκολο να υποκαταστήσει ικανοποιητικά τη φυσική σχέση μαθητή εκπαιδευόμενου αλλά και την αλληλεπίδραση μαθητών μέσα στο σχολικό περιβάλλον.

Ερχόμαστε στο σχέδιο νόμου το οποίο, όπως αναφέρθηκε και πριν, περιλαμβάνει πλήθος εξουσιοδοτικών διατάξεων. Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στη νομοθέτηση που κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Παραπέμπει σε εξουσιοδοτικές πράξεις, σε έκδοση προεδρικών διαταγμάτων στο μέλλον. Αυτό σημαίνει κακή νομοθέτηση αλλά και διαφάνεια και δημοκρατική νομιμοποίηση, όπως αυτές προσδιορίζονται από το άρθρο 58 του νόμου για το επιτελικό κράτος. Υπάρχει θέμα διασφάλισης προσωπικών δεδομένων. Το είπαν κι άλλοι συνάδελφοι. Επίσης, δεν είναι σαφές το πλαίσιο ενθάρρυνσης τηλεργασίας για ειδικές ομάδες, όπως άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις, μονογονεϊκές οικογένειες. Για δε τον εξοπλισμό υπάρχει ένα ζήτημα και στην προμήθεια του εξοπλισμού. Εννοώ ποιος θα καλύψει το κόστος για τον τηλεργαζόμενο αλλά και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: το πιθανό πάρτι που θα γίνει με απευθείας αναθέσεις για ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Θέλουμε απόλυτη διαφάνεια στο κομμάτι αυτό των δημόσιων και ιδιωτικών προμηθειών.

Δεν μπορώ να μην θυμίσω, κύριε Πρόεδρε, ότι πρόσφατα στην Ευρωβουλή, οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν τροπολογία που προέβλεπε το πάγωμα της κατοχύρωσης του δικαιώματος στην αποσύνδεση για το τηλεργαζόμενους, δηλαδή ψήφισαν κατά, να κλείνει το λάπτοπ, να κλείνει ο υπολογιστής, το κινητό, όταν τελειώνει η δουλειά, μετά την ολοκλήρωση του ωραρίου, χωρίς τον φόβο της απόλυσης. Αυτό ίσως δείχνει κάποιες σκέψεις και πιθανές προθέσεις.

Όμως, κύριε Βορίδη, έχω κάποια ερωτήματα. Έχετε στόχο να εξαρτώνται οι υπάλληλοι που θα υπαχθούν στην τηλεργασία απευθείας από το διευθυντικό δικαίωμα του ανώτερου. Πώς θα κατοχυρώνεται ο οικειοθελής χαρακτήρας της ευέλικτης μορφής απασχόλησης; Πώς διασφαλίζονται τα προσωπικά δικαιώματα; Θα πιέζονται, θα εκβιάζονται οι εργαζόμενοι για τηλεργασία; Επίσης, με την τηλεργασία σχεδιάζεται έμμεσα η μείωση του εργατικού προσωπικού και η αύξηση, ας το πούμε καλύτερα, της ανεργίας; Είναι σοβαρό ζήτημα αυτό. Θα εξασφαλιστεί η προσωπική ισορροπία, ψυχική επαγγελματική, όλων των εργαζομένων.

Αλλά μήπως μέσα από το εν λόγω σχέδιο νόμου έχετε στόχο καθαρά την απομόνωση των εργαζομένων μεταξύ τους; Το χτύπημα του συνδικαλισμού έτσι όπως τον εννοείτε; Ο συνδικαλισμός είναι βασικός πυρήνας μιας δημοκρατικής πολιτείας. Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του συναποφασίζειν είναι θεμελιώδες στοιχείο της Δημοκρατίας. Γι’ αυτούς τους λόγους δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη, κύριοι της Κυβέρνησης, για την εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου νόμου σχετικά με την τηλεργασία. Έχουμε πάρα πολλές επιφυλάξεις και δεν σας εμπιστευόμαστε.

Σαφώς για την τροπολογία για την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης μας φέρνετε μία μέθοδο, ένα διαγωνισμό παλαιών εποχών δυο-τρεις μήνες πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων που δημιουργεί προβλήματα πολλά στους προετοιμαζόμενους συμπολίτες μας για να δώσουν εξετάσεις στην Εθνική Σχολή. Αυτό σημαίνει επιπλέον κόστος, φροντιστήρια, πρόσβαση σε πληροφόρηση κλπ. Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα, ενώ θα μπορούσε όποια αλλαγή να συζητηθεί δημοκρατικά και στο Κοινοβούλιο. Και βέβαια όπως πάντα να μην ισχύει την επόμενη φορά.

Το ίδιο ισχύει και για τις πανελλήνιες. Μέσα στις πανελλήνιες που αρχίζουν άμεσα αλλάζει η βάση, ο τρόπος εισαγωγής. Υπάρχει κίνδυνος είκοσι πέντε χιλιάδες, τριάντα χιλιάδες νέα παιδιά να μείνουν εκτός πανεπιστημίου μετά από τη βάσανο της πανδημίας. Και εφαρμόζετε από τώρα τις ρυθμίσεις που κάνατε για τους σκληρά εργαζόμενους μαθητές για τα εσπερινά λύκεια. Αυτό δημιουργεί πολλά ερωτηματικά ως προς τους στόχους σας.

Ευχαριστώ.»



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ