12/06/2021

Κ. Αρβανίτης: Αντιδραστικός ελιγμός της Ευρωπαϊκής δεξιάς στον διάλογο ΕΕ - Κούβας

Δήλωση του Ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ/The Left & Μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ε/Κ Κώστα Αρβανίτη, για το ψήφισμα σχετικά «με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πολιτική κατάσταση στην Κούβα», που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το ψήφισμα που καταδικάζει την Κούβα για παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και έφεραν στο Ευρωκοινοβούλιο ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, του Renew και του ECR, υιοθετήθηκε προχθες με 386 ψήφους υπέρ, 236 κατά και 59 αποχές.

Ανάμεσα στις τελευταίες, και κάποιοι Έλληνες Σοσιαλιστές ευρωβουλευτές οι οποίοι προτίμησαν να μην εμφανιστούν καθόλου, πιθανότατα για να μην καταψηφίσουν την πρόταση, όπως έκαναν οι Ευρωπαίοι ομοϊδεάτες τους.

Δύο ζητήματα πρέπει να σημειώσουμε αρχικά, εδώ:

Κατ’ αρχάς, ότι το έργο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς απέτρεψε αυτόν τον αντιδραστικό ελιγμό με τις πολύ σαφείς και υποβολιμαίες προεκτάσεις, από το να εγκριθεί με τη συντριπτική πλειοψηφία που ήλπιζαν όσοι τον πρότειναν.

Και έπειτα, ας αναλογιστούμε όλοι ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον για πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ, με την εμμονική του πολεμική κατά της Κούβας. Aυτή η βεντέτα δεκαετιών έχει έρθει η ώρα να σταματήσει.

Η Κούβα βρίσκεται σε διάλογο, ιδία πρωτοβουλία, με την Ευρώπη, για την υπεράσπιση των Πολιτικών Δικαιωμάτων. Η προσπάθεια, που έχει εγκαινιαστεί με τις ευλογίες των ευρωπαϊκών οργάνων, αφορά το σύνολο των σχέσεων της Κούβας με την ΕΕ. Και τέτοιες αντιδραστικές πρωτοβουλίες, έχουν φανερό στόχο να τορπιλίσουν τον διάλογο που έχει ανοίξει και φαίνεται ήδη ελπιδοφόρος.

Έναν διάλογο που συμβολίζει το άνοιγμα των σχέσεων της Ευρώπης εκτός των συνόρων της, αλλά ταυτόχρονα μας υποχρεώνει και σε μια μορφή ενδοσκόπησης και παύσης της υποκρισίας, όταν ακόμα και σήμερα, εντός των συνόρων της, η Ενωμένη Ευρώπη αντιμετωπίζει ενεργές υποθέσεις παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων με αμφιλεγόμενη επιτυχία!

Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτό το καιροσκοπικό κείμενο της συντηρητικής και αντιδραστικής Ευρωπαϊκής Δεξιάς και επιμένουμε στις πανανθρώπινες αξίες της ισότητας, της ανεξαρτησίας και της αυτοδιάθεσης, που θεωρητικά παραμένουν η βάση της ίδιας της Ευρώπης.​