ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

28/07/2021

Γ. Πούλου: Η αντιμεταρρύθμιση Κεραμέως στην παιδεία, μετά τους «κόφτες» και τους αποκλεισμούς των υποψηφίων από τα Πανεπιστήμια, συνεχίζεται με τη χειραγώγηση Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης! - βίντεο

Γ. Πούλου: Η αντιμεταρρύθμιση Κεραμέως στην παιδεία, μετά τους «κόφτες» και τους αποκλεισμούς των υποψηφίων από τα Πανεπιστήμια, συνεχίζεται με τη χειραγώγηση Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης! - βίντεο



Στην ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας «Αναβάθμιση του Σχολείου, Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις», τόνισα ότι η κυβέρνηση προωθεί την απορρύθμιση και την αντιμεταρρύθμιση στην εκπαίδευση.

Αρχικά ανέφερα ότι στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να ανατρέψει όλες τις ιστορικές κοινωνικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού: το κοινωνικό κράτος, την προστασία της εργασίας και της κατοικίας, τη δωρεάν δημόσια υγεία και παιδεία. Επιθυμεί να στήσει μια σκληρά ταξική δυστοπία, των προνομιούχων, των «ημέτερων», των υποτιθέμενων «άριστων», που κυριαρχούν χάρη στη δύναμη του χρήματος και στη διαπλοκή τους με την εξουσία!

Η κ. Κεραμέως, αφού με την «Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής» απέκλεισε από τα πανεπιστήμια 25.000 μαθητές για να στείλει αρκετή πελατεία στα κολλέγια, συνεχίζει τώρα με την προσπάθεια χειραγώγησης της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης! Κι αυτό γιατί επιθυμεί ένα σχολείο χωρίς δημοκρατία και αξιοκρατία, χωρίς συλλογικότητα και συμμετοχή, χωρίς παιδαγωγικό πλαίσιο και αρχές!

Επισήμανα τη δέσμευση του πρόεδρου μας Αλέξη Τσίπρα, ότι πρωταρχικό μέλημα της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα είναι η κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων της ΝΔ και η αποκατάσταση της αδικίας των αποκλεισμών που προκάλεσε!

Τέλος, τόνισα ότι στις επόμενες κάλπες, οι πολίτες θα θέσουν υψηλή βάση εισαγωγής και η Νέα Δημοκρατία θα αποκλειστεί από τη διακυβέρνηση της χώρας!

 

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πριν τρεις ημέρες, γιορτάσαμε την 47η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας, αν και δεν έλλειψε το θεσμικό ατόπημα για την ακύρωση της παρασημοφόρησης του διασώστη Ιάσονα Αποστόπουλου μετά από παρέμβαση ακροδεξιών κύκλων της κυβέρνησης της Ν.Δ. και για το οποίο περιμένουμε επίσημες απαντήσεις.
Μετά από μια καταστροφική επτάχρονη δικτατορία, η δημοκρατία επέστρεψε επιτέλους στον γενέθλιο τόπο της, στις 24 Ιουλίου του 1974.

Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τότε ότι, στην περίοδο που ονομάζουμε «Μεταπολίτευση», η ελληνική κοινωνία θα βίωνε επιτέλους δημοκρατική σταθερότητα και πρόοδο, από κυβερνήσεις με διαφορετικές ιδεολογίες και κοινωνικό πρόσημο!

Μια πρόοδο, με κοινωνικό κράτος, προστασία της εργασίας και της κατοικίας, με δημόσια υγεία και, φυσικά, με δωρεάν δημόσια παιδεία.

Ωστόσο, για πρώτη φορά, στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια, μια κυβέρνηση αποφασισμένη να διαλύσει, ένα-ένα, όλα αυτά τα κοινωνικά και οικονομικά θεμέλια πάνω στα οποία χτίστηκε η σύγχρονη Ελλάδα!

Να ανατρέψει όλες τις ιστορικές κοινωνικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού και να στήσει μια σκληρά ταξική δυστοπία, των προνομιούχων, των «ημέτερων», των υποτιθέμενων «άριστων» που κυριαρχούν χάρη στη δύναμη του χρήματος και στη διαπλοκή τους με την εξουσία!

Μια Ελλάδα όπου η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δίνει ένα εξευτελιστικό φιλοδώρημα στους εργαζόμενους 0,52 ευρώ, ως «συμβολική» αύξηση του κατώτατου μισθού, για τα τρία τελευταία χρόνια, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός της «ξεχνά» να δηλώσει στο «Πόθεν Έσχες» περιουσιακά στοιχεία κάθε άλλο παρά «συμβολικά»!

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στο στόχαστρό σας μπήκε, από την πρώτη στιγμή, ο σημαντικός μηχανισμός κοινωνικής προόδου των μη προνομιούχων Ελλήνων: η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο! Πολλοί συνάδελφοι στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, δεν είμαστε εδώ ως γόνοι πολιτικών τζακιών, αλλά ως παραδείγματα αυτής ακριβώς της δυνατότητας.
Με την «Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής» του νόμου 4777, που στην πραγματικότητα είναι… «Μέγιστη Βάση Αποκλεισμού», με αυτόν τον «κόφτη ονείρων», καταφέρατε να αποκλείσετε από τα πανεπιστήμια 25.000 μαθητές! Προσδοκώντας, βέβαια, να στείλετε αρκετή πελατεία στα κολλέγια!

Και μάλιστα, χωρίς να σκεφτείτε στιγμή τις πρωτοφανείς δυσκολίες που αντιμετώπισαν φέτος οι υποψήφιοι στην προετοιμασία τους! Την πανδημία που τους άφησε εκτός τάξης, την τηλεκπαίδευση που –όπως έγινε– δημιούργησε μεγάλες ανισότητες μεταξύ τους!

Ακούστε, κυρία Υπουργέ, τι σας γράφει μια μαθήτρια, μια αυθεντική «άριστη», μία μελλοντική συνάδελφός μου, που αν και συγκέντρωσε σχεδόν 22.000 μόρια, με την «Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής» σας, την αποκλείσατε από την αρχιτεκτονική σχολή που επέλεξε!

«Νιώθω [σας γράφει η μαθήτρια] απογοητευμένη, αδικημένη και προδομένη από εσάς προσωπικά, αλλά και από όλη την κυβέρνηση που υποτίθεται ότι αγκαλιάζει και καλοδέχεται τους άριστους, ότι τους θέλει στην Ελλάδα και την ελληνική εκπαίδευση. Αυτό το άδικο σύστημα με τρεις διαφορετικές ελάχιστες βάσεις εισαγωγής για την αρχιτεκτονική ειδικά, απέκλεισε όχι μόνο εμένα, αλλά και ακόμα 25.000 μαθητές από τα ΑΕΙ και το όνειρό τους για μια αξιοπρεπή ενήλικη ζωή»…

Προσωπικά, της απαντώ να μη παραιτηθεί από τα όνειρά της. Εσείς τι της απαντήσατε κα Κεραμέως;

Και τι απαντάτε, επίσης, στους πολίτες της Φωκίδας, αλλά και στον συνάδελφό σας κ. Μπούγα, που εγγυόταν προσωπικά την λειτουργία των δύο Πανεπιστημιακών τμημάτων στην Άμφισσα, ενώ τώρα με την πολιτική σας, κινδυνεύουν να καταργηθούν και τα δύο;

Και σας καλούμε να απαντήσετε, τέλος, τι θα γίνει με τα δεκάδες Περιφερειακά τμήματα που θα καταργηθούν σε όλη την χώρα, καθώς και στην Περιφέρειά μου, την Στερεά Ελλάδα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Με το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα, παίρνουν σειρά η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση για να υποστούν τις συνέπειες της κυβερνητικής απορρύθμισης και αντιμεταρρύθμισης!

Και εδώ η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη γλώσσα της παραπλάνησης!

Όπως όταν λέει «βάση εισαγωγής» εννοεί «βάση αποκλεισμού», έτσι όταν μιλάει στον τίτλο του νομοσχεδίου για «αναβάθμιση» της εκπαίδευσης, εννοεί υποβάθμισή της, και όταν μιλάει για «ενδυνάμωση» των εκπαιδευτικών, εννοεί την αποδυνάμωσή τους…

Γιατί ο πραγματικός στόχος σας, κύριοι Υπουργοί, είναι ένα σχολείο χωρίς δημοκρατία και αξιοκρατία, χωρίς συλλογικότητα και συμμετοχή, χωρίς παιδαγωγικό πλαίσιο και αρχές!

Επιθυμείτε ένα σχολείο ελεγχόμενο από εσάς, όπου θα κυριαρχούν οι πελατειακές σχέσεις και η ευνοιοκρατία, η γραφειοκρατία, ο συγκεντρωτισμός και η αδιαφάνεια!
Η βαθιά ταξική και ιδεοληπτική καχυποψία σας απέναντι στον Έλληνα εκπαιδευτικό, στο έργο που παράγει, αλλά και απέναντι στους διαφανείς και αποτελεσματικούς θεσμούς της εκπαιδευτικής κοινότητας, φαίνεται ξεκάθαρα στο νομοσχέδιό σας!

Γι’ αυτό, άλλωστε, στήνετε έναν κυκεώνα μονοπρόσωπων οργάνων που θα επιλέγονται από εσάς, και θα αξιολογούνται και μοριοδοτούνται μεταξύ τους, χωρίς κανένα αντικειμενικό κριτήριο και ουσιαστικό έλεγχο!

Καταργείτε, λοιπόν, τον πρωτοπόρο και επιτυχημένο θεσμό των «Περιφερειακών Κέντρων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού» (ΠΕΚΕΣ), γιατί η συλλογική εκπροσώπηση στον σχεδιασμό του εκπαιδευτικού έργου σας ενοχλεί! Απεχθάνεστε την πολυφωνία, γιατί δεν μπορείτε να την ελέγξετε!

Τα αντικαθιστάτε με μια βαριά και δυσκίνητη ιεραρχική δομή, εξαρτώμενη από εσάς, με έναν τεράστιο αριθμό στελεχών, παρα-στελεχών και υπο-στελεχών: τους «Συμβούλους Εκπαίδευσης», τους «Επόπτες Ποιότητας», τους «Περιφερειακούς Επόπτες Ποιότητας» και πάει λέγοντας!

Είναι προφανές ότι στόχος σας δεν είναι η παιδαγωγική υποστήριξη των σχολείων, αλλά η εφαρμογή αδιαφανών πρακτικών ατομικής αξιολόγησης και, επομένως, η χειραγώγηση των εκπαιδευτικών!

Τον ίδιο στόχο, εξάλλου, εξυπηρετεί και η υποβάθμιση του Συλλόγου Διδασκόντων/Διδασκουσών, του ιστορικού συλλογικού θεσμού που έφερε τη δημοκρατία στο σχολείο. Του αφαιρείτε, πλέον, κάθε ουσιαστική, αποφασιστική αρμοδιότητα, γιατί, πολύ απλά, δεν εμπιστεύεστε τους «μάχιμους» εκπαιδευτικούς, αυτούς που έχουν μεγάλη εμπειρία στην τάξη!

Πώς αλλιώς να εξηγηθούν, άλλωστε, τα κριτήρια που επιβάλλετε στην επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης;

Η διδακτική προϋπηρεσία στην τάξη δεν θα είναι πλέον ουσιαστική προϋπόθεση, αφού πριμοδοτούνται σκανδαλωδώς διοικητικά κριτήρια!

Και εδώ θα αναφέρω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα σχετικών παραλείψεων ή και αδικιών που πρέπει να διορθώσετε κα Υπουργέ. Καταρχάς, πρέπει να αναγνωρίσετε τη διδακτική προϋπηρεσία για τους Υπεύθυνους Λειτουργίας Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, καθώς και για τους υπηρετούντες στα διάφορα Κέντρα Συμβουλευτικής (ΚΕΣΥ, ΚΕΣΥΠ, και ΓΡΑΣΥ/ΓΡΑΣΥΠ). Ειδικά στους τελευταίους θα πρέπει να δοθεί δυνατότητα παραμονής με προσωποπαγή θέση στα ΚΕΣΥ (πλέον ΚΕΔΑΣΥ) ή μετάβασής τους στην αντίστοιχη Διεύθυνση, με δυνατότητα επιλογής τους ως Υπευθύνων ΣΕΠ ή ΓΡΑΣΥΠ.

Επιπλέον, αναφορικά με τα Συμβούλια Επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης, διαπιστώνουμε την χειραγώγησή τους, αφού τα μέλη τους θα είναι διορισμένα κατά πλειοψηφία από το Υπουργείο σας, ενώ οι αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών εξοβελίζονται εντελώς!

Είδαμε, εξάλλου, ποιες είναι οι πραγματικές σας προθέσεις, με την αυθαίρετη, χωρίς κριτήρια και κατάταξη υποψηφίων, τοποθέτηση των Διευθυντών Εκπαίδευσης το καλοκαίρι του 2020!

Η επιλογή τους έγινε από «δοτό» Συμβούλιο, με μέλη ορισμένα απευθείας από το Υπουργείο, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των νέων Διευθυντών να είναι αποκλειστικά συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ! Η κομματική άλωση της διοίκησης της εκπαίδευσης από τα «γαλάζια» στελέχη εξασφαλίζεται πλέον σε μόνιμη βάση με το παρόν νομοσχέδιο!

Τέλος, η εμμονή σας για ελεγχόμενους συγκεντρωτικούς θεσμούς προκύπτει και από τις υπερεξουσίες που δίνετε στους Διευθυντές των σχολείων, σε βάρος του Συλλόγου Διδασκόντων!

Ο πανίσχυρος Διευθυντής-μάνατζερ που δημιουργείτε, θα αποφασίζει μόνος του για ζητήματα διδακτικά, αλλά και διοικητικά…. υποκαθιστώντας μάλιστα και τα Υπηρεσιακά Συμβούλια!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατεδαφίζει συστηματικά το οικοδόμημα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, αλλά η κοινωνία δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια!

Μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει 62.000 πολίτες το αίτημα παραίτησης της κυρίας Υπουργού και κατάργησης της καταστροφικής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Όπως δεσμεύτηκε ο πρόεδρός μας Αλέξης Τσίπρας, πρωταρχικό μέλημα της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα είναι η κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων της ΝΔ και η αποκατάσταση της αδικίας των αποκλεισμών που προκαλέσατε!

Να είστε σίγουροι ότι, στις επόμενες κάλπες, οι πολίτες θα θέσουν υψηλή βάση εισαγωγής και η Νέα Δημοκρατία θα μείνει εκτός κυβέρνησης!



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ