ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

03/09/2021

Γ. Τσίπρας: Η μόνη δεξιά Κυβέρνηση στη Δυτική Ευρώπη που εφαρμόζει πολιτικές της Ανατολικής Ευρώπης ή πολιτικές της Λατινικής Αμερικής την περίοδο των στρατιωτικών πραξικοπημάτων και της Χούντας

Γ. Τσίπρας: Η μόνη δεξιά Κυβέρνηση στη Δυτική Ευρώπη που εφαρμόζει πολιτικές της Ανατολικής Ευρώπης ή πολιτικές της Λατινικής Αμερικής την περίοδο των στρατιωτικών πραξικοπημάτων και της Χούντας



Αναλυτικότερα η ομιλία του Βουλευτή Δυτικής Αττικής και Αναπληρωτή Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργου Τσίπρα, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: Εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις».

Δύο ζητήματα της επικαιρότητας πριν φτάσω στο ασφαλιστικό.

Από τις φυσικές καταστροφές που προηγήθηκαν των μεγάλων πυρκαγιών του 2021, έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα σε αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις υποδομών, με εξαίρεση ένα επίδομα που δόθηκε για την περίπτωση του «Ιανού». Στη Δυτική αττική από τις πλημμύρες του 2019 δεν έχουν υπάρξει ούτε οι απαιτούμενες αποζημιώσεις στο μεγαλύτερο μέρος, η εθνική οδός παραμένει ακόμα κομμένη, δεν έχει ξεμπαζωθεί το ρέμα της Πίκας κ.λπ. Αυτά για το τι μέλλει γενέσθαι για τις φετινές πυρκαγιές.

Δεύτερον, ο κ. Δένδιας προχθές στη Βόρεια Μακεδονία σε επίσημη επίσκεψη δήλωσε: «Η πλήρης, συνεπής και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το απαραίτητο θεμέλιο για να ενισχυθούν περισσότερο οι σχέσεις μας και να υλοποιηθεί το κοινό μας όραμα για την ένταξη της χώρας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο σημερινός Πρωθυπουργός στις 25-1-2019, έξι μήνες πριν τις εκλογές, είχε δηλώσει αντίθετα: «Θέλω να στείλω από εδώ ένα ξεκάθαρο μήνυμα, εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευτούν ως Πρωθυπουργό. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σχετίζεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Κύριοι συνάδελφοι, ψάξτε το και εξηγήστε σε μας τι από τα δύο ισχύει: Δεν σχετίζεται με τη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Συμφωνία των Πρεσπών ή αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση, όπως είπε ο κ. Δένδιας προχθές;

Ενέργεια: Αυξήσεις μέχρι 50% σε τιμολόγια. Άκουσα τον κ. Χατζηδάκη να δικαιολογεί τις αυξήσεις, μιλώντας μάλλον σε ιθαγενείς και όχι σε Έλληνες πολίτες. Απέδωσε τις αυξήσεις στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Σοβαρά μιλάτε; Στήσατε μια πολιτική στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, θεωρώντας ότι δεν θα υπάρξουν αυξομειώσεις της τιμής του φυσικού αερίου; Εφαρμόζετε μια πολιτική πρόωρης απολιγνιτοποίησης, χωρίς να υπολογίσετε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις του φυσικού αερίου; Αυτή είναι η σοβαρότητα του αρχικού σχεδιασμού;

Προφανώς, δεν πίστευε ούτε ο κ. Χατζηδάκης τότε αυτά που έλεγε. Διότι ή είναι χαζός και δεν καταλάβαινε ότι με την ενεργειακή δομή που σχεδιαζόταν τότε θα έχουμε δυσανάλογες αυξήσεις, όταν θα ανέβαινε η τιμή του αερίου ή -γιατί δεν πιστεύω ότι είναι χαζός, είναι έξυπνος άνθρωπος- δεν πίστευε ούτε ο ίδιος αυτά που έλεγε. Εκτελούσε συμβόλαια.

Λέγατε, λοιπόν, ότι με την πολιτική σας θα μειωθούν οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και μόλις σε δύο χρόνια έχουμε τερατώδεις αυξήσεις που δεν υπάρχουν σε καμία χώρα της Ευρώπης και θέλετε να πιστέψουμε ότι η μελέτη για το ασφαλιστικό που φέρατε εδώ έχει υπολογίσει ότι ύστερα από δεκαετίες θα έχουν καλύτερες συντάξεις οι σημερινοί νέοι, θα έχει μικρότερη επιβάρυνση ο προϋπολογισμός, οι εργαζόμενοι με τις εισφορές τους και οι φορολογούμενοι.

Ούτε εσείς δεν το πιστεύετε, αλλά και από τη διεθνή εμπειρία που υπάρχει ότι το ασφαλιστικό που φέρετε εδώ θα είναι σίγουρα βιώσιμο και ότι δεν θα καταρρεύσει σε βάρος των ίδιων αυτών ανθρώπων που και σήμερα πληρώνουν τις αστοχίες μιας ενεργειακής πολιτικής μέσα σε δύο μόλις χρόνια.

Κατ’ αρχάς, το ασφαλιστικό που φέρατε δεν υπήρχε στο προεκλογικό σας πρόγραμμα. Γνωρίζαμε τότε ότι με βάση δημοσιεύματα, ήταν υπό σκέψη και δεν μπήκε στο προεκλογικό πρόγραμμα. Γιατί, αφού είναι τόσο ωφέλιμο για τη νέα γενιά, για την οποία κόπτεσθε; Ακούμε σχεδόν όλους τους Βουλευτές. Προφανώς, είναι κάποιο χαρτάκι αυτό, να κόπτονται για τη νέα γενιά.

Αφού, λοιπόν, είναι τόσο ωφέλιμο για τη νέα γενιά, τους συνταξιούχους, σημερινούς και μελλοντικούς, γιατί δεν υπήρχε στο προεκλογικό πρόγραμμα; Είστε μια Κυβέρνηση κρυφής ατζέντας. Υπάρχει κρυφή ατζέντα στα περισσότερα που νομοθετείτε στην παιδεία και αφήνουν σήμερα απ’ έξω είκοσι χιλιάδες επιπλέον σπουδαστές, κρυφή ατζέντα για τις περισσότερες ρυθμίσεις για το περιβάλλον, ζημιογόνες για το περιβάλλον, πέρα από τα πυροτεχνήματα για απολιγνιτοποίηση και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κρυφή ατζέντα για τον Πτωχευτικό Κώδικα, έναν ακραίο Κώδικα που δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, κρυφή ατζέντα και κρυφές συμφωνίες για τα εθνικά θέματα, κρυφή ατζέντα για την κατάργηση του οκταώρου και τώρα, κρυφή ατζέντα για το ασφαλιστικό.

Είστε η Κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης που σχεδόν το σύνολο της πολιτικής της, οι αιχμές της πολιτικής της είναι μια κρυφή ατζέντα. Γιατί; Αφού είναι τόσο αυτονόητα και πρωτοποριακά τα περισσότερα από όσα κάνετε, γιατί δεν υπήρχαν στο προεκλογικό σας πρόγραμμα;

Άκουσα τον κ. Τσακλόγλου να λέει σήμερα εδώ αν είναι βιώσιμο ένα σύστημα με 10% στήριξης του ασφαλιστικού από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν θα μπω στην ουσία του επιχειρήματος, που σε περίπτωση υφέσεων, κατάρρευσης οργανισμών, όπως η AIG σε μια ισχυρή χώρα, όπως οι ΗΠΑ, η επιβάρυνση του προϋπολογισμού θα αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερη.

Το πρόβλημα είναι ότι τα ίδια τα στοιχεία τα οποία επικαλείστε είναι παραπλανητικά και θα σας πω γιατί. Ακούω και όλους τους υπόλοιπους Βουλευτές να αναφέρονται ακριβώς στη μεγάλη συνταξιοδοτική δαπάνη του κράτους, δηλαδή τη δαπάνη για τις συντάξεις.

Λοιπόν, η Ελλάδα πράγματι έχει ακόμα σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αυτό που πρέπει να μετράμε όλοι μας για να συγκρίνουμε είναι οι συνολικές κρατικές δαπάνες για την τρίτη ηλικία, τους άνω των εξήντα πέντε. Είναι δαπάνες που, σύμφωνα με την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκτός από τις συντάξεις, περιλαμβάνουν κρατικές δαπάνες για την περίθαλψη, για τη φαρμακευτική κάλυψη, δαπάνες για την εκπαίδευση, τη μακροχρόνια φροντίδα και την ανεργία, που είναι πρόβλημα και για τους πάνω από εξήντα πέντε. Πρόκειται για επιδόματα και κοινωνικές παροχές άλλου είδους.

Αν αθροίσουμε όλες αυτές τις δαπάνες, σύμφωνα με την Ageing Report της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2018, έκθεση δηλαδή επί δικής μας εποχής, δικού μας ασφαλιστικού, η Ελλάδα δεν δαπανά περισσότερο σε σχέση με τον ευρωζωνικό μέσο όρο. Είναι ψέμα αυτό, είναι μεγάλη ανακρίβεια και αν ακολουθήσουμε πολύ περισσότερο τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις δαπάνες γήρατος για το 2040 και το 2070, θα έχουμε την Ελλάδα με 22% του ΑΕΠ έναντι 28% της Ευρωζώνης και το 2070 19% στην Ελλάδα, 27% στην Ευρωζώνη.

Για να το πω, λοιπόν, με απλά λόγια, οι κρατικές δαπάνες για τις συντάξεις είναι μεγάλες στην Ελλάδα, αλλά ανύπαρκτες ή αμελητέες όλες οι υπόλοιπες κοινωνικές παροχές για την τρίτη ηλικία. Δηλαδή, έχουμε ένα κράτος που σε σύγκριση με τη Δυτική Ευρώπη, αφήνει την τρίτη ηλικία να τα βγάλει πέρα με μια λιγότερο ή περισσότερο πενιχρή σύνταξη συν τη βοήθεια συγγενών, χωρίς άλλες κοινωνικές παροχές και τώρα τους λέει «και αυτά που σας δίνουμε από τον προϋπολογισμό και τις συντάξεις πολλά είναι, θα περικοπούν και κόψτε το κεφάλι σας».

Με βάση τις προβολές για το 2040 και 2070, θα πρέπει να αυξηθούν οι συνολικές κρατικές δαπάνες για την τρίτη ηλικία και όχι να μειωθούν, αν θέλουμε, κύριε Τσακλόγλου, να μιλάμε για σύγκριση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ο κ. Χατζηδάκης ήταν καλός συνδικαλιστής στα νιάτα του και αυτό είναι ίσως το μόνο πράγμα που έχει μάθει στην πολιτική του καριέρα. Διότι μόνο πολιτική καριέρα έχει και οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε: Έχει μεγάλη ικανότητα να κάνει το μαύρο άσπρο σε ό,τι έχει φέρει μέχρι σήμερα στη Βουλή.

Στο ασφαλιστικό, όμως, ήταν ένας κακός Χατζηδάκης. Είναι τόσο αχρείαστη, τόσο αδικαιολόγητη αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία που φέρνετε που ούτε ο κ. Χατζηδάκης μπόρεσε να το δικαιολογήσει πέρα από πυροτεχνήματα για τη νέα γενιά.

Νοιάζεται για τις συντάξεις που θα απολαύσει η νέα γενιά και έκοψε τη δέκατη τρίτη σύνταξη, την τωρινή. Πείτε την όπως θέλετε, επίδομα μόνιμο, βοήθημα. Την κόψατε και θέλετε να πιστέψουμε ότι νοιάζεστε για το τι θα πάρει η νέα γενιά μετά από είκοσι ή τριάντα χρόνια. Νοιάζεστε για τη νέα γενιά και σταματήσατε την αύξηση του κατώτατου μισθού που αφορά σήμερα τη νέα γενιά και θέλετε να πιστέψουμε ότι νοιάζεστε για το τι σύνταξη θα πάρουν αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι.

Και τέλος, κάθε φορά που φέρνετε ένα νομοσχέδιο, ένα βασικό πάγιο επιχείρημα της δικής σας παράταξης ήταν η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, των φορολογουμένων κ.λπ. Τώρα φέρνετε κάτι το οποίο δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα να φέρετε από άποψη βιωσιμότητας, το οποίο με τα δικά σας λόγια και στοιχεία θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τελειώνοντας, έχω να πω, λοιπόν, το εξής: Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία έχουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι δεν είναι σαν τις πολιτικές άλλων δεξιών κυβερνήσεων στη Δυτική Ευρώπη. Είναι ένα ιδιότυπο μείγμα νεοφιλελευθερισμού του τρίτου κόσμου και ακροδεξιάς.

Δεν θα αναφερθώ σε πολλές ανακρίβειες που ακούστηκαν εδώ μέσα. Έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί πολλά ακόμη και αυτό που λέτε για τη Σουηδία δεν στέκει. Πέρα που είναι η μόνη χώρα του ΟΑΣΑ που έχει υποχρεωτικό ανακεφαλαιωτικό σύστημα -δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα- πέρα από το ότι η Σουηδία είναι μια πολύ ιδιαίτερη χώρα, με θαυμαστό κοινωνικό κράτος και τελείως άλλες δυνατότητες, ακόμη λοιπόν και εκεί αυτό το κεφαλαιοποιητικό έχει διανεμητικά στοιχεία και δεν είναι ατομικός λογαριασμός.

Έτσι έχουμε το εξής. Αντί να ακολουθείτε την εμπειρία παλαιότερων νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων του ανεπτυγμένου κόσμου που, για παράδειγμα, στα ενεργειακά δίκτυα και σε άλλα δίκτυα ιδιωτικοποίησαν τις υποδομές και μετά ξαναγύρισαν πίσω, πισωγύρισαν, γιατί ούτε ανάπτυξη υποδομών είχαμε ούτε χαμηλότερες τιμές είχαμε, αντί να ακολουθήσετε την εμπειρία χωρών που εφάρμοσαν ασφαλιστικά σαν αυτό που φέρνετε και πισωγύρισαν, γιατί απέτυχαν πλήρως τα ασφαλιστικά αυτά, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα στον πλανήτη τα τελευταία είκοσι-τριάντα χρόνια, προχωράτε σε ένα ασφαλιστικό απολύτως οπισθοδρομικό. Και το χειρότερο από όλα; Πέρα από όλα τα άλλα, ούτε εσείς οι ίδιοι μπορείτε να εγγυηθείτε ότι αυτό είναι βιώσιμο και δεν θα καταρρεύσει είτε από κακοδιαχείριση -τα δομημένα ομόλογα είναι πολύ πρόσφατη εμπειρία και με βάση και την ασυλία, δεν υπάρχει τίποτα να το αποτρέψει στο μέλλον- και πολύ περισσότερο από διακυμάνσεις της παγκόσμιας οικονομίας.

Τελειώνοντας, λοιπόν, δεν είστε η μόνη δεξιά Κυβέρνηση στη Δυτική Ευρώπη. Είστε η μόνη δεξιά Κυβέρνηση στη Δυτική Ευρώπη που εφαρμόζει πολιτικές της Ανατολικής Ευρώπης κατά την αποτυχημένη, κατά γενική ομολογία, μετάβαση στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ή πολιτικές της Λατινικής Αμερικής την περίοδο των στρατιωτικών πραξικοπημάτων και της Χούντας.

.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ