ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

03/09/2021

Θ. Φωτίου: Η ΝΔ νομοθετεί πάλι απελάσεις, επιστροφές και κράτηση προσφύγων για να αλιεύσει ψήφους από τα θολά νερά της ακροδεξιάς - βίντεο

Θ. Φωτίου: Η ΝΔ νομοθετεί πάλι απελάσεις, επιστροφές και κράτηση προσφύγων για να αλιεύσει ψήφους από τα θολά νερά της ακροδεξιάς - βίντεο



Τοποθέτηση της βουλευτή Δυτικής Αθήνα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Σ/Ν για την αναμόρφωση των διαδικασιών απέλασης και επιστροφής προσφύγων

Δηλητηριάζει το λαό με ξενοφοβία για να αλλάξει την ατζέντα και να σωθεί από την πάνδημη δυσαρέσκεια για τα λάθη της στην οικονομία, τις πυρκαγιές, τα εργασιακά, την εκπαίδευση

Συνεχίζουν την αθλιότητα του νόμου Χρυσοχοϊδη για να απελάσουν ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα άνω των 15 ετών.

Από δομή για ανάπηρους του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής ξεκίνησε η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών κοινωνικής προστασίας και του ΕΣΥ

Μιλώντας στη Ολομέλεια της Βουλής επί του Σ/Ν για την αναμόρφωση των διαδικασιών απέλασης και επιστροφής προσφύγων, η Θ. Φωτίου τόνισε τα εξής:

To παρόν νομοσχέδιο κλείνει σκόπιμα ερμητικά τα μάτια στο παρόν και το μέλλον της Ευρώπης. Είναι ξεκάθαρο ότι πόλεμοι, κλιματικές κρίσεις, πείνα και ανέχεια θα προσελκύουν τους κολασμένους αυτής της γης προς την Ευρώπη, κάνοντας τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές τη μελλοντική της κανονικότητα.

Σήμερα, απέναντι στην τραγωδία του Αφγανιστάν, η Ευρώπη μένει βουβή, δέσμια των νεοφιλελεύθερων και συντηρητικών κομμάτων της που τρέμουν μήπως χάσουν τις ακροδεξιές τους ψήφους προς φασιστικά και ακροδεξιά κόμματα που καιροφυλακτούν.

Και η ΝΔ κάνει το ίδιο, δημιουργώντας πολλαπλά αδιέξοδα αφού η χώρα μας είναι από τις βασικές πύλες εισόδου στην Ευρώπη.

Παρά τα κροκοδείλια δάκρυα για το τι περιμένει τις γυναίκες του Αφγανιστάν η ΝΔ δεν αναστέλλει τις επιστροφές προς το Αφγανιστάν, όπως έκαναν άλλες χώρες της Ευρώπης και επιμένει να θεωρεί ασφαλή τρίτη χώρα την Τουρκία. Αντιμετωπίζει τις αιτήσεις των Αφγανών για άσυλο a priori απαράδεκτες και δημιουργεί αποθήκες ψυχών που δεν μπορούν να πάνε ούτε μπρος ούτε πίσω.

Αθλιότητα το άρ. 21 που, πατώντας πάνω στο νόμο Χρυσοχοϊδη που διαχώριζε τα ανήλικα σε άνω και κάτω των 15 ετών, ζητεί επίσημα έγγραφα με ημερομηνία γέννησης για να μπορεί να απελάσει τους άνω των 15 άμεσα ως ενήλικες. Αν αυτό επιχειρηθεί θα προσφύγουμε στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια και θεσμικά όργανα.

Πήρε δύο χρόνια και κάτι στην κυβέρνηση για να φθάσει τον αριθμό των ανήλικων ασυνόδευτων στη χώρα, που οι αδιέξοδες πολιτικές της είχαν εκτινάξει, στα επίπεδα που της τον παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Η κυβέρνηση, πιστή στο δόγμα της αποτροπής, φέρνει νομοσχέδιο που προτάσσει τις επιστροφές, τις απελάσεις και την κράτηση για όλους ως πανάκεια. Εισάγει έως και ρυθμίσεις έμπνευσης Σαλβίνι ποινικοποιώντας εν μέρει τις επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα. Σήμερα, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησε από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει αυτή τη ρύθμιση.

Η κυβέρνηση δηλητηριάζει τον λαό με ξενοφοβία με ένα στόχο: να αλλάξει ατζέντα για να σωθεί από τη δυσαρέσκεια για την κατάσταση στην οικονομία, τη διαχείριση της πανδημίας και των πυρκαγιών, για την κατάρρευση των εργασιακών δικαιωμάτων και της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Χθες, με πρόσχημα το δημογραφικό, για το οποίο επί δύο χρόνια δεν έκανε τίποτε, η ΝΔ μόνη της ψήφισε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, βάζοντας ενέχυρο την ασφάλεια των νέων, το δημοσιονομικό χρέος της χώρας και το μέλλον των συνταξιούχων, των εργαζομένων και φορολογούμενων που θα πληρώσουν τα 70 δις της μετάβασης.

Ωστόσο, η ΝΔ είχε συνυπογράψει το πόρισμα της Βουλής το 2018 όπου οι πρόσφυγες εμφανίζονται ως παράμετρος επίλυσης του δημογραφικού, κάτι που εφάρμοσε και η Γερμανία της Μέρκελ.

Αλλά μας έχει συνηθίσει να τιμά την υπογραφή της μόνον όταν εξυπηρετεί συμφέροντα μιας οικονομικής ολιγαρχίας, είτε όταν πρέπει να αλιεύσει ψήφους από τα θολά νερά της ακροδεξιάς. Αυτή η κοντόφθαλμη πολιτική στόχευση είναι που την κάνει να φέρνει το σημερινό νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταψηφίζει.

Τελειώνοντας, η Αναπλ. Τομέαρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη κατήγγειλε την απευθείας ανάθεση, από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, σε εταιρεία καθαρισμών, απεντομώσεων, security κλπ, της προμήθειας νοσηλευτών για παράρτημα για ανάπηρους, για να καλύψουν τα κενά του προσωπικού σε αναστολή. Από την πρόνοια, και δη για αναπήρους, ξεκινάει η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών κοινωνικής προστασίας και του ΕΣΥ.

 
 
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

To παρόν νομοσχέδιο κλείνει σκόπιμα ερμητικά τα μάτια στο παρόν και μέλλον της Ευρώπης. Διότι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές θα είναι η κανονικότητα του μέλλοντος της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια. Πόλεμοι, κλιματικές κρίσεις, πείνα και ανέχεια θα οδηγούν τους απελπισμένους, τους κολασμένους αυτής της γης στους «τόπους επαγγελίας» όπως φαντάζουν στα μάτια τους οι χώρες της Ευρώπης.

Αυτές τις μέρες ζούμε την τραγωδία του και Αφγανιστάν στην οποία η Ευρώπη συνέπραξε. Είναι η όψη της κανονικότητας του μέλλοντος που γίνεται παρόν και η Ευρώπη τραυλίζει, κάνοντας ένα βήμα μπρος και δύο πίσω, διότι είναι δέσμια των νεοφιλελεύθερων και συντηρητικών κομμάτων της που τρέμουν μήπως χάσουν τις ακροδεξιές τους ψήφους από τα φασιστικά και ακροδεξιά κόμματα που καιροφυλακτούν.

Αυτό συμβαίνει και στη δική μας κυβέρνηση. Όμως η Ελλάδα είναι από τις βασικές πύλες εισόδου στην Ευρώπη και η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι πολλαπλά αδιέξοδη.

Το σημερινό νομοσχέδιο ψηφίζεται ενώ εγκαθιδρύεται το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και η έννοια του πρόσφυγα αποκτά πάλι την πιο ξεκάθαρή της υπόσταση. Τα κροκοδείλια δάκρυα για το τι περιμένει τις γυναίκες του Αφγανιστάν περισσεύουν όταν δεν αναστέλλετε ούτε τις επιστροφές προς το Αφγανιστάν, όπως έκαναν άλλες χώρες της Ευρώπης και επιμένετε να θεωρείτε ασφαλή τρίτη χώρα την Τουρκία. Το αποτέλεσμα είναι οι αιτήσεις ασύλου των Αφγανών να θεωρούνται a priori απαράδεκτες και να δημιουργείτε αποθήκες απορριφθέντων προσφύγων, αφού για αυτούς δεν υπάρχει καμία λύση, ούτε μπρος ούτε πίσω.

Το ίδιο κάνετε και για τους ανήλικους πρόσφυγες, δηλαδή τα ανήλικα ασυνόδευτα. Αθλιότητα θεωρώ το άρθρο 21, αθλιότητα που συνεχίζει εκείνη του νόμου Χρυσοχοϊδη. Τον αποπέμψατε, αλλά τον ακολουθείτε κατά πόδας. Γιατί ο νόμος Χρυσοχοϊδη, για πρώτη φορά χώριζε τους ανήλικους ασυνόδευτους σε άνω των 15 και κάτω των 15, διαχωρισμός που δεν υπάρχει, τα ανήλικα ασυνόδευτα είναι μέχρι 18 χρονών. Κι εσείς σήμερα ζητάτε, αυτοί οι ανήλικοι πρόσφυγες να φέρουν και πιστοποιητικά για τη γέννησή τους, για να μπορέσετε να τους απελάσετε. Με το νόμο Χρυσοοϊδη πάτε να τους απελάσετε. Σας προειδοποιούμε ότι αν το κάνετε, θα προσφύγουμε στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Όσο για τους αριθμούς των ανήλικων ασυνόδευτων στη χώρα μας, στις 30 Ιουνίου του 2019, εμείς σας παραδώσαμε 2.738 άτομα. Δείτε τα στοιχεία του ΕΚΚΑ, ευτυχώς εμείς είχαμε δημιουργήσει αυτό το αδιάβλητο σύστημα καταγραφής και τα στοιχεία είναι αδιάψευστα. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, με τις καταπληκτικές πολιτικές σας φθάσατε τα ανήλικα στα 5.655. Το καλοκαίρι του 2020 ήταν 4843. Και σήμερα ακούσαμε την κα Βούλτεψη να μιλάει για 3.500. Εντάξει, σε δυο χρόνια και κάτι καταφέρατε να τα φθάσετε περίπου εκεί που σας τα παραδώσαμε.

Και ο Πρωθυπουργός πήγαινε στο αεροδρόμιο να κουνάει το μαντήλι σε 11 προσφυγόπουλα που πηγαίνανε στο Λουξεμβούργο. Πείτε μας κα Βούλτεψη, πόσα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχετε στείλει ως σήμερα στο εξωτερικό; Όλο αυτό δεν ήταν παρά μια μασκαράτα. Και επίτηδες αφαιρέσατε από το Υπ. Εργασίας την προστασία των ανήλικων ασυνόδευτων που κανονικά ήταν και έπρεπε να συνεχίσουν να είναι στην κα Μιχαηλίδου. Τα αναθέσατε στην κα Αγαπηδάκη, στο Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής για να τα ξεχωρίσετε από τα υπόλοιπα παιδιά που ζουν στη χώρα. Αθλιότητες επί αθλιοτήτων:

Σήμερα, η κυβέρνηση, με βάση το δόγμα της αποτροπής, προτάσσει για ακόμα μία φορά τις επιστροφές, τις απελάσεις και την κράτηση για όλους ως πανάκεια και βασικό τρόπο διαχείρισης ενός πολυσύνθετου ζητήματος. Ένας ακόμη μύθος της κυβέρνησης, καθώς οι επιστροφές που γίνονται, ακόμη και οι οικειοθελείς, είναι ελάχιστες. Δεν διστάζει να εισαγάγει «σαλβινικής» έμπνευσης ρυθμίσεις ποινικοποιώντας σε ένα βαθμό τη διενέργεια επιχειρήσεων διάσωσης στη θάλασσα. Αυτό σας ζητάει σήμερα η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης να αναθεωρήσετε.

Όλα αυτά γίνονται παράλληλα με τα επικοινωνιακά σόου των υπουργών στον Έβρο, τη στιγμή που στα σύνορα δημιουργούνται κλειστές δομές - φυλακές χιλιάδων ανθρώπων. Έτσι επιχειρείτε να αλλάξετε την ατζέντα για να σωθεί η κυβέρνηση από τη δυσαρέσκεια του ελληνικού λαού. Δυσαρέσκεια για την κατάσταση της οικονομίας, για τη διαχείριση της πανδημίας, των πυρκαγιών, για το κατάρρευση των εργασιακών δικαιωμάτων και της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Η πολιτική σας είναι αδιέξοδη, πολιτική στρουθοκαμήλου, πολιτική απάνθρωπη που δηλητηριάζει την Ελληνική κοινωνία. Συντάσσεστε με τις ξενοφοβικές δυνάμεις της Ευρώπης, ή μ’ εκείνες που για εκλογικές σκοπιμότητες σιωπούν.

Μόνο που η γεωστρατηγική θέση της χώρας δεν επιτρέπει αυτή τη στάση. Εκείνες οι χώρες μπορούν να επιλύουν το δημογραφικό τους «αλά καρτ», με τους πρόσφυγες, όπως έκανε η Γερμανία της Μέρκελ που σήμερα μένει βουβή λόγω των επικείμενων εκλογών.

Εσείς όμως χθες, με πρόσχημα το δημογραφικό, για το οποίο επί δύο χρόνια δεν κάνατε τίποτα, ψηφίσατε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, βάζοντας ενέχυρο την ασφάλεια των νέων, το δημοσιονομικό χρέος της χώρας και το μέλλον των συνταξιούχων, εργαζομένων και φορολογουμένων που θα πληρώσουν το «μάρμαρο» για τα 70 δις μετάβασης.

Εσείς βέβαια, συνυπογράψατε το πόρισμα της Βουλής το 2018 που θεωρεί τους πρόσφυγες ως μία παράμετρο επίλυσης του δημογραφικού της χώρας. Αλλά την υπογραφή σας μάς συνηθίσατε να την εννοείτε μόνο σε δύο περιπτώσεις: Είτε όταν εξυπηρετεί συμφέροντα μιας οικονομικής ολιγαρχίας, είτε όταν πρέπει να αλιεύσετε ψήφους από τα θολά νερά της ακροδεξιάς.

Δυστυχώς το σημερινό νομοσχέδιο, που εμείς καταψηφίζουμε, είναι αποτέλεσμα αυτής της κοντόφθαλμη πολιτικής στόχευσης.

Κύριε Πρόεδρε,
Όπως είχαμε καταγγείλει, ή πανδημία είναι ευκαιρία για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ που η ΝΔ άφησε ανοχύρωτο.
 
Ο κ. Πλεύρης ήρθε για να κάνει τη δύσκολη δουλειά. Δεν έχασε ούτε ένα εικοσιτετράωρο και έφερε την τροπολογία που βάζει τους ιδιώτες στο ΕΣΥ, παράλληλα με τη διαδικασία επίδοσης των πράξεων αναστολής.
 
Το δρόμο άνοιξε βέβαια η κα Μιχαηλίδου. Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, με απευθείας ανάθεση σε εταιρεία καθαρισμών απεντομώσεων, security κ.λπ, προμηθεύεται νοσηλευτές για ένα από τα παραρτήματά του για ανάπηρους, προκειμένου να καλύψει τα κενά του προσωπικού που μπήκε σε αναστολή.
Όπως βλέπετε από την πρόνοια και δη τη φροντίδα αναπήρων ξεκινάει η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών προστασίας και του ΕΣΥ.


Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ