08/09/2021

Γ. Αμανατίδης: Περιμένουμε τις κυβερνητικές προτάσεις για το Πολυμερές Επενδυτικό Δικαστήριο

«Ο Μίκης Θεοδωράκης θα ζει» είπε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης παραφράζοντας το σύνθημα «ο Λαμπράκης ζει» για να απευθύνει, σήμερα, το ύστατο χαίρε στον «μεγάλο Έλληνα δημιουργό», λίγο πριν από την τοποθέτησή του, στην Ολομέλεια για τις διμερείς επενδυτικές συμφωνίες.

Σε αυτήν, ζήτησε για μία ακόμη φορά από την κυβέρνηση, να καταθέσει τις προτάσεις που έχει κάνει ή πρόκειται να κάνει, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο, που θα διέπει πλέον τις διακρατικές επενδύσεις, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για το Πολυμερές Επενδυτικό Δικαστήριο, (ΠΕΔ) που πρόκειται να συσταθεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί, όπως είπε, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «ότι τα συστήματα επενδυτικών δικαστηρίων, που έχουν συσταθεί στην ΕΕ, θεωρούνται μεταβατικά και πρόκειται να αντικατασταθούν από έναν πολυμερή επενδυτικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών, ο οποίος, μόλις τεθεί σε ισχύ, θα εξετάζει τις μελλοντικές και υφιστάμενες διμερείς επενδυτικές συνθήκες και συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών».