ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/09/2021

Ερώτηση 48 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη μείωση στα επιδόματα αναδοχής ανάπηρων παιδιών που νομοθέτησε η κυβέρνηση και την εφαρμόζει μέσω του ΟΠΕΚΑ

Ερώτηση 48 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη μείωση στα επιδόματα αναδοχής ανάπηρων παιδιών που νομοθέτησε η κυβέρνηση και την εφαρμόζει μέσω του ΟΠΕΚΑ



Ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 48 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη μείωση στα επιδόματα αναδοχής ανάπηρων παιδιών που νομοθέτησε η κυβέρνηση και την εφαρμόζει μέσω του ΟΠΕΚΑ

Με τις πολιτικές της στην αναδοχή ανάπηρων παιδιών η κυβέρνηση ακυρώνει κάθε πιθανότητα να βρουν αυτά τα παιδιά μια οικογένεια και τα καταδικάζει να ζήσουν όλη τους τη ζωή στα ιδρύματα».

Μείωσε δραματικά το επίδομα αναδοχής για αναδόχους γονείς παιδιών ΑμεΑ ισχυριζόμενη με κόλπα ότι τα αύξησε.

Καθυστερεί να δώσει επί 2 μήνες και αυτό το κουτσουρεμένο επίδομα και τα επιδόματα αναπηρίας για τα παιδιά.

Ερώτηση με το παραπάνω θέμα κατέθεσαν στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Αν. Τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώς Φωτίου αναδεικνύοντας τη σοβαρή μείωση στα επιδόματα αναδοχής ανάπηρων παιδιών που νομοθέτησε η κυβέρνηση και την εφαρμόζει μέσω του ΟΠΕΚΑ.

Η κυβέρνηση, στα τέλη του 2020, ανακοίνωσε μια επικοινωνιακή «φούσκα» για δήθεν αυξήσεις των επιδομάτων στους ανάδοχους γονείς παιδιών ΑμεΑ, ενώ στην πραγματικότητα τα μείωσε δραματικά. Δίνει ένα οριζόντιο επίδομα αναδοχής 375 € και εμφανίζει ότι δίνει επίδομα το άθροισμα αυτού του ποσού με το επίδομα αναπηρίας που έτσι κι αλλιώς παίρνει το παιδί ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας που έχει.

Μέχρι τον περασμένο Μάιο όμως, που εκδόθηκε η σχετική ΚΥΑ, οι ανάδοχοι γονείς ανάπηρων παιδιών έπαιρναν από το κράτος αμιγές επίδομα αναδοχής 345-800 €, ανάλογα με τη σοβαρότητα της αναπηρίας του αναδεχόμενου παιδιού και εισέπρατταν επιπλέον και το επίδομα αναπηρίας του παιδιού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παραδώσει στην κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019 έτοιμη ΚΥΑ για αμιγές επίδομα αναδοχής ανάπηρου παιδιού ίσο με 425 € για παιδί με αναπηρία έως 67%, 563 € για αναπηρία 67%-80% και 1.063 € για αναπηρία άνω του 80%.

Και όχι μόνο μείωσε η κυβέρνηση το επίδομα αναδοχής ανάπηρου παιδιού, αλλά δεν επέτρεψε και στους φορείς που ως σήμερα το έδιναν, να το πληρώσουν από τον Μάιο 2021 και μετά, με αποτέλεσμα οι ανάδοχοι γονείς ανάπηρων παιδιών να χάσουν δύο μήνες, Μάιο και Ιούνιο.

Επιπροσθέτως, λόγω ανορθολογικών παρεμβάσεων στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ, οι ανάδοχοι γονείς αναπήρων παιδιών δεν πήραν τον Αύγουστο ούτε το επίδομα αναδοχής, ούτε το επίδομα αναπηρίας, και θα τα πάρουν στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Με τις πολιτικές αυτές η ΝΔ δεν επιτρέπει στους ανάδοχους γονείς ανάπηρων παιδιών να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες φροντίδας των παιδιών τους. Και φυσικά, αντίθετα με τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για κατά προτεραιότητα προώθηση της αναδοχής αναπήρων παιδιών, στην πραγματικότητα αποθαρρύνει τους ενδιαφερόμενους να επιδοθούν σε αυτή την υπέρτατη πράξη αλτρουισμού και περιορίζει δραματικά τις πιθανότητες να βγει ένα ανάπηρο παιδί από το ίδρυμα και να βρει μία οικογένεια.

Γι αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: 1) αν θα αποσύρει το νομοθέτημα που μειώνει τα επιδόματα αναδοχής ανάπηρων παιδιών, 2) αν θα νομοθετήσει ένα νέο οικονομικό βοήθημα για τους ανάδοχους γονείς αναπήρων παιδιών που να καλύπτει πραγματικά τις εξαιρετικά αυξημένες δαπάνες φροντίδας αυτών των παιδιών και 3) αν θα τροποποιήσει άμεσα τη διάρθρωση των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ ώστε να και το επίδομα αναδοχής και το επίδομα αναπηρίας να καταβάλλονται εντός του κάθε μηνός και όχι στο τέλος του επόμενου μήνα.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Με τις πολιτικές σας στην αναδοχή ανάπηρων παιδιών ακυρώνετε κάθε πιθανότητα να βρουν τα παιδιά μια οικογένεια και τα καταδικάζετε να ζήσουν όλη τους τη ζωή στα ιδρύματα»

Είναι γνωστό ότι από την πρώτη στιγμή μετά τον Ιούλιο του 2019 προσπαθήσατε να οικειοποιηθείτε το θεσμό της αναδοχής και υιοθεσίας όπως τον νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 με το νόμο 4538, κάνοντας συγχρόνως ό,τι μπορούσατε για να αναβάλλετε την εφαρμογή του και να αλλοιώσετε τον το πνεύμα του.

Συγχρόνως, με επικοινωνιακά τερτίπια προσπαθείτε να φιλοτεχνήσετε το φιλοαναπηρικό προφίλ του Πρωθυπουργού, ενώ την ίδια στιγμή αφήσατε τους αναπήρους τελείως ανοχύρωτους απέναντι στον covid19 και τον εγκλεισμό. Και, βέβαια, απορρίψατε όλες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ενίσχυση των αναπήρων στη διάρκεια της πανδημίας: προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς, έγκριση, χωρίς εξέταση από τα κλειστά ΚΕΠΑ, των «πρωτοείσακτων» αιτήσεων για επίδομα αναπηρίας και επανεξέτασης τους όταν τα ΚΕΠΑ θα αποκτούσαν τους κανονικούς τους ρυθμούς, διπλό επίδομα αναπηρίας τα Χριστούγεννα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τους ανάγκες.

Με την ΚΥΑ Π.Δ11 οικ. 31720/26-5-2021/ΦΕΚ 2220/Β, καταφέρατε να συνδυάσετε τις πολιτικές στα δύο αυτά πεδία της αναδοχής και της αναπηρίας με τον πιο καταστροφικό τρόπο. Ανακοινώσατε μια επικοινωνιακή «φούσκα» για δήθεν αυξήσεις των επιδομάτων αναδοχής ανάπηρων παιδιών η οποία στην ουσία απέκρυπτε την πραγματική επίθεση κατά των συμφερόντων των αναπήρων παιδιών, τόσο των αναδεχθέντων, όσο και όσων ζουν σε ιδρύματα.

Εμφανίσατε στην κοινή γνώμη ότι αυξάνετε τα ποσά της οικονομικής ενίσχυσης προς ανάδοχους γονείς ανάπηρων παιδιών, φθάνοντάς τα 1.200 €. Στην πραγματικότητα, αντίθετα, περικόπτετε σοβαρά τα ισχύοντα επιδόματα γιατί ορίζετε το επίδομα αναδοχής ανάπηρων παιδιών στα 375 €, μόλις 50 παραπάνω από το επίδομα αναδοχής για παιδιά τυπικής ανάπτυξης και προθέτετε σε αυτό, ονομάζοντάς το ενίσχυση αναδοχής, το ποσό του επιδόματος αναπηρίας που έτσι κι αλλιώς παίρνουν τα παιδιά αυτά λόγω των βλαβών τους. Ενώ το αμιγές επίδομα αναδοχής που δινόταν έφθανε τα 800 € και σε αυτό προσετίθετο το επίδομα αναπηρίας.

Να επισημάνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σας παρέδωσε μια έτοιμη ΚΥΑ για την οικονομική ενίσχυση των ανάδοχων γονιών ανάπηρων παιδιών η οποία διαμορφωνόταν από 425 € για παιδί με αναπηρία έως 67%, 563 € για αναπηρία 67%-80% και 1.063 € για αναπηρία άνω του 80%. Κι αυτό γιατί είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ότι το κόστος διαβίωσης ενός ανάπηρου είναι τριπλάσιο από αυτό του μη ανάπηρου, συνεπώς και το κόστος φροντίδας ανάπηρου παιδιού τριπλάσιο από αυτό ενός παιδιού τυπικής ανάπτυξης.

Αλλά δεν κάνατε μόνον αυτό. Δώσατε εντολή στα ιδρύματα άμα τη ψηφίσει του νόμου να σταματήσουν την καταβολή των επιδομάτων αναδοχής των οικογενειών που ενίσχυαν με αποτέλεσμα όλες οι ήδη ανάδοχες οικογένειες να χάσουν τα επιδόματα του Μαΐου και Ιουνίου τα οποία δεν τους κατεβλήθησαν από πουθενά.

Και σαν να μην έφθαναν οι δύο αυτές ολέθριες για παιδιά και γονείς ενέργειες, διαρθρώσατε τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ, δηλαδή του φορέα που είναι κατά το νόμο υπεύθυνος και για τα αναπηρικά επιδόματα και για το επίδομα αναδοχής σε ανάπηρα παιδιά, με τέτοιο τρόπο ώστε ολόκληρο τον Αύγουστο οι ανάδοχοι γονείς αναπήρων παιδιών να μην πάρουν, ούτε το επίδομα αναδοχής, ούτε το επίδομα αναπηρίας, όπως το παίρνουν στο τέλος κάθε μήνα, αλλά να χρειάζεται να περιμένουν το τέλος Σεπτεμβρίου για να πάρουν τα επιδόματα του Αυγούστου.

Έχουμε δεχτεί πολλές καταγγελίες από ανάδοχες μητέρες ανάπηρων παιδιών ότι με τις πολιτικές αυτές αφαιρείτε τη δυνατότητα των ανάδοχων γονέων να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες φροντίδας των αναδεχόμενων παιδιών τους. Και φυσικά, αντίθετα με τα μεγάλα λόγια σας για προώθηση, κατά προτεραιότητα, της αναδοχής αναπήρων παιδιών υπονομεύετε το ν. 4538/18 και αποθαρρύνετε τους ενδιαφερόμενους γονείς να επιδοθούν σε αυτή την υπέρτατη πράξη αλτρουισμού. Προφανώς, πιστοί στο δόγμα σας ότι η πρόνοια είναι αντικείμενο φιλανθρωπίας, θεωρείτε ότι μόνον οι εξαιρετικά εύποροι «φιλάνθρωποι» μπορούν να γίνουν ανάδοχοι ανάπηρων παιδιών. Έτσι περιορίζετε δραματικά τις πιθανότητες να βγει ένα ανάπηρο παιδί από το ίδρυμα για να βρει μία οικογένεια.

Οι καταγγελίες αυτές των ανάδοχων γονιών όμως δεν μπορούν να εκφραστούν συλλογικά, γιατί η προστασία προσωπικών δεδομένων επιβάλλει να μη γνωρίζει ένας ανάδοχος γονιός ποιοι άλλοι έχουν κάνει την ίδια με αυτόν πράξη. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό σας είναι εξαιρετικά βολικό για να νομοθετείτε και να επιδοτείτε κατά το δοκούν χωρίς αντιδράσεις από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους.

Επειδή η συρρίκνωση της οικονομικής ενίσχυσης που λαμβάνουν οι ανάδοχοι γονείς αναπήρων παιδιών δυσχεραίνει τραγικά, και τους ήδη ανάδοχους, και τους επιθυμούντες να προβούν στην υπέρτατη αυτή πράξη αλτρουϊσμού

Επειδή με τις πολιτικές σας εκμηδενίζετε τις πιθανότητες να βγει ένα παιδί ανάπηρο από το ίδρυμα που το φιλοξενεί και να βρει μία οικογένεια

Επειδή λόγω της κατοχυρωμένης προστασίας προσωπικών δεδομένων οι ανάδοχοι γονείς δεν μπορούν να αλληλογνωριστούν και να συντονιστούν σε κάποια δράση διεκδίκησης

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Θα αποσύρει την ΚΥΑ Π.Δ11 οικ. 31720/26-5-2021/ΦΕΚ 2220/Β που μειώνει τα επιδόματα αναδοχής ανάπηρων παιδιών;

Θα νομοθετήσει ένα νέο οικονομικό βοήθημα για τους ανάδοχους γονείς αναπήρων παιδιών που να καλύπτει πραγματικά τις εξαιρετικά αυξημένες δαπάνες φροντίδας που απαιτεί ένα παιδί με αναπηρία;

Θα τροποποιήσει άμεσα τη διάρθρωση των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ που αποδίδουν το επίδομα αναδοχής αναπήρων παιδιών και το επίδομα αναπηρίας ώστε να καταβάλλονται και τα δύο εντός του μηνός και όχι με χρονοκαθυστέρηση;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φωτίου Θεανώ

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αμανατίδης Ιωάννης

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Λάππας Σπυρίδωνας

Μάλαμα Κυριακή

Mαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία-Ελίζα (Μαριλίζα)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη (Πέττυ)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ