11/11/2021

Γ. Μπαλάφας: Όταν μιλάμε για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας τους πιάνει αλλεργία - ηχητικό

Σημεία της συνέντευξης του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στο δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό του Πειραιά Κανάλι1 90,4 (στο δημοσιογράφο Ν. Μπαρδούνια)

Για την επίθεση που γίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλ. Τσίπρα για τη στάση της αντιπολίτευσης στο ζήτημα της πανδημίας

Αντιμετωπίζουμε την πανδημία με μεγάλη έγνοια και πολύ προσοχή, γιατί αφορά την υγεία και τη ζωή συνανθρώπων μας, επιμένοντας σε μία εθνική συνεννόηση. Είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να λέμε την αλήθεια, να κάνουμε κριτική και να καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις πάντα σύμφωνα με τις απόψεις της επιστημονικής κοινότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ διότι κάνει κριτική για ζητήματα τα οποία έχουν ήδη έχουν αναδείξει θέσει για παράδειγμα η κα. Παγώνη-πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, η αναπληρώτρια υπουργός κα. Γκάγκα και η λοιμωξιολόγος καθηγήτρια κα. Παπαπευαγγέλου. Η κα. Παπαευαγγέλου, ειδικά, δήλωσε “Η εκστρατεία εμβολιασμών της κυβέρνησης απέτυχε. Ας μην κρυβόμαστε. Δεν μπορέσαμε να πείσουμε μια μεγάλη μερίδα των Ελλήνων.” Η κα. Γκάγκα είπε ότι δεν έχουν αρκετές ΜΕΘ και δεν μπορούν να καλύψουν όλα τα περιστατικά, ενώ η κα. Παγώνη μίλησε για την επαναλειτουργία των ράντζων. Είναι ΣΥΡΙΖΑ όλοι αυτοί;

Παράλληλα έχουμε τη δήλωση του κ. Α. Γεωργιάδη “να μην σώσουν να εμβολιαστούν”, ενώ ο κ. Σκέρτσος – ο παρά τω πρωθυπουργώ εκπρόσωπος των βιομηχάνων – δήλωσε ότι δεν θα φτιάξουν κι άλλες ΜΕΘ, γιατί όταν τελειώσει η πανδημία θα τους “μείνουν”. Και αναρωτήθηκε, μάλιστα, “αυτό που θέλουμε είναι ένα πολυτελές ΕΣΥ;”. Είναι προκλητικοί και αδιάφοροι. Όταν μιλάμε για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας τους πιάνει αλλεργία. Ισχυρίζονται ότι έχουν αυξήσει τις ΜΕΘ, αλλά η αλήθεια είναι ότι μόνο στα χαρτιά υπάρχει η αύξηση. Πόσες από αυτές λειτουργούν; Γιατί συνεχίζουν να λένε ψέματα; Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να προωθήσουν το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στις 9 Φεβρουαρίου δήλωσε “διανύουμε το τελευταίο μίλι της πανδημίας”. Εννιά μήνες μετά περπατάμε ακόμα αυτό το μίλι; Ή μας κοροϊδεύουν ή δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά το ζήτημα της πανδημίας γιατί αυτό απαιτεί μέτρα που θιγούν τα ιδιωτικά συμφέροντα. Κάθε μέρα νέες περιοχές της χώρας μπαίνουν στο κόκκινο και απαιτούν σιωπή; Στη βόρεια Ελλάδα έχει “φρακάρει” το σύστημα. Ξεκινάνε οι εφημερίες με γεμάτες τις κλίνες ΜΕΘ. Και ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι δεν έχει χαθεί ο έλεγχος της πανδημίας!

Για την επιστημονική επιτροπή

Έχουμε ζητήσει να συσταθεί μια επιτροπή επιστημόνων κοινής αποδοχής για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, το αρνείται. Ακούσαμε πρόσφατα τον κ. Α. Γεωργιάδη να δηλώνει “οι επιστήμονες λένε, εμείς αποφασίζουμε”. Δηλαδή, δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις συστάσεις της επιστημονικής επιτροπής. Εμείς επιμένουμε σε μία εθνική συνεννόηση.

Για τις δημοσκοπήσεις

Αναρωτηθείτε γιατί μία κυβέρνηση που θεωρεί ότι είναι τόσο μπροστά, όσο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, χρειάζεται τόσο συχνά επιβεβαίωση. Όταν έρθει ο καιρός και “μιλήσει” ο λαός, θα δούμε τα πραγματικά νούμερα. Αυτό που μπορώ να πω για σήμερα είναι ότι, αν δεν υπήρχαν τα χρυσοπληρωμένα από τις λίστες Πέτσα ΜΜΕ, δηλαδή από τα λεφτά του ελληνικού λαού, η κυβέρνηση της ΝΔ θα είχε καταρρεύσει ή θα είχε αναγκαστεί να αλλάξει πολιτική. Γι’ αυτό και ο Αλ. Τσίπρας είπε αν δεν μπορούν, αν δεν θέλουν, να φύγουν.

Για την ακρίβεια

Την ώρα που βρισκόμαστε μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα -παγκόσμιας κλίμακας- αύξησης του κόστους ενέργειας, η κυβέρνηση απεμπολεί το δικαίωμα ελέγχου της τιμολογιακής πολιτικής απέναντι στο ενεργειακό καρτέλ, με το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Λες και είναι περιουσία τους και όχι μία δημόσια επιχείρηση που έχει οικοδομηθεί τόσα χρόνια με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα, που αντιμετωπίζουμε μία γενικευμένη οικονομική κρίση, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν αυξημένους λογαριασμούς 30-170%. Τα αντισταθμιστικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι ανεπαρκέστατα και ο κόσμος μπαίνει στο χειμώνα αδυνατώντας να πληρώσει το ρεύμα του.

Για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Το συνέδριό μας είναι η επικύρωση του στόχου που έχουμε θέσει για άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, μέσα από τη διεύρυνση, την ανασυγκρότηση και το μετασχηματισμό μας. Δεν θέλουμε ένα κόμμα με το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν. Κοιτάμε μπροστά. Όπως λέει και το σύνθημά μας, ΝΕΑ ΑΡΧΗ.