ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

16/12/2021

Π. Σκουρλέτης: Νεοφιλελεύθερο μοντέλο διεύρυνσης των ανισοτήτων ή δίκαιη ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος;

Π. Σκουρλέτης: Νεοφιλελεύθερο μοντέλο διεύρυνσης των ανισοτήτων ή δίκαιη ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος;



Σημεία από την ομιλία του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2022

Ο βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της συζήτησης για την «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022», επεσήμανε τα εξής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι πραγματικά απογοητευτικό να ακούς τους συναδέλφους από τη μεριά της πλειοψηφίας να προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Αναφέρομαι σε αυτό, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας, στην έκθεση του κ. Τσιόδρα και του κ. Λύτρα, η οποία συνιστά έναν ισχυρό κόλαφο στα όσα είπε ο πρωθυπουργός μέσα σε αυτή την Αίθουσα πριν από λίγες μέρες.

Και δεν αναφέρομαι μόνο στην ανεύθυνη δήλωσή του, ότι δεν έχει καμία σημασία αν κάποιος νοσηλεύεται διασωληνωμένος εντός της ΜΕΘ ή στο ράντζο. Θα μου πείτε, μπορεί να μην έχει τις απαιτούμενες γνώσεις. Το ξέρουμε ότι δεν σπούδασε ιατρική, αν και δεν ξέρω και ως προς τα υπόλοιπα που έχει σπουδάσει, πόσο τελικά αυτά επηρεάζουν την εφαρμοζόμενη πολιτική και την κάνουν πιο αποτελεσματική. Διότι τα συμπεράσματα της έκθεσης είναι αυτά που είναι και δεν αλλάζουν: Θα είχαμε γλιτώσει από θανάτους κατά 38,5% και είναι 87% η αύξηση της θνητότητας για όσους ασθενείς covid ήταν έξω από ΜΕΘ. Το χειρότερο, όμως, απ’ όλα -πράγμα, το οποίο συνιστά ένα ψέμα- είναι ότι την ίδια στιγμή που ήταν σε γνώση του αυτή η έκθεση -διότι αυτό προκύπτει από τα στοιχεία- ήρθε εδώ και έλεγε πως δεν γνωρίζει.

Θα έπρεπε, κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας, από το πρωί, όχι να προσπαθείτε να δικαιολογήσετε αυτή την απαράδεκτη δήλωση, αλλά να καλέσετε τον πρωθυπουργό να ανασκευάσει, να ανακαλέσει, να ζητήσει συγνώμη. Είναι το λιγότερο που επιβάλλει η στάση ενός πολιτικού, ο οποίος με σεμνότητα θα πρέπει να βλέπει τα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία.

Σας φωνάζαμε από την πρώτη στιγμή, «γιατί δεν ενισχύετε το ΕΣΥ» και μας λέγατε ότι είναι «πολυτέλεια». Σας λέγαμε ότι λείπουν γιατροί, ότι κάποιες από αυτές τις ΜΕΘ δεν έχουν το κατάλληλο προσωπικό, δεν έχουν τα κατάλληλα μηχανήματα και μας λέγατε ότι είναι χίλιες διακόσιες και παραπάνω και προσθέτατε αυτές που υπήρχαν και τις στρατιωτικές και των ιδιωτών, που δεν τις επιτάσσετε, όμως, δεν τις αξιοποιείτε.

Έτσι, λοιπόν, μπορεί κανείς να καταλάβει τις δηλώσεις ότι είναι πολυτέλεια να στηρίξουμε το ΕΣΥ, ότι δεν χρειάζεται και ότι η υπόθεση του covid θα είναι κάτι παροδικό και έτσι κατανοεί κανείς τη μείωση κατά 820 εκατομμύρια ευρώ, των δαπανών που προβλέπει ο Προϋπολογισμός για την υγεία. Ανασκευάστε.

Δεν είναι, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ που κάνει πολιτική με τους θανάτους. Είστε εσείς που αγνοείτε μια πραγματικότητα, η οποία είναι θλιβερή, η οποία επιβάλλει σε όλους μας τη συνεννόηση για τα αυτονόητα. Και το αυτονόητο είναι ότι η υγεία είναι δημόσιο αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουν όλες και όλοι πρόσβαση. Δεν το κάνετε. Με συνέπεια, το αρνείστε.

Στην Ευρωβουλή οι ευρωβουλευτές σας δεν ψήφισαν υπέρ της άρσης της πατέντας και «χορεύουν» οι μεταλλάξεις στην Αφρική. Όλοι γνωρίζουν ότι αν δεν υπάρχει μια ταυτόχρονη προσπάθεια να περιορίσεις τον ιό σε όλο τον πλανήτη, θα μας ταλαιπωρήσει αυτή η υπόθεση.

Μάλιστα, βγαίνει τώρα η τελευταία έκθεση και λέει ότι, δυστυχώς, το ΕΣΥ δεν αντέχει το φόρτο από αυτήν την υπόθεση της υγειονομικής κρίσης και του covid. Σας κρίνει ο κόσμος για τον δογματισμό σας και για τις ιδεοληψίες σας, οι οποίες, όμως, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ίδια τη ζωή και στους συμπολίτες μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βλέποντας τον τρόπο που έχετε διαχειριστεί τα πράγματα τα τελευταία δυόμισι χρόνια και, έτσι όπως αυτά αποτυπώνονται στον Προϋπολογισμό, θεωρώ ότι είστε η πιο ακατάλληλη κυβέρνηση, για να ανταποκριθείτε στις προκλήσεις της εποχής, οι οποίες είναι δύσκολες, μεγάλες, πολλαπλές.

Πρώτα απ’ όλα, μια παρατήρηση: Θα έπρεπε να ευχαριστείτε την προηγούμενη κυβέρνηση που εξασφάλισε εκείνο το μεγάλο αποθεματικό, το οποίο μάλιστα, εσείς ισχυρίζεστε στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού ότι παραμένει και είναι ένα στοιχείο φερεγγυότητας της ελληνικής οικονομίας.

Θα έπρεπε να ευχαριστείτε την προηγούμενη κυβέρνηση για τη ρύθμιση του χρέους, που σας καθόρισε έναν ανοιχτό δημοσιονομικό διάδρομο, την ευκολία να δανείζεστε πιο χαμηλότοκα, την αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, την ποσοτική χαλάρωση της Ευρώπης -που ποτέ ως ιδέα δεν την υπερασπιστήκατε-, δηλαδή την αμοιβαιοποίηση του χρέους, την αλληλεγγύη των κρατών, τον δανεισμό στο όνομα της συνολικής ευρωπαϊκής οικονομίας. Δεν υπερασπιστήκατε ποτέ αυτές τις απόψεις, αυτές τις ιδέες.

Επιχαίρετε, όμως για τους ρυθμούς της ανάπτυξης, η οποία πήρε μερικούς πόντους, επειδή, όμως, προηγουμένως η ΕΛΣΤΑΤ είχε αναθεωρήσει επί τα χείρω την περσινή ύφεση. Εάν, όμως, δει κανείς τα ποιοτικά στοιχεία αυτής της ανάπτυξης, βλέπει οι παθογένειες που χαρακτηρίζουν διαχρονικά, τις τελευταίες δεκαετίες, το εγχώριο παραγωγικό μοντέλο εξακολουθούν και υφίστανται.

Όταν, λοιπόν, αναπτύσσεται η οικονομία, αναπτύσσονται περισσότερο οι εισαγωγές και έτσι, όλα αυτά αποτυπώνονται στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας. Εξακολουθεί και υπάρχει μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και δεν υπάρχει παράλληλα ένα σχέδιο να μπορέσουμε να χτίσουμε εγχώριες παραγωγικές δραστηριότητες εδώ, για να διευρύνουμε την παραγωγική βάση.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι, από το 2018 μέχρι τώρα, η αμοιβή της εξαρτημένης εργασίας παραμένει καθηλωμένη και μειούμενη, ενώ τα κέρδη αυξάνονται παρακολουθώντας την ανάπτυξη. Ποιος κερδίζει, άραγε, από αυτή την ανάπτυξη;

Παράδειγμα, για το συγκεκριμένο: Φτιάχνετε θεσμικά πλαίσια στον εργασιακό χώρο και εταιρείες, οι οποίες αύξησαν τα κέρδη τους την περίοδο της πανδημίας και του lockdown, θέλησαν κι άλλα. Η efood, το πρώτο που έκανε είναι να θελήσει κι άλλα κέρδη, μετακυλίοντας το κόστος της ασφάλισης των εργαζομένων στους ίδιους και από εκεί που ήταν μισθωτοί, έστω συμβασιούχοι, να τους θεωρεί συνεργάτες.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής σας. Ήταν ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τους πόρους για να παρέμβουμε στο «DNA» αυτού του προβληματικού μοντέλου οικονομικής διάρθρωσης της Ελλάδας, για να μπορέσουμε να εντάξουμε στις χρηματοδοτικές δυνατότητες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να μπορούμε να έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση για το περιβάλλον; Δεν το κάνετε.

Η Αυτοδιοίκηση ήταν απούσα στον σχεδιασμό, μόνοι σας αποφασίζετε, ερήμην της κοινωνίας. Έρχεστε, μάλιστα, με ένα σχέδιο το οποίο σημαίνει περισσότερα χρήματα για λίγους, διεύρυνση των ανισοτήτων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρείτε ότι από μόνοι τους οι φόροι είναι ικανοί να φέρουν επενδύσεις. Δεν επιβεβαιώνεται αυτό. Μας παρουσιάζετε ως επενδύσεις εξαγορές που γίνονται από τα funds. Είμαστε μια οικονομία που έχει υποστεί μια fund-οποίηση, μόνο που τα funds μετά από δύο, τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια, σε μια άλλη δεδομένη συγκυρία, θα σηκωθούν να φύγουν και τότε θα αρχίσει να καταρρέει και θα υπάρξει μια αποεπένδυση.

Τρανό παράδειγμα είναι το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, αυτού του φυσικού μονοπωλίου που το αγόρασε μια εταιρεία διαχείρισης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, η Macquarie της Αυστραλίας, που δεν έχει καμία σχέση με την ενέργεια. Σε αυτά είστε αρκετά ικανοί.

Δεν λέτε τίποτα για τα θέματα της ακρίβειας. Άκουσα χτες τον κ. Ρουσόπουλο ο οποίος πανηγύρισε γιατί η Ελλάδα, χθες για μία μόνο μέρα, βρέθηκε με τη χαμηλότερη τιμή χονδρικής στον τομέα της χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Σήμερα ξέρετε ότι ανέβηκε από χθες 43% και την έχασε αυτήν την καλύτερη θέση; Διότι οι τιμές δεν επηρεάζονται από τις φθηνές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως μας είπε ο κ. Ρουσόπουλος χθες. Διότι οι τιμές, όπως διαμορφώνονται στην αγορά χονδρικής ενέργειας, πηγαίνουν με την ανώτερη Οριακή Τιμή του συστήματος και όχι με τη διάμεση τιμή που θα είναι το διάμεσο κόστος. Άρα φθηνά υδροηλεκτρικά, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικά, φθηνές ΑΠΕ, θα έπεφτε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν πηγαίνει έτσι και δεν έχετε βάλει αυτό το θέμα στην Ευρώπη. Σας το λένε έγκριτοι επιστήμονες εδώ από το Πολυτεχνείο. Κινηθείτε σε έναν τέτοιο δρόμο.

Δεν έχετε κάνει ελέγχους για να δείτε αν υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές στη διαμόρφωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν κοιτάει τη σχέση κόστους και τιμής πώλησης και το κυριότερο, όταν λέτε ότι η Γαλλία έχει την ακριβότερη τιμή στη χονδρική, την ακριβότερη μεγαβατώρα, ξεχνάτε το εξής, ότι το 50% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία διοχετεύεται προς την κατανάλωση και τις επιχειρήσεις μέσα από συμβόλαια προθεσμιακής αγοράς, πράγμα που δεν υπάρχει εδώ. Δεν το κάνετε αυτό το πράγμα. Γι’ αυτό εδώ είναι η πλέον κερδοσκοπική σπεκουλαδόρικη αγορά, η οποία λειτουργεί εις βάρος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Τα τινάζετε κυριολεκτικά όλα στον αέρα και αρνείστε να χρησιμοποιήσετε τα όπλα που έχετε για τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Ο πληθωρισμός είναι πολύ παραπάνω από αυτό που ανακοινώνετε, αν κοιτάξετε τη στέγαση, αν κοιτάξετε τα καύσιμα, αν κοιτάξετε τα λαϊκά προϊόντα των σουπερμάρκετ και την πληρώνουν οι πιο αδύνατοι και ιδιαίτερα οι νέοι.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώνω λέγοντας το εξής. Το δίλημμα μπροστά μας είναι αν θα έχουμε ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο, μια διεύρυνση των ανισοτήτων ή αν θα πάμε σε έναν δρόμο όπου μπορούμε να έχουμε μια δίκαιη ανάπτυξη με νέες θέσεις εργασίας, καλύτερα αμειβόμενες και μια πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το δίλημμα, κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, απευθύνεται πρωτίστως και σε εσάς και αναφέρομαι και στους συναδέλφους του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 και του ΚΙΝΑΛ.

Ευχαριστώ.

.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ