ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

16/12/2021

Θ. Φωτίου: Ο Πρωθυπουργός ήξερε ότι με ισχυρό ΕΣΥ θα αποφεύγαμε το 38% των θανάτων, ωστόσο μειώνει σήμερα κατά 820 εκ. τις δαπάνες για το ΕΣΥ για το 2022 - βίντεο

Θ. Φωτίου: Ο Πρωθυπουργός ήξερε ότι με ισχυρό ΕΣΥ θα αποφεύγαμε το 38% των θανάτων, ωστόσο μειώνει σήμερα κατά 820 εκ. τις δαπάνες για το ΕΣΥ για το 2022 - βίντεο



Ο Πρωθυπουργός ήξερε ότι με ισχυρό ΕΣΥ θα αποφεύγαμε το 38% των θανάτων, ωστόσο μειώνει σήμερα κατά 820 εκ. τις δαπάνες για το ΕΣΥ για το 2022.

Είναι ο τρίτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης που, εν μέσω covid, ακρίβειας, ενεργειακής και υγειονομικής φτώχειας, μειώνει τις δαπάνες για την πρόνοια, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, με τους τέσσερις προϋπολογισμούς του τις αύξησε από 789 εκ. το ’15 σε 3,35 δις το ’19.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του προϋπολογισμού του 2022, τον οποίο καταψηφίζει, η Θεανώ Φωτίου, βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας και αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τόνισε τα εξής:

Ο τρίτος και –ελπίζουμε- τελευταίος αντικοινωνικός προϋπολογισμός της κυβέρνησης περικόπτει κατά 1,7 δις τις δαπάνες στην υγεία, την παιδεία, την ασφάλιση, την πρόνοια, από τα οποία 820 εκ. από το ΕΣΥ, όταν έχουμε χιλιάδες νεκρούς.

Η Έκθεση Τσιόδρα - Λύτρα του Μαΐου λέει ότι αν είχαμε ισχυρό ΕΣΥ και περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε 38% λιγότερους θανάτους γιατί οι εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι πεθαίνουν σε ποσοστό 87%. Θα μας απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης γιατί πριν δέκα μέρες διαβεβαίωνε τη Βουλή ότι δεν υπάρχει καμία έρευνα που να δείχνει ότι υπάρχει διαφορά τη στιγμή που είχε την έρευνα στο συρτάρι του από τον Μάιο;

Ο π/υ δεν δίνει καμία απάντηση στο ότι σήμερα ένας στους τρεις πολίτες βιώνει ενεργειακή και υγειονομική φτώχεια, στερούμενος ηλεκτρική ενέργεια, θέρμανση και κατάλληλη φροντίδα υγείας. Η ΝΔ καυχάται για ανάπτυξη, αυξήσεις εισοδημάτων και καταθέσεων, τη στιγμή που οι πολίτες είναι σε απόγνωση για τα λεφτά που τελειώνουν σε 2-3 βδομάδες, για τις ανατιμήσεις, για τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης, ενώ τα μεσαία στρώματα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ξαναφτωχοποιούνται ραγδαία.

Καμία από τις τροπολογίες και προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με δωρεάν ρεύμα στους ευάλωτους και επανασυνδέσεις παροχών, για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 € δεν έγιναν αποδεκτές.

Ειδικά για την Πρόνοια, η κυβέρνηση, αντί να αυξήσει τις δαπάνες, τις μειώνει κατά 305 εκ., από 4,014 δις το ‘21 σε 3,710 δις το ‘22.

Είναι ντροπή που, με διάφορα κόλπα, μείωσε μέσα στο ’21 τη δαπάνη για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο διατηρεί στα 200 €. Ντροπή που δεν βάζει στο ’22 ούτε ένα Ευρώ για το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» για δανειολήπτες πληττόμενους από την πανδημία. Ντροπή που προσθέτει πρόγραμμα 100 εκ. γιατί σκοπεύει να εφαρμόσει τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα και όσοι χάσουν το σπίτι τους θα πληρώνουν νοίκι για να μη φύγουν από αυτό.

Μεγαλύτερη ντροπή είναι οι φιέστες για την προσβασιμότητα των αναπήρων, τη ίδια στιγμή που καταργεί το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και στέλνει 170.000 ανασφάλιστους ανάπηρους, εν μέσω covid, αποκλειστικά στα δημόσια νοσοκομεία για να γράψουν φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις και διαγνώσεις. Ενώ τους δίνει στις γιορτές «δώρο» 250 € οριζόντια, όταν δύο φορές απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διπλό επίδομα αναπηρίας τα Χριστούγεννα.

Υποκριτικό το ενδιαφέρον και για την παιδική προστασία όταν η κυβέρνηση:

Φέτος, για πρώτη φορά από το 2016, μετά το φιάσκο του διαγωνισμού που ευνοούσε ημετέρους μεγαλοεπιχειρηματίες, δεν έχει μοιράσει ακόμη ούτε ένα σχολικό γεύμα από τα 185.000 που παραδώσαμε.

Άφησε για δεύτερη χρονιά 80.000 παιδιά εκτός βρεφονηπιακών και ΚΔΑΠ, όταν το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει δωρεάν vouchers σε όλα τα παιδιά που έκαναν αίτηση.

Έλεγε μεγάλα λόγια για αναβάθμιση των βρεφονηπιακών με το πρόγραμμα «Κυψέλη», που όλοι οι άνθρωποι του πεδίου βεβαίωναν ότι είναι βλαπτικό για τα παιδιά.

Άφησε απλήρωτους όλους τους βρεφονηπιακούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ από την αρχή της σχολικής χρονιάς μέχρι σήμερα και άρχισε μόλις προχτές να πληρώνει δύο μόνο μήνες στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σταθμών επειδή έκαναν μεγάλη δημόσια κινητοποίηση,

Χρησιμοποιεί τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να υπονομεύσει τους βρεφονηπιακούς, διαχωρίζοντας τα μωρά σε όσα θα κοστίζουν λιγότερο πηγαίνοντας στις νταντάδες της γειτονιάς και στα πιο «ακριβά» στους βρεφονηπιακούς .

Η ΝΔ επαίρεται ότι κράτησε το επίδομα παιδιού όσο της το παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, στα 1,12 δις, τη στιγμή που η παιδική φτώχεια και ο αποκλεισμός ανεβαίνουν και πάλι. Το 2015 η ΝΔ είχε φθάσει το ποσοστό αυτό στο 37,8%, το ‘19 ο ΣΥΡΙΖΑ το μείωσε στο 30,5% , ενώ το 2020 αυξήθηκε στο 31%.

Την πρόνοια την παραλάβαμε το ‘15 στα 789 εκ. και την παραδώσαμε το ‘19 στα 3,35 δις, με στόχο να τη διπλασιάσουμε ως το ‘25 για να φτάσουμε στον Ευρωπαϊκό Μ.Ο. του 4%. Η ΝΔ, στο Μεσοπρόθεσμο, την καθηλώνει στα 3,511 δις μέχρι το ’25. Συγχρόνως, διαθέτει τα μικρότερα ποσά από όλες τις χώρες της ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κοινωνική προστασία: μόνον 480 εκ., 1,5%, των 32 δις.

Και η Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη κατέληξε ότι είναι μεγάλη ατυχία για τη χώρα να κυβερνάται σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή από τη ΝΔ. Οι συνθήκες όμως ωριμάζουν και σύντομα μία προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει ένα προνοιακό κράτος για την κοινωνική πλειοψηφία με νέο δίχτυ ασφάλειας, το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, αυξημένες παροχές για το παιδί, τον ανάπηρο και τον ηλικιωμένο και δωρεάν υπηρεσίες φροντίδας υψηλής ποιότητας.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ο τρίτος και τελευταίος αντικοινωνικός προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη περικόπτει κατά 1,7 δις τις δαπάνες στην υγεία, την παιδεία, την ασφάλιση, την πρόνοια.
Επιστροφή στην κανονικότητα μας υπόσχεται, με περικοπή 820 εκ. από το ΕΣΥ που καταρρέει με τίμημα χιλιάδες νεκρούς.

Το 38% από αυτούς θα είχαν γλιτώσει, λέει η Έκθεση Τσιοδρα - Λύτρα του περασμένου Μαΐου, αν είχαμε ισχυρό ΕΣΥ, κι αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ. Γιατί οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν σε ποσοστό 87%. Πριν δέκα μέρες όμως ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωνε τη Βουλή ότι δεν υπάρχει διαφορά. Τι συμβαίνει αλήθεια με τον Πρωθυπουργό που ζητούσε από εμάς μελέτες, όταν εκείνος την είχε στο συρτάρι του; Θα μας απαντήσει;

Ο προϋπολογισμός δεν απαντά στις οξύτατες ανάγκες των πολιτών. Σήμερα, τουλάχιστον 1 στους 3 πολίτες απειλείται από υγειονομική και ενεργειακή φτώχεια και υλική στέρηση, δηλαδή στερείται τη θέρμανση, το ρεύμα, βασικά τρόφιμα και υπηρεσίες υγείας.

Τα μεσαία στρώματα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις φτωχοποιούνται ξανά ραγδαία. Το 2015, η ΝΔ, με υπουργό τον κ. Μητσοτάκη, μας παρέδωσε, κατά την ΕΛΣΤΑΤ, 800.000 πολίτες που είχαν μετακομίσει από τα μεσαία στρώματα στα φτωχά, 1 στους 5. Το 2019 οι 600.000 από αυτούς είχαν επιστρέψει τα μεσαία στρώματα.

Αυτές τις μέρες στη Βουλή, κυβέρνηση και βουλευτές της ΝΔ εξιστορείτε έναν παράδεισο ευημερίας, ανάπτυξης, αυξήσεων εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων. Γιατί δεν τα λέτε στις περιφέρειες σας αυτά, στους πολίτες που βγαίνουν ακόμη και στα καλοταϊσμένα από τη λίστα Πέτσα ΜΜΕ με απόγνωση για το μηνιαίο εισόδημά τους που τελειώνει σε 2-3 βδομάδες; Που βλέπουν συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα και άρχισαν να μην αγοράζουν πια τα αναγκαία; Που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, το πετρέλαιο θέρμανσης; Κατά την ΕΛΣΤΑΤ έχουμε ανατιμήσεις σε 15 βασικά αγαθά. Κατά τη Eurostat είμαστε τρίτη χώρα στην Ευρώπη σε ενεργειακή φτώχεια (12% έναντι 8% Μ.Ο.).

Μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει αυτή την κατάσταση; Ναι με τις τροπολογίες που καταθέσαμε πέρσι τρεις φορές για να σωθούν οι ευάλωτοι: δωρεάν ποσότητα ρεύματος, επανασύνδεση κομμένων προχών, διακανονισμός οφειλών. Τα επανέλαβε η Ευρωβουλή την άνοιξη. Απορρίπτετε και τις τροπολογίες για την ενεργειακή κρίση, τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο που θα μείωνε κατά 35% το κόστος, και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 €.

Σήμερα θα ψηφίσετε μόνοι σας ένα προϋπολογισμό που μειώνει κατά 305 εκ. την πρόνοια (από 4,014 δις το 2021 σε 3,710 δις τώρα), ενώ έπρεπε να αυξήσετε γενναία τα κονδύλια της.

Είναι κρίσιμες ώρες, κι εσείς μειώσατε μέσα στη χρονιά, με διάφορα κόλπα, τη δαπάνη για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αντί να το αυξήσετε. Ζει κανείς σήμερα με 200 € το μήνα;

Είναι ντροπή να μηδενίζετε για το 2022 το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» για τους δανειολήπτες που επλήγησαν από την Πανδημία, αφαιρώντας 241 εκ.
Είναι ντροπή να προβλέπετε την εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα το ’22, όπως αποκαλύπτουν τα 100 εκ. που προσθέσατε για όσους θα χάσουν το σπίτι τους και θα αναγκαστούν να πληρώνουν νοίκι για να μη φύγουν από αυτό.

Μεγαλύτερη όμως ντροπή είναι οι φιέστες σας για την προσβασιμότητα των αναπήρων την ίδια στιγμή που στερείτε από 170.000 ανασφάλιστους ανάπηρους φάρμακα, θεραπείες και εξετάσεις καταργώντας το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και υποχρεώνοντάς τους να πάνε σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία εν μέσω covid για να τους τα γράψουν. Είναι σήμερα προσβάσιμα τα νοσοκομεία;

Είναι οι ίδιοι ανάπηροι που τους κόψατε 88 εκ. το 20 και 55 εκ. το ‘21 σε σχέση με το ’19. Και βγαίνει ο «φιλοανάπηρος» πρωθυπουργός για να τους δώσει δώρο 250 € όταν δύο φορές απορρίψατε την πρότασή μας για διπλό επίδομα αναπηρίας τα Χριστούγεννα.

Είναι υποκρισία να μιλάτε για παιδική προστασία. Φέτος, για πρώτη φορά από το 2016, φτάσαμε Χριστούγεννα και δεν έχετε δώσει ούτε ένα από τα 185.000 σχολικά γεύματα μεσογειακής διατροφής που σας παραδώσαμε, μετά το φιάσκο του διαγωνισμού που κάνατε, ευνοώντας ημετέρους μεγαλοεπιχειρηματίες. Κατά τα άλλα, βάλατε τον Πρωθυπουργό να κηρύξει τον πόλεμο κατά της παιδικής παχυσαρκίας. Πρέπει εδώ και τώρα να διπλασιάσετε τα κονδύλια για τα Σχολικά Γεύματα.

Αφήσατε για δεύτερη χρονιά 80.000 παιδιά με πλήρεις φακέλους εκτός βρεφονηπιακών και ΚΔΑΠ, όταν το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει σε όλα τα παιδιά που είχαν κάνει αίτηση δωρεάν vouchers.

Χόρτασαν εργαζόμενοι και φορείς βρεφονηπιακών σταθμών λόγια του αέρα για το πρόγραμμα «Κυψέλη», κι ας σας έλεγαν ότι είναι βλαπτικό για τα παιδιά. Δεν φαντάζονταν όμως ότι θα έμεναν από 1η Σεπτέμβρη απλήρωτοι. Έπρεπε να εξεγερθούν οι ιδιώτες για να πληρωθούν, μόνον αυτοί, από προχτές, για δύο μόνο μήνες. Ούτε φαντάζονταν ότι θα χρησιμοποιούσατε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να υπονομεύσετε τους βρεφονηπιακούς, διαχωρίζοντας έτσι τα μωρά σε αυτά που θα κοστίζουν λιγότερο, πηγαίνοντας στις νταντάδες της γειτονιάς, και στα πιο «ακριβά» στους βρεφονηπιακούς.

Ενώ η παιδική φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός αυξάνονται επί των ημερών της ΝΔ, επαίρεστε γιατί κρατήσατε το επίδομα παιδιού όπως σας το παραδώσουμε το ’19, στα 1,12 δις.

Θέλει μεγάλο θράσος να συγκρίνεστε με τον ΣΥΡΙΖΑ που παρέλαβε το 2015 από τη ΝΔ την παιδική φτώχεια και αποκλεισμό στο 37,8% και την έφτασε το ‘19 στο 30,5% και ήδη το 2020 αυξήθηκε στο 31%.

Εμείς παραλάβαμε το 2015 από τη ΝΔ την πρόνοια στα 780 εκ. και την παραδώσαμε το ’19, αυξάνοντάς τη σε 4 διαδοχικούς προϋπολογισμούς, στα 3,35 δις, με στόχο να τη διπλασιάσουμε μέχρι το ‘25 για να φτάσουμε στον Ευρωπαϊκό Μ.Ο. που είναι 4%. Εσείς, με βάση το μεσοπρόθεσμο, θα την καθηλώσετε στο 2% του ΑΕΠ, στα 3,511 δις μέχρι το ’25.

Διαθέσατε τα μικρότερα ποσά από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κοινωνική προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μόνον το 1,5%, 480 εκ. σε σύνολο 32 δις.
Είναι μεγάλη ατυχία για τη χώρα που είστε σήμερα εσείς κυβέρνηση. Ωριμάζουν όμως οι συνθήκες, η οργή και η αγανάκτηση για να φύγετε για να έρθει μία προοδευτική κυβέρνηση με κορμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα εφαρμόσει ένα προνοιακό κράτος για την κοινωνική πλειοψηφία με νέο δίχτυ ασφάλειας, το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, με αυξημένες παροχές για το παιδί, τον ανάπηρο, τον ηλικιωμένο και με δωρεάν υπηρεσίες φροντίδας υψηλής ποιότητας.

Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ