ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/12/2021

Γ. Πούλου: Με τον Προϋπολογισμό του 2022 η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκλωβίζει την κοινωνία στη φτώχεια, την ακρίβεια, την ανεργία και την υγειονομική ανασφάλεια! - βίντεο

Γ. Πούλου: Με τον Προϋπολογισμό του 2022 η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκλωβίζει την κοινωνία στη φτώχεια, την ακρίβεια, την ανεργία και την υγειονομική ανασφάλεια! - βίντεο



Με την ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής για την Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022, επεσήμανα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταθέτει τον Προϋπολογισμό δηλώνοντας σίγουρη ότι η πανδημία θα λήξει άμεσα και οι επιπτώσεις της θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας…

Παρά τα αλλεπάλληλα μαύρα ημερήσια ρεκόρ θανάτων, τις 19.500 απώλειες μέχρι σήμερα, τους εκατοντάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, το στάσιμο εμβολιαστικό πρόγραμμα, αλλά και τη μελέτη των Τσιόδρα-Λύτρα που τεκμηριώνει ότι χιλιάδες ασθενείς θα είχαν σωθεί αν νοσηλεύονταν σε κατάλληλες ΜΕΘ, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «πετσοκόβει» προκλητικά κατά 820 εκατ. ευρώ τις δαπάνες για την Υγεία!

Ταυτόχρονα, καμία ουσιαστική δαπάνη στήριξης δεν προβλέπει για τους μικρομεσαίους έμπορους, επαγγελματίες, αλλά και τους αγρότες, οι οποίοι έχουν γονατίσει από τις πρωτοφανείς αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα που εκτοξεύουν τα κόστη παραγωγής.

Στο περιβάλλον και την ενέργεια, επίσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την εντελώς άναρχη και καταστροφική εγκατάσταση ΑΠΕ και ευνοεί τα μεγάλα συμφέροντα, αποκλείοντας τις ενεργειακές κοινότητες και τους μικρομεσαίους…

Τέλος, για τα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζει έναν Προϋπολογισμό ακραίας φτώχειας. Καθηλώνει τον κατώτατο μισθό και αρνείται την αύξηση στα 800 ευρώ που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αυξάνει τους φόρους κατά 3,5 δισ. ευρώ, περικόπτει τις κοινωνικές δαπάνες κατά 1,7 δισ., περικόπτει 53 εκατ. από τη μέριμνα για τους ανάπηρους, ενώ δεν δίνει στους συνταξιούχους τη 13η σύνταξη που επανέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Για το καλό του ελληνικού λαού, ο επόμενος Προϋπολογισμός πρέπει να συνταχθεί από μια ριζοσπαστική προοδευτική κυβέρνηση που θα εφαρμόσει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα!

 

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μια κυβέρνηση εικονικής πραγματικότητας δεν θα μπορούσε παρά να συντάξει έναν εικονικό προϋπολογισμό!

Έναν τέτοιο προϋπολογισμό καταθέτει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το 2022, δηλώνοντας σίγουρη ότι η πανδημία θα λήξει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, οι επιπτώσεις της στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα εξαφανιστούν, και όλοι μας θα επιστρέψουμε ως δια μαγείας στην κανονικότητα…

Αλήθεια, κύριοι Υπουργοί, πόσες φορές ακόμη θα υποσχεθείτε στον ελληνικό λαό επιστροφή στην κανονικότητα;

Το κάνατε το 2019, όταν αναλάβατε την εξουσία, το κάνατε μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, και με περίσσιο θράσος, το κάνετε και τώρα, που η «διπλή πανδημία» έχει οδηγήσει τη χώρα σε μια χωρίς προηγούμενο υγειονομική τραγωδία, αλλά και σε βαθιά οικονομική κρίση!

Το μαύρο ημερήσιο «ρεκόρ» των 130 συμπολιτών μας που κατέληξαν προχθές, οι 19.500 απώλειες συνολικά μέχρι σήμερα, οι εκατοντάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και το εμβολιαστικό πρόγραμμα που δεν προχωρά, δεν είναι άψυχα δεδομένα και αριθμοί!

Είναι χαμένες ανθρώπινες ζωές, που η ανεπαρκής κυβέρνησή σας δεν μπόρεσε να προστατεύσει, γιατί δεν πιστεύει στην Δημόσια και δωρεάν υγεία!

Κι αυτό αποδεικνύεται και από την επιστημονική μελέτη των κ. κ. Τσιόδρα και Λύτρα, όπου τεκμηριώνεται ότι χιλιάδες συνάνθρωποί μας με COVID-19 θα είχαν σωθεί, αν νοσηλεύονταν σε κατάλληλες ΜΕΘ!

Ιδού λοιπόν η μελέτη, που ζητούσε ο Πρωθυπουργός από αυτό εδώ το βήμα, απευθυνόμενος στην Αντιπολίτευση, για να πειστεί δήθεν…υποκρινόμενος, ότι χρειάζονται επιπλέον ΜΕΘ!

Όμως στην μελέτη αυτή καταγράφεται η μεγάλη απόκλιση της ποιότητας νοσηλείας των ασθενών ανάμεσα στα κεντρικά και Περιφερειακά Νοσοκομεία.

Άτυχοι είναι οι πολίτες της Στερεάς Ελλάδας, αφού όπως διαπιστώθηκε οι ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Αναφοράς της Λαμίας, δεν λειτουργούν και αυτές του δεύτερου Νοσοκομείου Αναφοράς στη Χαλκίδα είναι πάντα κορεσμένες.

Συναισθανόμαστε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι το πως αισθάνονται οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται στις πτέρυγες covid των Νοσοκομείων Λιβαδειάς και Θήβας, ‘όπως και αλλού στην περιφέρεια, όταν περιμένουν να διακομισθούν σε ΜΕΘ και δεν υπάρχουν θέσεις;

Πως αισθάνονται οι συγγενείς που έχασαν τους ανθρώπους τους επειδή δεν κατάφεραν να τους εξασφαλίσουν πλήρη υγειονομική περίθαλψη σε ΜΕΘ; Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και αφορούν όλους μας …

Αλλά ας δούμε τι επιφυλάσσει και αυτός ο προϋπολογισμός για τη Δημόσια Υγεία.

Αντί να θωρακίζει το ΕΣΥ με προσωπικό και υποδομές, «πετσοκόβει» κατά 820 εκατ. ευρώ τον τακτικό προϋπολογισμό του 2022, αλλά και συνολικά τις έκτακτες δαπάνες, από 1,25 δισεκατομμύρια ευρώ του 2021 σε 736 εκατομμύρια το 2022 και αν χρειαστούν!

Μειώνει τις δαπάνες για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κατά 360 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα στη Βοιωτία όπως και σε όλη τη χώρα, να μη λειτουργούν τοπικές μονάδες υγείας όπως η ΤοΜΥ της Λιβαδειάς, αλλά και να αποψιλώνονται από ιατρικό προσωπικό τα Κέντρα Υγείας και τα αγροτικά ιατρεία για να ενισχύονται τα περιφερειακά Νοσοκομεία.

Επίσης δεν εξασφαλίζει δωρεάν διαγνωστικά τεστ για όλους και δεν προβλέπει δαπάνες για την αραίωση στις σχολικές αίθουσες και τα μέσα μεταφοράς, αδιαφορώντας για τις πραγματικές εστίες υπερμετάδοσης!

Ωστόσο, χρήματα σίγουρα θα βρεθούν για τη νέα «Λίστα Πλεύρη», με σχεδόν 5 εκατ. ευρώ και πάλι στα κανάλια!

Αλλά πέρα από το τραγικό υγειονομικό αδιέξοδο, καταδικάζετε τον ελληνικό λαό και σε οικονομική εξαθλίωση!

Στραγγαλίζετε τις πραγματικές παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, τις βιομηχανίες, τους μικρομεσαίους εμπόρους και επαγγελματίες, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά!

Καταρχάς, η παραγωγή συνθλίβεται κάτω από το βάρος του κόστους της ενέργειας και των σαρωτικών ανατιμήσεων που προκαλεί!

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η εστίαση, τα ξενοδοχεία, οι μικρές επιχειρήσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, επιβαρύνονται υπέρογκα για το ηλεκτρικό κάθε μήνα, ενώ ακόμη και η βιομηχανία επιβαρύνεται με αύξηση 150 εκατομμυρίων ευρώ το μήνα στο ρεύμα χαμηλής και μέσης τάσης, αλλά και με αύξηση του κόστους παραγωγής. (από 20% έως και 40%... )

Και όλα αυτά φυσικά καταλήγουν σε εκρηκτικές ανατιμήσεις!

Σε όλη τη χώρα οι έμποροι διαμαρτύρονται ότι κάθε μήνα αναγκάζονται να ανακοινώνουν νέους τιμοκαταλόγους με μεγάλες αυξήσεις που μετακυλίονται στους καταναλωτές.
Εσείς, όμως, κύριοι Υπουργοί, αδιαφορείτε και για το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αφού έχετε επιβάλλει τον αποκλεισμό τους από τον τραπεζικό δανεισμό, για τα 12,8 δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ την ίδια στιγμή δεν προβλέπετε την αξιοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας…

Πριν ένα μήνα περίπου, στη Βοιωτία η εστίαση συμμετείχε καθολικά στην πανελλαδική κινητοποίηση του κλάδου, ζητώντας άμεση λήψη μέτρων στήριξης προκειμένου να ανακοπεί το κύμα των απολύσεων και των λουκέτων!

Και τώρα για το Περιβάλλον και την ενέργεια, η κυβέρνησή σας συνεχίζει την εντελώς άναρχη εγκατάσταση ΑΠΕ, καταστρέφοντας περιοχές NATURA, παρθένα δάση, αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, ακόμη και γη υψηλής παραγωγικότητας… Το παράδειγμα της Βοιωτίας είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά στη χώρα…

Ευνοείτε συστηματικά μόνο τις μεγάλες επενδύσεις, αφήνοντας έξω τις ενεργειακές κοινότητες και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ενώ ακόμη και στο «Εξοικονομώ» ευθύνεστε για καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες, αφού ενώ άνοιξε το νέο πρόγραμμα, τα δύο προηγούμενα ακόμη δεν έχουν εξοφληθεί…

Επιπλέον οι αγρότες βρίσκονται, επίσης, στο μάτι του οικονομικού κυκλώνα, με διπλασιασμό της τιμής του αγροτικού πετρελαίου και τριπλασιασμό της τιμής του αγροτικού ρεύματος, με μεσοσταθμική αύξηση σχεδόν 69% της τιμής των λιπασμάτων, καθώς και με αυξήσεις από 30% έως 70% στις ζωοτροφές.

Αλλά η κυβέρνησή σας προτιμά να τους εμπαίζει, με πενιχρά μέτρα στον Προϋπολογισμό του 2022, με επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ύψους μόλις 50 εκατομμυρίων ευρώ και μόνο για τους νέους αγρότες και τα μέλη συνεταιρισμών, αφήνοντας εκτός τα 2/3 σχεδόν των επαγγελματιών αγροτών!
Κοροϊδία, επίσης, σε βάρος τους είναι και η προβλεπόμενη μείωση του ΦΠΑ, από 13% στο 6% στις ζωοτροφές, που αποτελεί όμως μόνο λογιστικό μέγεθος και δεν μεταφέρεται ως πραγματικό όφελος στους κτηνοτρόφους, ενώ απουσιάζει τελείως οποιαδήποτε ενίσχυση για τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα…

Τέλος, για τα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζει έναν Προϋπολογισμό ακραίας φτώχειας!

Καταρχάς, κρατάει ουσιαστικά καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό για το 2022, με αύξηση–τον εμπαιγμό του 2%- και αρνείται την αύξηση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα 800 ευρώ, ενώ προβλέπει επιπλέον φόρους ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανεξάρτητα από αυτούς που σχετίζονται με τους ρυθμούς ανάπτυξης…

Επιπλέον, τη στιγμή ακριβώς που η κοινωνία και μάλιστα οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας χρειάζονται τη στήριξή της Πολιτείας περισσότερο από ποτέ, εσείς προβλέπετε μείωση των κοινωνικών δαπανών κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ!

Διαφημίζετε ότι δίνετε έκτακτο επίδομα στα άτομα με αναπηρία, ενώ περικόπτετε τη μέριμνα κατά 53 εκατομμύρια, και εξαπατάτε τους συνταξιούχους με ένα περιορισμένο έκτακτο επίδομα, όταν ήδη έχετε καταργήσει τη 13η σύνταξη που επανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, ως μόνιμο μέτρο ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ!

Στη Λιβαδειά την περασμένη Τρίτη οι συνταξιούχοι προχώρησαν σε δυναμικό Παμβοιωτικό συλλαλητήριο, απαιτώντας μεταξύ άλλων τη 13η σύνταξη και τη δίκαιη φορολογία στα αναδρομικά! Κι ενώ η κοινωνία είναι στα κάγκελα, εσείς αλληλοσυγχαίρεστε και πανηγυρίζετε!

Αναφορικά δε με την Αυτοδιοίκηση, ενώ την φορτώνετε με επιπλέον αρμοδιότητες λόγω πανδημίας και ενώ οι κοινωνικές δομές της, καταγράφουν πολλαπλάσιους ευάλωτους πολίτες, δεν της παρέχετε τους αντίστοιχους πόρους!

Αντίθετα, περικόπτετε τους ΚΑΠ από τους Δήμους και τις Περιφέρειες κατά 420 εκατομμύρια ευρώ περίπου και βέβαια με τη δημιουργική λογιστική σας, την εμφανίζετε ως αύξηση!

Μάλιστα το έλλειμμα των 400 εκατομμυρίων, λόγω δαπανών covid του 2021, αντί να το εντάξετε στον προϋπολογισμό ως τακτική επιχορήγηση, το διαχειρίζεστε με υπουργικές εξαγγελίες δήθεν ως πρόσθετες επιχορηγήσεις!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η φτωχοποίηση της κοινωνίας, η ανεργία, η υγειονομική και οικονομική ανασφάλεια, η αναπτυξιακή καθήλωση, η σαρωτική ακρίβεια, αποτελούν τη νέα δυστοπική κανονικότητα που φέρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον Προϋπολογισμό του 2022!

Για το καλό του ελληνικού λαού, ο επόμενος προϋπολογισμός πρέπει να προέλθει από μία νέα ριζοσπαστική προοδευτική κυβέρνηση που θα εφαρμόσει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα μας!



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ