ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

29/01/2022

Ν. Βούτσης: Η κυβέρνηση έχει διανύσει το τελευταίο της μίλι

Ν. Βούτσης: Η κυβέρνηση έχει διανύσει το τελευταίο της μίλι



Ομιλία τ. προέδρου της Βουλής και βουλευτή Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκου Βούτση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

• Η κυβέρνηση έχει διανύσει το τελευταίο της μίλι.
• Λαϊκή απαίτηση η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
• Ανάγκη για προοδευτική διακυβέρνηση. Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις βρίσκονται ενώπιον των ευθυνών τους. Η σιωπή, οι ίσες αποστάσεις δεν παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα.
• Επειδή γράφτηκε κάπου σήμερα πάλι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο ψυχές. Όχι κάνετε λάθος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές ψυχές. Πολλές ψυχές που είναι ψυχές που αρδεύονται μέσα από την κοινωνία, από τις παραδόσεις του εργατικού κινήματος, από τους δημοκρατικούς αγώνες, από τις ιδιαίτερες απόψεις που υπάρχουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο δημοκρατικό, σύγχρονο, ανοιχτό κόμμα της πολιτικής ζωής του τόπου.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Ν. ΒΟΥΤΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
οι άνθρωποι είναι πράγματι πάνω από τα κέρδη και για αυτό είμαστε υπερήφανοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη διακυβέρνηση του, με τις ευθύνες που ανέλαβε ενώπιον του ελληνικού λαού, με τα ρίσκα που ανέλαβε, με τις υποχωρήσεις και τους συμβιβασμούς που ήταν υποχρεωμένος να κάνει, έβγαλε τη χώρα από τη χρεοκοπία και έμεινε η κοινωνία όρθια. Με τους ανθρώπους όρθιους, το Υγειονομικό Σύστημα όρθιο με λιγότερη ανεργία και με πολλά υπόλοιπα στα οικονομικά της χώρας για να μπορεί και η όποια επόμενη κυβέρνηση να πορευτεί πλέον εκτός μνημονίων. Αυτό για μία κατάθεση για τα πρακτικά, προφανώς με διαφορετικές απόψεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της κυβέρνησης απορώ, ρητορικά το λέω, που έρχεστε στο Βήμα της Βουλής και αισθάνεστε την ανάγκη να πείτε, ότι δεν αντιλαμβάνεστε γιατί κατατέθηκε αυτή η πρόταση δυσπιστίας και προσπαθείτε να βρείτε διάφορους άλλους λόγους, οι οποίοι οδήγησαν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και ομόφωνα την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλει αυτή την πρόταση δυσπιστίας. Σοβαρά; Και μάλιστα αναλώνεστε σε επιχειρήματα που καθιστούν απολύτως υποκριτική και προσχηματική τη συγγνώμη του Πρωθυπουργού. Με ένδεια επιχειρημάτων, με αμηχανία που οδηγεί ευθέως στο συμπέρασμα, για όσους μας παρακολουθούν, ότι αναγνωρίζετε την ενοχή σας, τη χρεοκοπία της πολιτικής σας. Και άρα όχι το δικαίωμα αλλά την υποχρέωση της Αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και όλων των άλλων κομμάτων εξ’ όσων έχω αντιληφθεί να ψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι είστε επικίνδυνοι. Η πολιτική σας είναι επικίνδυνη και κάτι χειρότερο. Είστε αδιόρθωτοι. Δεν παίρνετε από λόγια, δεν παίρνετε από προειδοποιήσεις. Αυτό είναι το φοβερό και αυτό είναι που καθιστά εξαιρετικά επείγον την ανάγκη προσφυγής στις κάλπες και βεβαίως την πρόταση δυσπιστίας στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ακούτε μόνο τους οικονομικούς ολιγάρχες, τους σχολάρχες, μιντιάρχες, τους κλινικάρχες. Δεν έχουμε δει κανένα ρήγμα σε αυτό. Τους ακούτε, βλέπετε τα συμφέροντα τους, τις προτάσεις τους, συναλλάσσεστε μαζί τους. Προσπαθείτε να τα ικανοποιήσετε και μάλλον το κάνετε. Δεν ακούτε όμως μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό, μέσα σε αυτή την απίστευτη ιστορικών διαστάσεων κρίση που περνάει η χώρα λόγω της πανδημίας αλλά και λόγω των άλλων καταστάσεων, δεν ακούτε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης από όλες τις πλευρές που επί δυο χρόνια κατατίθενται με αγωνία ενώπιον του ελληνικού λαού μέσα από το κοινοβούλιο.
Δεν ακούτε τους υγειονομικούς, τους επιστήμονες ακόμα και την έκθεση των κύριων Τσιόδρα και Λύτρα. Δεν ακούτε τα όσα είχε προτείνει ο καθηγητής Γκολντάμερ στη συγκεκριμένη αποτίμηση μετά την τραγωδία στο Μάτι και που είχανε μορφοποιηθεί σε νομοσχέδιο έτοιμο για την πολιτική προστασία, που θα έπρεπε όλοι μαζί να το προωθήσουμε εδώ και δύο χρόνια. Δεν ακούτε την ΕΜΥ, ούτε καν το βουλευτή σας Καλλιάνο. Δεν ακούτε τα ινστιτούτα, που μιλάνε για την ακρίβεια, για τα εργασιακά δικαιώματα, για την καταστροφή των μικρομεσαίων. Αυτά δεν τα ακούτε. Με αυτά δεν επικοινωνείτε. Είστε αδιόρθωτοι για αυτό το λέω και επιχειρηματολογώ γιατί είστε αδιόρθωτοι και γιατί καθίσταται επιτακτική η προσφυγή στο ζήτημα της δυσπιστίας και στην ανάγκη προσφυγής στην κάλπη. Δεν είστε διατεθειμένοι γιατί είστε λάτρεις και όμηροι των ιδιωτικών συμφερόντων και των ιδιωτικοποιήσεων. Είστε εμμονικοί και σε ένα βαθμό κυνικοί και αλαζόνες. Η πολιτική σας είναι τέτοια και έχετε και μια ισχυρή καθεστωτική νοοτροπία.
Επειδή μας βλέπουνε οι πολίτες που υπέστησαν ότι υπέστησαν πριν από λίγες μέρες και να μιλήσουμε με επιχειρήματα. Όταν το πρωί ο κ. Ραγκούσης εγκάλεσε παρόντα τον κ. Σκέρτσο εδώ και του λέει ήσασταν παρόν στη σύσκεψη που έγινε σε σχέση με την Αττική Οδό εσείς με τον κ. Τραντόπουλο από το Μαξίμου; Έχετε τα πρακτικά; Πείτε μας τι προτείνετε και που Ο ιδιώτης αρνήθηκε να προχωρήσει σε αυτά τα μέτρα; Ο κ. Σκέρτσος δεν απάντησε, αποχώρησε και σηκώθηκε η Κοινοβουλευτική σας Εκπρόσωπος τότε και είπε για το Μάτι, δηλαδή πολιτική τυμβωρυχία, η οποία δείχνει όχι ένδεια επιχειρημάτων αλλά χρεοκοπία πολιτικής.
Είναι δυνατόν, μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα, να είμαστε πρωταγωνιστές ως χώρα σε κλίμακα Ευρώπης, σε πάρα πολλά ζητήματα με αρνητικό πρόσημο για τη χώρα; Στη Εύβοια και όχι μόνο υπήρξε η καταστροφή ιστορικά, αλλά και ποσοστιαία, του μεγαλύτερου ποσοστού φυσικού κεφαλαίου που υπήρξε, ενώ είχατε προειδοποιηθεί και ενώ είχαν γίνει συσκέψεις και ενώ γνωρίζατε τι θα συμβεί.
Στην πανδημία, είναι σαφέστατο, έχει αναλυθεί, ότι είμαστε δυστυχώς αρνητικοί πρωταθλητές, στις απώλειες, στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί, ένα μεγάλος μέρος, όχι όλα, εξωγενής είναι η πανδημία, δεν την έφερε η κυβέρνηση, αλλά ένα μεγάλο μέρος συμπολιτών μας, συνανθρώπων μας, θα μπορούσαν να ζουν τώρα. Και περάσαν δυο χρόνια όπου ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία λέτε για τα μίλια που τελειώνουν και η κα Κεραμέως αφήνει τα σχολεία ανοιχτά, για τους εργασιακούς χώρους και στα ΜΜΜ δεν παίρνετε κανένα μέτρο. Μέσω λοιπόν της δικιάς σας εμμονής να μην πάρετε επιπλέον μέτρα, έχουμε φτάσει σε αυτήν την κατάσταση να έχει τσακίσει σε μεγάλο βαθμό το σύστημα και να έχουμε κατ’ εξακολούθηση συρροή επιπλέον απωλειών στο ανθρώπινο δυναμικό, στους συμπολίτες μας, μέσα από την πανδημία.
Στην κακοκαιρία, η οποία υπήρξε εδώ. Η χιονόπτωση δεν ήταν πρωτοφανής, δείτε όλα τα στοιχεία, από τον προηγούμενο αιώνα μέχρι τώρα που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Γίναμε επίσης θέατρο για όλη την Ευρώπη πρωτοφανών εικόνων, οι οποίες δείχνανε το τι συνέβη. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είχαν αποσυρθεί, δεν υπήρχαν. Η εγκύκλιος του κυρίου Βορίδη, ο οποίος εχθές έβγαλε ένα μεγαλοπρεπή λόγο σαν να ήτανε συνδικαλιστικής στη Νομική, για το Δημόσιο βγήκε στις 12:30. Γέμισαν οι δρόμοι και τα επικίνδυνα πεζοδρόμια χωρίς να έχουν οι άνθρωποι να πάρουν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μετά τη μία με δύο η ώρα το μεσημέρι. Πόσο μάλλον οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι τις απογευματινές ώρες να βγαίνουν από τις δουλειές τους και να κάθονται στη μέση του δρόμου με απόγνωση μέχρι να πάνε στα σπίτια τους. Είναι αλήθειες αυτές; Μήπως λέω κανένα ψέμα; Υπήρχε τροχαία πουθενά; Σε όλη την Κηφισίας λοιπόν, σε όλη την Κηφισίας, αυτές τις δυόμιση τρεις ώρες δεν υπήρχε ούτε ένας από την τροχαία. Διότι άκουσα και τον κ. Θεοδωρικάκο εχθές, επίσης σαν να ήταν σε ένα αμφιθέατρο εδώ, να κάνει την πολιτική του τυμβωρυχία και να βγάζει ύμνο προς όσους σώσανε τη χώρα. Για όλα τα θέματα των κρίσεων για τις οποίες συζητάμε δείτε τον φιλικό σας Τύπο, τον φιλικό προς τη Νέα Δημοκρατία. Σήμερα η Καθημερινή έχει πρώτο τίτλο την πρωτοφανή ακρίβεια, η οποία έρχεται και που κατά τη γνώμη σας ήταν συγκυριακό φαινόμενο και κάπου το Φλεβάρη θα έσπαγε η ακρίβεια. Δείτε και για όλα τα άλλα θέματα τι σας λένε επίσης. Για όλες τις άλλες κρίσεις και την αντιμετώπισή τους και για την πανδημία και για όλα τα άλλα ζητήματα.
Οι τιμές ενέργειας και ακρίβειας και τα εργασιακά δικαιώματα, σε κλίμακα Ευρώπης μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, έχουν υποχωρήσει και αυτό έχει καταγραφεί παντού από τις διεθνείς οργανώσεις. Έχουμε πλήθος καταγγελιών παραβιάσεων των διεθνών συνθηκών για τους πρόσφυγες και την ελευθερία του Τύπου, οδεύουμε σε μία Ορμπανοποίηση. Αυτά είναι κατατεθειμένα από διεθνείς ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Αυτά όλα δεν σας δημιουργούν ένα πρόβλημα από την πλευρά σας ενός ενδεχόμενου αναστοχασμού, μιας ριζικής άλλης ενόρασης για το τι πρέπει να συμβεί μέσα σε μία χώρα, η οποία υφίσταται μετά και την οικονομική κρίση αυτές τις επάλληλες κρίσεις με βαρύτατες συνέπειες. Κλιματική κρίση, πανδημία και όλα τα φαινόμενα που υπάρχουν. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να στραφεί η χώρα στην ενίσχυση των δημόσιων υποδομών, στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, στην ενίσχυση του Κοινωνικού κράτους; Δεν το αντιλαμβάνεστε; Δεν θέλετε να το αντιληφθείτε. Διότι είστε όμηροι αυτών των συγκεκριμένων πολιτικών στις οποίες αναφέρθηκα προηγουμένως.
Ποιοι χρησιμοποίησαν την κρίση; Ποια κυβέρνηση χρησιμοποίησε την κρίση με τους πολίτες κλεισμένους στα σπίτια τους για σωρεία καταγεγραμμένων απευθείας αναθέσεων, για αποτροπές ελέγχων, για τη διάλυση και υπονόμευση των ελεγκτικών μηχανισμών στη χώρα, για στυγνή προσπάθεια χειραγώγησης της επικοινωνίας και ορισμένων δημοσκοπικών εταιρειών αλλά και για προσπάθειες παρέμβασης στη δικαιοσύνη και για απειλές ποινικοποίησης και διώξεων προς τους δημοσιογράφους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι οι πολιτικοί συσχετισμοί αλλάζουν μέσα στην κοινωνία. Δεν αλλάζουνε με κόλπα. Δεν αλλάζουν με τη χειραγώγηση, την οποία προσπαθείτε να κάνετε και να δημιουργήσετε φαινόμενα πλαστά για αλλαγές συσχετισμών.
Εσείς έχετε διανύσει το τελευταίο σας μίλι ως κυβέρνηση. Αυτό είναι σαφές. Από εκεί και πέρα η κοινωνία, την οποία θα ενθαρρύνουμε και ενθαρρύνουμε κάθε ημέρα για να κινητοποιείται, θα δώσει τη δικιά της σφραγίδα, θα δώσει το δικό της αποτύπωμα. Και επειδή γράφτηκε κάπου σήμερα πάλι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο ψυχές. Όχι κάνετε λάθος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές ψυχές. Πολλές ψυχές που είναι ψυχές που αρδεύονται μέσα από την κοινωνία, από τις παραδόσεις του εργατικού κινήματος, από τους δημοκρατικούς αγώνες, από τις ιδιαίτερες απόψεις που υπάρχουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο δημοκρατικό, σύγχρονο, ανοιχτό κόμμα της πολιτικής ζωής του τόπου. Να το πάρετε είδηση. Και για αυτό η πρόσκλησή μας και προς όλες τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, τις προοδευτικές δυνάμεις. Για να αλλάξει η κυβέρνηση, για να υπάρξει μία προοδευτική διακυβέρνηση στον τόπο νομιμοποιείται με όρους κοινωνίας, με όρους ιστορικής ενόρασης για το τι έρχεται για το μέλλον.
Όλοι θα πάρουμε τις ευθύνες μας. Όλες και όλοι. Όλα τα κόμματα θα πάρουν την ευθύνη τους για το αν θα συνδράμουν, αν θα συγκλίνουν για να υπάρξει μία τέτοια προοδευτική πολιτική για τη χώρα. Το λέω και προς τους συναδέρφους του ΚΙΝΑΛ. Η σιωπή, οι ίσες αποστάσεις δεν παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα. Το ΚΙΝΑΛ είχε τη δικιά του πολιτική διαδρομή και περιπέτεια για δύο λόγους. Πρώτον διότι είχε πολύ σημαντική αρνητική συμμετοχή στο να φτάσει η χώρα στην κρίση που έφτασε και δεύτερον διότι συγκυβέρνησε με τη δεξιά. Αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι. Η αναζήτηση μαγισσών για κάποιο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις που του παίρνανε με κάποιο τρόπο δυνάμεις και τώρα ήρθε η ώρα πάλι με κάποιους άλλους περίεργους τρόπους να ξανανέβει την ιστορική του διαδρομή είναι εντελώς ατελέσφορη.
Είμαι σίγουρος πως όλοι και όλες θα αναλογιστούμε την ευθύνη μας. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, ο Αλέξης Τσίπρας που επέβαλε τη συγκεκριμένη πρόταση, είμαστε παρόντες. Είμαστε παρόντες και σε κλίμακα Ευρώπης ως το μεγαλύτερο κόμμα όλης αυτής της ευρύτερης οικογένειας. Έχουμε αφήσει το αποτύπωμά μας σε επίπεδο διακυβέρνησης και είμαστε υπερήφανοι για αυτό το αποτύπωμα και θα καλέσουμε τον ελληνικό λαό και καλούμε τον ελληνικό λαό να βάλει το δικό του αποτύπωμα έτσι ώστε όσο πιο γρήγορα να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να ανοίξει ο δρόμος για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

.

Φωτογραφία: ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ/EUROKINISSI



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ