ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

02/02/2022

Δ. Παπαδημούλης: Κεντρική πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να διώξουμε το ταχύτερο την αποτυχημένη κι επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ - Μονόδρομος η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων για μια προοδευτική διακυβέρνηση

Δ. Παπαδημούλης: Κεντρική πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να διώξουμε το ταχύτερο την αποτυχημένη κι επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ - Μονόδρομος η συνεργασία  των προοδευτικών δυνάμεων για μια προοδευτική διακυβέρνηση



 Στον τ/σ RISETV :«Κεντρική πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να διώξουμε το ταχύτερο την αποτυχημένη κι επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ - Μονόδρομος η συνεργασία  των προοδευτικών δυνάμεων για μια προοδευτική διακυβέρνηση»

· «Χρειαζόμαστε δυναμική αντιπολίτευση, πρόγραμμα τετραετίας, ενωμένο κόμμα με συσπείρωση και σύνθεση απόψεων κι έναν Τσίπρα που να περιβάλλεται από μία φρέσκια ηγετική ομάδα, εξασφαλίζοντας παράλληλα τον συνδυασμό ανανέωσης και πείρας»

Μιλώντας, μέσω Skype, στην εκπομπή «ΝΕΤ 24» του RISETV (Β. Ταλαμάγκας, Κ. Αργυρός) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα αποτελέσματα των εκλογών στην Πορτογαλία, στην επικίνδυνη άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, προκειμένου να απομακρυνθεί το συντομότερο δυνατό η επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ.

Αναλυτικά:

Πρέπει ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΙΝΑΛ να πάρουν μαθήματα από την πορτογαλική εμπειρία και να δοκιμάσουμε την ιδέα του διαλόγου για μια προοδευτική αλλαγή αλά ελληνικά

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της Πορτογαλίας, υπάρχουν και καλά και κακά νέα. Στα καλά νέα είναι η μεγάλη νίκη του σοσιαλιστικού κόμματος του Αντόνιο Κόστα, που κατέκτησε και την αυτοδυναμία.

Σημειώνω ότι το πορτογαλικό σοσιαλιστικό κόμμα και ο Α. Κόστα είναι από τα προοδευτικά σοσιαλιστικά κόμματα που είναι αρκετά πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ απ’ ό,τι άλλα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που πηγαίνουν προς τα Δεξιά.

Στα κακά νέα αυτών των εκλογών, επειδή δεν μου αρέσει να «στρουθοκαμηλίζουμε», είναι η άνοδος της άκρας Δεξιάς, όπου για πρώτη φορά μετά την «Επανάσταση των Γαρύφαλλων» κερδίζει την τρίτη θέση, καθώς και η σημαντική μείωση των δύο κομμάτων της Αριστεράς, με τα οποία συνυπάρχουμε στην ευρωομάδα της Αριστεράς.

Πιστεύω ότι τα δύο αυτά κόμματα έχασαν δύναμη και ψηφοφόρους προς όφελος των Σοσιαλιστών γιατί χρεώθηκαν, καλώς ή κακώς, ότι προκάλεσαν την πτώση της κυβέρνησης Κόστα, καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό πριν λίγους μήνες και δημιουργώντας έναν κίνδυνο επανόδου της Δεξιάς. Αυτά νομίζω ότι πρέπει να τα συνυπολογίσουμε και στην Ελλάδα γιατί έχουν μηνύματα και για εμάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είναι και παραμένει η μεγάλη δύναμη στον προοδευτικό χώρο. Επειδή επείγει η ανάγκη της πολιτικής αλλαγής, δηλαδή να φύγει η αποτυχημένη Κυβέρνηση της Δεξιάς και του Κ. Μητσοτάκη, νομίζω ότι πρέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και το ΚΙΝΑΛ να πάρουν μαθήματα από την πορτογαλική εμπειρία και να δοκιμάσουμε την ιδέα του διαλόγου για μια προοδευτική αλλαγή και στην Ελλάδα αλά ελληνικά, που σημαίνει χωρίς να αποκλείουμε κανέναν από τα κόμματα της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης, ούτε το Μέρα 25, ούτε το ΚΚΕ.

 

Στην Ευρώπη έχουμε μια άνοδο της αντιευρωπαϊκής λαϊκής της Ακροδεξιάς – Το δίδαγμα για την Αριστερά πρέπει να είναι ενότητα και συνεργασία

Στη Γερμανία έχουμε μια αλλαγή προς το θετικότερο, παρότι κρατώ μικρό καλάθι, καθώς ηττήθηκε η κυβέρνηση της Δεξιάς κι έχουμε μια κυβέρνηση με Σοσιαλδημοκράτη Καγκελάριο και συμμετοχή Πρασίνων και Φιλελευθέρων. Αντιθέτως, στη Γαλλία ο άνεμος φυσάει Δεξιά, ενώ η Αριστερά είναι πολυδιασπασμένη και υποχωρεί. Πιο συγκεκριμένα φυσάει Ακροδεξιά, γιατί εκτός από την Λε Πεν έχουμε κι έναν καινούργιο υποψήφιο, τον Ζεμούρ, ο οποίος είναι δεξιότερα αυτής, όσο κι αν είναι δύσκολο κανείς να το αντιληφθεί.

Γενικότερα, αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη έχουμε μια άνοδο της αντιευρωπαϊκής λαϊκής της Ακροδεξιάς, στη Γαλλία είναι εντυπωσιακή και πονάει περισσότερο γιατί είναι η πατρίδα γαλλικής επανάστασης. Νομίζω ότι για την Αριστερά, κι ευρύτερα για τις προοδευτικές δυνάμεις, το δίδαγμα πρέπει να είναι ενότητα και συνεργασία αλλά να πάρουμε και τα μηνύματα της κοινωνίας, να δούμε τι δεν κάνουμε καλά, τι πρέπει να αλλάξουμε και πώς μπορούμε να είμαστε πειστικότεροι σε αυτό που επαγγελλόμαστε. Δηλαδή να έχουμε ριζοσπαστικό όραμα, αλλά και ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα και κυρίως δείγμα γραφής, όχι μόνο τι θέλω αλλά να δείχνω και τι μπορώ και να το κάνω.

Στο θέμα της ουκρανικής κρίσης η ΕΕ αποδεικνύεται πάλι ένας οικονομικός γίγαντας, που παραμένει γεωπολιτικός, πολιτικός και διπλωματικός νάνος

Πρώτα απ’ όλα, στην ουκρανική κρίση πρέπει να αποτραπεί η πολεμική ανάφλεξη. Πρέπει να αναζητηθούν πολιτικές και διπλωματικές λύσεις. Παρά την εμπρηστική ρητορική, οι βασικοί παίκτες, και ο Μπάιντεν και ο Πούτιν, δεν έχουν συμφέρον να ανοίξουν την πόρτα του φρενοκομείου. Η ΕΕ για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ένας οικονομικός γίγαντας, που παραμένει γεωπολιτικός, πολιτικός και διπλωματικός νάνος. Παρά τις προσπάθειες και τις δηλώσεις, δεν παίζει ουσιαστικό ρόλο.

Η κα. Φον ντερ Λάιεν, και σε αυτό το θέμα, εζυγίσθη, εμετρήθη κι εβρέθη ελλιπής. Θυμίζω ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν της δώσαμε ψήφο εμπιστοσύνης όταν ανέλαβε πρόεδρος της Κομισιόν μετά από πρόταση της κα. Μέρκελ. Με την ευκαιρία να πω ότι κάθε άλλο παρά υπάρχει η απαιτούμενη διαφάνεια της Κομισιόν προς το ΕΚ. Εδώ πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι και για τα εμβόλια, που τα αγοράζουμε πανάκριβα, υπάρχουν SMS μεταξύ της φον ντερ Λάιεν και του Α. Μπουρλά. Για όλα αυτά, αυτοί που πληρώσανε για το «μάρμαρο» πανάκριβα, έχουν μαύρα μεσάνυχτα συμπεριλαμβανομένου και του ΕΚ.

Το ΕΚ πιέζει και ζητά διαφάνεια, να μάθουμε τις συμφωνίες και τα ψιλά γράμματα, κι έχουμε ως σύμμαχο και πρόσθετο επιχείρημα τη φωνή και το αίτημα της κα. Η Ράιλι που είναι μια πετυχημένη μεσολαβήτρια, η οποία συνεχίζει το θετικό έργο του Νικηφόρου Διαμαντούρου, ενός συμπατριώτη μας που άφησε θετικό έργο. Δυστυχώς όμως αυτά τα θέματα, που αφορούν πολλά δισεκατομμύρια, αποφασίζονται πίσω από κλειστές πόρτες και οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης της ΝΔ, κάνουν πλάτες στις αδιαφάνεια της Κομισιόν και δεν δίνουν στο ΕΚ, που συνεδριάζει ανοιχτά και εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες,  όλα τα αναγκαία στοιχεία.

Το ΕΚ επανειλημμένα, την πρώτη φορά μετά από τροπολογία που συνυπέγραψα με άλλους συναδέλφους, ζητά την προσωρινή άρση της πατέντας για τα εμβόλια, έτσι ώστε να εμβολιαστεί ταχύτερα ο παγκόσμιος πληθυσμός, γιατί όσο ο εμβολιασμός, στην Αφρική για παράδειγμα, είναι πολύ χαμηλά εκεί έχουμε εργαστήριο μεταλλάξεων ιών.

Η έκρηξη των τιμών στα καύσιμα, που επηρεάζει και το ηλεκτρικό ρεύμα, θα διαρκέσει παραπάνω απ’ ό,τι οι αρχικές προβλέψεις

Η έκρηξη των τιμών στα καύσιμα, που επηρεάζει και το ηλεκτρικό ρεύμα, θα διαρκέσει παραπάνω απ’ ό,τι οι αρχικές προβλέψεις. Δεν είναι ένα περαστικό φαινόμενο που θα βαστούσε λίγες εβδομάδες, όπως μας διαβεβαίωνε εδώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη κι οι αρμόδιοι υπουργοί. Επειδή ακριβώς αυτό βάζει φωτιά στο κύμα της ακρίβειας και στα είδη πρώτης ανάγκης, κι έχουμε ρεκόρ δεκαετίας στον πληθωρισμό στην Ελλάδα, πρέπει να δούμε και την καμπούρα μας.

Δεν αρκεί να λέμε ότι είναι διεθνές φαινόμενο και να περιμένουμε να περάσει. Οι 19 στις 27 χώρες της ΕΕ έχουν μειώσει τον ΦΠΑ στα καύσιμα όπως πρότεινε η Κομισιόν. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι από τις ελάχιστες  που δεν έχουν μειώσει καθόλου. Επίσης, όταν τους το προτείναμε σαν ένα μέτρο ανακούφισης, είπαν «δεν υπάρχουν λεφτά, έχουμε έλλειμμα». Κατά τα άλλα, και εδώ, η ΕΕ στερείται δραστικών στρατηγικών αποφάσεων, όπως είναι η προμήθεια και η συμβολαιοποίηση ποσοτήτων του φυσικού αερίου με κοινά ευρωπαϊκά συμβόλαια με τους προμηθευτές, όπως έκανε με τα εμβόλια.

Με την ακρίβεια στο Θεό, στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, καταλαβαίνετε τι φρενοκομείο θα υπάρξει αν προκληθεί πολεμική ανάφλεξη στην Ουκρανία. Γι’ αυτό τόσο το συμφέρον της Ευρώπης, όσο και της Ελλάδας, είναι ειρήνη και διπλωματικές λύσεις και όχι πολεμικές περιπέτειες.

Η πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να διώξουμε το ταχύτερο από τη διακυβέρνηση του τόπου την αποτυχημένη κι επικίνδυνη κυβέρνηση τη ΝΔ

Θεωρώ τις οργανωτικές ρυθμίσεις για το πώς και από πού θα εκλέγεται ο Τσίπρας και η Κεντρική Επιτροπή ένα θέμα δευτερεύον και τριτεύον. Αυτή τη στιγμή, το κεντρικό πρόβλημα καθώς και η κεντρική πρόκληση, εθνική, λαϊκή και κοινωνική για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι να μπορέσουμε το ταχύτερο δυνατό να διώξουμε από τη διακυβέρνηση του τόπου μια αποτυχημένη κι επικίνδυνη κυβέρνηση, αυτή της ΝΔ.

Όσο μένει, εκτός από το να συγκεντρώνει αποτυχίες, κάνει κι επικίνδυνα πράγματα όχι μόνο για την πανδημία ή την ακρίβεια, αλλά και για την ίδια τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Πριν δύο μέρες είδαμε τον πρωθυπουργό να παρεμβαίνει ωμά στη δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας ως «υπόκοσμο» τον Βαξεβάνη και την Παπαδάκου, που ακόμη έχουν κληθεί από την δικαιοσύνη, παραβιάζοντας το τεκμήριο της αθωότητας.

Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην ιστορική μας πρόκληση, να διαμορφωθεί ένα πανδημοκρατικό κίνημα με κεντρική δύναμη το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αλλά κι ευρύτερη προοδευτική συστράτευση, χρειαζόμαστε, πριν από όλα, πρόγραμμα τετραετίας που να συνδυάζει το ριζοσπαστικό όραμα με τον ρεαλισμό για το σήμερα, ενωμένο κόμμα, δυναμική αντιπολίτευση με υψηλούς τόνους και καταγγελία, αλλά και προτάσεις δίπλα σε κάθε τι που καταγγέλλουμε, καθώς και εξωστρέφεια, όχι να τριχοτομούμε την τρίχα.

Δεν νομίζω ότι στα λαϊκά καφενεία ή στα νοικοκυριά, που στενάζουν από την ακρίβεια ή που παραπονιούνται δικαίως για τις εκατόμβες των νεκρών -γιατί είμαστε οι χειρότεροι σε αριθμό νεκρών ανά εκατομμύριο κατοίκων με την πανδημία και μόλις χθες είχαμε 128 νεκρούς παραπάνω- το κεντρικό θέμα είναι από πού θα επανεκλεγεί ο Τσίπρας, τον οποίο στηρίζουμε όλοι.

Κατά τη γνώμη μου, αυτά τα θέματα πρέπει να συζητηθούν ήρεμα, ώριμα και δημοκρατικά κατά πώς τους πρέπει, ως δευτερεύοντα και τριτεύοντα και να εστιάσουμε την προσοχή μας στα επίμαχα: δυναμική αντιπολίτευση, πρόγραμμα τετραετίας, ενωμένο κόμμα με συσπείρωση και σύνθεση απόψεων κι έναν Τσίπρα που να περιβάλλεται μετά το Συνέδριο από μία φρέσκια ηγετική ομάδα με πολύ περισσότερα νέα πρόσωπα, της γενιάς του και μικρότερα, και παράλληλα να εξασφαλίζει και τη συνέχεια, τον συνδυασμό της πείρας και της ανανέωσης.

Για τον Ν. Ανδρουλάκη και το ΚΙΝΑΛ

Με τον Ν. Ανδρουλάκη, αυτά τα χρόνια που συνυπάρχουμε στο ΕΚ, έχουμε διαμορφώσει μια καλή σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και συνεργασίας για τα εθνικά θέματα, παρά τις διαφορές που προφανώς έχουμε. Αυτό που του συνιστώ, και του το λέω και κατ’ ιδίαν γιατί ανταλλάσσουμε απόψεις συχνά, είναι να συνεχίσει και να μην προδώσει την αντί-Δεξιά δημοκρατική ρότα και κατεύθυνση που είχε το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του,όπως την όρισε ο ιδρυτής του, Ανδρέας Παπανδρέου.

Θα πρέπει να μην ξεχνά ποτέ ότι το ΠΑΣΟΚ κόντεψε να εξαϋλωθεί όταν επέλεξε την σύμπραξη με τη ΝΔ. Δεν ήταν μόνο τα σκάνδαλα και η διαφθορά, αλλά και η σύμπραξη με τη ΝΔ στα χρόνια των μνημονίων.

Θέλω, επίσης, να του θυμίσω ότι δεν πρέπει να παρασύρεται από τις εφήμερες αβάντες. Κάποιοι που τον έλεγαν «άχρωμο και άοσμο» και στήριζαν με τα μπούνια Λοβέρδο, ακόμη και με δημοσκοπήσεις που έπεσαν πάρα πολύ έξω, τον έχουν αγκαλιάσει πολύ μετά την εκλογή του, σε βαθμό που να κινδυνεύει με πνιγμό.

Δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι μετά την εκλογή της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, που κέρδισε τον Ν. Ανδρουλάκη το 2017, υπήρχαν γκάλοπ που έδιναν στο ΚΙΝΑΛ 17%-17,5%. Ακόμη, θυμάμαι και τίτλους εφημερίδων όπως «Τα Νέα», που λέγανε ότι «καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ, δυναμικό comeback για το ΚΙΝΑΛ».

Η πρόκληση μπροστά μας είναι να φύγει η Δεξιά. Ο μόνος δρόμος για να φύγει και να ηττηθεί, που είναι και ιδρυτικός στόχος του ΠΑΣΟΚ, είναι ο δρόμος των εκλογών και της προοδευτικής διακυβέρνησης με συνεργασία  των προοδευτικών δυνάμεων.

Ο κοινός μας στόχος είναι το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και ΚΙΝΑΛ στις εκλογές να είναι πολύ πιο πάνω από το 40%, που αθροίσαμε στις τελευταίες εκλογές. Εγώ πιστεύω ότι η μεγάλη δύναμη θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, αλλά καταλαβαίνω ότι ο ηγέτης κάθε κόμματος θέλει το καλύτερο για το δικό του κόμμα. Αλλά ο αντίπαλος είναι απέναντι. 

.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ