12/02/2022

Π. Πέρκα: Επιτέλους ακούσαμε ότι η Novartis είναι εκτός από σκευωρία και σκάνδαλο…στον υπόλοιπο κόσμο

Σημεία συνέντευξης της Βουλευτή Φλώρινας και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Π. Πέρκα στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΡΤ, 11.02.2022.

Για το σκάνδαλο Novartis, τις διώξεις δημοσιογράφων και Εισαγγελέων:
Είναι ευχάριστη έκπληξη να υπάρχει παραδοχή από εκπρόσωπο της ΝΔ ότι υπάρχει και σκάνδαλο σχετικά με την υπόθεση της Novartis, γιατί μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι είναι μόνο σκευωρία.
Ας πούμε ότι έχει δίκιο ο κ. Μαραβέγιας και ότι το ζήτημα αφορά μόνο γιατρούς…αλήθεια δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη γι’ αυτό; Δεν θα έπρεπε να γίνεται έλεγχος των τιμών των φαρμάκων, να γίνονται έλεγχοι; Υπάρχει επομένως πολιτική ευθύνη πριν μιλήσουμε για την ποινική.
Στην Αμερική η Novartis έχει πληρώσει 350 εκ.€ για αυτά που έκανε στην Ελλάδα, που σημαίνει ότι υπάρχει παραδοχή και είναι παγκοσμίως γνωστό ότι ‘έπαιξε’ στην χώρα μας, κέρδισε και πληρώνει γι’ αυτό στις ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, να αποδείξει ότι όλο αυτό είναι σκευωρία, ότι δεν υπήρχε καμία ευθύνη…αυτή τη στιγμή η χώρα διασύρεται στο εξωτερικό.
Επιπρόσθετα διασυρόμαστε για τις διώξεις δημοσιογράφων που ερευνούν σκάνδαλα. Η Πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την προστασία της δημοσιογραφίας, διερευνά τις διώξεις των δυο δημοσιογράφων. Η χώρα μας βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος σε ότι αφορά στην ελευθερία του τύπου.
Γινόμαστε ρεζίλι διότι η Εισαγγελέας Διαφθοράς που διερευνά της υπόθεση της Novartis επίσης διώκεται.
Η ελευθερία του Τύπου είναι βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας. Ξέρετε ότι υπάρχει μια υπόθεση στη χώρα μας για την οποία δεν βρίσκουμε Εισαγγελέα να τη διερευνήσει και οι μάρτυρες πεθαίνουν περιέργως ο ένας μετά τον άλλο. Δεν αξίζει στη χώρα αυτή η κατάντια.

Για την ακρίβεια στην ενέργεια, τα τρόφιμα και την αγορά:
Η κυβέρνηση νομίζει πως πείθει τον κόσμο με ‘επικοινωνία’. Εδώ όμως πρόκειται για την τσέπη και την ζωή μας.
Η κατάσταση με την ακρίβεια έχει ξεφύγει. Φαίνεται πως η κυβέρνηση της ΝΔ έχει άλλες προτεραιότητες αντί για την ουσιαστική στήριξη των πολιτών.
Το πρώτο μέλημα της είναι να εξυπηρετεί τους λίγους, πλούσιους φίλους της. Όταν λες δεν μπορώ να μειώσω τον ΦΠΑ στο ψωμί αλλά μπορώ να δίνω 5 δις απευθείας αναθέσεις, μπορώ να βάζω golden boys στη ΔΕΗ και στον ΕΦΚΑ…οπουδήποτε.
Είδαμε εν μέσω πανδημίας απίστευτα πράγματα με ΠΝΠ για απευθείας αναθέσεις σε εταιρίες που είχαν συσταθεί λίγες εβδομάδες πριν.
Σήμερα ξεκινούν οι αγρότες και κινητοποιούνται. Τα αγροτικά εφόδια έχουν ανέβει πάρα πολύ. Η τιμή του αγροτικού ρεύματος είναι τεράστια. Αυτές οι αυξήσεις θα μετακυλήσουν στην κατανάλωση. Υπάρχει ακόμα και ο κίνδυνος του επισιτισμού.
Έκαναν έναν προϋπολογισμό στον οποίο έλεγαν ότι η ακρίβεια είναι παροδικό φαινόμενο και ότι η πανδημία τελειώνει τον Μάρτη.
Η ακρίβεια σε όλα έχει ανοδική πορεία. Όταν κάπου σταθεροποιηθεί τότε οι τιμές θα παραμείνουν ψηλά. Έχουμε καταντήσει να είμαστε η χώρα με την υψηλότερη τιμή ρεύματος, την μεγαλύτερη ακρίβεια και τους χαμηλότερους μισθούς.
Και η οικονομική κρίση ήταν παγκόσμια, αλλά η χώρα μας την πλήρωσε πιο ακριβά. Έρχεται η ενεργειακή κρίση και είμαστε πάλι πρώτοι και έχουμε χειραγώγηση τιμών και καρτέλ…έρχεται η πανδημία και είμαστε πρώτοι σε θανάτους. Κάτι πάει στραβά σε αυτή τη χώρα.

Για την πολιτική κατάσταση της χώρας, το ΚΙΝΑΛ και την απλή αναλογική:
Μας ενδιαφέρουν τα προοδευτικά και δημοκρατικά κόμματα στη Βουλή.
Ελπίζω και δίνω πίστωση χρόνου στο ΚΙΝΑΛ για να ωριμάσει. Θα δει ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία προοδευτική διακυβέρνηση. Βεβαίως και επιδιώκουμε συνεργασίες με προγραμματικές θέσεις και προτάσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει στην πλάτη του διαφθορά, Τσοχατζόπουλους και την χώρα στα βράχια. Κυβερνήσαμε για 4,5 χρόνια. Αν θεωρούν ότι λεκτικές αστοχίες ή συμπεριφορές είναι το ίδιο με την καταστροφή της χώρας, τότε υπάρχει ζήτημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλούσε για συνεργασίες και στις εκλογές του 2015. Η απόδειξη ήταν ότι εμείς όντας στην κυβέρνηση, ως πρώτη κίνηση, φέραμε τον νόμο της Απλής Αναλογικής την οποία το ΚΙΝΑΛ -παρότι μικρό κόμμα- δεν τη ψήφισε.
Θεωρούμε ότι για να δουλεύει το Κοινοβούλιο και η Δημοκρατία, οι συνεργασίες είναι απαραίτητες. Λέγαμε πάντα ότι ακόμα και αυτοδυναμία να έχουμε, θα επιδιώξουμε κυβέρνηση συνεργασίας. Το ίδιο λέμε και τώρα.
Πιστεύουμε στον Ελληνικό Λαό. Είναι πρόσφατη η ιστορία που έζησε η χώρα με τις πολλαπλές κρίσεις και έχει πλέον καταγραφεί ποια κυβέρνηση παρέλαβε μια χώρα με άδεια ταμία, με 2 μνημόνια που δεν έβγαιναν και έριχναν την οικονομία στα βράχια, με ανθρωπιστική κρίση. Τελικά, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, αφήσαμε μαξιλάρι 37 δις, ρυθμίσαμε το χρέος, μειώσαμε την ανεργία και τώρα ξανακυλάμε πίσω με κυβέρνηση ΝΔ στο παλιό μοντέλο.

Για την κατάσταση της πανδημίας:
Έχουμε ακούσει τα απίστευτα ‘όσο πιο πολλές ΜΕΘ κάνουμε, τόσο πιο πολλοί θα πεθαίνουν’…
Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού είναι αποτυχία της κυβέρνησης. Υπήρχαν ευρωπαϊκά παραδείγματα με ενημέρωση πόρτα-πόρτα από ειδικούς, κάθε κρούσμα θα πρέπει  να έχει αναφορά σε μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας.
Και η υποτιθέμενη καμπάνια αποτυχία…μην αναφερθώ στη Λίστα Πέτσα που πετάξαμε τόσα εκατομμύρια…
Επιμένουμε σε ένα ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που έχει. Θέλει οπωσδήποτε παραπάνω χρηματοδότηση και ενίσχυση.
Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με μνημόνια και δημοσιονομικούς περιορισμούς, αύξησε κατά 30% τις ΜΕΘ που παρέλαβε, προσέλαβε 10.000 υγειονομικούς. Η ΝΔ μέχρι να έρθει η πανδημία τον Μάρτη του 2020 δεν έκανε ούτε 1 ΜΕΘ επιπλέον ούτε μία πρόσληψη…