ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

18/02/2022

Γ. Πούλου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαλύει τον ΕΦΚΑ και προχωρά στη «λεηλασία» της περιουσίας του! - βίντεο

Γ. Πούλου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαλύει τον ΕΦΚΑ και προχωρά στη «λεηλασία» της περιουσίας του! - βίντεο



Στην ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Εκσυγχρονισμός του e-ΕΦΚΑ και άλλες διατάξεις» αναφέρθηκα αρχικά στις δυναμικές κινητοποιήσεις που πληθαίνουν στη Βοιωτία και ολόκληρη τη χώρα, με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, τους υγειονομικούς, τους αγρότες να βρίσκονται ήδη επί ποδός, ενώ έπεται συνέχεια…

Στη συνέχεια τόνισα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ τον ΕΦΚΑ πλήρως αποδοτικό, με 25.000 αποδόσεις συντάξεων κάθε μήνα, και 107.000 εκκρεμείς συντάξεις από τις 386.000 που παρέλαβε το 2015. Όμως, μέσα στα 2,5 χρόνια της διακυβέρνησής της τον εγκατέλειψε χωρίς προσωπικό και ψηφιακές υποδομές, για να δικαιολογήσει την πλήρη ιδιωτικοποίησή του!

Δρομολογώντας την πρόσληψη «ημέτερων» golden boys ως διευθυντών στον ΕΦΚΑ, με αδιαφανείς διαδικασίες και μισθούς – πρόκληση, με το ΑΣΕΠ σε ρόλο κομπάρσου, με αύξηση των μετακλητών για να βολευτεί όλος ο κομματικός «στρατός», με Πειθαρχικά Συμβούλια για την τρομοκράτηση των εργαζομένων, και βέβαια με απευθείας αναθέσεις για τις προμήθειες, αλλά και ξεπούλημα των 400 ακινήτων του ΕΦΚΑ, αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ…

Η κατάσταση που επικρατεί στον ΕΦΚΑ Θήβας είναι χαρακτηριστική. Με συστέγαση του πρ. ΟΑΕΕ με τον ΕΦΚΑ Θήβας σε μισθωμένο κτήριο, χωρίς καμία προετοιμασία και σχεδιασμό, και με εγκατάλειψη του ιδιόκτητου κτηρίου του ΟΑΕΕ.

Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Θήβας και οι εργαζόμενοι πολίτες σε όλη στη χώρα, διαμαρτύρονται για τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των αναρρωτικών αδειών τους, που όταν διαρκούν πολλές μέρες και δεν λαμβάνουν έγκαιρα την αναγκαία αποζημίωσή τους, δεν μπορούν να καλύψουν τα προς το ζην…

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύεται για την άμεση κατάργηση του καταστροφικού νομοσχεδίου και την αποφασιστική ενίσχυση του ΕΦΚΑ, προς όφελος των εργαζομένων, των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων!

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

η συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων γίνεται στη σκιά ενός ακόμη ιστορικού ρεκόρ, για το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να είναι «περήφανη»!

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σκαρφάλωσε στο 6,2%, για πρώτη φορά από το μακρινό 1997, «σπάζοντας» ένα ρεκόρ 25 ετών…

Τα δικά σας «σπασμένα» όμως, κύριοι Υπουργοί, τα πληρώνει καθημερινά ο ελληνικός λαός, τον οποίο φορτώνετε με αυξήσεις–«φωτιά», στο φυσικό αέριο, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα βασικά είδη διατροφής!

Και, βέβαια, το τρομακτικό ρεκόρ στον πληθωρισμό που εξανεμίζει τα εισοδήματα και παραλύει την παραγωγική διαδικασία, δεν είναι το μόνο!

Συνοδεύεται από το πανευρωπαϊκό ρεκόρ στον αριθμό των συμπολιτών μας που καταλήγουν από κορωνοϊό, 25.095 νεκροί ο μακάβριος απολογισμός…

Συνοδεύεται επίσης από το ρεκόρ στις επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο, αλλά και το ρεκόρ στις συνέπειες των φυσικών καταστροφών, που η ερασιτεχνική διαχείρισή σας δεν μπόρεσε να αποτρέψει!

Γι’ αυτό, λοιπόν, η κοινωνία σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκεται στο πόδι!

Θέλετε να σας πω τι συμβαίνει στην περιφέρειά μου, τη Βοιωτία;

Την περασμένη Κυριακή στη συγκέντρωση συμπαράστασης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, και τις οικογένειές τους, χιλιάδες πολίτες, γυναίκες, μαθητές, νέοι άνθρωποι, Σωματεία, και φορείς απαίτησαν να μην ξεπουληθεί η ΛΑΡΚΟ και να δικαιωθεί ο αγώνας των εργαζομένων!

Χθες, στο Γενικό Νοσοκομείο της Θήβας, γιατροί και νοσηλευτές πραγματοποίησαν 3ωρη στάση εργασίας, διεκδικώντας την ενίσχυση του Νοσοκομείου!

Και, βέβαια, συνεχίζονται εδώ και μέρες τα μπλόκα των Βοιωτών αγροτών σε Βάγια, Λιβαδειά - Ορχομενό και αλλού, οι οποίοι αγωνίζονται για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την επιβίωση του κλάδου...

Και οι προγραμματισμένες κινητοποιήσεις συνεχίζονται.

Όμως, η κυβέρνησή σας σημειώνει τέτοια ρεκόρ γιατί στη σύνθεσή της έχει μόνο πρωταθλητές…

Πρωταθλητές της αδιαφορίας, της αλαζονείας, της αδιαφάνειας, της ανικανότητας, της απορρύθμισης, του ξεπουλήματος των δημόσιων αγαθών και της εθνικής παραγωγικής βάσης.

Πρωταθλητές σαν τους κυρίους Σταϊκούρα, Πλεύρη, Κεραμέως, Γεωργιάδη, σαν τον κ. Σκέρτσο, που στεναχωρήθηκε λιγάκι χθες από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αποκατάσταση των τριετιών και φυσικά τον κύριο Χατζηδάκη!

Το «πολυεργαλείο» του νεοφιλελευθερισμού, που έβαλε ανεμογεννήτριες ακόμη και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές και παρθένα δάση με τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο του, που κατεδάφισε τα εργασιακά δικαιώματα, 8ωρα και υπερωρίες με τον αντεργατικό νόμο του, που τζογάρει τις ασφαλιστικές εισφορές στις αγορές των κερδοσκόπων, με τον νόμο για την επικουρική ασφάλιση!

Και που καταλήγει στο σημερινό νομοθετικό έκτρωμα, για να πετύχει το τελικό κτύπημα στον ΕΦΚΑ αλλά και να δοκιμάσει, ως πρόβα τζενεράλε, την κατάλυση του Δημόσιου τομέα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση, παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον μηχανισμό του ΕΦΚΑ σε πλήρη λειτουργία, αποτελεσματικό και αποδοτικό με μετρήσιμα αποτελέσματα ( με 25.000 αποδόσεις συντάξεων κάθε μήνα) και 107.000 εκκρεμείς συντάξεις από τις 386.000 που είχε παραλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Τι έκανε στα 2,5 και πλέον χρόνια της διακυβέρνησής της;

Τα τίναξε όλα στον αέρα και έρχεται σήμερα και αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση για μία ακόμη φορά!

Πιστή στο σχέδιό της, εγκατέλειψε τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, χωρίς προσωπικό, χωρίς εξοπλισμό, χωρίς ψηφιακές υποδομές…

Έτσι ώστε να απογειωθεί ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων, να κορυφωθεί η αγωνία των εν αναμονή συνταξιούχων, και στη συνέχεια να στοχοποιηθεί και να συκοφαντηθεί χυδαία το προσωπικό του, με μπαράζ δημοσιευμάτων στα καθεστωτικά μέσα της «λίστας Πέτσα-Μητσοτάκη»!

Κι όλα αυτά, βέβαια, για να δικαιολογήσει ο κύριος Χατζηδάκης πριν ένα χρόνο τη δήθεν «σωτήρια» είσοδο των ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων, που αποδείχτηκε φούμαρα και τώρα προχωρά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ!

Ας δούμε, όμως, πώς τα έχει σχεδιάσει όλα αυτά η κυβέρνηση με τον «άριστο» υπουργό της κ. Χατζηδάκη!

Προβλέπει τη δυνατότητα πρόσληψης των «ημέτερων» golden boys ως διευθυντών του Φορέα, με αδιαφανείς διαδικασίες και μισθούς – πρόκληση για τη δοκιμαζόμενη κοινωνία, που φτάνουν και τις 8.134 ευρώ!

Δεν χρειάζονται πτυχία και προϋπηρεσία, χρειάζονται μόνο τις κατάλληλες «διασυνδέσεις», και σύντομα θα δουν προκηρύξεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους!
Ταυτόχρονα, καταδικάζει το «ενοχλητικό» ΑΣΕΠ σε ρόλο «κομπάρσου» και παρατηρητή, που απλώς «συμπράττει» στην όλη διαδικασία…

Και κυριολεκτικά «κουρελιάζει» όχι μόνο τον νόμο (4735 του 2020) για την επιλογή των επιτελικών στελεχών της δημόσιας διοίκησης, που αυτή η κυβέρνηση ψήφισε, αλλά ακόμη και το Σύνταγμα!

Ωστόσο, είναι αδύνατο να βολευτεί ολόκληρος ο κομματικός «στρατός» της, σε διευθυντικές θέσεις…

Γι’ αυτό, η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση των μετακλητών, χωρίς να τεκμηριώνει πουθενά τη σχετική ανάγκη, και χωρίς να σχεδιάζει βέβαια καμία πρόσληψη περισσότερων μόνιμων στελεχών μέσω του ΑΣΕΠ!

Απολύοντας φυσικά και τους 640 έμπειρους συμβασιούχους υπαλλήλους γιατί εμπόδιζαν τον σχεδιασμό της.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, για τα μόνιμα στελέχη του ΕΦΚΑ, που δεν μπορεί προς το παρόν να απομακρύνει για χάρη των μετακλητών ή των ιδιωτών, ακολουθεί την τακτική «καρότο και μαστίγιο»…

Από την μιά με τα προσχηματικά πριμ παραγωγικότητας και από την άλλη με τους 12 «ράμπο» Εσωτερικού Ελέγχου και τα Πειθαρχικά Συμβούλια «νέου τύπου», στα οποία δεν εκπροσωπούνται οι εργαζόμενοι.

Ο σοφός λαός μας λέει «παλιός γάιδαρος καινούρια περπατησιά δεν μαθαίνει» κι εσείς κύριοι υπουργοί συνεχίζετε την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, που το 2014 ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διέλυσε δημόσιες υπηρεσίες μέσα σε μία νύχτα…

Ωστόσο, δεν σας αρκεί μόνο ο απόλυτος έλεγχος της διοίκησης του ΕΦΚΑ! Μεριμνάτε και για την προίκα του…, το «ζεστό» χρήμα των προμηθειών, αλλά και το «φιλέτο» της ακίνητης περιουσίας του!

Επιβάλλετε διαδικασία απευθείας αναθέσεων, κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις και ταυτόχρονα επιχειρείτε το «colpo grosso»!

Το ξεπούλημα της προίκας των 400 ακινήτων του ΕΦΚΑ, αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, μέσω εταιρείας «δήθεν αξιοποίησης», που θα διοικείται από «γαλάζια» golden boys, και η οποία μέσω μετοχοποίησης θα καταλήξει σύντομα σε χέρια ιδιωτών…

Τα πέντε και πλέον δις ευρώ των απευθείας αναθέσεων μέχρι σήμερα, δεν χόρτασαν την απληστία σας!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην περίπτωση του ΕΦΚΑ Θήβας που επισκέφθηκα ξανά χθες και είναι χαρακτηριστική!

Με αιφνιδιαστική απόφαση, εν μέσω πανδημίας και εορτών του Πάσχα, το Υπουργείο αποφάσισε τη συστέγασή του με τον πρώην ΟΑΕΕ χωρίς καμία προετοιμασία και σχεδιασμό…

Συστέγαση σε μισθωμένο κτήριο, που δεν κάλυπτε ούτε καν τις ανάγκες του ΕΦΚΑ, εγκαταλείποντας το ιδιόκτητο κτήριο του ΟΑΕΕ.

Δεν υπάρχει επαρκής χώρος ούτε καν για το αρχείο του ΟΑΕΕ που τελικά δεν μεταφέρθηκε, με αποτέλεσμα τα ατελείωτα «πηγαινέλα» των υπαλλήλων για αναζήτηση φακέλων..

Φαίνεται πως η διαλειτουργικότητα της ψηφιακής επανάστασης μάλλον δεν έχει ξεπεράσει τα όρια του Υπουργείου ακόμη για να φθάσει και στη Θήβα!!!!

Καταθέτω στα πρακτικά φωτογραφίες με τα χαρτοκιβώτια και τις στοίβες των φακέλων που αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος… στη Θήβα αλλά και σε όλα τα υποκαταστήματα.

Και, βέβαια, μέσα σ’ αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες διάλυσης που έχετε δημιουργήσει κύριε Υπουργέ, οι υπάλληλοι δουλεύουν στα όρια των σωματικών και ψυχικών αντοχών τους, ενώ οι παραιτήσεις από θέσεις ευθύνης πληθαίνουν!

Δεν απορεί, λοιπόν, κανείς που το Εργατικό Κέντρο Θήβας και οι εργαζόμενοι σε όλη στη χώρα, διαμαρτύρονται για τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των αναρρωτικών αδειών τους. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι όταν οι άδειες διαρκούν πολλές μέρες και δεν λαμβάνουν έγκαιρα οι εργαζόμενοι την αποζημίωσή τους, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες επιβίωσης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

η κυβέρνηση Μητσοτάκη φτάνει με το παρόν νομοσχέδιο στο έσχατο σημείο κοινωνικής μειοδοσίας και επιχειρεί το ξεπούλημα του ΕΦΚΑ, της «καρδιάς» του κοινωνικού κράτους…

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύεται για την άμεση κατάργηση του καταστροφικού νομοσχεδίου και την αποφασιστική ενίσχυση του ΕΦΚΑ, προς όφελος των εργαζομένων, των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων!

Σας ευχαριστώ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ