ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

22/03/2022

Δ. Παπαδημούλης: Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ακρίβεια αξίζει… χρυσό βατόμουρο! - Κατά τη γνώμη μου είναι η χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε από τη χώρα μετά τη μεταπολίτευση

Δ. Παπαδημούλης: Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ακρίβεια αξίζει… χρυσό βατόμουρο! - Κατά τη γνώμη μου είναι η χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε από τη χώρα μετά τη μεταπολίτευση



• «Όταν η βενζίνη κόστιζε 1,5 ευρώ, το κράτος εισέπραττε 1 ευρώ φόρο ανά λίτρο. Όταν φτάνει στα 2,1 ευρώ η τιμή της βενζίνης, το κράτος εισπράττει 1,4 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι από την ακρίβεια στα καύσιμα το κράτος έχει αυξημένα έσοδα. Όφειλε από αυτά τα κέρδη να επιστρέψει ως μείωση του φόρου στους πολίτες τουλάχιστον αυτό το "καπέλο" του 40%!»

• «Η ΕΕ αν μείνει στη γραμμή `ζήτω το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ`, και στη γραμμή της έντασης του ψυχροπολεμικού κλίματος, κινδυνεύουμε από στασιμοπληθωρισμό. Αντίθετα χρειάζεται ένα ευρωομόλογο τώρα για να πετύχουμε την ενεργειακή μας απεξάρτηση από τη Ρωσία, και να ενισχυθεί μια αυτόνομη ευρωπαϊκή ομπρέλα ασφάλειας -ακριβώς όπως λειτούργησε το Ταμείο Ανάκαμψης για την πανδημία»

• Συνέντευξη του Δημ. Παπαδημούλη στην εκπομπή «Οι Απέναντι» του Atlas TV Κεντρικής Μακεδονίας

"Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ακρίβεια αξίζει… χρυσό βατόμουρο! Κατά τη γνώμη μου είναι η χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε από τη χώρα μετά τη μεταπολίτευση", επισήμανε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην τηλεόραση του Atlas TV το βράδυ της Δευτέρας.

«Οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μονάχα προς όφελος των ισχυρών. Ενώ είμαστε μια χώρα με χρέη, ελλείμματα, πιο αδύναμη παραγωγή, ο Μητσοτάκης με το που έγινε πρωθυπουργός άρχισε να μοιράζει μπόνους και φοροαπαλλαγές, απευθείας αναθέσεις και υπερεξοπλισμούς στους λίγους και ισχυρούς φίλους του. Η κυβέρνηση βρίσκει λεφτά για αυτούς, αλλά ανακαλύπτει δυσκολίες όταν πρόκειται να στηριχθούν οι ασθενέστεροι. Το ίδιο έκανε και με το κοινωνικό μέρισμα που έδινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το τσεκούρωσε!», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Αδ. Γεωργιάδη περί "ψυχολογικών των πολιτών" εξαιτίας των οποίων δεν ανάβουν την θέρμανση, ο Δημ. Παπαδημούλης τόνισε: "Είναι μια δήλωση εξοργιστική που προκαλεί τη νοημοσύνη των πολιτών. Στην Ελλάδα είχαμε ρεκόρ ακρίβειας πριν τον πόλεμο και τον υψηλότερο πληθωρισμό εδώ και 26 χρόνια. Η ακρίβεια που επιτείνεται από τον πόλεμο, δυστυχώς χτυπάει περισσότερο τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Όταν όμως οι συμπολίτες μας βλέπουν και τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης να τους κοροϊδεύει, εξοργίζονται. Τον Άδωνι Γεωργιάδη τον έχει διορίσει σε αυτό το κρίσιμο πόστο ο κ. Μητσοτάκης, αλλά δυστυχώς δεν είδα κανέναν από την κυβέρνηση να αποδοκιμάζει τη δήλωση του υπουργού. Να υπενθυμίσω, δε, ότι ο κ. Μητσοτάκης τον έχει διορίσει και αντιπρόεδρο του κόμματος της ΝΔ!".

"Το κύμα της ακρίβειας θα διαρκέσει. Και δυστυχώς ο πληθωρισμός του πιο φτωχού νοικοκυριού είναι πιο υψηλός από του πλουσιότερου. Γιατί είναι μεγαλύτερος στα ήδη πρώτης ανάγκης, σε σχέση με τα είδη που καταναλώνουν οι πιο εύποροι", είπε ο Δημ. Παπαδημούλης και συνέχισε: "Γι` αυτόν ακριβώς το λόγο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ληφθεί μέτρα για να στηρίξουν ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, που στην Ελλάδα είναι ένα καρτέλ με την εύνοια του κ. Μητσοτάκη και με πρόσφατα κέρδη πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία δεν φορολογούνται! Τα κέρδη αυτά φορολογούνται ήδη σε 8 ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη την Ισπανία». Καυτηρίασε, δε, το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει προτάσεις στην Ευρώπη, αλλά "αρνείται να λάβει μέτρα στην Ελλάδα".

"Αντίθετα η κυβέρνηση της ΝΔ ανέτρεψε τον ενεργειακό σχεδιασμό για την απολιγνιτοποίηση και αντί να ολοκληρωθεί το 2028 όπως ρεαλιστικά είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την έφερε στο 2023, δίνοντας την ηλεκτροπαραγωγή στο καρτέλ του φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο όμως το προμηθευόμαστε κατά 30% ακριβότερα από τη Βουλγαρία! Και τώρα έχει φτάσει η τιμή του στο θεό! Το ολιγοπώλιο όμως συνεχίζει να μην φορολογείται", εξήγησε.


Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έφερε και το εξής παράδειγμα: «Όταν η βενζίνη κόστιζε 1,5 ευρώ, το κράτος εισέπραττε 1 ευρώ φόρο ανά λίτρο. Όταν φτάνει στα 2,1 ευρώ η τιμή της βενζίνης, το κράτος εισπράττει 1,4 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι από την ακρίβεια στα καύσιμα το κράτος έχει αυξημένα έσοδα. Όφειλε από αυτά τα κέρδη να επιστρέψει ως μείωση του φόρου στους πολίτες τουλάχιστον αυτό το "καπέλο" του 40%!».

«Κανείς Έλληνας και καμία Ελληνίδα δεν πρέπει να ξεχνά ότι την ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας το 2010 την είχε η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2004 ως το 2009 που τίναξε και τα ελλείμματα και τα χρέη στα ύψη, για να τι πληρώσουμε με 10 χρόνια μνημόνιο. Και να μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ένα μαξιλάρι 37 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία, χωρίς τα οποία θα είμασταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση σήμερα. Και ευτυχώς δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί από την ΕΕ», δήλωσε στη συνέχεια.

Υπογράμμισε ακόμη: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν τα έκανε όλα τέλεια, αλλά πήρε μια χώρα σε μνημόνια, που την είχαν χρεοκοπήσει οι κακές κυβερνήσεις της προηγούμενης περιόδου, και κατάφερε να τη βγάλει από τα μνημόνια, να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης, να μειώσει κατά 10 μονάδες την ανεργία. Και ακόμη περιόρισε τις κοινωνικές ανισότητες, μείωσε τη διαφθορά, ανέβασε στα θέματα της ελευθερίας του Τύπου, της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων κάποια σκαλοπάτια τη χώρα. Και την άφησε με το μαξιλάρι των 37 δισ. και με μια ρύθμιση χρέους για τα επόμενα 10-15 χρόνια, ώστε να μπορούμε να δανειζόμαστε χαμηλά. Αν το συγκρίνουμε αυτό με τη ΝΔ που ως κόμμα έχει χρεοκοπήσει -χρωστάει πάνω από 400 εκατ. ευρώ των φορολογουμένων στις τράπεζες, δανεικά και αγύριστα, που έχει την πρώτη ευθύνη για τη χρεοκοπία του 2010, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Σαφώς τη δεύτερη ευθύνη για την χρεοκοπία την έχει και το ΠΑΣΟΚ».
Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσκοπικά ευρήματα, δήλωσε: «Στόχος μας είναι να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν στηθεί η κάλπη. Άλλωστε και στις τελευταίες εκλογές, και οι δημοσκοπήσεις και τα exit polls έπεσαν τελείως έξω. Μέχρι και ο κ. Πέτσας ομολόγησε ότι δεν στήνουν κάλπες γιατί φοβούνται την κοινωνική δυσαρέσκεια».

"Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σήμερα, ναι, χρειάζεται να βελτιώσει τις επιδόσεις του. Χρειαζόμαστε ένα πιο τεκμηριωμένο, πειστικό και εύληπτο κυβερνητικό πρόγραμμα τετραετίας. Ένα ενωμένο κόμμα, με σύνθεση απόψεων και τον Αλ. Τσίπρα επικεφαλής, μακριά από εσωστρεφείς διαμάχες, και μια έμπρακτη αυτοκριτική την οποία θα ενσωματώσουμε στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Χρειαζόμαστε και μια φρέσκια ηγετική ομάδα δίπλα στον Αλ. Τσίπρα που να μπορεί ως "σκιώδης κυβέρνηση" να αντιπαρατίθεται στην κυβέρνηση της ΝΔ, την χειρότερη της μεταπολίτευσης κατά τη γνώμη μου". "Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη αξίζει... χρυσό βατόμουρο!", δήλωσε χαρακτηριστικά.


Στη συνέχεια της συνέντευξης, ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στην πολεμική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, δήλωσε μεταξύ άλλων: "Ο Πούτιν έκανε ένα μοιράιο λάθος. Έπεσε στην παγίδα του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών. Είναι τώρα αντιμέτωπος με το δικό του ευρωπαϊκό Αφγανιστάν. Όσο πιο γρήγορα τελειώσει ο πόλεμος αυτός τόσο το καλύτερο για όλους. Και για την ΕΕ, η οποία για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε οικονομικός γίγαντας αλλά πολιτικός νάνος, και πληρώνει την παρούσα κρίση ακριβότερα από όλους. Και από τις ΗΠΑ που ωφελούνται μετατρέποντας την ΕΕ σε ουραγό, και από τους Κινέζους που ωφελούνται γιατί έρχεται στην αγκαλιά τους μια αποδυναμωμένη Ρωσία".

"Η ΕΕ αν μείνει στη γραμμή `ζήτω το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ`, και στη γραμμή της έντασης του ψυχροπολεμικού κλίματος, κινδυνεύουμε από στασιμοπληθωρισμό. Αντίθετα χρειάζεται ένα ευρωομόλογο τώρα για να πετύχουμε την ενεργειακή μας απεξάρτηση από τη Ρωσία, και να ενισχυθεί μια αυτόνομη ευρωπαϊκή ομπρέλα ασφάλειας -ακριβώς όπως λειτούργησε το Ταμείο Ανάκαμψης για την πανδημία", είπε.

Ο Δημ. Παπαδημούλης εξήγησε: «Ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας θα πρέπει να βασίζεται σε σταθερότητα συνόρων, ειρήνη, αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, ώστε να δαπανηθούν τα χρήματα αυτά σε όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Για να επιτευχθεί αυτό που είχε πει και ο Ντε Γκολ, ένας συντηρητικός πολιτικός. Ότι δηλαδή χρειαζόμαστε ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια Όρη».

«Το συμφέρον μας και ως ΕΕ και ως Ελλάδα είναι όσο το δυνατόν γρηγορότερα να περάσουμε από τον πόλεμο στη διπλωματία και να αποφύγουμε την παγίωση ενός νέου διπολισμού. Είμαστε σε μια φάση που χρειάζεται παγκόσμια συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, την κλιματική κρίση, το προσφυγικό, φτώχεια. Αν ο πλανήτης χωριστεί στα δύο και ξοδεύει χρήματα για υπερεξοπλισμούς αυτά θα λείψουν από την παιδεία, την υγεία, το κοινωνικό κράτος», είπε και συνέχισε: «Ο δικός μας κόσμος, η Ελλάδα, έχει βιώματα. Ξέρει ότι `μπουκάρισε` ο Αττίλας της Τουρκίας το 1974 στην Κύπρο και δεν κουνήθηκε φύλλο. Ούτε ξεχνάμε ότι και στην Γιουγκοσλαβία και στο Ιράκ οι εισβολές έγιναν στο όνομα της δημοκρατίας».

Τέλος, δήλωσε: «Η αναζωπύρωση του εθνικισμού πάντα ενέχει κινδύνους και τα Βαλκάνια είναι μια πυριτιδαποθήκη. Χρειαζόμαστε λοιπόν σύνεση και μυαλό. Στην Ελλάδα πατριωτική γραμμή είναι η συνέπεια στις υποχρεώσεις μας προς τους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχουμε, αλλά όχι η λογική `βασιλικότερος του βασιλέως` του κ. Μητσοτάκη. Χίλιες φορές να στείλουμε, λοιπόν, ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, να καταδικάσουμε απερίφραστα την εισβολή του Πούτιν, αλλά όχι να προβούμε σε οποιαδήποτε πολεμική εμπλοκή».

.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ