ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

25/03/2022

Μηνύματα βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Μηνύματα βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την επέτειο της 25ης Μαρτίου



Αλ. Τσίπρας: Η 25η Μαρτίου είναι έμπνευση και κίνητρο για όλες τις γενιές των Ελλήνων, αλλά και διαχρονικό παράδειγμα για όλους τους λαούς της οικουμένης

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Η Ελληνική Επανάσταση παραμένει σταθερός οδηγός για το μέλλον

Δήλωση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου: Η Ισότητα και η Κοινωνική Δικαιοσύνη θα θριαμβεύσουν ξανά

«Ημέρα γιορτής, ημέρα μνήμης και τιμής, υπερηφάνειας και περισυλλογής η 25η Μαρτίου.

Ημέρα κατά την οποία τα εθνικά ιδεώδη, μαζί με τις ιδέες του Διαφωτισμού οδήγησαν μέσα από την Επανάσταση του 1821 στη αναγέννηση του Ελληνικού κράτους. Ακόμη και σήμερα, 201 χρόνια μετά, αυτές οι αξίες και τα ιδανικά αποτελούν τους οδηγούς μας για την επόμενη μέρα. Σε μια ημέρα όπου η Ισότητα και η Ελευθερία θα θριαμβεύσουν, σε μια εποχή όπου η Κοινωνική Δικαιοσύνη δεν θα αποτελεί ζητούμενο, αλλά πραγματικότητα.

Η ιστορία μας, αποτελεί πηγή έμπνευσης. Η πίστη στις δυνάμεις μας και η αποφασιστικότητα, είναι το εφαλτήριό μας. Χρόνια πολλά!».

Μήνυμα Σ. Λάππα για την 25η Μαρτίου

Η 25η Μαρτίου του 1821 αποτελεί το πιο σημαντικό ιστορικό γεγονός στη νεότερη πορεία του ελληνικού έθνους. Ο αγώνας των Ελλήνων για την Ελευθερία, την Ανεξαρτησία, την αυτοδιάθεση, τη λαϊκή κυριαρχία και τη δικαιοσύνη υπήρξε σύμβολο ελπίδας μέσα στο σκοτάδι της εποχής.

Είμαστε περήφανοι για τον ανυστερόβουλο πατριωτισμό των αγωνιστών του 21, εμπνεόμαστε από αυτόν για να αντιμετωπίσουμε σήμερα με έναν νέο πατριωτισμό μία ασύμμετρη απειλή, τον COVID-19, που εισέβαλε στη ζωή μας και αλλάζει τα πάντα. Και τώρα προστίθεται και ο πόλεμος στην Ουκρανία, βάζοντας τα κράτη, κυρίως τα αδύναμα, στις μυλόπετρες των γεωστρατηγικών και ενεργειακών συμφερόντων των ισχυρών. Ξέρει ο λαός τι εννοεί όταν λέει: «όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια». Ακρίβεια, ανησυχία, ανασφάλεια, φόβος, στερήσεις, που ενισχύονται και πολλαπλασιάζονται λόγω του Νεοφιλελεύθερου μείγματος πολιτικής που κυριαρχεί.

Συνήθειες, κανονικότητες, σταθερές καταρρέουν, και ο φόβος στην καλύτερη περίπτωση και ο πανικός στη χειρότερη σαρώνουν και τη χώρα μας, και την Ευρώπη και την Οικουμένη ολόκληρη. Σήμερα απαιτείται ένας νέος πατριωτισμός των ελλήνων υπέρ του δημόσιου αγαθού της υγείας, της αλληλεγγύης, της συλλογικής κοινωνικής συνείδησης, της προστασίας των αδύνατων οικονομικά και ευάλωτων υγειονομικά ομάδων πληθυσμού που απειλούνται περισσότερο από την επέλαση του κορονοϊού. Και κυρίως υπέρ της Ειρήνης, που στο όνομά της γίνεται και αυτός ο πόλεμος. Όμως ο Ανατόλ Φρανς έλεγε ότι «όσοι επικαλούνται στην ειρήνη γι να κάνουν πόλεμο, αναμφίβολα δεν σκέφτονται παρά μόνο την ειρήνη των νεκροταφείων, ενώ ο Βίκτωρ Ουγκώ προσέθετε: «Η Ειρήνη είναι ο πόλεμος των ιδεών και ο πόλεμος, πόλεμος των ανθρώπων». Και θεωρούσαμε ότι δεκαετίες μετά το σφαγείο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με δεκάδες εκατομμύρια θύματα ότι τελειώσαμε με βασικό πυρήνα σκέψης του κάθε imperium, ότι το δόγμα κυριαρχίας που υιοθετούσε το «si vis pacem, para bellum», δηλ. εάν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο, το αφήσαμε πίσω μας, και ξαφνικά το βρίσκουμε μπροστά μας. Νεκροί αμάχων, καταστροφή υποδομών και πολιτιστικών δημιουργημάτων, φρίκη, πόνος και ξεριζωμός. Ως κοινωνία και ως ΄Ανθρωποι να κάνουμε αυτό που έλεγε ο Ν. Καζαντζάκης: «Ο μόνος τρόπος να σώσουμε τον εαυτό μας είναι να μαχόμαστε για τους άλλους». Και να βροντοφωνάξουμε «ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΡΑ».

Οι αγωνιστές του 21 έκαναν το χρέος τους. Το δικό μας χρέος; Νομίζω ότι είναι αυτό που είπε ο Καμύ όταν παραλάμβανε το Νόμπελ λογοτεχνίας το1957: «Κάθε γενιά αναμφισβήτητα θεωρεί τον εαυτό της προορισμένο να ξαναφτιάξει τον κόσμο. Η δική μου γνωρίζω πως δεν θα τον ξαναφτιάξει. Η αποστολή της όμως είναι δυσκολότερη: Να εμποδίσει τον κόσμο να καταστραφεί». Αυτό ακριβώς είναι και το δικό μας χρέος σήμερα, να εμποδίσουμε τον κόσμο να καταστραφεί. Το οφείλουμε στα παιδιά μας. Το οφείλουμε στους αγωνιστές του 21.

Λευτέρης Αβραμάκης: «Οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο και να μεγαλουργήσουμε»

Με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:

«Ο φετινός εορτασμός της 25ης Μαρτίου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, γίνεται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Τα γεγονότα και οι συνέπειες του πολέμου σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας είναι αυτά που κυριαρχούν στις δημόσιες συζητήσεις. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο αναθεωρητισμός συνόρων και status quo κυρίαρχων κρατών, ο υπαρκτός κίνδυνος μεταφοράς των συγκρούσεων στην πάντα εύφλεκτη χερσόνησο των Βαλκανίων και κυρίως η εμμονή της Τουρκίας να αμφισβητήσει τις Διεθνείς Συνθήκες που ορίζουν τη γειτνίαση των Βαλκανικών χωρών είναι ορισμένα από τα κρίσιμα ζητήματα που μπορεί να ανακύψουν.

Ταυτόχρονα, η ταχύτατη ανάδυση του διχασμού μεταξύ των κρατών σε όλο τον κόσμο αλλά και μια ιδιότυπη αντιπαλότητα που αναπτύσσεται εντός των κρατών οφείλει να μας προβληματίσει. Υπό αυτή την έννοια, ως ελληνικός λαός οφείλουμε πρώτα και κύρια να φροντίσουμε για την ενότητά μας απέναντι σε προκλήσεις που ενδέχεται να χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε. Είναι χρέος μας, σήμερα και κάθε ημέρα, να θυμόμαστε ότι οι πρόγονοί μας, οι ήρωες του 1821, έδωσαν ενωμένοι μια άνιση μάχη και κατάφεραν να νικήσουν. Χάρη στους γνωστούς και άγνωστους ήρωες και ηρωίδες του 1821 ξεκίνησε η Επανάσταση σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και στη Μακεδονία με ηγέτη τον Σερραίο ήρωα Εμμανουήλ Παππά. Μπορεί η Μακεδονία να άργησε να απελευθερωθεί και να ενωθεί με την υπόλοιπη Ελλάδα, η συμβολή όμως των αγωνιστών της Μακεδονίας ήταν καθοριστική αφού δεν επέτρεψαν στον οθωμανικό στρατό να επικεντρωθεί στην καταστολή των επαναστατημένων Ελλήνων στη Νότια Ελλάδα.

Όποιες και αν είναι οι εξελίξεις είναι υποχρέωση όλων μας να παραμείνουμε μακριά από τη λογική του διχασμού «διαλέγοντας» πλευρές. Ευελπιστώντας ότι ο Ευαγγελισμός θα φέρει χαρμόσυνα νέα σε όλο τον κόσμο και ότι θα πρυτανεύσει η λογική, η ειρήνη, το Διεθνές Δίκαιο και η διπλωματική επίλυση των ζητημάτων, εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους τους Σερραίους και τις Σερραίες, σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες». ​

Αλ. Μεϊκόπουλος για την 25η Μαρτίου:«Ο ελληνικός λαός πέτυχε αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο»

25η Μαρτίου 1821, ημερομηνία - ορόσημο στη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας που σηματοδοτεί την έναρξη της πορείας προς τη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Πάνδημος ο ελληνικός λαός ξεσηκώθηκε και αγωνίστηκε ένδοξα, με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού για την Ελευθερία, την Ανεξαρτησία, τη Δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία. Και πέτυχε αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο.

200 και πλέον χρόνια μετά σε Ελλάδα και Ευρώπη, οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για να περιφρουρήσουμε τις ίδιες έννοιες στο διηκενές. Οι Έλληνες σήμερα από άκρη σε άκρη αναστοχάζονται με υπερηφάνεια τον ηρωικό αγώνα. Το 1821 αφήνει ανεξίτηλη την επαναστατική και δημοκρατική του παρακαταθήκη, καθορίζει τη συλλογική μας ταυτότητα και παραμένει ισχυρό εφαλτήριο έμπνευσης για τις μάχες που καλείται να δώσει κάθε επόμενη γενιά.

“Όλον το έθνος αδικείται, όταν αδικείται ένας μόνος πολίτης” είχε πει ο δικός μας πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης Ρήγας Βελεστινλής. Σήμερα ακριβώς είμαστε σε αυτό το πεδίο, σε αυτή τη μάχη, ώστε καθένας και καθεμία από μας να μπορεί να απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα και να έχει την ίδια πρόσβαση σε ευκαιρίες σε μια ελεύθερη, δημοκρατική και δίκαιη κοινωνία . Άλλωστε Ελλάδα δεν είναι μόνο η πατρίδα μας αλλά και οι αξίες της και αυτό, ακριβώς, έρχεται να μας υπενθυμίσει η επέτειος και πάλι.

Η Ιστορία μας διδάσκει. Οι αγωνιστές του ’21 μας παρέδωσαν ένα συμβόλαιο Ελευθερίας γραμμένο με το αίμα τους, αλλά η Ελευθερία «θέλει αρετή και τόλμη» όχι μόνο για να αποκτηθεί, αλλά και για να κρατηθεί.

Ο αγώνας τους παραμένει διαχρονικός και επίκαιρος και μας καλεί να τον δικαιώσουμε. Η ιστορική μνήμη μας καλεί να μαχόμαστε, να αντέχουμε, να παίρνουμε την τύχη στα χέρια μας ακόμα και όταν οι μάχες είναι άνισες, να διεκδικούμε και να κατακτούμε ένα καλύτερο αύριο.

Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους!

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Η. Παπαηλιού, για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

Η Επανάσταση του 1821 υπήρξε ταυτόχρονα, η αφετηρία για την αποσύνθεση και τη σταδιακή διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το ορόσημο για την Εθνική Παλιγγενεσία και τη συγκρότηση του νέου ελληνικού κράτους.

Τότε, ο συσχετισμός δυνάμεων ήταν δυσμενής για τους Έλληνες επαναστάτες. Η οθωμανική αυτοκρατορία ήταν ισχυρή, όμως ταυτόχρονα και ο «μεγάλος ασθενής». Τη διέσωζε η αμοιβαία εξισορρόπηση των συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων της εποχής που συγκροτούσαν την «Ιερά Συμμαχία», διασφαλίζοντας το αντιδραστικό status quo.

Εδώ και πολλά χρόνια, η Τουρκία ακολουθεί επιθετική πολιτική έναντι της χώρας μας και ευρύτερα του Ελληνισμού, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας και των διεθνών συνθηκών.

Ταυτόχρονα η Τουρκία ασκεί επιθετική πολιτική και έναντι άλλων χωρών, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, και όχι μόνον.

Με αυτό τον τρόπο, επιδιώκει το γεωστρατηγικό, γεωπολιτικό και οικονομικό έλεγχο ευρύτερων περιοχών, ώστε αποτελώντας ισχυρό βραχίονα σε πολλά επίπεδα, να καταστεί κυρίαρχη περιφερειακή (υπερ) δύναμη.

Η ρωσοουκρανική σύγκρουση «έχει φέρει τα πάνω κάτω» στα διεθνή πράγματα, μετατρέποντας το ασταθές και ανήσυχο διεθνές περιβάλλον σε πολεμικό, αφού οι συσχετισμοί διαμορφώνονται πλέον, όχι μόνον διπλωματικά, αλλά και στο πεδίο του πολέμου.

Ο πόλεμος, που προκαλεί ανθρώπινα θύματα, υλικές ζημίες, πόνο και καταστροφή, δεν πρέπει να είναι μέσον για την επίλυση των διεθνών διαφορών.

Όμως δυστυχώς, το ερώτημα «πολιτική ισχύος» ή «διεθνές δίκαιο» απαντάται κάθε φορά από τους ισχυρούς, με τρόπο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Η πατρίδα μας έχει οδυνηρή εμπειρία, με την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή από την Τουρκία του 40 % της Κύπρου, όπως έχουν και άλλες χώρες.

Σε αυτό το περίπλοκο σκηνικό, η Τουρκία επιδιώκει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπολέμων και στη μετά το τέλος του πολέμου κατάσταση.

Εξάλλου, τα συμφέροντα (γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά και οικονομικά) των διεθνών «παικτών» σήμερα διαπλέκονται με τις επιδιώξεις της Τουρκίας.

Από πλευράς μας απαιτείται η άσκηση ενεργού πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, που προϋποθέτει τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής σε συμπόρευση με την Κύπρο, με ενεργό παρουσία στο περιφερειακό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και τη συμπερίληψη όλων των γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών και οικονομικών παραμέτρων.

Και βέβαια ιδιαίτερη προσοχή.

Αυτήν όχι μόνον δεν επιδεικνύει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά εμφανίζεται και «βασιλικότερη του βασιλέως». Η αποστολή πολεμικού εξοπλισμού στην Ουκρανία είναι μία επικίνδυνη κίνηση, που συμπληρώνεται από την καλλιέργεια ενός κλίματος που δεν ευνοεί τη θέση της χώρας.

Μας ανησυχεί το σύνδρομο του «δεδομένου και προβλέψιμου» συμμάχου που διακατέχει την κυβέρνηση της ΝΔ. Και ιδίως η αντίληψη ότι η Ελλάδα αποτελεί «προκεχωρημένο φυλάκιο» της Δύσης.

Η αόριστη άποψη ότι είμαστε με «τη σωστή πλευρά της ιστορίας» δεν επιτρέπεται να οδηγήσει σε ελληνική εμπλοκή σε οποιουδήποτε είδους στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική οφείλει να συμβάλει στη διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας και συναλλαγών με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, στην προώθηση ειρηνικών λύσεων και περαιτέρω στη διαμόρφωση ενός συλλογικού συστήματος ασφαλείας που να περιλαμβάνει όλες τις πλευρές.

Και κυρίως, (οφείλει) να προσεγγίζει το ζήτημα, με τρόπο που να ενσωματώνει στις θέσεις της τα ελληνικά συμφέροντα σε σχέση με την επιθετικότητα της Τουρκίας και την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Στο εσωτερικό, είναι αναγκαία η ενίσχυση της εθνικής ενότητας και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, που βέβαια προϋποθέτει άλλη πολιτική από τη νεοφιλελεύθερη της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία εντείνει τις ανισότητες.

Συμπερασματικά, ο εορτασμός της εθνικής επετείου αποτελεί ευκαιρία επανασύνδεσης με το νήμα της Ιστορίας και αναστοχασμού για τη θέση και την προοπτική της πατρίδας μας.​

Δήλωση του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλ. Αυλωνίτη, για την επέτειο της Εθνεγερσίας: Τα εθνικά μας δίκαια είναι αδιαπραγμάτευτα

Η Εθνεγερσία της 25ης Μαρτίου 1821 έθεσε το θεμέλιο λίθο και αποτελεί το άπαν της σύστασης του ελληνικού κράτους.

Η επαναστατική παρακαταθήκη του Εικοσιένα είναι αυτή που μπόλιασε τους πολιτικούς μας θεσμούς, την ιστορική και τη συλλογική μας μνήμη. Είναι κομμάτι της ταυτότητας της πατρίδας μας και όχημά μας για τους αγώνες του μέλλοντος.

Τιμούμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες, κοιτάζοντας μπροστά με επιμονή στο δίκαιο της Ελευθερίας και προσήλωση στη συνεργασία και την Ειρήνη μεταξύ των λαών .

Τα εθνικά μας δίκαια είναι αδιαπραγμάτευτα. Η ενότητα είναι χρέος μας προς τη νέα γενιά και την ιστορία τους έθνους μας.

Χρόνια πολλά στη Κέρκυρα, στους Παξούς και στα Διαπόντια Νησιά μας. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα.

Μήνυμα της Τ. Ελευθεριάδου για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου 1821

Εδώ στο Ελληνικό το χώμα, το στοιχειωμένο κι ιερό,

που το ίδιο χώμα μένει ακόμα απ’ τον αρχαίο τον καιρό,

Είδα τη Νίκη τη μεγάλη, τη Νίκη τη παντοτινή,

την είδα εμπρός μου να προβάλλει με φορεσιά ολοφωτεινή.

Τα λόγια του ποιητή Κωστή Παλαμά περιγράφουν με γλαφυρότητα τη σπουδαιότητα του Αγώνα του 1821. Η Επανάσταση του 1821 υπήρξε η κορυφαία στιγμή για τον νεότερο Ελληνισμό, αλλά και ένα παγκόσμιας εμβέλειας ιστορικό γεγονός του 19ου αιώνα.

Ο νικηφόρος αγώνας των Ελλήνων εναντίον της πανίσχυρης Οθωμανικής αυτοκρατορίας δείχνει ότι στην Ιστορία δεν υπάρχουν μονόδρομοι, κι ότι, αργά ή γρήγορα, η Ελευθερία και το δίκιο επικρατούν, όσο υπέρτερος στρατιωτικά κι αν φαντάζει ο αντίπαλος.

Σήμερα, τον καιρό των πολέμων, της προσφυγιάς, του ρατσισμού οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για τις πανανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την κοινωνική Δικαιοσύνη.

Τιμή και δόξα στους αγωνιστές του `21! Χρόνια πολλά στους Έλληνες και στις Ελληνίδες απανταχού της Γης.

Μ. Τζούφη: «Χρόνια πολλά, ειρηνικά και λεύτερα»

Τιμούμε σήμερα, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, τον απελευθερωτικό αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Μια πολύχρονη εθνική προσπάθεια που ανέδειξε θρυλικούς αγωνιστές και μορφές που πέρασαν στην αθανασία. Ένας αγώνας που νοηματοδοτεί ως τις μέρες μας τις έννοιες της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της δικαιοσύνης.

Τιμούμε τον καθολικό ξεσηκωμό του γένους για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και την ίδρυση του νεοελληνικού Κράτους. Του ίδιου Κράτους που καλείται σήμερα να αποτελέσει τον σταθεροποιητικό και μεσολαβητικό παράγοντα της ευρύτερης περιοχής εν μέσω έντονων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών αναταραχών και αλλαγών.

Έχοντας πλήρη επίγνωση των σύγχρονων απειλών, εμπνεόμαστε από τον αγώνα των προγόνων μας και αγωνιζόμαστε για ειρήνη, για ένα βιώσιμο μέλλον ευημερίας και αλληλεγγύης. Χρόνια πολλά, ειρηνικά και λεύτερα.

Σωκράτης Βαρδάκης: Έχουμε ιερό χρέος να διατηρούμε στην μνήμη μας τους αγώνες των ηρώων της Επανάστασης

Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή μέρα είναι ημέρα μνήμης των προγόνων μας και της τεράστιας ιστορικής παρακαταθήκης που μας άφησαν, αλλά και ημέρα θρησκευτικής κατάνυξης για τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Η 25η Μαρτίου αποτελεί ορόσημο των σημαντικών αγώνων, που έδωσε ενωμένος ο ελληνικός λαός, θέτοντας τα θεμέλια της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της αξιοπρέπειας και της δημοκρατίας. Αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες του 1821, οι οποίοι θυσιάστηκαν για την ελευθερία του έθνους μας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εγκαθίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους.

Η ιστορία των λαών αυτής της γης είναι γεμάτη από πολέμους, από αγώνες για ελευθερία, για δικαιώματα, για καλύτερη ζωή. Γενιές ολόκληρες θυσιάστηκαν κι εδώ και αλλού για αυτά που θεωρούσαν υπέρτατα αγαθά.

Σήμερα, στη γειτονιά μας, μαίνεται ένας ακόμα αιματηρός πόλεμος, στην Ουκρανία, αποδεικνύοντάς μας ότι η γνώση της ιστορίας της ανθρωπότητας δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει μια τέτοια τραγωδία.

Οι αγώνες των λαών και οι πόλεμοι, άφησαν πίσω τους εθνικούς ήρωες που μας θυμίζουν πέρα από την αυτοθυσία όσων πολέμησαν και τον πόνο, τον ξεριζωμό, την απώλεια. Είναι εδώ για να μας θυμίζουν ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Δόξα και τιμή στους δικούς μας ήρωες!

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!»

Μήνυμα του Γιάννη Μπουρνού για την 25η Μαρτίου: Η ελευθερία πολύτιμο φυλαχτό σε σκοτεινούς καιρούς

Η 25η Μαρτίου συμβολίζει τον δίκαιο και αέναο αγώνα των λαών για την ελευθερία. Ακτινοβολεί την αδάμαστη θέληση των Ελλήνων για μια ζωή διαφορετική, χωρίς δυνάστες.

Η φετινή επέτειος της έναρξης του αγώνα του λαού μας για ελευθερία και δικαιοσύνη μάς βρίσκει σε μια συγκυρία βαριά και δυσοίωνη για την Ευρώπη και τη χώρα μας. Οι πολίτες γίνονται μάρτυρες ενός ακόμα κύκλου πολεμικής βαρβαρότητας και ανθρωπιστικής κρίσης, αυτή τη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος, την ώρα που αγωνιούν για το μέλλον τους και την οικονομική τους επιβίωση.

Οι διαχρονικοί αγώνες του λαού μας για ελεύθερη ζωή, η αλληλεγγύη και το συλλογικό πείσμα μπροστά σε ανυπέρβλητες αντιξοότητες, θα μας καθοδηγήσουν και σε αυτές τις τόσο απαιτητικές περιστάσεις. Θα μας εμπνεύσουν να παλέψουμε μαζί, για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και να διαφυλάξουμε την ελευθερία ως πολύτιμο φυλαχτό σ` αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς.

​Καλλιόπη Βέττα: Το χρέος μας απέναντι στις αγωνίστριες και τους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα τους για Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Ειρήνη και Ισονομία

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα, με αφορμή τoν εορτασμό της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, δήλωσε:

«Η 25η Μαρτίου αποτελεί μια ημέρα γιορτής για την χώρα μας, μια ημέρα υπερηφάνειας για τον εθνικό και κοινωνικό αγώνα ενάντια στον δεσποτισμό και την πολύχρονη καταπίεση.

Τιμούμε και ευγνωμονούμε τις γυναίκες και τους άνδρες που, ενάντια σε όλες τις προβλέψεις, τα δεδομένα ισχύος και τον διεθνή πολιτικό παράγοντα, αποφάσισαν να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία και την ελευθερία τους.

Παράλληλα, η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης σηματοδότησε μια αχτίδα αισιοδοξίας σε όλους τους φιλελεύθερους κύκλους παγκοσμίως, καθώς ενέτεινε την προσμονή και την ελπίδα ότι ο κόσμος της απολυταρχίας και του αυταρχισμού μπορεί να ηττηθεί.

Η δημιουργία του ελληνικού κράτους στο τέλος της πολυκύμαντης διαδρομής αποτέλεσε την ανταμοιβή για τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές, όπως επίσης και την αρχή για μια μακρά πορεία, με επιτυχίες και δυσχέρειες, επιτεύγματα και απογοητεύσεις, που φτάνει ως τις μέρες μας.

Στην περιοχή μας, την Δυτική Μακεδονία, διαδραματίστηκαν σπουδαίες στιγμές του Αγώνα, που συνιστούν παράδειγμα για την ιστορία μας, φάρος αιώνιας τιμής και απροσμέτρητης ευγνωμοσύνης.

Σήμερα, σε μια περίοδο εντελώς διαφορετική, οφείλουμε, όλες και όλοι να προστατέψουμε τις συλλογικές μας κατακτήσεις και να βγούμε ενωμένοι και δυνατοί, με ουσιαστική στήριξη για τους συμπολίτες μας που βιώνουν μια μεγάλη οικονομική κρίση, αυξήσεις στις τιμές των βασικών αγαθών και ενεργειακή ακρίβεια εδώ και αρκετούς μήνες.

Τέλος, οφείλουμε στους εαυτούς μας, αλλά και στους προγόνους μας, να διεκδικούμε συνεχώς την ελευθερία, την ισονομία, την ειρήνη και την δικαιοσύνη, ώστε το παρόν και το μέλλον μας να είναι καλύτερο, αισιόδοξο και δημιουργικό.»

Δ. Χαρίτου: Το μήνυμα της εθνικής μας επετείου είναι να σταματήσει ο πόλεμος και να επικρατήσει η ειρήνη

 

 

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στην Κομοτηνή, παρακολούθησε την παρέλαση και στο μήνυμά του τόνισε:

Ο εορτασμός της εθνικής μας επετείου φέτος συμπίπτει με την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, γι’ αυτό και το μήνυμά μας δε μπορεί να είναι άλλο από το να σταματήσει ο πόλεμος, να επικρατήσει η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή. Οι εξελίξεις αυτές πρωτίστως μας αφορούν γιατί η χώρα μας δέχεται αμφισβητήσεις και απειλές. Γι’ αυτό το μήνυμα της εθνικής μας επετείου για ομοψυχία είναι ιδιαίτερα επίκαιρο.

Στη δύσκολη συγκυρία που βρισκόμαστε με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια να σαρώνουν τα νοικοκυριά, η σημερινή κυβέρνηση αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των λαϊκών αναγκών, να προστατέψει τα λαϊκά εισοδήματα, να διαφυλάξει την κοινωνική συνοχή. Παρακολουθήσαμε σήμερα, μετά από καιρό, να παρελαύνουν τα νέα παιδιά, οι μαθητές μας αγόρια και κορίτσια, οι άνδρες και οι γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Θέλω να τους συγχαρώ και ευχηθώ σε όλους και σε όλες τους συμπολίτες μου Χρόνια Πολλά!

Σε Γάζι και Κρουσώνα ο Νίκος Ηγουμενίδης για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Στις εκδηλώσεις του Δήμου Μαλεβιζίου σε Γάζι και Κρουσώνα έδωσε σήμερα το παρών για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης. Ο Νίκος Ηγουμενίδης παρακολούθησε την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Γάζι, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στον Κρουσώνα.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Νίκος Ηγουμενίδης δήλωσε:

«Ο ηρωικός αγώνας των προγόνων μας, μάς εμπνέει και μας εμψυχώνει στη διαρκή προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Είναι ένας αγώνας που τον θυμόμαστε με αίσθηση υπερηφάνιας και με την βαθιά πεποίθηση ότι ένας λαός όσο μικρός κι αν είναι μπορεί να σηκώσει ανάστημα και να κερδίσει την ανεξαρτησία και τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης. Στις σημερινές μέρες που ο κόσμος ταλανίζεται στη δίνη του πολέμου και της υγειονομικής τραγωδίας, ο αγώνας αυτός παραμένει ένα ισχυρό και διαχρονικό σύμβολο ελπίδας και ανάτασης. Χρόνια Πολλά στις Ελληνίδες και στους Έλληνες σε όλο τον κόσμο!»

Γ. Πούλου, βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Μήνυμα για την 25η Μαρτίου!

(Ο μέχρι τούδε, λέγω, δυστυχής ούτος λαός, βλέποντας ότι όλαι του αι θλίψεις και οδύναι, τα καθημερινά δάκρυά του, ο αφανισμός του, προέρχονται από την κακήν και αχρειεστάτην διοίκησιν, από την στέρησιν καλών νόμων, απεφάσισεν, ενανδριζόμενος μίαν φοράν, να ατενίση προς τον ουρανόν, να εγείρη ανδρείως τον καταβεβαρημένον τράχηλόν του και, ενοπλίζοντας εμμανώς τους βραχίονάς του με τα άρματα της εκδικήσεως και της απελπισίας, να εκβοήση μεγαλοφώνως, ενώπιον πάσης της Οικουμένης, με βροντώδη κραυγήν, τα ιερά και άμωμα δίκαια, οπού θεόθεν τω εχαρίθησαν διά να ζήση ησύχως επάνω εις την γην).

«Η Επαναστατική Προκήρυξη» του Ρήγα Φεραίου

Δύο αιώνες μετά η Εθνική Κυριαρχία, η Ασφάλεια και το Διεθνές Δίκαιο απειλούνται. Ο πόλεμος συγκλωνίζει πάλι την Ευρώπη του Διαφωτισμού και των μεγάλων αξιών της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφοσύνης!

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι η ισχυρή στιγμή μνήμης και υπενθύμισης για τις αρετές και τις δυνατότητες του ελληνισμού όταν δίνει μάχες, ακόμη και άνισες, με ομοψυχία!

Οι δεσμοί με το ιστορικό μας παρελθόν ισχυροποιούν την πολιτισμική μας ταυτότητα και δυναμώνουν το βηματισμό μας προς το μέλλον και την εξέλιξη!

Η σημερινή Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας είναι ημέρα τιμής για όσους αγωνίστηκαν για τα ιδεώδη της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας, γιατί μόνο αυτά ανταποκρίνονται στην ανθρώπινη φύση και τον πολιτισμό!

Χρόνια Πολλά Ελλάδα!​

Γ. Πούλου, βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Μήνυμα για την 25η Μαρτίου!
Σε Γάζι και Κρουσώνα ο Νίκος Ηγουμενίδης για την επέτειο της 25ης Μαρτίου
Δ. Χαρίτου: Το μήνυμα της εθνικής μας επετείου είναι να σταματήσει ο πόλεμος και να επικρατήσει η ειρήνη




Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ