01/04/2022

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Έλλειμμα, κακοδιαχείριση και σκιώδεις πρακτικές στην ΕΒΕΤΑΜ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

ΘΕΜΑ: Έλλειμμα, κακοδιαχείριση και σκιώδεις πρακτικές στην ΕΒΕΤΑΜ

Η Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Εργαστηριακών δοκιμών (ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ) δραστηριοποιείται στο πεδίο των εργαστηριακών ελέγχων και πιστοποίησης βιομηχανικών και καταναλωτικών προϊόντων, υλικών, εγκαταστάσεων και συστημάτων διαχείρισης και εδρεύει στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου.

Η Εταιρεία είναι μικτού χαρακτήρα, με βασικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ συμμετέχουν με μικρό ποσοστό φορείς και εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και ιδιωτικές εταιρείες, με τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων να αποτελεί τον επιβλέποντα φορέα.

Στον απολογισμό της Εταιρείας για το 2020 εμφανίζεται σημαντική ζημία στα έσοδα της τάξεως των 1.308.086,55 ευρώ, τη στιγμή που για το 2019, μόλις ένα έτος πριν οι ζημίες έφταναν μόλις τα 60.500,07 ευρώ. Τα παραπάνω, τη στιγμή που ο συνολικός κύκλος εργασιών από πωλήσεις υπηρεσιών για το 2020 σε σχέση με το 2019 είναι μειωμένος μόλις κατά 12,48%.

Συγκεκριμένα, για το 2020 ο συνολικός κύκλος εργασιών από πωλήσεις υπηρεσιών ανήλθε στο ποσό των 3.694.451,02 ευρώ έναντι 4.221.147,45 ευρώ του 2019. Δηλαδή, ενώ ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 526.666,43 ευρώ, η «τρύπα» στα έσοδα πλησιάζει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα ο Υπουργός Ανάπτυξης, δήλωνε «υπερήφανος για την εξαιρετικά καλή δουλειά που έχει κάνει η νέα διοίκηση της ΕΒΕΤΑΜ», αναφέροντας πως έχει συντελεστεί «νοικοκύρεμα» των οικονομικών της EBETAM, κάτι που ωστόσο δεν επαληθεύεται από τον ετήσια οικονομική έκθεση της εταιρίας.

Ως αιτία για το τόσο μεγάλο έλλειμμα εσόδων αναγράφεται στην απολογιστική έκθεση η πτώση του κύκλου των εργασιών λόγω πανδημίας και παρατεταμένων lockdown. Ωστόσο, την ίδια ώρα, η ΕΒΕΤΑΜ εν μέσω υγειονομικής κρίσης το 2020 παρουσιάζει αύξηση στις αμοιβές τρίτων κατά 546.831,81 ευρώ σε σχέση με το 2019.
Δαπάνες ύψους 338.323,65 ευρώ παρουσιάζει η εταιρεία και σχετικά με τον κορωνοϊό, χωρίς ωστόσο να εξειδικεύονται αναλυτικά το είδος των επιμέρους δαπανών αλλά και το ποιόν σκοπό αυτές εξυπηρέτησαν.

Τις προηγούμενες ημέρες, η διατελούσα Πρόεδρος της εταιρείας και πρώην πολιτευτής της ΝΔ, παραιτήθηκε αιφνιδίως από τη θέση της, ενώ σύμφωνα και με όσα δημοσιεύθηκαν στον τύπο, δεν είχε υπογράψει την ετήσια έκθεση του Δ.Σ. για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας το 2020, η οποία ενώ είχε συντελεστεί το Δεκέμβριο του 2021, δημοσιεύτηκε με καθυστέρηση τον Ιανουάριο του 2022 στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).

Τα παραπάνω δημιουργούν δικαιολογημένα στους πολίτες μία εικόνα αποδιοργάνωσης, κακοδιαχείρισης και σκιωδών πρακτικών για μία εταιρεία που εποπτεύεται από το Δημόσιο, ενώ γεννούν ερωτηματικά για τη σημαντική απώλεια μέρους εσόδων του δημοσίου χωρίς πειστική αιτία.

Επειδή, Η ΕΒΕΤΑΜ είναι εταιρεία μικτού χαρακτήρα, με βασικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο και εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Επειδή, τελευταία δημοσιεύματα κάνουν λόγω για σημαντικά ελλειμματικό ισολογισμό της εταιρείας για το 2020, με απώλειες εσόδων της τάξεως των 1.308.086,55 ευρώ.
Επειδή, για το 2019, μόλις ένα έτος πριν οι ζημίες έφταναν μόλις τα 60.500,07 ευρώ.
Επειδή, ως αιτία για το τόσο μεγάλο έλλειμμα εσόδων αναγράφεται στην απολογιστική έκθεση, η πτώση του κύκλου των εργασιών λόγω πανδημίας και παρατεταμένων lockdown.
Επειδή, την ίδια ώρα η ΕΒΕΤΑΜ εν μέσω υγειονομικής κρίσης το 2020 παρουσιάζει αύξηση στις αμοιβές τρίτων κατά 546.831,81 ευρώ σε σχέση με το 2019.
Επειδή, η εταιρεία παρουσιάζει δαπάνες ύψους 338.323,65 σχετικά με τον κορωνοϊό, οι οποίες ωστόσο να εξειδικεύονται αναλυτικά στον ισολογισμό.
Επειδή, η διατελούσα Πρόεδρος της εταιρείας δεν είχε υπογράψει την ετήσια έκθεση του Δ.Σ. για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας το 2020.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Για ποιο λόγο η ΕΒΕΤΑΜ παρουσιάζει ζημία ύψους 1,3 εκατ. ευρώ για το 2020 έναντι μόλις 60.500 ευρώ το 2019;
2. Γιατί ενώ στην απολογιστική έκθεση της εταιρείας αναγράφεται ως αιτία της μείωσης των εσόδων για το 2020 η πανδημία, ταυτόχρονα εμφανίζονται αυξημένες δαπάνες χρήσης κατά 546.831,81 ευρώ σε σχέση με το 2019;
3. Τι είδους δαπάνες είναι οι σχετικώς αναγραφόμενες για την πανδημία και ποιον σκοπό εξυπηρέτησαν;
4. Για ποιο λόγο ο Ισολογισμός της εταιρείας δεν υπογράφεται από τη διατελούσα Πρόεδρο;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος