08/04/2022

Θ. Φωτίου: Υπόλογος ο κ. Μητσοτάκης για την ιστορική ντροπή που υπέστη ο ελληνικός λαός, χειροκροτούσε όρθιος

Η υπόθεση της Πάτρας αναδεικνύει την έλλειψη κατάλληλων κοινωνικών δομών στους Δήμους

Το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ ίδρυσε 250 Κέντρα Κοινότητας και μέσα σε αυτά θεσμοθέτησε τα Κέντρα Στήριξης Οικογένειας, τα οποία «πάγωσε» η ΝΔ μόλις έγινε κυβέρνηση

Σε συνέντευξη της στο Kontra News και το δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη, η Θ. Φωτίου, Αν. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τόνισε τα εξής:

Πήγαμε στη Βουλή καλή τη πίστη για να δηλώσουμε τη συμπαράσταση μας στον ουκρανικό λαό και για να καταδικάσουμε τη ρώσικη εισβολή. Υποστήκαμε όμως, μια τεράστια προσβολή. Όχι μόνο εμείς, αλλά και το ελληνικό κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός. Μια τεράστια ιστορική ντροπή.
Γνωρίζουμε τα πρωτόκολλα της Βουλής, τα οποία είναι πολύ αναλυτικά. Όταν παρουσιάζονται τέτοια θέματα, πρέπει να έχουν εξεταστεί από όλες τις μεριές. Αυτό που συνέβη είναι απαράδεκτο και προσβάλλει μια ολόκληρη χώρα που πλήρωσε βαρύ τίμημα από τους ναζιστές.
Πριν από μία βδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι θα πάμε στην ελληνική Βουλή να ακούσουμε τον πρόεδρο Ζελένσκι και περιμένουμε να μιλήσει για την Κύπρο. Δεν ακούσαμε όμως, τίποτα. Γνωρίζουμε τις σχέσεις του Ζελένσκι με την Τουρκία καθώς και τον ρόλο που επιθυμεί να παίξει αυτή ως διαπραγματευτική δύναμη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Λυπούμαστε για τα δύο μέτρα και δυο σταθμά.
Ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί ένα επικίνδυνο μονοπάτι. Όρθιος χειροκροτούσε αυτή την ιστορική ντροπή. Είμαι βαθύτατα προσβεβλημένη.
Η υπόθεση της Πάτρας αναδεικνύει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα: την έλλειψη κατάλληλων κοινωνικών δομών στους Δήμους που θα ασχολούνται αποκλειστικά με τα προβλήματα- οικονομικά, ψυχολογικά, κοινωνικά και διαπροσωπικών σχέσεων- που αντιμετωπίζουν σ΄ ένα νοικοκυριό τα παιδιά, οι έφηβοι, οι γονείς.
Το 2016 υλοποιήσαμε-εν μέσω μνημονιακών περιορισμών- μια πρωτοποριακή μεταρρύθμιση ιδρύοντας 250 Κέντρα Κοινότητας, την ψηφιακή καρδιά των κοινωνικών υπηρεσιών κάθε δήμου. Τα στελεχώσαμε με 700 νέους επιστήμονες, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νομικούς και διοικητικούς. Για πρώτη φορά το κράτος (Υπουργείο Εργασίας) γνώριζε online κάθε στιγμή τα αιτήματα των πολιτών σε όλους τους δήμους.
Στα Κέντρα Κοινότητας θεσμοθετήσαμε τα Κέντρα Στήριξης Οικογένειας (Κ.Σ.ΟΙ.)- τα προικίσαμε με χρήματα από τα ΕΣΠΑ- ιδιαίτερη υπηρεσία που στελεχώνεται από ψυχολόγους, παιδοψυχολόγους, κοινωνιολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.
Μόλις η ΝΔ έγινε κυβέρνηση, τα «πάγωσε» λόγω της γνωστής δυσανεξίας στα έργα του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως κάποιοι δήμοι επιμένουν. Για παράδειγμα, ο Δήμος Ρόδου, με κάλεσε πρόσφατα να επισκεφθώ ένα νεοϊδρυθέν Κέντρο Στήριξης Οικογένειας. Εκεί ενημερώθηκα για τον μεγάλο αριθμό εισαγγελικών παραγγελιών για ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας, που πολλαπλασιάστηκαν με τον εγκλεισμό.
Ένα δεύτερο πολύ σημαντικό θέμα που προκύπτει αφορά το τρομακτικό μήνυμα που εκπέμπουν πρωί, μεσημέρι, βράδυ οι τηλεοπτικοί δείκτες σε 1.500.000 παιδιά άνω των πέντε ετών: δεν είναι ασφαλή με τους γονείς τους. Προξενεί έκπληξη ότι δεν παρεμβαίνει το ΕΣΡ.
Το κράτος πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και όχι να τις αναθέτει σε ιδιωτικές δομές.

.