ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

19/04/2022

Ερώτηση Αναγνωστοπούλου: Παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων της ΣΟΧ 1/2022 του ΥΠΠΟΑ

Ερώτηση Αναγνωστοπούλου: Παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων της ΣΟΧ 1/2022 του ΥΠΠΟΑ



Ερώτηση
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Εσωτερικών
Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων της ΣΟΧ 1/2022 του ΥΠΠΟΑ

Η προκήρυξη ΣΟΧ 1/2022 του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αφορούσε την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά χιλίων εξακοσίων σαράντα εννέα (1649) ατόμων για την κάλυψη – όπως ορίζεται στην ίδια την προκήρυξη -εποχικών ή παροδικών αναγκών σε Υπηρεσίες αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για χρονικό διάστημα απασχόλησης επτά (7) μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης και όχι πέραν της 31/12/2022.
H προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων άρχισε στις 28/3/2022 ημέρα Δευτέρα και ώρα 8:00 π.μ. και έληξε στις 7/4/2022 ημέρα Πέμπτη και ώρα 8:00 π.μ. Συνολικά υποβλήθηκαν περί τις 11.000 αιτήσεις από υποψήφιες/ους για την κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων.
Η προκήρυξη (ΣΟΧ 1/2022) καλύπτει θέσεις ΠΕ/ΤΕ/ΔΕ/ΥΕ και αναλυτικά στο κείμενό της περιγράφονται τα απαιτούμενα προσόντα για κάθε θέση, ο τρόπος απόδειξής τους, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων , ο τρόπος κατάταξης των υποψηφίων καθώς και το στάδιο ανάρτησης των πινάκων και της υποβολής ενστάσεων από τους υποψηφίους.
Συγκεκριμένα ως προς την δυνατότητα υποβολής ενστάσεων ορίζεται ρητά στην προκήρυξη ότι: «Η υπηρεσία μας θα αναρτήσει, εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία λήξης προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, τους πίνακες κατάταξης, απορριπτέων και προσληπτέων στα καταστήματα και στον διαδικτυακό της τόπο, τους οποίους πρέπει να αποστείλει άμεσα για έλεγχο στο ΑΣΕΠ, ενώ θα συνταχθεί και σχετικό πρακτικό ανάρτησης (σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 41 του Ν. 4765/2021) το οποίο θα υπογραφεί από δύο (2) υπαλλήλους της υπηρεσίας. Το πρακτικό αυτό θα αποσταλεί αυθημερόν στο ΑΣΕΠ στο email: sox@asep.gr. Κατά των πινάκων αυτών, επιτρέπεται στους ενδιαφερόμενους η άσκηση ένστασης, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) ημερών (υπολογιζόμενες ημερολογιακά), η οποία αρχίζει από την επόμενη ημέρα της ανάρτησής τους στον διαδικτυακό μας τόπο. Η ένσταση υποβάλλεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο στο ΑΣΕΠ στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (prosl.enstasi@asep.gr) και, για να εξεταστεί, πρέπει να συνοδεύεται από αποδεικτικό καταβολής παράβολου είκοσι ευρώ (20 €)[…]. Η υπηρεσία οφείλει να αναρτήσει τους πίνακες προσληπτέων και στο πρόγραμμα «Διαύγεια» και να αποστείλει στο ΑΣΕΠ εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών φωτοαντίγραφα των αιτήσεων και των δικαιολογητικών των υποψηφίων που έχουν υποβάλει ένσταση κατά των πινάκων κατάταξης».
Μάλιστα, ήδη από τον πρώτο όρο η προκήρυξη επικαλείται τα άρθρα 37-42 του Ν. 4765/2021 «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 6/τ. Α΄/15-1-2021). Ιδίως δε στο άρθρο 41 παρ. 6 ορίζεται ότι «Κατά των ανωτέρω πινάκων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ασκήσουν ένσταση ενώπιον του Α.Σ.Ε.Π. μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) ημερών, που αρχίζει από την επομένη της ανάρτησής τους στον διαδικτυακό τόπο του φορέα. Για την υποβολή ένστασης απαιτείται η καταβολή παράβολου, το οποίο αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού. Οι πίνακες προσληπτέων αναρτώνται και στο πρόγραμμα «Διαύγεια»[…]». Χαρακτηριστικό είναι ότι και με απόφαση της ίδιας της Υπουργού Πολιτισμού για την « Ενιαία προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ), μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας» (390860/16.8.2021) προβλέπεται ότι «Η Ομάδα Εργασίας θα θέτει εκ νέου σε λειτουργία την αυτόματη μοριοδότηση και η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται μέχρι να ελεγχθούν τόσο οι επιτυχόντες όσο και ο προβλεπόμενος αριθμός επιλαχόντων. Μετά την κατάρτιση των τελικών πινάκων και τη δημοσίευσή τους, θα ακολουθεί η δεκαήμερη προθεσμία υποβολής των ενστάσεων προς το ΑΣΕΠ, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Η. Αφού παρέλθει η προθεσμία υποβολής των ενστάσεων, οι Προϊστάμενοι των Περιφερειακών και Ειδικών Περιφερειακών Υπηρεσιών θα προχωρούν στις διαδικασίες πρόσληψης του προσωπικού (απόφαση πρόσληψης, συμβάσεις εργασίας, καταχώρηση στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου, καταχώρηση στο ΕΡΓΑΝΗ κτλ.)».
Σχετικά με την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την έκδοση των αποτελεσμάτων της ΣΟΧ 1/2022 ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε επιστολή (υπ. αριθ. Πρωτ. 43/7.4.2022) του προς τον Υπηρεσιακό και Γενικό Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «Την 1/4/2022 αποστείλατε έγγραφη οδηγία στις Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες, κατόπιν σύσκεψης με τον Γενικό Γραμματέα όπως αναφέρετε, με θέμα «Οδηγίες και προθεσμίες για την πρόσληψη προσωπικού ΣΟΧ 1/2022», με το οποίο ζητάτε οι αρμόδιες επιτροπές να έχουν εξετάσει «πολύ σχολαστικά και με ιδιαίτερη προσοχή», όπως αναφέρετε, εκατοντάδες αιτήσεις από τις 07/04/2022 (καταληκτική ημερομηνία για υποβολή αιτήσεων για τις θέσεις Ι.Δ.Ο.Χ) μέχρι και τις 11/04/2022 ώρα 10 π.μ. Αναφέρετε μάλιστα ότι «Σε περίπτωση που παρατηρηθούν μεγάλες αστοχίες ως προς την ορθότητα της αξιολόγησης των αιτήσεων και παρεκκλίσεις των προθεσμιών, θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την απόδοση ευθυνών», χωρίς να αναφέρεστε σε κανένα νομοθετικό πλαίσιο που να ορίζει πειθαρχικό παράπτωμα για τη μη εκπλήρωση αυτού του καθήκοντος εντός 5 ημερών, συμπεριλαμβανομένου Σαββατοκύριακου, καθώς αντίστοιχη διάταξη δεν υφίσταται». Προσθέτουν ότι «Το έγγραφο αυτό δείχνει σαν να αγνοεί την υποστελέχωση των Υπηρεσιών, με μεγάλα οργανικά κενά, με λιγοστό προσωπικό που διεκπεραιώνει ταυτόχρονα όλες τις διοικητικές, επιστημονικές, οικονομικές λειτουργίες των ΕΦΑ, καθώς και τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.
 Το έγγραφο αυτό δείχνει επίσης να αγνοεί ότι, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και για το έτος 2022, δεν έχει εκδοθεί, ούτε έχει δεσμευτεί ο Υπηρεσιακός Γραμματέας ότι θα εκδοθεί, απόφαση δέσμευσης πίστωσης για την καταβολή υπερωριών στο προσωπικό που ασκεί καθήκοντα πέραν του κανονικού του ωραρίου, όπως κι εσείς συνομολογείτε με το έγγραφο αυτό. Το έγγραφο δείχνει να αγνοεί ότι τυχόν λάθη στον έλεγχο των προσόντων της μοριοδότησης των υποψηφίων, τη στιγμή που οι προσλήψεις γίνονται πριν ολοκληρωθούν οι νόμιμες προθεσμίες για τις ενστάσεις, αφήνει έκθετες τις Υπηρεσίες και οδηγεί σε νέους κύκλους απολύσεων και προσλήψεων» και ζητούν την άμεση απόσυρση του εν λόγω εγγράφου.
Σε σχετική ανακοίνωσή της η Παγκρήτια Ένωση Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων (Π.Ε.Πτ.Α.) καταγγέλλει ότι «[…] με εσωτερικό έγγραφο ως ημερομηνία πρόσληψης του προσωπικού η 15η Απριλίου, προτού ολοκληρωθεί η 10ημερη προθεσμία υποβολής των ενστάσεων, όπως αναφέρεται στον νέο νόμο του ΑΣΕΠ περί προσλήψεων ΣΟΧ». Ακόμη επισημαίνεται ότι «[…] θέτοντας αυθαίρετα την 15η Απριλίου ως ημερομηνία πρόσληψης όλων των υποψηφίων, υπολογίζεται εκ των προτέρων με βάση αυτή το 8μηνο κώλυμα στους πίνακες κατάταξης και όχι με βάση την ημερομηνία της «εν τοις πράγμασι πρόσληψης», όπως ορίζεται στο παράρτημα που συνοδεύει τις προκηρύξεις ΣΟΧ. Σύμφωνα με την Ενιαία Προκήρυξη, η ημερομηνία πρόσληψης δεν επιτρέπεται να είναι νωρίτερα από το δεκαήμερο των ενστάσεων. Συνεπώς, οι υποψήφιοι που διαθέτουν τα κύρια προσόντα κινδυνεύουν να καταταχθούν μετά τους συνυποψήφίους τους με επικουρικά προσόντα, καθώς υφίσταται κώλυμα 8μήνου, εάν προσληφθούν την 15η Απριλίου. Αποκλείονται έτσι πιστοποιημένοι αρχαιοφύλακες από την φύλαξη, πληροφόρηση και εύρυθμη λειτουργία των Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια επισκεπτών, εκθεμάτων και χώρων».
Το Πανελλήνιο Σωματείο έκτακτου προσωπικού του ΥΠΠΟΑ από την πλευρά του σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «[…] μια σειρά συνάδελφοί μας που πέτυχαν στις εξετάσεις του ΕΟΠΠΕΠ στην ειδικότητα «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων», έμειναν με τη χαρά της επιτυχίας, χωρίς να μπορούν να δηλώσουν το δίπλωμά τους ως κύριο προσόν για τη ΣΟΧ, επειδή δεν ολοκληρώθηκε εγκαίρως η απαιτούμενη γραφειοκρατική διαδικασία!
Με άλλα λόγια, ο ίδιος κρατικός μηχανισμός που άφησε εκατοντάδες συναδέλφους όμηρους των δικών του αδυναμιών, πιέζει τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες του να βγάλουν αποτελέσματα με συνοπτικές διαδικασίες, καταδικάζοντας στην ουσία και άλλους συναδέλφους μας στην ανεργία».
Χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα (Fast trackπροσλήψεις έκτακτου προσωπικού, Εφημερίδα των Συντακτών, 18.4. 2022) αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «Με διαδικασίες fast track το υπουργείο πολιτισμού αποφάσισε να «σώσει» την περίοδο του Πάσχα των Ορθοδόξων παραβιάζοντας ωστόσο το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει ότι οι τελικοί πίνακες προσωπικού με τους επιτυχόντες και τους επιλαχόντες πρέπει να αναρτηθούν και ακολούθως να δοθεί η νόμιμη δεκαήμερη προθεσμία υποβολής ενστάσεων προς τον ΑΣΕΠ, σύμφωνα με την νομοθεσία και την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη τον Αύγουστο του 2021[…] Και ενώ οι κατάλογοι δεν αναρτήθηκαν, το υποχρεωτικό δεκαήμερο των ενστάσεων παρακάμφθηκε, τι έκανε το υπουργείο; Κάλεσε τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου αρχαιοφύλακες, νυχτοφύλακες και προσωπικό καθαριότητας να υπογράψουν τις συμβάσεις την Παρασκευή 15 Απριλίου για να εκκινήσει, όπου ήταν εφικτό, το θερινό ωράριο».
Επειδή, παρακάμφθηκε κάθε θεσμική και νόμιμη διαδικασία κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων της ΣΟΧ 1/2022 του ΥΠΠΟΑ.
Επειδή, οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι αποστερήθηκαν παρανόμως την δυνατότητα υποβολής ενστάσεων κατά των προσωρινών πινάκων κατάταξης για την συγκεκριμένη προκήρυξη.
Επειδή, παρατηρείται ο αποκλεισμός υποψηφίων οι οποίοι και τα τυπικά προσόντα πληρούν και μόρια διαθέτουν για την κάλυψη των θέσεων λόγω της αυθαίρετης παράλειψής τους από τους οριστικούς πίνακες κατάταξης των υποψηφίων.
Επειδή, ουδέποτε στο παρελθόν δεν έχει γίνει κάτι αντίστοιχο – ώστε να εμποδίζει υποψήφιους από την άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων τους.
Επειδή, η έναρξη της τουριστικής περιόδου είναι γνωστή στους αρμόδιους φορείς και δεν μπορεί να γίνεται προσχηματική επίκλησή της για να καταστρατηγείται το υπάρχον νομικό πλαίσιο.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Πότε εκδόθηκαν οι προσωρινοί και πότε οι οριστικοί πίνακες κατάταξης για την προκήρυξη ΣΟΧ 1/2022; Ποια είναι η πραγματική ημερομηνία πρόσληψης των συμβασιούχων και με ποια κριτήρια προσδιορίστηκε αυτή;
2. Δόθηκε η δυνατότητα στους υποψηφίους να υποβάλλουν ένσταση κατά των προσωρινών/οριστικών πινάκων κατάταξης; Αν όχι για ποιον λόγο δεν έγινε αυτό και τι προτίθεται να κάνει το ΥΠΠΟΑ για την αποκατάσταση της νομιμότητας της όλης διαδικασίας;
3. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για το οκτάμηνο κώλυμα των συμβασιούχων αρχαιοφυλάκων, που λειτουργεί περιοριστικά και τιμωρητικά εμποδίζοντας χιλιάδες υποψηφίους από την δυνατότητα συμμετοχής στις προκηρύξεις ΣΟΧ;
4. Επίκειται να γίνουν άλλες προσλήψεις για τις καλύψεις των αναγκών των αρχαιολογικών χώρων, μουσείων κ.ά. ενόψει και της θερινής τουριστικής περιόδου;


Η ερωτώσα βουλευτής

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ