ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

05/05/2022

Στη Βουλή από 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο αθέμιτος ανταγωνισμός σουπερμάρκετ σε βάρος των αρτοποιείων

Στη Βουλή από 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο αθέμιτος ανταγωνισμός σουπερμάρκετ σε βάρος των αρτοποιείων



Το ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού από μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ σε βάρος των μικρών και μεσαίων αρτοποιείων έφεραν στη βουλή 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατόπιν πρωτοβουλίας του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.


Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης, οι αρτοποιοί της χώρας καταγγέλλουν ότι μεγάλα σουπερμάρκετ παραπλανητικά χρησιμοποιούν τον όρο «αρτοποιείο – φούρνος» δημιουργώντας την εντύπωση στον καταναλωτή ότι αγοράζει φρέσκο παραδοσιακό ψωμί, ενώ στην πραγματικότητα αγοράζει προϊόντα προψημένου, κατεψυγμένου
και αναθερμασμένου άρτου και αρτοσκευασμάτων με τη μέθοδο του «bake off».
Επιπλέον, απουσιάζει από τις συσκευασίες των προϊόντων αυτών η σήμανση, με τρόπο σαφή και ορατό σε όλους, ότι πρόκειται για έτοιμο ή κατεψυγμένο παρασκεύασμα, όπως επίσης και η αναγραφή της πρώτης ύλης και της προέλευσής του.


Ο ν.4441/2016 εισήγαγε και κατοχύρωσε τους όρους «παραδοσιακός άρτος», «παραδοσιακό αρτοποιείο» και «παραδοσιακός φούρνος» με στόχο να διακρίνονται σαφώς οι επιχειρήσεις που παράγουν ψωμί από φρέσκια ζύμη σε σχέση με τις θερμές γωνίες, όπου το ψωμί παράγεται
με το ψήσιμο κατεψυγμένης ζύμης.
Μεγάλες αλυσίδες σούπερμάρκετ,
όμως, παραπλανητικά προσπαθούν να εξομοιώσουν το παραδοσιακό ψωμί με τα παρασκευάσματα κατεψυγμένης ζύμης, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε μείωση του τζίρου και να θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των παραδοσιακών φούρνων της γειτονιάς, όπου οι πολίτες αγοράζουν φρέσκο
παραδοσιακό ψωμί.

«Οι φούρνοι της γειτονιάς, μέσα στο κλίμα της ασυγκράτητης ακρίβειας, παλεύουν να επιβιώσουν με πολλούς από αυτούς όμως να σκέφτονται μέχρι και την αναστολή λειτουργίας καθώς δεν μπορούν πλέον να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα και τις υποχρεώσεις τους προς το Κράτος»
τονίζουν οι βουλευτές προσθέτοντας ότι, αν δεν αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, οι συνοικιακοί φούρνοι που γνωρίζουμε θα εξαφανιστούν στο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές ζητούν την αυστηροποίηση της σήμανσης των προϊόντων και την τήρηση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να γίνεται σαφής διαχωρισμός του φρέσκου παραδοσιακού ψωμιού από προϊόντα κατεψυγμένης ζύμης. Επιπρόσθετα καλούν τους Υπουργούς να εντατικοποιήσουν
σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς τους ελέγχους στη σήμανση των προϊόντων, και τέλος ρωτούν ποια μέτρα θα ληφθούν για τη στήριξη των αρτοποιών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος και τις μεγάλες αυξήσεις στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
• Ανάπτυξης & Επενδύσεων
• Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Σαφής διαχωρισμός του φρέσκου παραδοσιακού ψωμιού από προϊόντα κατεψυγμένης ζύμης με αυστηροποίηση της σήμανσης για την προστασία των αρτοποιών από αθέμιτο ανταγωνισμό και των καταναλωτών από φαινόμενα παραπλάνησης

Οι αρτοποιοί της χώρας δοκιμάζονται σήμερα από την εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια και την κατακόρυφη αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες, προσπαθώντας παράλληλα να μετακυλήσουν όσο το δυνατό λιγότερο τις αυξήσεις αυτές στην τιμή του ψωμιού, προκειμένου αυτό να παραμείνει προσιτό σε όλους τους πολίτες.

Ολοένα και περισσότεροι αρτοποιοί ανησυχούν για τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων οικογενειακών τους επιχειρήσεων. Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς σκέφτονται μέχρι και την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησής τους, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα, ενώ η ανάγκη τους για ρευστότητα έχει ως συνέπεια να αφήνουν πίσω φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφώσει η ανεξέλεγκτη και ασυγκράτητη ακρίβεια, για τον κλάδο των αρτοποιών, που απασχολεί περισσότερους από 140.000 εργαζομένους σε όλη την Ελλάδα, έρχεται να επιδεινώσει το μείζον ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού που δέχεται από μεγάλες επιχειρήσεις – αλυσίδες σουπερμάρκετ.

Το 2012 έγινε η απελευθέρωση της διάθεσης των προϊόντων αρτοποιίας (bake off), δηλαδή η πώληση και διανομή άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων από όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών. Ο ν.4441/2016 εισήγαγε και κατοχύρωσε τους όρους «παραδοσιακός άρτος», «παραδοσιακό αρτοποιείο» και «παραδοσιακός φούρνος» με στόχο να διακρίνονται σαφώς οι επιχειρήσεις που παράγουν ψωμί από φρέσκια ζύμη σε σχέση με τις θερμές γωνίες, όπου το ψωμί παράγεται με το ψήσιμο κατεψυγμένης ζύμης, και να αποφευχθούν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Οι αρτοποιοί της χώρας καταγγέλλουν ότι μεγάλα σουπερμάρκετ όχι μόνο δε διαθέτουν τις σχετικές ενδείξεις στα σημεία διάθεσης, αντίθετα χρησιμοποιούν τον όρο «αρτοποιείο – φούρνος» παραπλανώντας και δημιουργώντας την εντύπωση στον καταναλωτή ότι αγοράζει φρέσκο παραδοσιακό ψωμί, ενώ στην πραγματικότητα αγοράζει προϊόντα προψημένου, κατεψυγμένου και αναθερμασμένου άρτου και αρτοσκευασμάτων με τη μέθοδο του «bake off».

Ομοίως, και στις συσκευασίες των προϊόντων αυτών, απουσιάζει η σήμανση, με τρόπο σαφή, ειδικό και ορατό σε όλους, ότι πρόκειται για έτοιμο ή κατεψυγμένο ή προψημένο παρασκεύασμα, αλλά και η αναγραφή της πρώτης ύλης και της προέλευσής του, ιδίως επειδή, όπως επισημαίνουν οι αρτοποιοί, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το ψωμί έρχεται από το εξωτερικό συσκευασμένο και αποσυσκευάζεται πριν πωληθεί στην ελληνική αγορά.

Ο κλάδος των αρτοποιών βρίσκεται εκτεθειμένος στα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ και αλυσίδων αρτοποιίας, που παραπλανητικά προσπαθούν να εξομοιώσουν το παραδοσιακό ψωμί με τα παρασκευάσματα κατεψυγμένης ζύμης, οδηγώντας σε μείωση του τζίρου και θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον των παραδοσιακών φούρνων της γειτονιάς, όπου οι πολίτες αγοράζουν φρέσκο παραδοσιακό ψωμί.

Επειδή, ο κλάδος των αρτοποιών δοκιμάζεται από τις έκτακτες συνθήκες της έκρηξης του ενεργειακού κόστους και των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες που απειλούν τη βιωσιμότητά τους.
Επειδή, τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού οδηγούν τους συνοικιακούς παραδοσιακούς φούρνους σε οριστικό κλείσιμο.
Επειδή, οι πρακτικές μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ και αρτοποιίας προκαλούν σύγχυση τους καταναλωτές που έχουν την εντύπωση πως αγοράζουν φρέσκο ψωμί, ενώ στην πραγματικότητα αγοράζουν προϊόν κατεψυγμένης ζύμης.
Επειδή, τόσο οι αρτοποιοί όσο και οι καταναλωτές παραμένουν εκτεθειμένοι στα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού και παραπλάνησης.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Προτίθενται να αυστηροποιήσουν τη σήμανση των προϊόντων και να επανεξετάσουν το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να γίνεται σαφής διαχωρισμός του φρέσκου παραδοσιακού ψωμιού από προϊόντα κατεψυγμένης ζύμης για την προστασία των καταναλωτών και των αρτοποιών από φαινόμενα παραπλάνησης και αθέμιτου ανταγωνισμού;
2. Προτίθενται, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στη σήμανση των προϊόντων και στη διακίνηση του ψωμιού;
3. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για τη στήριξη των μικρομεσαίων οικογενειακών αρτοποιείων που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στους υπέρογκους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Αραχωβίτης Σταύρος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυγέρη Δώρα
Βαρδάκης Σωκράτης
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Θραψανιότης Μανόλης
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μουζάλας Γιάννης
Μωραΐτης Θάνος
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκούφα Μπέττυ
Σκουρολιάκος Πάνος
Σπίρτζης Χρήστος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ