13/05/2022

Ερώτηση Αβραμάκη: Πότε θα υλοποιηθεί επιτέλους το Πρόγραμμα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού του ΕΚΑΒ στα πτητικά μέσα επείγουσας διακομιδής;

Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Πότε θα υλοποιηθεί επιτέλους το Πρόγραμμα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού του ΕΚΑΒ στα πτητικά μέσα επείγουσας διακομιδής;»
Η γεωμορφολογία της χώρας και η ύπαρξη πολλών απομακρυσμένων περιοχών καθιστούν την επείγουσα προνοσοκομειακή βοήθεια κρίσιμη παράμετρο της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας του δημόσιου συστήματος υγείας. Ιδίως το κομμάτι των αεροδιακομιδών απαιτεί όχι μόνο τα αναγκαία πτητικά μέσα, αλλά και το κατάλληλα προετοιμασμένο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΚΑΒ, προκειμένου τα περιστατικά να μεταφέρονται με ασφάλεια και ταχύτητα.

Η διαρκής εκπαίδευση και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του υγειονομικού προσωπικού και ειδικότερα των διασωστών-πληρωμάτων του ΕΚΑΒ είναι σημαντική παράμετρος στην ασφάλεια των διακομιδών σε στεριά, θάλασσα και αέρα. Εξάλλου η δυνατότητα του ΕΚΑΒ να υποστηρίζει με δικές του δυνάμεις σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού τις αερο-διακομιδές είναι στοιχείο και οικονομικής αποδοτικότητας. Ιδίως σε μία περίοδο που η Κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποφασίσει την εκχώρηση μέρους των δευτερογενών διακομιδών στον ιδιωτικό τομέα, το ΕΚΑΒ δεν μπορεί παρά να επιτελεί με τη μέγιστη δυνατή επιχειρησιακή επάρκεια τον ρόλο του στην άμεση βοήθεια και στα επείγοντα, όπου κι αν βρίσκονται.

Τον Δεκέμβριο του 2020 εκδόθηκε η απόφαση ένταξης του Προγράμματος «Δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων και ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού του ΕΚΑΒ» με κωδικό ΟΠΣ 5074725 και καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης την 28/2/2022. Αντί όμως να ξεκινήσει και να υλοποιηθεί στο χρόνο που προβλεπόταν η εκπαίδευση των στελεχών του ΕΚΑΒ στα πτητικά μέσα επείγουσας διακομιδής που προβλέπεται στο πρόγραμμα τον Φεβρουάριο του 2022 υπήρξε τροποποίηση του προγράμματος με την οποία τίθεται ως ημερομηνία έναρξης η 1η Μαρτίου 2022 και καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης η 30η Οκτωβρίου 2022.
Η πρωτοφανής αυτή ομολογία πλήρους αδράνειας τόσο εκ μέρους της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, όσο και της διοίκησης του ΕΚΑΒ, στερεί πολύτιμες γνώσεις και δεξιότητες από τα στελέχη του ΕΚΑΒ που συμμετέχουν στις διακομιδές μέσω πτητικών μέσων.

Πρακτικά, από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα καμία εξέλιξη δεν υπάρχει για την υλοποίηση του Προγράμματος, με κίνδυνο μάλιστα να μην υλοποιηθεί τελικά το πρόγραμμα
δεδομένου ότι δύο μήνες μετά και την τροποποίηση ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση των διασωστών του ΕΚΑΒ, το πρόγραμμα πρέπει να έχει υλοποιηθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 και κάθε πρόσθετη καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει τελικά στην απώλεια αυτού του προγράμματος.

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα έχει ως σκοπό την παροχή εκπαίδευσης σε 3.600 εργαζομένους του ΕΚΑΒ, μόνιμο και ΙΔΑΧ προσωπικό, περιλαμβάνει θεωρητική εκπαίδευση και πρακτική εξάσκηση και τα μαθήματα θα διενεργηθούν δια ζώσης στην Ελληνική και στην Αγγλική γλώσσα σε 12 περιφέρειες ανά την επικράτεια, ο φόβος ότι δεν θα υλοποιηθούν όλα όσα προβλέπονται είναι δικαιολογημένος και εδράζεται στο γεγονός ότι σχεδόν δύο χρόνια τώρα η κυβέρνηση και οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν έχουν κάνει τίποτα και απομένει μόλις ένα εξάμηνο για την εκκίνηση και ολοκλήρωση του προγράμματος μετά την τροποποίησή του.

ΕΠΕΙΔΗ η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΕΚΑΒ πρακτικά δεν έχουν κάνει τίποτα για την υλοποίηση του προγράμματος από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα και αυτό θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί στους επόμενους έξι μήνες,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος ;
2. Γιατί ενώ από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου έχουν προχωρήσει όλες οι διαδικασίες, το Υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ, καθυστερεί χαρακτηριστικά στην έναρξη της υλοποίησης του προγράμματος;
3. Θα ξεκινήσει και πότε η εκπαίδευση των στελεχών του ΕΚΑΒ που προβλέπεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, πόσοι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ τελικά θα εκπαιδευτούν;
4. Υπάρχει εναλλακτική επιλογή στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για την ανάπτυξη το ανθρώπινου δυναμικού του ΕΚΑΒ;
Ο ερωτών Βουλευτής

Αβραμάκης Ελευθέριος