20/05/2022

Ερώτηση Αλ. Μεϊκόπουλου: Εκτός και του ΑΝΑΣΑ ΙΙ πολλές πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις της Μαγνησίας

Ερώτηση Αλ. Μεϊκόπουλου:  Εκτός και του ΑΝΑΣΑ ΙΙ πολλές πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις της Μαγνησίας

«Για ποιο λόγο επιλέχθηκε ως μόνο κριτήριο ένταξης στο Πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ ΙΙ το κριτήριο μείωσης του τζίρου και όχι αυτό της μείωσης των πραγματικών κερδών των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας;», ρώτησε ευθέως τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Ο Βουλευτής κατέθεσε Ερώτηση, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι πολλές πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις της Μαγνησίας έμειναν για ακόμα μία φορά εκτός της χρηματοδότησης.

Το Πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ ΙΙ υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και σκοπός του, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμοδίων, ήταν να χρηματοδοτηθούν οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τον Covid-19 και δεν είχαν καταφέρει να ενταχθούν στο ΑΝΑΣΑ Ι. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων έληξε στις 29/04/2022, ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος έφτασε τα 23,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να ενισχυθούν με ποσά από 2.000 έως 7.000 ευρώ. Αποκλειστικό κριτήριο για την ένταξη στο Πρόγραμμα και την αντίστοιχη χρηματοδότηση αποτελούσε μόνο το ποσοστό μείωσης του τζίρου των επιχειρήσεων από 20% και άνω.

Σύμφωνα με το Βουλευτή, πολλοί ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων στη Μαγνησία, καταγγέλλουν ότι το συγκεκριμένο κριτήριο κατέστησε για ακόμα μία φορά αδύνατη την ένταξή τους στο Πρόγραμμα (όπως συνέβη και στο ΑΝΑΣΑ Ι). «Όπως δηλώνουν οι «μικροί» επιχειρηματίες της περιοχής, εν μέσω πανδημίας και για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τα μεγάλα πολυκαταστήματα και να μην χάσουν την πελατεία τους, «έριξαν» κατά πολύ τις τιμές των προϊόντων τους. Αποτέλεσμα ήταν, να υπάρχει μεν φαινομενικός τζίρος, ωστόσο τα πραγματικά τους κέρδη να είναι ελάχιστα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, στη συνέχεια, ότι, η διαμόρφωση του κριτηρίου ένταξης στο Πρόγραμμα μόνο με βάση τον τζίρο οδήγησε σε πολλά φαινόμενα οριακού αποκλεισμού επιχειρήσεων από τη χρηματοδότηση. Για παράδειγμα, πολύ μικρή επιχείρηση με μείωση τζίρου 17% (αντί για 20%) έμεινε εκτός.

«Οι επιχειρηματίες της Μαγνησίας δεν μπορούν παρά να αισθάνονται ότι η πολιτεία τους εμπαίζει, καθώς για ακόμα μία φορά αποκλείονται από τη χρηματοδότηση, παρότι μέσα στην πανδημία τα κέρδη τους κατέγραψαν κατακόρυφη πτώση και δεν έλαβαν καμία πραγματική ενίσχυση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού για να ενισχυθούν επιτέλους όλες οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις της περιοχής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

ΘΕΜΑ: Εκτός και του ΑΝΑΣΑ ΙΙ πολλές πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις της Μαγνησίας

Στις 30/03/2022 άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κατάθεση αιτήσεων χρηματοδότησης των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τον Covid-19 στο Πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ΑΝΑΣΑ ΙΙ. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων έληξε 29/04/2022.
Το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ ΙΙ είναι συνολικού προϋπολογισμού 23,5 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Σκοπός του Προγράμματος σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και τις ανακοινώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ήταν να ενταχθούν στη χρηματοδότηση οι πολύ μικρές και μικρές θεσσαλικές επιχειρήσεις που δεν πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης και δεν πέτυχαν τελικά να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ Ι.
Από το Πρόγραμμα είχαν τη δυνατότητα να ενισχυθούν νεοσύστατες επιχειρήσεις (με έναρξη λειτουργίας εντός του 2020) με το  πάγιο ποσό των 2.000 ευρώ, ενώ οι υφιστάμενες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να ενισχυθούν με ποσά από 2.000 έως 7.000 ευρώ.
Κριτήριο για την ένταξη στο Πρόγραμμα και την αντίστοιχη χρηματοδότηση αποτελούσε μόνο το ποσοστό μείωσης του τζίρου των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, στο Πρόγραμμα εντάσσονταν μόνο οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που είχαν μείωση τζίρου από 20% και άνω.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν πολλοί ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων στη Μαγνησία, το συγκεκριμένο κριτήριο κατέστησε για ακόμα μία φορά αδύνατη την ένταξή τους στο Πρόγραμμα (όπως συνέβη και στο ΑΝΑΣΑ Ι), με αποτέλεσμα να μην λάβουν ξανά καμία χρηματοδότηση.
Όπως δηλώνουν οι «μικροί» επιχειρηματίες της περιοχής, εν μέσω πανδημίας και για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τα μεγάλα πολυκαταστήματα και να μην χάσουν την πελατεία τους, «έριξαν» κατά πολύ τις τιμές των προϊόντων τους. Αποτέλεσμα ήταν, να υπάρχει μεν φαινομενικός τζίρος στις επιχειρήσεις τους, ωστόσο τα πραγματικά τους κέρδη να είναι αμελητέα.
Η διαμόρφωση του κριτηρίου ένταξης στο Πρόγραμμα μόνο με βάση τον τζίρο, οδήγησε σε πολλά φαινόμενα οριακού αποκλεισμού επιχειρήσεων από τη χρηματοδότηση. Για παράδειγμα, πολύ μικρή επιχείρηση με μείωση τζίρου 17% (αντί για 20%) έχασε τη δυνατότητα ένταξης.
Τα παραπάνω οδήγησαν για ακόμα μία φορά τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις της Μαγνησίας σε αποκλεισμό από τη χρηματοδότηση, με τους ιδιοκτήτες να αισθάνονται δικαιολογημένα εμπαιγμό εκ μέρους της κυβέρνησης.
Επειδή, το ΑΝΑΣΑ ΙΙ σύμφωνα με τις κυβερνητικές δηλώσεις είχε ως σκοπό τη χρηματοδότηση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που αποκλείστηκαν από το ΑΝΑΣΑ Ι.
Επειδή, και πάλι πολλές πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις της Μαγνησίας έμειναν εκτός ένταξης και χρηματοδότησης.
Επειδή, το κριτήριο του τζίρου αντί των πραγματικών κερδών των επιχειρήσεων οδήγησε άδικα εκτός χρηματοδότησης πολλές πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις της Μαγνησίας με πραγματική μείωση εσόδων.
Επειδή, οι επιχειρηματίες αισθάνονται δικαιολογημένα εμπαιγμό εκ μέρους της κυβέρνησης.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Για ποιο λόγο επιλέχθηκε ως μόνο κριτήριο ένταξης στο ΑΝΑΣΑ ΙΙ το κριτήριο μείωσης του τζίρου και όχι αυτό της μείωσης των πραγματικών κερδών της επιχείρησης εν μέσω πανδημίας;
Προτίθεται να παρέμβει, ώστε να χρηματοδοτηθούν αποτελεσματικά οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις της Μαγνησίας που έμειναν για ακόμη μία φορά εκτός του Προγράμματος ΑΝΑΣΑ ΙΙ, παρά το γεγονός ότι είχαν εν μέσω πανδημίας σημαντική μείωση κερδών και καμία πραγματική ενίσχυση από την πολιτεία;

Ο ερωτών βουλευτής

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος