09/06/2022

Σ. Φάμελλος: Η κοινωνία αξιολογεί τον κ. Μητσοτάκη και θα τον στείλει στην αντιπολίτευση

Ομιλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών

«Σε μια περίοδο οξύτατης ακρίβειας, με ακραίους λογαριασμούς ρεύματος, εν μέσω μίας ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση επιλέγει να αποκλείσει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού από προνοιακές παροχές. Με την αύξηση των νέων αντικειμενικών αξιών κατά 20% μεσοσταθμικά στο 55% των περιοχών της χώρας, δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που ήταν ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απεντάσσονται. Αποκλείονται ακόμη από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων, από το επίδομα στεγαστικής συνδρομής για τους ανασφάλιστους υπερήλικες, αλλά και από το επίδομα στέγασης. Και αυτός ο αποκλεισμός είναι επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία αρνείται να αποκαταστήσει την κοινωνική προστασία», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στην τοποθέτησή του επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα».

Ο Σ. Φάμελλος υποστήριξε την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με σκοπό να λύσει το κοινωνικό πρόβλημα που δημιούργησε η κυβέρνηση, την απένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων εν μέσω κρίσης ακρίβειας ειδικά στο ρεύμα λόγω της ρήτρας Μητσοτάκη, από το ΚΟΤ. «Με την τροπολογία μας ζητάμε να αρθεί αυτή η αδικία και να αποσυνδεθούν τα επιδόματα από τις νέες αντικειμενικές. Αλλιώς, θα είστε εσείς που θα βαρύνεστε με μια οξύτατη κοινωνική αδικία, ενώ εσείς δημιουργείτε ταυτόχρονα το κύμα της ακρίβειας. Ο πληθωρισμός, ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας που δεν μειώνεται στα τρόφιμα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που δεν μειώνεται στα καύσιμα, όλα αυτά είναι επιλογές της κυβέρνησης».

Ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε την κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης, η οποία φάνηκε ακόμη στην απόφασή της να μην ψηφίσει άλλη μία νομοθετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τροπολογία, για να μην κόβεται το ρεύμα σε αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, όπως και με την παρέμβαση της «γαλάζιας» διοίκηση της ΔΕΗ, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, με την πολιτική δίκη, ώστε να καθυστερήσει η απόφαση της συλλογικής αγωγής κατά της ρήτρας Μητσοτάκη.

Ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου σχολίασε ότι: «είναι ένα φλύαρο νομοσχέδιο, μία έκθεση ιδεών, δημιουργεί μια καινούργια γραφειοκρατία -με όρους που είναι αδιευκρίνιστοι, δεν έχουν νομικό περιεχόμενο και διοικητικό προσδιορισμό- αλλάζει τη διαδικασία βάζοντας μόνο από πάνω προς τα κάτω αξιολόγηση -με αντιδημοκρατικά εργαλεία, έξω από το σύγχρονο μάνατζμεντ. Φτάνει σε σημείο μάλιστα οι ενστάσεις επί της αξιολόγησης να απορρίπτονται χωρίς αιτιολογία, απλά να περνάει ο χρόνος και να απορρίπτονται. Αλλά, επιπλέον, με το νομοσχέδιο υπερισχύει ο κομματισμός, η αναξιοκρατία και η αναπαραγωγή πελατειακών σχέσεων. Εδώ και τρία χρόνια δεν έχετε επιτρέψει να γίνει καμία εξέλιξη. Διορίζετε προϊσταμένους και τώρα πολύ απλά λέτε αυτοί οι προϊστάμενοι να κάνουν αξιολόγηση των υφισταμένων. Άρα, οι κομματικά διορισμένοι να ελέγχουν τους εργαζόμενους και να αναπαράγουν πελατειακές σχέσεις, ρουσφέτια, κομματισμό. Αυτό το δημόσιο θέλετε; Η απάντηση για εμάς είναι απλή. Τέτοια ήταν η δεξιά διαχρονικά. Τέτοιοι είστε».

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που, αντί προάγει την αξιοκρατία στο δημόσιο, βάζει ακόμη και ιδιώτες να αξιολογούν υπαλλήλους, ένα πάρτι δηλαδή, ευνοιοκρατίας και ρουσφετιών. Αλλά προκύπτει και ένα ερώτημα: έχετε αξιολογήσει το δικό σας έργο; της κυβέρνησής σας;», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σ. Φάμελλος ανέφερε στη συνέχεια κάποια παραδείγματα για το πώς δουλεύει το δημόσιο επί ημερών Δεξιάς κυρίου Βορίδη και κυρίου Μητσοτάκη.

-Μεταφορά δασικών υπηρεσιών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Ο κ. Μητσοτάκης, για να σβήσει τις ευθύνες του για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, στις 13.08.2021, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ανακοίνωσε ότι οι δασικές υπηρεσίες φεύγουν από το Υπουργείο Εσωτερικών και μεταφέρονται στο ΥΠΕΝ μέσα σε ένα (1) μήνα. Επτά μήνες μετά, χρειάστηκε ο νόμος 4915/2022, που σε δύο μήνες τροποποιήθηκε με το ν. 4936/2022, ενώ η απαραίτητη υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των λεπτομερειών της μεταφοράς των υπηρεσιών εκδόθηκε εννέα μήνες μετά. Με βάση τις διατάξεις από 01.06.2022 οι δασικές υπηρεσίες βαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΝ, χωρίς όμως να ενισχυθούν με προσωπικό και πόρους. Αποτέλεσμα της ανεπάρκειας και προχειρότητας είναι ότι, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, υπήρξε διακοπή των συστημάτων της «ΙΡΙΔΑ», του πρωτοκόλλου, και της «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» για συγκεκριμένες δασικές υπηρεσίες γεγονός, που οδήγησε σε ουσιαστική διακοπή της λειτουργίας τους. Το έλλειμα προετοιμασίας αποδεικνύεται από την εκ των υστέρων επιστολή του Γενικού Γραμματέα Δασών με την οποία ζητάει από τον ΓΓ Εσωτερικών να συνεχίσουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να υποστηρίζουν τις ψηφιακές υπηρεσίες των δασικών υπηρεσιών έως 31.12.2022. Ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών στην απάντησή του ουσιαστικά παραδέχεται ότι κάνει τη χάρη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για μικρότερο όμως χρονικό διάστημα έως 31.10.2021, γιατί τα έχουν κάνει μαντάρα επί εννέα μήνες.

-Απουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης από τη συζήτηση για τον κλιματικό νόμο, αλλά παρουσία του σε ημερίδες για δορυφορικά εργαλεία στην πυρόσβεση, με τις πυρκαγιές τελικά να σβήνονται με κουβαδάκια και ποτιστήρια, όπως έγινε στη Βούλα και στη Γλυφάδα.

«Σας άρεσε, κύριε Βορίδη, αυτό που γινόταν στη Βούλα και στη Γλυφάδα; Εμάς δεν μας άρεσε καθόλου. Δεν ονειρευόμαστε μια τέτοια Ελλάδα, όπως την έχετε καταντήσει. Και εγώ λέω το πολύ απλά, κύριε Βορίδη, θα αξιολογηθείτε κι εσείς;», τόνισε ο Σ.Φάμελλος.

- Εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια

Στον προϋπολογισμό του 2020 οι κύριοι Βορίδης και Σταϊκούρας έβαζαν στόχο στο Υπουργείο Εσωτερικών, εν όψει και της κλιματικής κρίσης, τη μείωση κατά 5% της ενέργειας στα δημόσια κτίρια. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι δεν έχουν κάνει τίποτα τρία χρόνια, έχουν παγώσει το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια (Ηλέκτρα) που είχε αφήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με προϋπολογισμό και πιλοτικά έργα ενταγμένα.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σ.Φάμελλος δήλωσε: «Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να μιλάμε για αξιολόγηση σε ένα τέτοιο υποκριτικό και κομματικό νομοσχέδιο. Περιμένουμε να δούμε αν έχετε εσείς το κουράγιο να αξιολογήσετε το δικό σας ανεπιτυχές μάνατζμεντ. Αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν είναι μακριά ο χρόνος, θα σας αξιολογήσει η κοινωνία και θα ξαναβρεθείτε εκεί, στην αντιπολίτευση».