21/07/2022

Θ. Φωτίου: ​Η κυβέρνηση τα κατάφερε, αλλά η Πεντέλη κάηκε - βίντεο

Καλεσμένη στην εκπομπή Πρωινή Επισκόπηση (Κανάλι Βουλής) και τους δημοσιογράφους Λάμπρο Πέγκο και Λουκία Γκάτσου, η Αν. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεανώ Φωτίου, τόνισε τα εξής:

Είναι αδιανόητο ένας πρωθυπουργός να δηλώνει ικανοποιημένος όταν έχει γίνει τέτοια καταστροοφή στον πνεύμονα της Πεντέλης, όταν υπάρχουν τόσα σπίτια καμμένα, όταν ένας άνθρωπος έχει αυτοκτονήσει επειδή είδε το σπίτι του να καίγεται. Χρειάζεται λίγη ενσυναίσθηση, λίγη σεμνότητα. Η κυβέρνηση άφησε ανοχύρωτο το πυροσβεστικό σώμα. Είδαμε αστυνομικούς να ρίχνουν νερό στις φωτιές με κουβάδες. Αυτό είναι ανήκουστο. Μετά από τέτοια καταστροφή, είναι ύβρις να δίνει ο πρωθυπουργός συγχαρητήρια και να επαίρεται ότι «τα καταφέραμε».

Δεν αξιοποίησε το σχέδιο Γκολντάμερ που είχαμε εκπονήσει και είχε στοχευμένα μέτρα για τη χώρα, άφησε τον κρατικό μηχανισμό ανοχύρωτο, δεν μπορούσσε καν να συντονίσει τους χιλιάδες εθελοντές, δεν έκανε τις 3.500 προσλήψεις. Δυστυχώς είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

Ο κ. Μητσοτάκης ξαφνικά ανακάλυψε την κλιματική αλλαγή, η οποία για αυτόν δεν «υπήρχε» σε προηγούμενες πυρκαγιές. Δεν μπορεί συνεχώς όταν συμβαίνει κάτι να επικαλείται το διεθνές περιβάλλον. Γιατί και η ακρίβεια είναι ευρωπαΐκό φαινόμενο, αλλά η Ελλάδα είνα πρωταθλήτρια στις τιμές, με αρνητικό ρεκόρ ακρίβειας.

Σύσσωμη η προοδευτική αντιπολίτευση καταψήφισε χθες το νομοσχέδιο του Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου που ψηφίστηκε στη βουλή γιατί το κράτος αποποιείται των ευθυνών του για τα Ασυνόδευτα Ανήλικα και καταπατά τα δικαιώματά τους, επειδή τα θεωρεί πρωτίστως πρόσφυγες και μετανάστες και όχι ανήλικα παιδιά.

Αυτές τις μέρες η κα Βούλτεψη εφηύρε ότι ο νόμοςτου ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανεφάρμοστος. Είναι τεράστιο ψέμμα καθώς εκδόσαμε 5 εφαρμοστικές ΚΥΑ. Η ΝΔ κατηγορήθηκε πριν από ένα μήνα από την Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ακριβώς επειδή δεν εφάρμοσε τον δικό μας νόμο.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε εντάσσει την Επιτροπεία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ένα φορέα με πλήρη έλλειψη εμπειρίας και επιστημονικής γνώσης ως προς την παιδική προστασία.Η Επιτροπεία δεν ανατίθεται σε ένα δημόσιο φορέα, όπως το ΕΚΚΑ, αλλά σε πλήθος φορέων κάθε λογής (σωματεία, ΑΜΚΕ, ΟΤΑ, ενώσεις πολιτών και κυρίως ΜΚΟ).

Σε όλον αυτό τον κυκεώνα δεν υπάρχει πουθενά η λέξη Επίτροπος. Δεν είναι τυχαίο. Στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ ο Επίτροπος ήταν φυσικό πρόσωπο και επιλεγόταν με αυστηρά κριτήρια από το ΕΚΚΑ. Η ΝΔ, προφανώς δεν θέλει να ξέρει το κράτος τι συμβαίνει σε αυτά τα παιδιά, ούτε και να παρεμβαίνει αν κάτι τους συμβεί.

Με αυτό το νομοσχέδιο αποκαλύπτεται η υποκρισία της ΝΔ. Κατηγορούσε τις ΜΚΟ ότι δρούσαν και χρηματοδοτούνταν ανεξέλεγκτα επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά τους αναθέτει και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.Πρόκειται για το μεγάλο «πάρτι» διασπάθισης δημόσιου χρήματος μέσω ΜΚΟ σε ημετέρους εις βάρος του συμφέροντος των παιδιών.

Είναι ένα μόρφωμα που δεν στοχεύει στο βέλτιστο συμφέρον των ασυνόδευτων ανήλικων, αλλά στη δημιουργία μιας «νομοθετικής βιτρίνας» για να κρύψει το σκοπό της ΝΔ να «νίψει τας χείρας της» ως κυβέρνηση, δίνοντας σαφές μήνυμα στο ακροδεξιό της ακροατήριο κι από την άλλη σε όλους τους κατατρεγμένους και τα παιδιά ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να είναι γι αυτά καταφύγιο.

Το νομοσχέδιο μας για την Επιτροπεία, που «πάγωσε» η ΝΔ, θα εφαρμοστεί αμέσως μόλις αναλάβει τη χώρα μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.