ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

28/07/2022

Αλ. Χαρίτσης: Η ακρίβεια δεν είναι νομοτέλεια - Η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα δώσει από την πρώτη μέρα τη μάχη για την ανακούφιση της κοινωνίας

Αλ. Χαρίτσης: Η ακρίβεια δεν είναι νομοτέλεια - Η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα δώσει από την πρώτη μέρα τη μάχη για την ανακούφιση της κοινωνίας



Συνέντευξη του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και βουλευτή Μεσσηνίας στην ιστοσελίδα "Voria.gr"

«Η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει το Ταμείο Ανάκαμψης σαν εργαλείο αναδιανομής χρημάτων σε λίγα και ισχυρά συμφέροντα» δηλώνει ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα "Voria.gr". Και συνεχίζει: ««Η κυβέρνηση επέλεξε να χρηματοδοτηθούν οι ισχυροί -και πολύ ισχυροί- επιχειρηματικοί όμιλοι ενώ οι μικρομεσαίες και οι καινοτόμες, νεοφυείς επιχειρήσεις, θα πρέπει να περιοριστούν στα μόλις 500 εκατ. ευρώ που θα διαχειριστεί η Αναπτυξιακή Τράπεζα».

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνει έμφαση στην στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και εκκινεί από την ανάγκη ενίσχυσης και ανανέωσης του εγχώριου παραγωγικού ιστού με έμφαση στην παραγωγή εγχώριας προστιθέμενης αξίας και όχι στην διαιώνιση ενός μοντέλου εισαγωγών που υποβαθμίζει την ελληνική οικονομία» αντιπαραβάλλει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «ανάγκη αλλαγής του δανειοδοτικού μοντέλου με εξασφάλιση της πρόσβασης και την εγγύηση θετικών όρων για τις μικρές, μεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις». «Ο στόχος είναι η αλλαγή του αναπτυξιακού παραδείγματος της χώρας και όχι η ανακύκλωση του παλιού» υπογραμμίζει.

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «τα έκανε όλα λάθος: υποτίμησε την ακρίβεια, ανέχθηκε την κερδοσκοπία και τώρα καταφεύγει σε ανεπαρκή επιδόματα που όχι μόνο δεν ανακουφίζουν, αλλά ναρκοθετούν και τα δημόσια οικονομικά» και σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «την ώρα που σε όλη την Ευρώπη κατανοούν την ανάγκη για επαναφορά των δημόσιων πολιτικών - με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κρατικοποίηση ενεργειακών κολοσσών όπως η EDF στην Γαλλία και η Uniper στη Γερμανία- μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει σε καταστροφικές και παρωχημένες νεοφιλελεύθερες δοξασίες περί αυτορρύθμισης της αγοράς».

«Ο χειμώνας που έρχεται είναι πολύ πιθανό να σφραγιστεί από την είσοδο της χώρας σε νέα περίοδο οικονομικής ύφεσης και δημοσιονομικής αποσταθεροποίησης. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των επιλογών της Νέας Δημοκρατίας» υπογραμμίζει. «Χρειαζόμαστε αλλαγή πολιτικής με την άμεση λήψη μέτρων καταπολέμησης της ακρίβειας με αποφασιστική κρατική παρέμβαση για τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας με επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, αναθεώρηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, μείωση του ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα» δηλώνει ο Αλ. Χαρίτσης, καταλήγοντας: «Έχουμε δυνατότητες. Αλλά για την απελευθέρωσή τους, είναι αναγκαία μία νέα κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο και βούληση για ριζοσπαστικές τομές».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

-Ποια είναι τα βασικά σημεία της αντίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ό,τι αφορά το σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ;

Δεν πρόκειται για μια σύγκρουση σε επιμέρους σημεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αμφισβητεί την ίδια την αρχιτεκτονική της κυβερνητικής πρότασης που μετατρέπει αυτήν την ιστορική ευκαιρία, το Ταμείο Ανάκαμψης, σε εργαλείο αναδιανομής χρημάτων σε λίγα και ισχυρά συμφέροντα. Το περίφημο «Ελλάδα 2.0» δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους, δεν εστιάζει στην περιφερειακή διάσταση, δεν περιγράφει μια Ελλάδα διαφορετική από αυτή που γνωρίζουμε. Η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει το Ταμείο Ανάκαμψης σαν «ευρωπαϊκά λεφτά» που θα μπουν σε έναν ανεμιστήρα και θα ικανοποιήσουν κάποια συμφέροντα. Έτσι όμως οδηγηθήκαμε στο παρελθόν σε αδιέξοδα. Και αυτό θα συμβεί και τώρα αν υλοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο.
Στον αντίποδα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκκινεί από την ανάγκη ενίσχυσης και ανανέωσης του εγχώριου παραγωγικού ιστού με έμφαση στη βιομηχανία και τη μεταποίηση, την έρευνα και την καινοτομία. Πρωτίστως, στην παραγωγή εγχώριας προστιθέμενης αξίας και όχι στην διαιώνιση ενός μοντέλου εισαγωγών που υποβαθμίζει την ελληνική οικονομία στον διεθνή καταμερισμό. Αυτό το πρώτο αναγκαίο σκέλος πλαισιώνεται από έργα με ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και γενναίες επενδύσεις στις δημόσιες υποδομές- όπως στον τομέα της υγείας. Ο στόχος είναι η αλλαγή του αναπτυξιακού παραδείγματος της χώρας και όχι η ανακύκλωση του παλιού.


- Το μεγάλο ζήτημα με το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η αδυναμία πρόσβασης της μεγάλης πλειονότητας των μικρών επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα. Ποια είναι συγκεκριμένα η δική σας πρόταση για την αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού προβλήματος;

Πολύ σωστά. Η κυβέρνηση όντως επέλεξε να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης οι ισχυροί -και πολύ ισχυροί- επιχειρηματικοί όμιλοι εφόσον τα δάνεια θα περνούν μέσα από τις συστημικές τράπεζες. Οι μικρομεσαίες και οι καινοτόμες, νεοφυείς επιχειρήσεις, θα πρέπει να περιοριστούν στα μόλις 500 εκατ. ευρώ που θα διαχειριστεί η Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Η δική μας πρόταση δίνει έμφαση στην στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ως κρίσιμη παράμετρο ενός ευρύτερου σχεδίου για τον οικολογικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της παραγωγής. Εδώ η Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι εξαιρετικά σημαντική: καλύπτει το κενό χρηματοδότησης, διευρύνει τη βάση των ωφελούμενων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, βελτιώνει τους όρους δανειοδότησης. Κατά συνέπεια, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ως αφετηρία την αλλαγή του δανειοδοτικού μοντέλου με εξασφάλιση της πρόσβασης και την εγγύηση θετικών όρων για τις μικρές, μεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις. Γιατί αυτές συγκροτούν την οικονομική και κοινωνική ραχοκοκαλιά της χώρας.


- Η Ελλάδα από τις 20 Αυγούστου βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία, ενώ ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως στόχο εντός του επόμενου έτους η χώρα θα πετύχει την επενδυτική βαθμίδα. Θεωρείτε ότι είναι εφικτό και τι θα σημάνει αυτό, σε συνδυασμό με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, για τον πολίτη;

Είναι σχεδόν αστεία η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσιωπήσει αυτό που ξέρουν όλοι: ότι η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια έγινε το 2018 χάρη στις συλλογικές προσπάθειες του ελληνικού λαού και τις πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η 20η Αυγούστου 2022 δυστυχώς θα βρει τη χώρα μας σε πολύ χειρότερη κατάσταση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των επιλογών της Νέας Δημοκρατίας και όποιος αμφιβάλλει μπορεί να ρίξει μια ματιά στην εξαιρετικά ανησυχητική διόγκωση του δημόσιου χρέους. Οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες. Ο χειμώνας που έρχεται είναι πολύ πιθανό να σφραγιστεί από την είσοδο της χώρας σε νέα περίοδο οικονομικής ύφεσης και δημοσιονομικής αποσταθεροποίησης

Για να μη γίνει αυτό, χρειαζόμαστε αλλαγή πολιτικής. Και αλλαγή πολιτικής σημαίνει την άμεση λήψη μέτρων καταπολέμησης της ακρίβειας που ροκανίζει τα ήδη ευαίσθητα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας και την αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων όπως το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε δυνατότητες. Αλλά για την απελευθέρωσή τους, είναι αναγκαία μία νέα κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο και βούληση ριζοσπαστικές τομές.

- Πιστεύετε ότι το κύμα ακρίβειας και η ενεργειακή κρίση είναι αποτέλεσμα διεθνούς συγκυρίας ή υπάρχουν ιδιαιτερότητες στη χώρα μας και ποιες είναι αυτές; Μπορεί η Ελλάδα μόνη της να αντιμετωπίσει τη διαμορφωμένη κατάσταση; Μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω η κυβέρνηση και τι;

Η κρίση έχει προφανώς μια ισχυρή διεθνή διάσταση. Οι επιλογές όμως των εθνικών κυβερνήσεων καθορίζουν την έντασή της και τις επιπτώσεις της σε κάθε χώρα. Και εδώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα έκανε όλα λάθος: υποτίμησε την ακρίβεια, ανέχθηκε την κερδοσκοπία και τώρα καταφεύγει σε ανεπαρκή επιδόματα που όχι μόνο δεν ανακουφίζουν, αλλά ναρκοθετούν και τα δημόσια οικονομικά. Τα στοιχεία είναι πεισματάρικα: η χώρα μας σε κάθε σχετικό πίνακα -από τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος και το ύψος του πληθωρισμού μέχρι το κόστος καυσίμων και το ρυθμό αύξησης της ακρίβειας- είναι στις πρώτες θέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ακρίβεια δεν είναι νομοτέλεια. Η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα δώσει από την πρώτη μέρα τη μάχη για την αναστροφή της κατάστασης: αποφασιστική κρατική παρέμβαση για τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας με επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, αναθεώρηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, μείωση του ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Αυτή η δέσμη μέτρων χτυπά τον πυρήνα της ακρίβειας. Δεν τον επιδοτεί. Και η σύγκρουση είναι η προϋπόθεση για την θωράκιση του εισοδήματος των πολιτών που νιώθουν ότι χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με ποια οικονομική πρόταση θα κατέλθει στις εκλογές; Οι πολίτες ενδιαφέρονται για το τι μπορεί και τι σκέφτεται να κάνει προκειμένου να σταματήσει η διαρκής μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Η ΝΔ τονίζει ότι, εν μέσω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης και στη βάση των δημοσιονομικών περιθωρίων, έχει στηρίξει με γενναία πακέτα τα οικογενειακά εισοδήματα, δίνοντας και κάποιες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Υπάρχουν περιθώρια για κάτι περισσότερο;

Πρώτη προτεραιότητα βεβαίως είναι η λήψη των αναγκαίων άμεσων μέτρων για την ανακούφιση της κοινωνίας. Με ανάσχεση της πληθωριστικής έκρηξης, ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, ρύθμιση του χρέους των επιχειρήσεων, αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και αποφασιστική ενίσχυση του ΕΣΥ και της δημόσιας Παιδείας. Αυτές οι απαραίτητες παρεμβάσεις, συνδέονται με δομικές τομές που έχει ανάγκη η χώρα σε κρίσιμα πεδία, όπως η ενέργεια και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη κατανοούν την ανάγκη για επαναφορά των δημόσιων πολιτικών - με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κρατικοποίηση ενεργειακών κολοσσών όπως η EDF στην Γαλλία και η Uniper στη Γερμανία- μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει σε καταστροφικές και παρωχημένες νεοφιλελεύθερες δοξασίες περί αυτορρύθμισης της αγοράς.

Όσο για τον δημοσιονομικό χώρο, ο ερώτημα είναι πώς αξιοποιείς τις, πεπερασμένες βεβαίως αλλά υπαρκτές, δυνατότητες. Η κυβέρνηση κατασπατάλησε δημόσιους πόρους για ανεπαρκή επιδόματα, απευθείας αναθέσεις σε λίγους και ισχυρούς φίλους της και αντι-κοινωνικές αντι-μεταρρυθμίσεις όπως η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως έχει αποδείξει και πολύ πρόσφατα, έχει άλλες προτεραιότητες: δημόσιες επενδύσεις, κοινωνική πολιτική, δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη με κανόνες για όλους. Αυτή είναι η πολιτική που θα μας βγάλει από το σημερινό αδιέξοδο.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ