16/09/2022

Θ. Ξανθόπουλος: Το Μέγαρο Μαξίμου έχει την αποκλειστική ευθύνη για τις υποκλοπές- Με την επίκληση του απορρήτου η κυβέρνηση αναπαράγει το μύθο του ανέλεγκτου της ΕΥΠ

«Οι υποκλοπές πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα και το κρότος δικαίου, συνιστούν ευθεία επίθεση στα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών. Η κυβέρνηση πετά την μπάλα στην εξέδρα, επικαλείται το απόρρητο δεν δίνει καμία απάντηση και ουσιαστικά αναπαράγει το μύθο του ανέλεγκτου η ΕΥΠ».

Αυτά τόνισε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή Συνδέσεις. «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε περιδίνηση. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, η οποία αποκαλύφθηκε από το ευρωκοινοβούλιο. Μερικά από τα βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι ποιος έδωσε την εντολή και γιατί παρακολουθήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης; Είναι ύποπτος για εσχάτη προδοσία ή ποινικά αδικήματα;», συμπλήρωσε.

«Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά τις εκλογές υπήγαγε την ΕΥΠ στην αποκλειστική του ευθύνη, ότι άλλαξε τα τυπικά προσόντα για να διορίσει διοικητή τον εκλεκτό του, κ Κοντολέοντα ενώ μόλις ο δημοσιογράφος Θ. Κουκάκης ζήτησε να μάθει για την παρακολούθησή του, έφερε τροπολογία που απαγορεύει την ενημέρωση. δείχνει πολιτική ευθύνη. Το γεγονός ότι παραιτήθηκαν ο κ. Δημητριάδης και ο κ. Κοντολέων, δεν σημαίνει τίποτα. Η πολιτική ευθύνη αναλαμβάνεται από τους πολιτικούς και αυτό δεν το είδαμε», υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλο.

Όσον αφορά το θέμα Πιτσιόρλα, κάλεσε την κυβέρνηση προχωρήσει σε εξεταστική. «Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Υπήρξαν πληροφορίες και διαρροές, κάποιες από τις οποίες διέψευσε κατηγορηματικά ο κ. Ρουμπάτης. Το θέμα αυτό δεν είναι στη παρούσα διαδικασία. Και δεν μπορεί να γίνει αντιπερισπασμός. Το μείζον ζήτημα είναι η παρακολούθηση Κουκάκη-Ανδρουλάκη», είπε. .

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των 38 προσφύγων στον Έβρο, σημείωσε, ότι το ζήτημα είναι βαθιά ανθρωπιστικό και πολιτικό. «Ακόμη και αν ήταν σε αμφισβητούμενα όρια, ζητήσαμε από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς. Δεν είπαμε προφανώς να πάμε εκεί αλλά να γίνει συνεργασία και με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ για να σωθούν οι άνθρωποι που ήταν εγκαταλειμμένοι εκεί, σαν πράγματα. Γι αυτό έχει η κυβέρνηση ευθύνη. Το παιδάκι που πέθανε είναι γεγονός. Το να προσπαθούμε να αποσείσουμε τις ευθύνες της κυβέρνησης για την σωτηρία των ανθρώπων δεν συνάδει με το κράτος δικαίου», κατέληξε.