ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

19/09/2022

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον εμπαιγμό των επαγγελματιών μυδοκαλλιεργητών του Θερμαϊκού από την κυβέρνηση

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον εμπαιγμό των επαγγελματιών μυδοκαλλιεργητών του Θερμαϊκού από την κυβέρνηση



Βραβείο αναλγησίας και υποκρισίας διεκδικεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τη στάση της  στους μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού

Ερώτηση για τον εμπαιγμό από την κυβέρνηση των 300 επαγγελματιών μυδοκαλλιεργητών, εδώ και δυόμιση χρόνια, κατέθεσαν είκοσι ένα (21) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με πρωτοβουλία του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου.

Πρόκειται για την όγδοη στη σειρά, ερώτηση που κατατίθεται από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για το ίδιο θέμα αφού, οι Υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τον Σεπτέμβριο του 2021 ανακοινώνουν δράσεις για την ανακούφιση των μυδοκαλλιεργητών, αλλά δεν κάνουν στην ουσία τίποτα. Για το λόγο αυτό η ερώτηση τιτλοφορείται «Βραβείο αναλγησίας και υποκρισίας διεκδικεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τη στάση της προς τους μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού».

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι μυδοκαλλιεργητές βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση αφού, τις προηγούμενες δύο (2020-2021), δεν είχαν έσοδα, ενώ φέτος (2022) η παραγωγή είναι εξαιρετικά χαμηλή, βρίσκεται μόλις στο 20% με κάποιους παραγωγούς να μην έχουν καθόλου.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, αν και έχει εκδοθεί ΚΥΑ για την αποζημίωση των ζημιών εξαιτίας της πανδημίας COVID19, έχει προβλήματα εφαρμογής και λάθη και για το λόγο αυτό οι μυδοκαλλιεργητές δεν έχουν αποζημιωθεί για το 2020, ενώ για τη ζημιά λόγω της υπερθέρμανσης των υδάτων του 2021 και της καταστροφής των καλλιεργειών και του γόνου το 2021, που υποθήκευσε την παραγωγή και για το 2022, δεν έχει ρυθμιστεί νομοθετικά.

Αντίστοιχη όμως καθυστέρηση και αναποτελεσματικότητα υπάρχει και στη θεσμοθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), αφού με αργούς ρυθμούς προχωρά η μετεγκατάσταση στην ΠΟΑΥ Πιερίας που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΠΟΑΥ Θερμαϊκού έχει μεγάλες καθυστερήσεις στην αδειοδότηση και δεν έχει ολοκληρωθεί.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την μυδοκαλλιέργεια στον Θερμαϊκό Κόλπο, αν θα στηρίξει τους μικρούς παραγωγούς και τις ατομικές επιχειρήσεις, αν θα αποζημιώσει την απώλεια παραγωγής το 2020 και 2021 λόγω πανδημίας και υπερθέρμανσης, αν θα στηρίξει τον κλάδο της μυδοκαλλιέργειας και πότε σκοπεύει να ολοκληρώσει την εφαρμογή του Π.Δ. της ΠΟΑΥ Πιερίας και την έγκρισης της ΠΟΑΥ Θερμαϊκού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Οικονομικών
Περιβάλλοντος Ενέργειας

Θέμα: «Βραβείο αναλγησίας και υποκρισίας διεκδικεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τη στάση της  προς τους μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού»

Η κοροϊδία και ο εμπαιγμός από την κυβέρνηση της ΝΔ προς τον κλάδο των μυδοκαλλιεργητών περισσεύουν, τρία (3) χρόνια τώρα. Ο κλάδος των μυδοκαλλεργειών έχει υποστεί μέχρι σήμερα πολλαπλές ζημίες και όμως, οδηγείται σε εξόντωση εξαιτίας της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής αλλά κυρίως λόγω της προχειρότητας, υποκρισίας και αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η κυβέρνηση όφειλε να έχει προχωρήσει ήδη σε νομοθετική λύση ώστε να καλυφθεί και να υποστηριχθεί ο κλάδος, ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες υγιείς κλάδους της Ελληνικής οικονομίας, ώστε να ανακάμψει μετά τη ζημιά που υπέστη από την πανδημία και τις εξαιρετικά υψηλές τιμές της θερμοκρασίας πέρυσι.
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι μυδοκαλλιεργητές βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση αφού τις προηγούμενες δύο (2020-2021) δεν είχαν έσοδα, ενώ φέτος (2022), η παραγωγή είναι εξαιρετικά χαμηλή, βρίσκεται μόλις στο 20% με κάποιους παραγωγούς να μην έχουν καθόλου.
Συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει 7 Ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου για το συγκεκριμένο θέμα, ζητώντας απαντήσεις και ρεαλιστικές δεσμεύσεις και επανερχόμαστε για όγδοη φορά, μέχρι να ευαισθητοποιηθεί κάποιος αρμόδιος Υπουργός της ΝΔ.
Μόλις το Φεβρουάριο του 2022 -μετά από τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και μεγάλες προσπάθειες των συνεταιρισμών- το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κατάφερε να ολοκληρώσει μια ΚΥΑ για την ενίσχυση των μυδοκαλλιεργητών από τις ζημιές που υπέστησαν λόγω της πανδημίας το 2020 (672€/στρέμμα), αλλά αποδείχθηκε ότι η ΚΥΑ ήταν λάθος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι.
Το παραπάνω λάθος, έρχεται σε συνέχεια των κούφιων υποσχέσεων για επίλυση  του προβλήματος, ακόμη από τον Σεπτέμβριο του 2020 στη ΔΕΘ όταν ο τότε Υπουργός, κ. Βορίδης, και κορυφαία στελέχη της ΝΔ και της Αυτοδιοίκησης είχαν δεσμευτεί για ειδική ενίσχυση του κλάδου γιατί είχε χαθεί η παραγωγή του 2020 λόγω Covid 19.

Από τότε, και για οκτώ μήνες οι υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ, διαβεβαίωναν σε όλες τις συναντήσεις για χορήγηση ενίσχυσης, τη στιγμή που οι μυδοκαλλιεργητές στηρίζουν μια δυναμική και σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαγωγική δραστηριότητα χωρίς ενισχύσεις και επιδοτήσεις.
Ακολούθησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος), ο οποίος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση μας τον Απρίλιο του 2021, αναίρεσε όλες τις δεσμεύσεις και αναφέρθηκε αόριστα σε αίτημα που θα κάνει το Υπουργείο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από επεξεργασία που θα κάνει με το ΕΠ Αλιείας, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο το αδιέξοδο των παραγωγών.
Με έκπληξη διαπιστώσαμε σε απάντηση του Υπ. Οικονομικών (αρ. πρωτ. 129667 ΕΞ 2021/19-10-2021) ότι οι μυδοκαλλιεργητές δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους προς αποζημίωση  και δεν θα προβεί σε καμία ρύθμιση  ώστε η κλιματική κρίση να προστεθεί στους ορισμούς των φυσικών καταστροφών. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρότι διατείνεται για την περιβαλλοντική της ευαισθησία και την πρωτοπορία της στη μάχη για το κλίμα, στο Ν.4797/2021 (ΦΕΚ 66/Α/23-04-2021) στον ορισμό ως «φυσική καταστροφή» δεν συμπεριέλαβε την περίπτωση της «ακραίας αύξησης θερμοκρασίας περιβάλλοντος».
Το τελευταίο επεισόδιο υποκριτικών υποσχέσεων της κυβέρνησης έλαβε χώρα στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης με θέμα την μυδοκαλλιέργεια στις αρχές Σεπτέμβρη 2022, όπου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αφού ζήτησε συγγνώμη (!!) για τα δύο χρόνια καθυστέρησης, παραδέχθηκε το λάθος στην ΚΥΑ, υποσχέθηκε ότι είναι θέμα λίγων εβδομάδων η επίλυση του (ενώ εκκρεμεί από τον Μάρτιο), ενώ φυσικά δεν είπε κουβέντα για αποζημιώσεις λόγω της κλιματικής κρίσης, δηλαδή για τη ζημία της παραγωγής 2 ετών 2021 και 2022.
Οι αρμόδιοι Υπουργοί και οι κυβερνητικοί παράγοντες εξαντλούνται σε υποκριτικές υποσχέσεις χωρίς να δείχνουν ότι αντιλαμβάνονται και ότι νοιάζονται για την κρισιμότητα στην οποία βρίσκεται ο κλάδος και την απόγνωση των μυδοπαραγωγών.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2019, σε συνεργασία με αυτοδιοίκηση, φορείς και συλλόγους μυδοκαλλιεργητών και επιστήμονες, προχώρησε το θεσμικό πλαίσιο για τον χαρακτηρισμό των ΠΟΑΥ, αφού ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την αδειοδότηση νέων μονάδων και την αύξηση της δυναμικότητας των υφιστάμενων, θεσμοθέτησε την πρώτη ΠΟΑΥ το 2019 στη θαλάσσια περιοχή Πιερίας του Θερμαϊκού Κόλπου (ΦΕΚ Δ΄ 206/09.05.2019) και στήριξε τη συγκρότηση του Φορέα Διαχείρισης της ΠΟΑΥ Θερμαϊκού Κόλπου, όπου προχώρησε η εγγραφή στο ΓΕΜΗ, η ανάθεση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της ΠΟΑΥ Θερμαϊκού Κόλπου, που η έγκρισή της έχει παραπεμφθεί στις καλένδες. Παράλληλα υπήρχε δέσμευση για την υλοποίηση της εθελοντικής διαδικασίας μετεγκατάστασης των νόμιμων υφιστάμενων μονάδων στις προβλεπόμενες θέσεις των ΠΟΑΥ Πιερίας & Θερμαϊκού Κόλπου, έως τη θεσμοθέτησή τους, με ταυτόχρονη αποξήλωση των παλαιών μονάδων, σύμφωνα με τις υπάρχουσες διατάξεις.
Επειδή, πρόκειται για έναν κλάδο απολύτως υγιή και κερδοφόρο
Επειδή, οι μυδοκαλλιεργητές δεν στηρίζονται σε επιδοτήσεις και αποτελούν έναν πλουτοπαραγωγικό εξαγωγικό κλάδο της χώρας
Επειδή οι μυδοκαλλιεργητές έχουν εξαντληθεί οικονομικά εξαιτίας της έλλειψης εισοδήματος εδώ και τρία χρόνια
Επειδή εδώ και τρία χρόνια δεν έχει ουδεμία ενέργεια εκ μέρους σας, για την ανακούφιση αυτών των οικογενειών και έχουμε μείνει στο 2019.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την μυδοκαλλιέργεια στον Θερμαϊκό Κόλπο; Μήπως το σχέδιο της είναι τελικά να χρεωκοπήσουν οι μικρές ατομικές επιχειρήσεις στη μυδοκαλλιέργεια και να βοηθηθούν έτσι όσοι έχουν μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια για να εξαγοράσουν τις μικρομεσαίες και οικογενειακές μονάδες; 
Θα προχωρήσουν σε άμεση ρύθμιση ώστε να περιληφθούν οι ακραίες θερμοκρασιακές συνθήκες στις φυσικές καταστροφές και να προβλεφθεί αποζημίωση για τους κατά περίπτωση πληττόμενους κλάδους;
Πότε επιτέλους θα αποζημιώσουν τους μυδοκαλλιεργητές για τις ζημίες λόγω πανδημίας κορωνοϊού της περιόδου 2020;
Πότε επιτέλους θα αποζημιώσουν τους μυδοκαλλιεργητές για τις ζημίες της περιόδου 2021 που οφείλονταν σε ακραία κλιματικά φαινόμενα και επηρέασαν και την παραγωγή του 2021;
Έχουν σκοπό να στηρίξουν τον κλάδο της μυδοκαλλιέργειας; Mε ποια εργαλεία σχεδιάζουν  να το επιτύχουν αυτό;
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εφαρμογής του Π.Δ. ΠΟΑΥ Πιερίας;
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα έγκρισης της ΠΟΑΥ Θερμαϊκού;

Oι ερωτώντες Βουλευτές
Φάμελλος Σωκράτης
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αμανατίδης Γιάννης
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Βαρδάκης Σωκράτης
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Μάλαμα Κυριακή
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ