ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

21/10/2022

Αλ. Τσίπρας: Παράνομη, παρακρατική, μαφιόζικη λειτουργία της ΕΥΠ εν γνώσει Μητσοτάκη

Αλ. Τσίπρας: Παράνομη, παρακρατική, μαφιόζικη λειτουργία της ΕΥΠ εν γνώσει Μητσοτάκη



Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές

Ο κ. Μητσοτάκης είναι μία πολιτική στρουθοκάμηλος.

Ο κ. Μητσοτάκης έβαλε τη συζήτηση για τις υποκλοπές τη μέρα της Συνόδου Κορυφής για να πει «δεν μπορούσα να έρθω». Ο κ. Μητσοτάκης είναι μία πολιτική στρουθοκάμηλος.

Κρύφτηκε στη φονική φάση της πανδημίας.

Αλλά τον αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας.

Κρύβεται πίσω από τον Πούτιν για την ακρίβεια που σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αλλά τον αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat.

Κρύβεται και τώρα, σε μια πράξη με χαρακτηριστικά πολιτικής δειλίας, πίσω από τον ανιψιό του, πίσω απο τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ, πίσω από τα πρόσωπα στα οποία ο ίδιος ανέθεσε ευθύνες. Και στα οποία τώρα φορτώνει τις ευθύνες.

Και κρύβεται κυρίως, πίσω από αυτό το όνειδος για τη δημοκρατία μας, το όνειδος του απορρήτου.

Όνειδος για τη πολιτικό μας σύστημα, για τη λειτουργία του κοινοβουλίου και για τη χώρα, εφόσον επιτρέψουμε τελικά να περάσει η συγκάλυψη ενός κορυφαίου σκανδάλου.
Τι ακριβώς όμως νομίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα καταφέρει με αυτό τον τρόπο;

Νομίζει, σαν τη στρουθοκάμηλο, ότι δεν τον βλέπουμε;

Το σκάνδαλο της συγκάλυψης είναι εξίσου σοβαρό με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Πρόκειται για ένα δίδυμο σκάνδαλο. Το τέρας με τα δύο κεφάλια, που το ένα τροφοδοτεί το άλλο.

Δε πρόκειται για συμπτώσεις αλλά για μία παράνομη, παρακρατικού, μαφιόζικου χαρακτήρα λειτουργία της ΕΥΠ, υπό την πλήρη εποπτεία και γνώση φυσικά του Πρωθυπουργού και πολιτικού της προϊσταμένου, κ. Μητσοτάκη.

Έχουμε υποχρέωση να μιλήσουμε με ονόματα και δε χρειάζεται να πάμε μακριά.

Αυτοί για τους οποίους δεν έχει γίνει συζήτηση καθόλου το τελευταίο διάστημα, είναι ακριβώς όσοι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκαν τρείς φορές -και κίνησαν γη και ουρανό- προκειμένου να μη κληθούν να εξεταστούν.

Είναι οι αξιότιμοι επιχειρηματίες, κύριοι Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος. Τους ξέρετε; Δεν ακούσαμε να τους λέτε. Δεν εκλήθησαν στην εξεταστική.
Ποιες ήταν οι σχέσεις του κ. Μητσοτάκη με τους εν λόγω επιχειρηματίες;

Απλά τους γνώριζε; Απλά τους είχε ακουστά; Ή μήπως κάποιος εξ αυτών τον συμβούλευε σε μόνιμη και τακτική βάση;

Όπως επίσης θα τον ρωτήσω να μου απαντήσει εάν έχει συναντήσει, ως Πρωθυπουργός, τον Ισραηλινό κ. Ντίλιαν.

Δεν υπάρχει σκάνδαλο γενικά υποκλοπών.

Υπάρχει σκάνδαλο Μητσοτάκη.

Ο ιθύνων νους ήταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Η ατομική ευθύνη του Πρωθυπουργού των Υποκλοπών.

Του κυβερνήτη των κοριών.

Και οι συνεργοί του, ο κ. Κοντολέων, σήμερα ο κ. Δεμίρης και μια σειρά άλλοι.

Όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου θα πράξουμε το καθήκον μας.

Δε θα χαριστούμε σε κανέναν.

Γιατί αν χαριστούμε στον βιασμό της δημοκρατικής λειτουργίας, τότε θα είμαστε και εμείς συνένοχοι στο έγκλημα.

 

.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα γνωρίζετε, φαντάζομαι, αυτό το συμπαθές πτηνό με το μεγάλο σώμα, τον μεγάλο λαιμό, τα γουρλωτά μάτια, που στερείται της δυνατότητας να πετάξει -ανήκει στην ομάδα των ατροπιδοφόρων πουλιών- και λέγεται στρουθοκάμηλος. Έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό η στρουθοκάμηλος ξέρετε: Κάθε φορά που αισθάνεται ότι κινδυνεύει βάζει το κεφάλι στην άμμο και έτσι έχει την αίσθηση, επειδή δεν βλέπει αυτό τον κίνδυνο, ότι δεν τον βλέπουν και οι υπόλοιποι. Σας θυμίζει κάτι η στρουθοκάμηλος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι;

Εμένα μου θυμίζει την πολιτική συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη, που σήμερα έσπευσε, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα, να βάλει τη συζήτηση την ημέρα της συνόδου κορυφής για να μας πει «Δεν μπορούσα να έρθω, είχα ανειλημμένη υποχρέωση.», και να κρυφτεί έτσι, για να έχει δικαιολογία να μην είναι εδώ στο Κοινοβούλιο να δώσει εξηγήσεις. Και νομίζει ότι έτσι θα γλιτώσει.

Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν είναι μια πολιτική στρουθοκάμηλος. Όταν υποθέτει ότι τα πράγματα τον ευνοούν, οργανώνει φιέστες, στις οποίες πρωταγωνιστεί ως σωτήρας, ως καλός καπετάνιος, ως κυβερνήτης. Όταν τα πράγματα είναι σκούρα, κρύβεται πίσω από τις διεθνείς εξελίξεις, κρύβεται πίσω από τα φυσικά φαινόμενα, κρύβεται πίσω από τους συνεργάτες του.

Κρύφτηκε στη φονική φάση της πανδημίας, αλλά τον αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας. «Αποτύχαμε παταγωδώς» μας είπε προχθές.

Κρύβεται εδώ κι έναν χρόνο, επτά μήνες περίπου από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, πίσω από τον Πούτιν για την ακρίβεια που σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αλλά τον αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT, που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι μακράν από τις χειρότερες -αν όχι η χειρότερη, η πιο ακριβή χώρα- στο ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κρύβεται και τώρα από τη συζήτηση για τις υποκλοπές, σε μια πράξη πρωτοφανούς πολιτικής δειλίας πίσω από τον ανιψιό του, πίσω από τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ, τον κ. Κοντολέοντα, πίσω από τα πρόσωπα στα οποία ο ίδιος ανέθεσε ευθύνες και στα οποία τώρα φορτώνει τις ευθύνες.

Και κρύβεται κυρίως πίσω από αυτό το όνειδος για τη δημοκρατία μας, το όνειδος του απορρήτου, όνειδος για το πολιτικό μας σύστημα, για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και όνειδος για τη χώρα, εφόσον επιτρέψουμε τελικά να περάσει η συγκάλυψη ενός τόσο κορυφαίου σκανδάλου.

Τι ακριβώς όμως νομίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα καταφέρει με αυτόν τον τρόπο αναρωτιέμαι. Νομίζει σαν τη στρουθοκάμηλο ότι δεν τον βλέπουμε; Νομίζει ότι θέτοντας ζήτημα απορρήτου και εκτοξεύοντας απειλές περί ποινών φυλάκισης σε όσους μιλήσουν θα ξεμπερδέψει με αυτό το όνειδος; Ότι προστατεύοντας τους κρίσιμους μάρτυρες και αποκλείοντάς τους από την Εξεταστική Επιτροπή πιστεύει ότι έτσι θα κρατήσει για πάντα τα στόματα κλειστά; Ή ότι βάζοντας σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο τη συζήτηση σήμερα θα αποφύγει να απαντήσει στα ερωτήματα που σκοπεύω να του θέσω; Δεν θα ξανάρθει στη Βουλή; Θα έχουμε κι άλλες ευκαιρίες. Δεν είναι μόνο η συζήτηση για την Εξεταστική. Δεν θα βρεθούμε σε αντιπαράθεση; Δεν θα κάνουμε διάλογο; Θα κρυφτεί μέχρι τις εκλογές; Κάποια στιγμή θα έρθει.

Εγώ απλά θα περιμένω να δω για πόσο ακόμα θα αντέχει να έχει το κεφάλι του στο χώμα και να παριστάνει ότι τάχα κανείς δεν τον βλέπει. Είναι πράγματι ένα συγκλονιστικό θέαμα. Πάνω από όλα θα έλεγα ότι είναι μια τρανή απόδειξη της ενοχής του.

Διότι το σκάνδαλο της συγκάλυψης είναι εξίσου σοβαρό με το σκάνδαλο αυτό καθαυτό, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Πρόκειται για ένα δίδυμο σκάνδαλο, το τέρας -μιας και σας αρέσει να μιλάτε για τερατογένεση- με τα δύο κεφάλια που το ένα τροφοδοτεί το άλλο.

Ας δούμε όμως -και θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο επιγραμματικός γίνεται- τι αποκάλυψε αυτή, η έστω και κολοβή διαδικασία, της Εξεταστικής Επιτροπής. Με απόλυτη ευθύνη της πλειοψηφίας ήταν κολοβή η διαδικασία.

Τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα. Πρώτον: Predator ίσον ΕΥΠ, ΕΥΠ ίσον Predator, τελεία, παράγραφος. Πρώτο συμπέρασμα. Το ίδιο επιτελικό κέντρο αποφάσιζε ποιος είναι ο στόχος και είχε δύο βασικά εργαλεία, την επίσημη επισύνδεση, την νομότυπη και επίσημη, την παραδοσιακή, με εντολή της κατά την κρίση της ανέλεγκτης -έτσι είπε, τα κατέθεσε ο κ. Ράμμος στην Εξεταστική- κ. Βλάχου, Εισαγγελέως.

Άρα, λοιπόν, το ένα ήταν η επίσημη διαδικασία με εντολή της κατά την κρίση της ανέλεγκτης Εισαγγελέως και το δεύτερο εργαλείο ήταν το παράνομο λογισμικό Predator. Όταν δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το ένα, χρησιμοποιούσαν το άλλο. Και μάλιστα, για κακή τους τύχη οι δύο μόνο -η κορυφή του παγόβουνου είναι- περιπτώσεις πολιτικών που μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί, η περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Σπίρτζη και οι δύο -για κακή τους τύχη- δέχθηκαν το ίδιο link, το ίδιο μήνυμα για να μολυνθεί το κινητό τους τηλέφωνο με το κακόβουλο και παράνομο λογισμικό. Γίνονταν, φαίνεται, και οικονομίες κλίμακας στο μαγαζί, δεν έστελναν πολλά και διαφορετικά.

Όμως, ειδικότερα και σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Ανδρουλάκη αλλά και του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, κ. Ράμμου, η παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συνέπεσε ακριβώς με την περίοδο που ήταν υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ. Όμως, μόλις εκλέχθηκε η παρακολούθηση σταμάτησε πρόωρα, εξέλειψαν τότε ως διά μαγείας οι εθνικοί λόγοι που δήθεν την επέβαλαν.

Σε ό,τι δε αφορά την υπόθεση του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη -για εθνικούς λόγους και αυτός παρακολουθείτο- προκύπτει ότι η νομότυπη παρακολούθηση σταμάτησε ακριβώς όταν κατέθεσε στην ΑΔΑΕ την καταγγελία του, ώστε η Αρχή να του γνωστοποιήσει αν παρακολουθούνται οι επικοινωνίες του. Και τότε ακριβώς ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε τον νόμο για να μην μπορεί η ΑΔΑΕ να τον ενημερώσει. Και τότε ακριβώς ξεκίνησε η μη νομότυπη παρακολούθηση από το παράνομο λογισμικό Predator. Τι τρομακτικές συμπτώσεις. Και οι συμπτώσεις συνεχίζονται. Στις 29 Ιουλίου, μέρα συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με αφορμή την υπόθεση Κουκάκη, ο κ. Ανδρουλάκης υπέβαλε αίτηση έρευνας στην ΑΔΑΕ σχετικά με την προσπάθεια παγίδευσης του τηλεφώνου του με το παράνομο, κακόβουλο λογισμικό Predator, όπως είχε ταυτοποιήσει με τη συνδρομή της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εκείνη την ημέρα λοιπόν ακριβώς, ο Διοικητής της ΕΥΠ, ο κ. Κοντολέων, έδωσε εντολή για καταστροφή του αρχείου όλων των επισυνδέσεων του προγενέστερου διαστήματος. Κοίτα να δεις, δεν μπορούσε να το κάνει πιο πριν, ούτε λίγο πιο μετά, εκείνη τη μέρα ακριβώς! Και φυσικά οι συμπτώσεις συνεχίζονται και στην υπόθεση Σπίρτζη.

Ο Χρήστος Σπίρτζης προχώρησε στις 13 Νοεμβρίου -ως καθ’ ύλην αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα προστασίας του πολίτη, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών- σε καταγγελίες για τον τρόπο με τον οποίον η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθεί πολίτες με βάση τις ιδεολογικές και πολιτικές τους προτιμήσεις, σύμφωνα με αποκάλυψη τότε της Εφημερίδας των Συντακτών.

Στις 15 Νοεμβρίου, δύο ημέρες μετά, ο Χρήστος Σπίρτζης προχωρά στην κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό. Και την ίδια ημέρα ακριβώς γίνεται και ο ίδιος στόχος παρακολούθησης με το ίδιο ακριβώς μήνυμα παγίδευσης που επιχειρήθηκε να μολυνθεί το κινητό τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Δεν νομίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε πολύ παρακάτω, να συνεχίσουμε για πολύ ακόμα να μιλάμε για συμπτώσεις. Δεν πρόκειται για συμπτώσεις. Πρόκειται για μια παράνομη, για μια παρακρατικού χαρακτήρα, για μια μαφιόζικου χαρακτήρα λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών υπό την πλήρη εποπτεία και υπό την πλήρη γνώση φυσικά του πρωθυπουργού και πολιτικού της προϊσταμένου, κ. Μητσοτάκη.

Θα μιλήσω, λοιπόν, σήμερα με τη γλώσσα της αλήθειας, Σύντομα -όπως είπα- περιεκτικά, με ονόματα και διευθύνσεις. Γιατί; Γιατί αυτά που θα πω σήμερα καταγράφονται στα Πρακτικά κι αυτά τα Πρακτικά κάποτε θα ανασυρθούν. Συζητάμε το πόρισμα μιας διαδικασίας η οποία με ευθύνη της Πλειοψηφίας ήταν παρωδία. Όμως, βγήκαν κάποια συμπεράσματα. Και αυτά που σήμερα θα πούμε, κάποτε θα κριθούν. Οφείλουμε, λοιπόν, περιεκτικά να μιλήσουμε πολύ συγκεκριμένα.

Άρα, λοιπόν, αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα της «κολοβής» Εξεταστικής. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι Predator ίσον ΕΥΠ, ΕΥΠ ίσον Predator.

Δεύτερο συμπέρασμα. Ποιος προμήθευε αυτό το παράνομο λογισμικό στον κ. Μητσοτάκη; Προφανώς μια εταιρεία που κάνει αυτή τη δουλειά. Μάλιστα. Ποιοι φαίνεται να είναι οι επιχειρηματίες που εμπορεύονται το Predator; Ας μιλήσουμε κάποια στιγμή και με ονόματα, ιδίως, επαναλαμβάνω, όταν αυτά καταγράφονται και θα μείνουν. Διότι αύριο μπορεί να πει κάποιος ότι δεν μας είπες ποιοι ήταν, δεν ήξερες;

Κοιτάξτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρά την προσπάθεια, την μεγάλη προσπάθεια να κρύψουν τα ίχνη τους μέσα από διαρκείς εξαγορές και μεταβιβάσεις εταιρειών που συγκροτούν όλο αυτό το δαιδαλώδες οικοδόμημα, η έρευνα αποδεικνύει -και όσα ειπώθηκαν, κυρίως όμως όσα αποκρύφθηκαν στην Εξεταστική με ευθύνη της Πλειοψηφίας- ότι πίσω από όλα κρύβονται τα ίδια πρόσωπα. Ποιοι είναι αυτοί; Έχετε ακούσει κάτι; Πήρε το μάτι σας ποτέ κανένα δημοσίευμα; Εμένα πάλι δεν πήρε κανένα δημοσίευμα. Έχουν χυθεί τόνοι μελανιού για να προσπαθήσουν να μας πείσουν -όσοι δημοσιογράφοι ασχολούνται με το θέμα αυτό και όσα μεγάλα μέσα ενημέρωσης έχουν ασχοληθεί- ότι αυτά είναι μια κανονικότητα. Δεν βαριέσαι, γίνονται, συμβαίνουν αυτά. Όπως στην εποχή μας συμβαίνουν και άλλα. Συμβαίνει.

Δεν συμβαίνει να έχουμε 3 δισεκατομμύρια αισχροκέρδεια της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων και ο κόσμος να μην μπορεί να πληρώσει το ρεύμα; Συμβαίνουν αυτά. Βιασμοί στο αστυνομικό τμήμα δεκαεννιάχρονης. Συμβαίνουν αυτά. Πέφτουν από τα παράθυρα φοιτητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, διότι στριμώχνονται μέσα σε μια αίθουσα και δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Συμβαίνουν αυτά.

Και με την εξεταστική τώρα, με το θέμα του Predator. Αναθέσεις 7,5 δισεκατομμυρίων; Συμβαίνουν αυτά. Πρώτη στους θανάτους από πανδημία, τριάντα πέντε χιλιάδες νεκροί; Συμβαίνουν αυτά.

Όλα συμβαίνουν στην εποχή μας, έτσι και εδώ. Τι συμβαίνει; Παρακολουθήσεις. Συμβαίνουν αυτά! Ποιοι, πώς, πού; Δεν ξέρουμε. Έχουμε υποχρέωση, λοιπόν, να μιλήσουμε με ονόματα. Και δεν χρειάζεται να πάμε μακριά, γιατί αυτοί για τους οποίους δεν έχει γίνει συζήτηση καθόλου το τελευταίο διάστημα, είναι ακριβώς όσοι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε τρεις φορές και κίνησε γη και ουρανό, προκειμένου να μην κληθούν να εξεταστούν. Αυτοί είναι. Είναι οι αξιότιμοι επιχειρηματίες κ. Φέλιξ Μπίτζιος, κ. Γιάννης Λαβράνος, κ. Γιάννης Λαβράνος και κ. Φέλιξ Μπίτζιος, κ. Φέλιξ Μπίτζιος και κ. Γιάννης Λαβράνος. Τους ξέρετε; Δεν ακούσαμε να τους λέτε. Έχετε και δευτερολογία. Αυτοί δεν εκλήθησαν στην Εξεταστική. Δεν εκλήθησαν. Και αναρωτιέμαι εγώ τώρα -διότι εγώ δεν θέλω να προδικάσω και να ρίξω ευθύνες σε επιχειρηματίες- τι ακριβώς φοβάται ο κ. Μητσοτάκης και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κύριοι; Ήσασταν πολλοί από εσάς στην Εξεταστική Επιτροπή, όπου  κινήσατε γη και ουρανό για να μην κληθούν να καταθέσουν. Τι ακριβώς φοβάται;

Φοβάται μην μιλήσουν; Αφού μπορούν να επικαλεσθούν και αυτοί το απόρρητο. Το απόρρητο δεν έχει επιβάλει ο πρωθυπουργός; Τι φοβάται; Γιατί τους κρύβει; Γιατί; Και για πόσο, εν τοιαύτη περιπτώσει, διότι εγώ τους φόβους του δεν μπορώ να τους γνωρίζω. Ενδεχομένως να φοβάται ότι κάποιοι δεν θα επικαλεσθούν το απόρρητο, γι’ αυτό δεν τους φωνάζει, ξέρω εγώ! Για πόσο, όμως, θα μπορεί αυτή η πολιτική στρουθοκάμηλος να τους κρύβει και να κρύβεται;

Και, εντάξει, δεν τους φώναξε στην Εξεταστική, εντάξει, πήγατε και την Θεσμών και Διαφάνειας ενάμιση μήνα πιο μετά για την υπόθεση Σπίρτζη -όσο πιο μετά μπορούσατε- αλλά κάποια στιγμή θα συνεδριάσει, εκτός κι αν την καταργήσετε και αυτήν. Εκτός και αν αλλάξετε σύνθεση. Μια ωραία ιδέα, να αλλάξετε τη σύνθεση της Θεσμών και Διαφάνειας, προχωρήστε.

Επίσης, εντάξει, δεν ήλθε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης εδώ στη Βουλή. Δεν καταλαβαίνει ότι κάποια στιγμή θα τον έχω εδώ απέναντί μου πρόσωπο με πρόσωπο και θα τον ρωτήσω ποιες ήταν οι σχέσεις του με τους εν λόγω επιχειρηματίες; Απλά τους γνώριζε, απλά τους είχε ακουστά ή μήπως κάποιος εξ αυτών τον συμβούλευε σε μόνιμη και τακτική βάση;

Όπως, επίσης, θα τον ρωτήσω να μου απαντήσει αν έχει ποτέ συναντήσει ως πρωθυπουργός, όχι στη ζωή του, τον κ. Ντίλιαν, τον Ισραηλινό. Ξέρετε, ο κοινοβουλευτικός διάλογος γι’ αυτό έχει αξία, γι’ αυτό είναι ωραίο πράγμα η Βουλή, θέτεις ερωτήματα, παίρνεις απαντήσεις ή δεν παίρνεις απαντήσεις, που και με αυτό όμως βγάζεις συμπεράσματα. Έτσι είναι η δημοκρατία. Διάλογος ανοικτός, στο φως, συμπεράσματα! Δεν είναι ομερτά η δημοκρατία. Δεν ισχύει μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ο νόμος της σιωπής και του απορρήτου. Αυτά ίσχυαν κάποτε στη Σικελία και στο Σικάγο, αλλά όχι στη δημοκρατία!

Πάμε τώρα στο τρίτο και βασικό συμπέρασμα της Εξεταστικής. Δεν υπάρχει γενικά σκάνδαλο υποκλοπών, ούτε αυτό το σκάνδαλο είναι σκάνδαλο Δημητριάδη, Κοντολέοντα, Λαβράνου, Μπίτζιου, ή δεν ξέρω εγώ ποιανού άλλου επιχειρηματία. Υπάρχει σκάνδαλο και έχει ονοματεπώνυμο. Υπάρχει σκάνδαλο Μητσοτάκη. Τελεία!

Και οι συνεργοί του, ο κ. Κοντολέων, σήμερα ο κ. Δεμίρης, που έχει ίδιες ευθύνες με αυτές του κ. Κοντολέοντος και μια σειρά άλλοι, είναι απλά συνεργοί του. Διότι, αλήθεια, ποιος μπορεί να πιστεύει ότι δεν γνώριζε ο εγκέφαλος του επιτελικού κράτους που έβαλε κάτω από τις φτερούγες του ακόμη και την ΕΥΠ, για να αναβαθμίσει δήθεν την εθνική ασφάλεια, τι συνέβαινε; Αυτός που μετέτρεψε τελικά την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σε οικογενειακό γραφείο υποκλοπών.

Αν δεν γνώριζε, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης αν όλοι εξαπατήθηκαν από τον κ. Δημητριάδη και τους φίλους του, τότε γιατί έσπευσε να ακυρώσει κάθε προσπάθεια διερεύνησης, δήθεν για λόγους εθνικής ασφάλειας με την επίκληση του απορρήτου; Και αλήθεια, απόρρητο έναντι τίνος; Της Βουλής; Της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας; Της Εξεταστικής Επιτροπής που συστήνεται με βάση το Σύνταγμα ακριβώς για να ελέγξει και να βρει την αλήθεια;

Αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι απόρρητο, αυτό είναι ρητό. Ρητό στοιχείο ενοχής και επιδίωξης συγκάλυψης!

Επικαλέστηκε ο κ. Μητσοτάκης το απόρρητο, προκειμένου να αδρανοποιήσει στην πράξη την Εξεταστική Επιτροπή. Να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό κρίσιμων μαρτύρων, την αποδοχή της άρνησης κατάθεσης κρίσιμων εγγράφων, αλλά και την καταστροφή των αποδεικτικών στοιχείων, με προφανή στόχο τη συσκότιση της υπόθεσης και την εξαφάνιση στοιχείων που μπορεί να οδηγήσουν σε απόδοση και ποινικών ευθυνών. Και αυτό, επίσης όπως γνωρίζετε -όσοι καλά ξέρετε τα νομικά- αποτελεί αυτοτελές αδίκημα.

Δεν χρειάζεται, όμως, ειδικά κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης να σας πω τίποτα περισσότερο εγώ. Απλά, θα σας διαβάσω το παρακάτω απόσπασμα, για να φρεσκάρω τη μνήμη σας. Δεν είναι δα και πολύ μακρινή η μέρα που ειπώθηκαν αυτά τα λόγια που θα σας διαβάσω. Πρόσφατα ειπώθηκαν.

«Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα από κυβερνητική πρωτοβουλία, είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει, όμως, επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο, ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου». Δεν τα είπα εγώ αυτά ούτε κάποιος άλλος βουλευτής της αντιπολίτευσης, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αρχηγός της παράταξής σας τα είπε αυτά, ο κ. Καραμανλής.

Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, επέλεξε το απόρρητο από την κάθαρση. Επέλεξε το σκοτάδι από το φως, όπως και η στρουθοκάμηλος. Το ερώτημα είναι για πόσο ακόμα;

Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνω: Αυτή του η επιλογή μαρτυρά την απόλυτη ενοχή του. Θα το κάνω όσο πιο σαφές γίνεται. Η δημοκρατία μας δεν μπορεί να συμβιβαστεί και δεν θα συμβιβαστεί με το σκοτάδι. Η Εξεταστική διερεύνησε, όσο της το επιτρέψατε, τις υποθέσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη. Για την υπόθεση Σπίρτζη, όμως, την παγίδευση του κινητού του τηλεφώνου, φροντίσατε να μην υπάρξει συζήτηση ούτε στην Εξεταστική ούτε στη Θεσμών και Διαφάνειας.

Η υπόθεση Σπίρτζη δεν είναι υπόθεση Σπίρτζη, είναι υπόθεση ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για έναν στενό μου συνεργάτη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής. Κάθε φορά που βρίσκονταν σε συνεδρίαση τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν τη δυνατότητα αυτοί οι κύριοι να ανοίγουν το λογισμικό και να τα ακούν όλα. Και να τα βλέπουν όλα! Αυτές, λοιπόν, οι υποκλοπές εις βάρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων κομμάτων, όσο και αν το θέλετε, δεν θα μείνουν στο σκοτάδι και οι ευθύνες σας θα αποδοθούν. Αυτή η υπόθεση δεν κλείνει εδώ. Και πριν πάω στο γιατί δεν κλείνει εδώ, να πω και κάτι ακόμη.

Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι: Τι απέγινε το Predator; Τι απέγινε; Βούλιαξε; Το πήρε κάποιος και έφυγε; Δεν υπάρχει σήμερα που μιλάμε; Ή μήπως έχει τελειώσει το θέμα, επειδή γράψανε δυο πρωτοσέλιδα εφημερίδων και τρεις στημένες δημοσκοπήσεις; Ή και μη στημένες να είναι. Πήγα και συνάντησα τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο που δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα και αναγκάζεται να σφάζει τα ζωντανά του. Προφανώς, άμα τον ρωτήσεις αυτόν «ποιο είναι το σημαντικότερο θέμα που σε απασχολεί;», δεν θα σου πει οι υποκλοπές. Θα σου πει η ακρίβεια, η ζωή του, η καθημερινότητα, η οικονομία!

Όποιον και να ρωτήσεις, όμως, σε αυτή τη χώρα αν μπορεί η Δημοκρατία να προχωρήσει με τέτοιες μεθοδεύσεις, με την αθλιότητα των υποκλοπών, με τη συρρίκνωση της ίδιας της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ό,τι κόμμα και αν έχει ψηφίσει στη ζωή του, δεν θα σου απαντήσει «ναι, μπορεί να προχωρήσει».

Αυτό το βάρος, αυτό το όνειδος θα το κουβαλάει για πάντα στην πολιτική του καριέρα ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν. Άρα, ένα κρίσιμο ερώτημα: Τι γίνεται τώρα; Ποιους ακούν; Ποιοι ακούν; Τι γίνεται με τα κινητά τηλέφωνα που λάμβανε μηνύματα με αυτά που δεν μπορούν να βγουν στη δημοσιότητα, είτε γιατί κυριαρχεί το πέπλο της σιωπής είτε γιατί έχουν σβηστεί τα στοιχεία;

Έρχομαι, λοιπόν, στο προκείμενο. Η υπόθεση αυτή δεν θα κλείσει με το τέλος της εξεταστικής - παρωδίας. Η συνέχεια θα δοθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όποτε και αν αποφασίσετε να συνεδριάσει. Η συνέχεια θα δοθεί στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Επιτροπή PEGA, που έρχεται αρχές Νοέμβρη στην Αθήνα για να εξετάσει κρίσιμους μάρτυρες. Ας κρυφτούν, λοιπόν! Η συνέχεια θα δοθεί και στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ας μην πάει ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει. Απόδειξη της ενοχής του θα είναι μια ακόμη φορά. Και τέλος, η συνέχεια θα δοθεί ούτως ή άλλως στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Κλείνω, λέγοντας το εξής: Εδώ δεν υπάρχει μόνο γενική πολιτική ευθύνη. Υπάρχει και κάτι ακόμα, για να δείτε πώς τελικά η ζωή κάνει κύκλους. Υπάρχει και η περιβόητη ατομική ευθύνη. Για αυτή δεν μας μιλούσε ο πρωθυπουργός τόσον καιρό στην πανδημία; Υπάρχει η ατομική ευθύνη του επικεφαλής του πολιτικού προϊσταμένου της ΕΥΠ, η ατομική ευθύνη του πρωθυπουργού των υποκλοπών, του κυβερνήτη των «κοριών», που κρύφτηκε και κρύβεται κάθε φορά που έρχεται η ώρα να αναμετρηθεί με τις ευθύνες του.

Θέλει να αποδείξει, έστω και τώρα, ότι δεν γνώριζε; Θέλει να αποδείξει, έστω και τώρα, ότι δεν ενέκρινε έστω αυτό το εύρος αυτής της αθλιότητας; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα! Ας φέρει αύριο την ακύρωση της τροπολογίας για την ΑΔΑΕ και την άρση της απαγόρευσης ενημέρωσης όσων έχουν τεθεί σε παρακολούθηση και κυρίως, αύριο, ο ίδιος, ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, να ζητήσει την άρση του απορρήτου, αντί να το επικαλείται, ώστε να λάμψει η αλήθεια ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Έχει τη δυνατότητα να αποδείξει ότι δεν είναι ένοχος ή, εν πάση περιπτώσει, έστω ότι δεν ενέκρινε, δεν γνώριζε αυτό το βάθος της αθλιότητας, να περιορίσει τουλάχιστον τη ζημιά, όχι την προσωπική, αλλά τη ζημιά στη Δημοκρατία και στην εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στο πολιτικό σύστημα.

Αν επιλέξει, όμως, για μια ακόμη φορά τον ρόλο του συμπαθούς αυτού πτηνού, τον ρόλο της στρουθοκαμήλου, τον δρόμο και τον ρόλο της συγκάλυψης, ας γνωρίζει τουλάχιστον ότι αυτός ο δρόμος είναι πολύ ολισθηρός και ότι όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου, είτε σήμερα βρίσκονται στην Αντιπολίτευση είτε και στη Συμπολίτευση -γιατί εγώ δεν πιστεύω ότι κάποιος έχει το προνόμιο και στη συντηρητική παράταξη υπάρχουν δημοκρατικές δυνάμεις και δημοκράτες πολιτικοί- όταν έρθει η ώρα θα πράξουμε το καθήκον μας.

Σε ό,τι μας αφορά -ας μιλήσω, τουλάχιστον, για μας- δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Διότι, αν χαριστούμε στον βιασμό της δημοκρατικής λειτουργίας, τότε θα είμαστε και εμείς συνένοχοι στο έγκλημα.

Σας ευχαριστώ.

 

Φωτογραφία: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ