ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

21/10/2022

Ν. Βούτσης: Δεν υπάρχει απόρρητη Δημοκρατία - βίντεο

Ν. Βούτσης: Δεν υπάρχει απόρρητη Δημοκρατία - βίντεο



Ομιλία τ. προέδρου της Βουλής και βουλευτή Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκου Βούτση στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των υποκλοπών

· Σφυροκόπημα στην κυβέρνηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών και για το σκάνδαλο της συγκάλυψης με ευθύνες και του κ. Μητσοτάκη.

· Βαρύ πλήγμα για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό με εμφανή προσπάθεια χειραγώγησης των πολιτικών εξελίξεων και απόκρυψης των ευθυνών για το δίδυμο σκάνδαλο.

· Καταπατούν στυγνά το δημοκρατικό κεκτημένο της Μεταπολίτευσης για το ότι δεν υπάρχουν «εσωτερικοί εχθροί» αλλά μόνο πολιτικοί αντίπαλοι, επαναφέροντας απόψεις της μετεμφυλιακής περιόδου.

· Η προσπάθεια τους είναι να θωρακίσουν και να χειραγωγήσουν όλους τους θεσμούς της Δημοκρατίας απέναντι μάλιστα στο Κοινοβούλιο που συμπυκνώνει την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας έτσι ώστε να δυσκολέψουν και να εκμηδενίσουν τη δυνατότητα της Αριστεράς και της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης να έρθει ξανά στη διακυβέρνηση του τόπου.

Ολόκληρη η ομιλία του Ν. Βούτση στην Ολομέλεια της Βουλής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν υπάρχει απόρρητη Δημοκρατία και σήμερα επ’ αυτού η Βουλή θα πρέπει να προβληματιστεί και με ευθύτητα να πάρει θέση. Διότι αυτό το οποίο μέσω του διπλού σκανδάλου, δηλαδή των παρακολουθήσεων και της συγκάλυψής του, έχει εξελιχθεί μπροστά στα μάτια μας επί δυόμιση μήνες οδηγεί στην παρανόηση ότι πράγματι μπορεί να υπάρχει απόρρητη Δημοκρατία. Ενώπιον της Βουλής δηλαδή, ενώπιον των αρχών, ενώπιον του Συντάγματος υπάρχουν ανέλεγκτες αρχές, ανέλεγκτα πρόσωπα, ανέλεγκτες καταθέσεις υπευθύνων υπηρεσιακών παραγόντων και ιδιαίτερα πολιτικών παραγόντων.

Η πρόταση πορίσματος που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, για την οποία μίλησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, είναι απολύτως τεκμηριωμένη και αναλυτικά επεξεργασμένη σημείο προς σημείο και η οποία καταλήγει σε σαφή συμπεράσματα για τα πραγματικά γεγονότα που τεκμηριώνονται και οδηγούνται προφανώς στην απόφαση ότι υπάρχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες και υπάρχουν ενδεχομένως και σοβαρές ποινικές ευθύνες για τις οποίες θα μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση και τεκμηρίωση αν δεν υπήρχε αυτό το πέπλο σιωπής ενώπιον μας.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση που είχε γίνει εδώ για να γίνει η Εξεταστική Επιτροπή είχα μιλήσει για διπλό σκάνδαλο. Δεν πίστευα πραγματικά την εξέλιξη και στα δύο αυτά σκάνδαλα τα οποία εξελίσσονται. Θα μιλήσω και ιδιαίτερα για το σκάνδαλο της συγκάλυψης, το οποίο ήταν και είναι ακόμα απολύτως ενορχηστρωμένο, συστηματικό και σε όλες τις πλευρές που πιάνουν τη δημόσια σφαίρα. Πρόκειται περί ντροπής.

Η κυβέρνηση από ότι εκτέθηκε πήρε νομοθετική πρωτοβουλία για να δέσει τα χέρια της Ανεξάρτητης Αρχής που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής είναι η ελεγκτική Αρχή της ΕΥΠ, με το περίφημο άρθρο 87 για το οποίο ειπώθηκε προηγούμενα το Μάρτιο του 2021.

Έγινε προληπτικά ενώ εμείς δεν ξέραμε ποιους παρακολουθούσαν τότε. Η κυβέρνηση ήξερε και πήρε αυτήν την πρωτοβουλία. Δεύτερον η κυβέρνηση προσπάθησε επισταμένα να κάνει χειραγώγηση των Μέσων Επικοινωνίας επί τρεις μήνες. Αλλού το κατάφερε, αλλού όχι. Ευτυχώς υπάρχει και η ερευνητική δημοσιογραφία αλλά και αξιόλογοι δημοσιογράφοι σε έγκυρα έντυπα, ανεξάρτητα της κατεύθυνσης που τα έντυπα αυτά ακολουθούν, που είχαν τη δική τους συμβολή μέσα σε αυτή την προσπάθεια.

Υπήρξε προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη στον ανώτατο βαθμό της είναι απούσα. Ακύρωσε το ρόλο της. Εξαρχής και προληπτικά εδόθη εντολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διερευνήσει και μόνο το «γιατί γίνανε διαρροές» και όχι τις μηνυτήριες αναφορές, οι οποίες κατατέθηκαν ενώπιον του από όλα τα θύματα γι’ αυτήν καθαυτή την υπόθεση. Έχουν περάσει τρεις μήνες. Η δικαιοσύνη βρίσκεται εν ακινησία.

Υπήρξε μεθοδευμένη περιθωριοποίηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, η οποία είναι και το αρμόδιο όργανο για να μας βοηθάει, να γνωματεύει πάνω στα ζητήματα όταν τίθενται και ερίζουν απόψεις όπως το περίφημο θέμα του απορρήτου, του τι είναι εθνική ασφάλεια και μία σειρά από άλλα θέματα για τα οποία επί δυόμιση μήνες δημοσιολογούντες και συνταγματολόγοι έλεγαν τις απόψεις τους, αντιπαρατίθεντο με συντριπτική πλειοψηφία αυτών οι οποίοι έλεγαν αυτά τα οποία λέει και το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, ότι δηλαδή δεν μπορεί να υπάρχει επίκληση απορρήτου πέραν συγκεκριμένων καταστάσεων που αφορούν στρατιωτικά ζητήματα, επιχειρήσεις στρατιωτικές, διπλωματικά απόρρητα και επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τρομοκρατία. Είναι συγκεκριμένα αυτά και για τα υπόλοιπα δεν μπορεί να υπάρξει απόρρητο. Η επιστημονική Επιτροπή της Βουλής ετέθη εν αφωνία επί τρεις μήνες. Με απόφαση της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής δεν εδόθη οδηγία στον Πρόεδρο της Βουλής που είναι ο μόνος υπεύθυνος να συγκαλέσει την επιστημονική επιτροπή για να τεθούν τα ερωτήματα. Απαγόρευσαν και στον Πρόεδρο της Βουλής να κάνει αυτή την ενέργεια για να έχουμε εμείς μπροστά μας ένα επιστημονικό κοινό πόρισμα από συνταγματολόγους.

Βεβαίως υπήρξε μία μεγάλη προσπάθεια να καλυφθούν γεγονότα με προσχηματικές έρευνες. Λίγο πριν κληθούν εδώ, στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όλοι οι υπεύθυνοι διοικητές και χωρίς επαναλαμβάνω τότε εμείς να γνωρίζουμε το βάθος της υπόθεσης, δόθηκε κατεπείγουσα εντολή στον κύριο Μπίνη, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας λίγο πριν αποχωρήσει για να πάει στη frontex να κάνει έρευνα άκρως προσχηματική από ότι φάνηκε από την ακρόαση της νυν διοικήτριας της κυρίας Ρογκάκου για τη σχέση του ελληνικού δημοσίου με αυτές τις εταιρείες, την Intelexa, την Krikel.

Η ίδια η εντολή ήταν στενή εντολή. Δηλαδή δεν έδινε αυτά που η ΕΑΔ έχει εκ του νόμου που μπορεί να κάνει έρευνες σε παρένθετες αρχές, σε ομίλους, σε εταιρείες της αλλοδαπής, σε υπόγειες σχέσεις που υπάρχουν στις συμβάσεις που γίνονται με άλλα ονόματα. Αντιλαμβάνεστε μια κανονική έρευνα πως θα έπρεπε να ήταν. Η ίδια η εντολή ήταν στενή εάν έχει κάνει χρήση και αν έχει προμηθευτεί το ελληνικό δημόσιο τα παράνομα λογισμικά. Αν είναι δυνατόν ποτέ αυτό. Διότι είναι παράνομα τα λογισμικά αυτά. Δεν μπορεί καμία δημόσια αρχή να τα προμηθευτεί και να κάνει τέτοια σύμβαση. Εκ των πραγμάτων και αυτονοήτως. Παρόλα αυτά δόθηκε στενή εντολή, γίναν επιθεωρήσεις, για αυτό ο κύριος Μητσοτάκης είχε έρθει εδώ αν θυμάστε και τι είχε πει; Κρατούσε την έκθεση στα χέρια του, που κανείς μας δεν την είχε και είχε καθαρίσει από πριν το ζήτημα, πριν καν εμφανιστεί η υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη. Μας έλεγε ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας τα εξέτασε και το ελληνικό δημόσιο δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις εταιρείες.

Στήθηκε κανονικά από το επιτελικό καθεστωτικό κράτος μία πολύμηνη, πολυσχιδής και απολύτως παραθεσμική και παράνομη προσπάθεια και στρατηγική συγκάλυψης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι το πλήγμα για τον κοινοβουλευτισμό είναι πάρα πολύ μεγάλο. Και για τη δημοκρατία ευρύτερα διότι δεν είναι μόνο ο κοινοβουλευτισμός. Είναι οι ανεξάρτητες αρχές, αυτό που ονομάστηκε αντίβαρα, είναι η δικαιοσύνη προφανώς, στην οποία αναφέρθηκα προηγούμενα, που τους δέσαμε τα χέρια σε όλους. Αλλά έρχομαι καθαυτό στον κοινοβουλευτισμό. Τι υποστήκαμε; Τι υποστήκατε και εσείς; Και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και στην Εξεταστική Επιτροπή.

Να έρχονται ενώπιον μας εισαγγελικοί λειτουργοί, στη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να λένε ότι έχουν το καθεστώς της εχεμύθειας από μία ολομέλεια εισαγγελέων του 2011 με βάση το οποίο σας κάνουμε και χάρη μόνο που ήρθαμε. Ακριβώς για αυτό το λόγο στην Εξεταστική Επιτροπή, εκ προοιμίου η πλειοψηφία των βουλευτών, της Νέας Δημοκρατίας δηλαδή, δεν τους κάλεσε καν. Τον κ.Τζαβέλλα που τελικά από ότι φαίνεται αυτός έχει υπογράψει την επισύνδεση του κ.Κουκάκη και την κυρία Βλάχου δεν τους κάλεσαν καν. Είπαν ότι αφού οι άνθρωποι υποστήριξαν στην άλλη επιτροπή ότι έχουν καθεστώς εχεμύθειας, δεν έρχονται ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δεν έρχονται ενώπιον των συνταγματικά κατοχυρωμένων και μόνον Αρχών, δηλαδή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την Εξεταστική Επιτροπή για να μαρτυρήσουν στο όριο που θα έπρεπε να μαρτυρήσουν. Εκ προοιμίου δεν τους καλέσανε. Ήρθαν μπροστά μας μάρτυρες, οι οποίοι και αυτό προκύπτει από όλη την διαδικασία, οι οποίοι ευθύτατα για οποιοδήποτε θέμα έλεγαν «είναι απόρρητο». Προηγούμενα, αυτό που σας είπα για την ΕΑΔ, σε κάθε ερώτηση η κ.Ρογκάκου, της οποίας τη μαρτυρία βρήκε εξαίρετη ο συνάδελφος, εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, μας απαντούσε πως η εντολή που είχε πάρει δεν μας επέτρεπε να κάνουμε αυτή την έρευνα. Και προχωρούσαν οι συζητήσεις, διότι ήταν στενή η εντολή εκ του προοιμίου για να γίνει προσχηματική η έρευνα. Είναι απίστευτο.

Θα μείνει στην ιστορία αυτό που είπε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ στη συνάντηση που έγινε με την ΕΥΠ. Μετά από τρεις συναντήσεις και που έχουμε επισκοπήσει τα υπογεγραμμένα πρωτόκολλα και από τους δύο διοικητές των υπηρεσιών, διότι είναι κοινά πορίσματα δεν είναι προσωπική μαρτυρία, ο κ.Ράμμος είπε ευθέως στον νυν διοικητή της ΕΥΠ κ.Δεμίρη, ότι υπάρχει άρνηση συνεργασίας της ελεγχόμενης Αρχής σας από την ελέγχουσα συνταγματική Αρχή.

Τι σκαμπίλια είναι αυτά στον κοινοβουλευτισμό; Εμείς εδώ τι κάνουμε; Η λαϊκή κυριαρχία, το Σύνταγμα;

Τι απίστευτη προσπάθεια χειραγώγησης υπήρξε; Τι θέατρο σκιών; Με μόνο ζήτημα την κάλυψη της ευθύνης του κ. Μητσοτάκη και του Μαξίμου. Περί αυτού πρόκειται. Όλο αυτό έγινε γι’ αυτό.

Η προσπάθεια για τις επισυνδέσεις με αιχμή του κ. Ανδρουλάκη δεν ήταν τυχαία. Έγινε για τη χειραγώγηση των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα μέσω διαχείρισης των μυστικών υπηρεσιών στη χώρα. Εντάσσεται σαφέστατα σε μία διπλή προσπάθεια, εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια που γίνεται για την αναθεώρηση της μεταπολιτευτικής ιστορίας, του δημοκρατικού, κοινωνικού και πολιτικού κεκτημένου ότι δεν υπάρχουν πια «εσωτερικοί εχθροί» και υπάρχουν μόνο πολιτικοί αντίπαλοι. Η μεταπολίτευση αν κάτι κληροδότησε και είναι η πιο ισχυρή χρονικά περίοδος στην Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία είναι αυτό και βρίσκεται στον πυρήνα της. Δεν υπάρχει πια ο εσωτερικός εχθρός του μετεμφυλιακού κράτους. Τώρα αναζητούν και εσωτερικούς εχθρούς. Και που εντάσσεται αυτό; Στη στρατηγική θεσμικά να δυσκολευτεί και να απαγορευτεί αν είναι δυνατόν η επαναπροσέγγιση των προοδευτικών Δυνάμεων, της Αριστεράς και ευρύτερα της Προοδευτικής παράταξης στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι στρατήγημα πολιτικής αυτό το σκάνδαλο και η συγκάλυψη αυτού του σκανδάλου και πραγματικά είναι ένα βαρύτατο πλήγμα στη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτικό.

.

Φωτογραφία: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ