12/11/2022

Δ. Τζανακόπουλος: Υποκλοπές, οφείλουμε να εντείνουμε την πολιτική πίεση και να λάβουμε θεσμικές πρωτοβουλίες

Άρθρο του βουλευτή Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην εφημερίδα «Η Εποχή»

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πράγματι έχει κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να εμποδίσει την διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης των υποκλοπών παρά τις περί του αντιθέτου αρχικές, και όπως αποδείχτηκε απολύτως προσχηματικές, διαβεβαιώσεις. Από την καταστροφή στοιχείων και φακέλων, μέχρι τον αποκλεισμό κρίσιμων μαρτύρων από την εξεταστική επιτροπή και από την επίκληση του απορρήτου έναντι των κοινοβουλευτικών επιτροπών αλλά και της αρχής για τη διασφάλιση του απορρήτου των πληροφοριών μέχρι την κάλυψη της εμπλεκόμενης εταιρίας Ιντελέξα η κυβέρνηση δημιούργησε ένα δεύτερο σκάνδαλο πλάι στο σκάνδαλο των υποκλοπών: το σκάνδαλο της συγκάλυψης. Σήμερα βεβαίως μετά και τις αποκαλύψεις των τελευταίων εβδομάδων όλοι συνειδητοποιούν ότι οι υποκλοπές δεν ήταν απλώς μια παρέκκλιση αλλά μια μέθοδος διακυβέρνησης.

Οι παρακολουθήσεις επίσημες και ανεπίσημες, μέσω της ΕΥΠ ή μέσω της χρήσης κακόβουλου λογισμικού αντίστοιχα, χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα ώστε να ασκηθεί ασφυκτικός έλεγχος στη δημόσια ζωή και αποτέλεσαν κεντρικό εργαλείο στην οικοδόμηση του καθεστώτος Μητσοτάκη: ενός καθεστώτος που λειτουργεί με εκβιασμούς και προγραφές μιμούμενο τον τρόπο λειτουργίας εγκληματικών οργανώσεων. Είναι επομένως όχι απλώς εύλογο αλλά αυτονόητο αυτό που επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η εισηγήτρια της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου ότι δηλαδή η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί υπό αυτή τη συνθήκη και με το predator σε πλήρη λειτουργία σε εκλογές. Τουλάχιστον όχι σε κανονικές εκλογές που θα γίνουν σε κλίμα στοιχειώδους ομαλότητας.

Με δεδομένο πάντως το γεγονός ότι ο κος Μητσοτάκης όχι μόνο δεν παραιτείται, όπως θα όφειλε αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη και όπως θα συνέβαινε σε μια κανονική χώρα, αλλά αντίθετα συνεχίζει να αρνείται τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ πρωταγωνιστεί και ενορχηστρώνει την επιχείρηση συγκάλυψης, το σύνολο της αντιπολίτευσης πρέπει να εντείνει την πολιτική πίεση διατηρώντας το θέμα στην κορυφή της δημόσιας συζήτησης αλλά και με συγκεκριμένες θεσμικές πρωτοβουλίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην ανάγκη άμεσης κινητοποίησης της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που δυστυχώς μέχρι στιγμής αδρανεί – και αυτό είναι μια επιεικής διατύπωση – ώστε να συσχετιστούν οι δικογραφίες και να αποφευχθεί ο διασκορπισμός της έρευνας.

Ταυτόχρονα αξιοποιώντας τον κανονισμό της Βουλής θα συνεχίσει την κλήση κρίσιμων προσώπων στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας παρακάμπτοντας τις αντιρρήσεις της πλειοψηφίας. Ήδη ορίστηκε μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης (2/5) με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να κληθούν στην επιτροπή ο ήδη παραιτηθείς κος Γρηγόρης Δημητριάδης αλλά και οι αφανείς ιδιοκτήτες της Ιντελέξα (Λαβράνος και Μπίτζιος) που φαίνεται να αποτελούν τα κεντρικά πρόσωπα του μηχανισμού παρακολουθήσεων και οι οποίοι μέχρι στιγμής προστατεύονταν σαν κόρη οφθαλμού από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τέλος, θα επαναφέρει διαρκώς τις τέσσερις ελάχιστες προϋποθέσεις που απαιτούνται για να διενεργηθούν κανονικές εκλογές σε συνθήκη στοιχειώδους ομαλότητας: Απαγόρευση του λογισμικού predator και έλεγχος της Ιντελέξα, αντικατάσταση του διοικητή της ΕΥΠ με πρόσωπο κοινής αποδοχής, αντικατάσταση της αρμόδιας εισαγγελέως για την ΕΥΠ από το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο και τέλος ορισμός υπηρεσιακού Υπουργού Προστασίας του Πολίτη με αρμοδιότητα και την ΕΥΠ άμεσα με την προκήρυξη των εκλογών. Οτιδήποτε λιγότερο δεν μπορεί να εγγυηθεί το ελάχιστο της εμπιστοσύνης που απαιτείται μεταξύ των ανταγωνιστικών πολιτικών δυνάμεων σε μια προηγμένη δημοκρατία για την διεξαγωγή της εκλογικής μάχης.

Πάντως και για να μην είμαστε αφελείς ακόμα και στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποδεχτεί αυτές τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις θεσμικής και δημοκρατικής κανονικότητας για την διεξαγωγή των εκλογών η ζημιά που έχει γίνει στους θεσμούς και την κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι τέτοιου μεγέθους που μόνο μια προοδευτική αριστερή κυβέρνηση μπορεί να την αποκαταστήσει. ​