ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

24/11/2022

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα γίνουν από το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2017 - βίντεο

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα γίνουν από το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2017 - βίντεο



Σημεία ομιλίας της Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και Εισηγήτριας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις»

- Είναι τουλάχιστον οξύμωρο να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι με το παρόν νομοσχέδιο εξορθολογίζει το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα και να στηρίξει – όπως ισχυρίζεται – τους αδύναμους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους μακροχρόνια άνεργους.

- Είναι οξύμωρο γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη:

ü είναι μία κυβέρνηση που μετά τις εκλογές κατήργησε τη 13η σύνταξη, η οποία κατεξοχήν ωφελούσε τους χαμηλοσυνταξιούχους με μία επιπλέον σύνταξη

ü είναι η κυβέρνηση που κορόιδεψε τους συνταξιούχους όσον αφορά τα αναδρομικά τους και τους τα στέρησε, όπου και πάλι τα αναδρομικά όσον αφορά την επικουρική σύνταξη και τα δώρα αφορούσαν κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους

ü είναι μία κυβέρνηση, η οποία, μέσα σε 3 χρόνια, εκτόξευσε τις εκκρεμείς συντάξεις με δραματικές συνέπειες για τους συνταξιούχους. Προκειμένου να αντιμετωπίσει ο κ. Χατζηδάκης αυτό το δραματικό πρόβλημα, αντί να λύσει τα δομικά προβλήματα του ΕΦΚΑ, την υποστελέχωση, την ανάγκη να ολοκληρωθεί ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό λογισμικό, είδαμε να απαξιώνει τον ΕΦΚΑ, να λοιδορεί τους υπαλλήλους, να βάζει με αποτυχία μέχρι και ιδιώτες για την απονομή των συντάξεων. Για να μπορέσει – για τις κύριες συντάξεις να δείξει ότι υπάρχει κάποια τάση μείωσης – έφερε πριν από μερικούς μήνες το περίφημο fast track σύστημα απονομής των συντάξεων. Ένα σύστημα που ρίχνει την ευθύνη στον ίδιο τον ασφαλισμένο και το αποτέλεσμα είναι μια στις δύο συντάξεις να βγαίνει είτε με λάθη είτε με μειωμένα ποσά σύνταξης.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες εκκρεμότητες, αυτές παραμένουν: 120.000 στις επικουρικές συντάξεις, 55.000 στα εφάπαξ και πάνω από 70.000 που ακόμα εκκρεμούν στις παράλληλες συντάξεις.

ü Είναι μία κυβέρνηση που επέλεξε, χωρίς καμία πίεση, με δική της καθαρά επιλογή, να σπάσει την αλληλεγγύη των γενεών και να φέρει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην επικουρική ασφάλιση, παραδίνοντάς την στα ιδιωτικά συμφέροντα. Πανηγυρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι από το νέο έτος θα δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις. Εσκεμμένα όμως κρύβει ότι αυτές οι αυξήσεις για τους συνταξιούχους οφείλονται στο νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ του 2017.

ü Είναι μια κυβέρνηση, η οποία με τις επιλογές της φτωχοποιεί συστηματικά την κοινωνία. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να βγάλουν πάνω από το 15μερο με το μισθό και τη σύνταξή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ευρωπαϊκών συνδικάτων, πάνω από δύο μισθοί για τον κατώτατο μισθό πλέον καλύπτουν μόνο το κόστος της ενέργειας. Ταυτόχρονα, ένα νοικοκυριό είτε εργαζόμενων, είτε συνταξιούχων, που έχει εισόδημα 750€ έχει χάσει το 40% της αγοραστικής του δύναμης. Έρχεται τώρα η κυβέρνηση με αναποτελεσματικά και αποσπασματικά μέτρα υποτίθεται να στηρίξει για τις γιορτές, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας μας, την ώρα που δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει την αισχροκέρδεια στο χώρο της ενέργειας, αλλά αντίθετα την επιδοτεί. Την ώρα που αρκείται, όσον αφορά την εκτόξευση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης, στο “καλάθι του εμπαιγμού”, το περίφημο “καλάθι του νοικοκυριού”, χωρίς να λαμβάνει μέτρα που άλλες χώρες έχουν λάβει είτε για τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης είτε για τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα. Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι αυτή τη στιγμή η κοινωνία βαδίζει κάθε μέρα σε ένα ολισθηρό δρόμο με μεγάλη επισφάλεια, φόβο και φτωχοποίηση όσο συνεχίζονται αυτές οι πολιτικές.

- Το παρόν σ/ν είναι ένα συνοθήλευμα από αποσπασματικές διατάξεις. Έχει έντονο προεκλογικό χαρακτήρα και εκεί βασίζονται οι περισσότερες διατάξεις, τις οποίες μπορούμε να κατατάξουμε σε τρεις κατηγορίες:

1. Σε μια σειρά από ρυθμίσεις για ειδικές, περιορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων, σε θετική κατεύθυνση.

Ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εξορθολογίζουν το ασφαλιστικό σύστημα.

2. Σε μία σειρά ρυθμίσεων που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αφορούν τη στήριξη της κοινωνίας και των μικρομεσαίων και των πιο αδύναμων, όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι ευάλωτες ομάδες, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι μικρομεσαίοι.

Ποιά είναι όμως η πραγματικότητα;

- Θεσμοθετείται μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250€ για τις γιορτές, όταν η κυβέρνηση έχει στερήσει στους χαμηλοσυνταξιούχους τη 13η σύνταξη, η οποία σημειωτέον ήταν 980 εκατ. €. Έχει στερήσει λοιπόν 3 δις. αυτά τα 3 χρόνια από τους συνταξιούχους και συνολικά τα 250€ που θα δώσει, υπολείπονται του ποσού της 13ης σύνταξης.

Μάλιστα, σημειώνεται ότι υπάρχει μία μεγάλη αδικία, καθώς συνταξιούχοι που περιμένουν ακόμα τη σύνταξή τους και χωρίς δική τους ευθύνη είναι στις εκκρεμείς συντάξεις, στερούνται, ενώ δικαιούνται και το έχει επισημάνει και ο Συνήγορος του Πολίτη, ακόμα και αυτού του μικρού επιδόματος των 250€.

-Ταυτόχρονα, όσον αφορά τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η κυβέρνηση είναι υπόλογη, γιατί στην πραγματικότητα, όπως αναδείχθηκε στη συζήτηση στην Επιτροπή, η κυβέρνηση υποεκτελεί τον κοινωνικό προϋπολογισμό. Ενώ δίνει αυτό το έκτακτο επίδομα, με τις επιλογές της τους προηγούμενους μήνες έβγαλε από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ή από το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο χιλιάδες πολίτες που αυτή τη στιγμή ζουν στη φτώχεια. Στην ουσία έχει περιορίσει τις τακτικές επιδοτήσεις, τα τακτικά επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόνοιας και έρχεται τώρα να τα αντισταθμίσει με ένα εφάπαξ ύψους 250€. Για αυτόν το λόγο, έχουμε καταθέσει δύο τροπολογίες και εδώ θα φανεί αν θέλετε έστω και λίγο να στηρίξετε τις πιο ευάλωτες ομάδες. Γιατί έχουν βγει από τα επιδόματα;

α) Γιατί έχουν αυξηθεί οι αντικειμενικές αξίες και με αυτό τον τρόπο, που είναι τελείως πλασματικός, δεν εμπίπτουν στο ελάχιστο επίδομα αλληλεγγύης και

β) Λόγω του επιδόματος τέκνου, επίσης θεωρείται ότι έχει αυξηθεί το εισοδηματικό όριο και εξαιρούνται.

Πρόκειται για εμπαιγμό για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και η κυβέρνηση οφείλει να το αντιμετωπίσει και να δεχθεί τις τροπολογίες μας.

Όσον αφορά τους μακροχρόνια ανέργους:

Η πραγματικότητα είναι ότι τα 250€ θα τα πάρουν μόνο 100.000 από τους 500.000 μακροχρόνια ανέργους που είναι αυτή τη στιγμή εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ, τον πρώην ΟΑΕΔ. Και αυτό δεν είναι τυχαίο και αποδεικνύει ότι τίποτα από όσα κάνει αυτή η κυβέρνηση δεν είναι τυχαίο. Σε έναν τόσο δύσκολο χειμώνα, στις γιορτές 400.000 μακροχρόνια άνεργοι δεν θα έχουν καμία απολύτως βοήθεια.

Σε ό,τι αφορά τους μικρομεσαίους, τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει προτεραιότητα.

Τί φέρνει εδω;

α) Μονιμοποιεί την μείωση, κατά 3%, των ασφαλιστικών εισφορών, που είχε κάνει την περίοδο της πανδημίας. Ο εμπαιγμός όμως που υποκρύπτεται σχετίζεται με το γεγονός ότι από το νέο έτος θα αυξηθούν, με επιλογή της κυβέρνησης, κατά 8% οι ασφαλιστικές εισφορές. Είναι μία κοροϊδία αυτό που φέρνετε!

Η θέση μας είναι σαφής. Να παγώσει η αύξηση του νέου έτους όσο διαρκεί αυτή η τρομακτική οικονομική και κοινωνική κρίση, μέχρις ότου να μπορεί να σταθεί η πραγματική οικονομία.

β) Παραγραφή αξιώσεων στον ΕΦΚΑ από 20ετία σε 10ετία. Υπάρχει απόφαση του ΣτΕ και θεωρούμε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση. Η κυβέρνηση όμως το έχει αναδείξει παραπαλανητικά ως γενική παραγραφή που αφορά όλους.

Η αλήθεια είναι ότι αφορά μόνο αυτούς που δεν έχουν βεβαιωμένη οφειλή από το ΚΕΑΟ. Όπου υπάρχει ειδοποίηση από το ΚΕΑΟ δεν ισχύει αυτή η παραγραφή.

Στην πραγματικότητα αφορά 250 εκατ. σε ένα “ωκεανό” οφειλών στον ΕΦΚΑ 43 δις €.

Εμείς λέμε ότι χρειάζεται μία γενναία ρύθμιση των χρεών αυτήν την περίοδο για τους μικρομεσαίους και τους επαγγελματίες. Οφείλετε να πάρετε αυτά που οφείλουν οι “μεγαλοκαρχαρίες” του συστήματος, οι μεγαλοοφειλέτες, οι μπαταχτσήδες που μένουν αλώβητοι από την κυβέρνηση της ΝΔ και να στηρίξετε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

γ) Ρύθμιση των οφειλών.

Μέχρι σήμερα ίσχυαν οι 12 δόσεις. Εμείς μετ’ επιτάσεως, όλα αυτά τα χρόνια, από την κρίση της πανδημίας, λέμε ότι πρέπει να αυξηθούν οι δόσεις. Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε και έκανε ρύθμιση 120 δόσεων το 2019 δίνοντας μία μεγάλη ανάσα εκείνη την περίοδο.

Έρχεστε λοιπόν σήμερα, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και εναρμονίζετε με τα ισχύοντα στην εφορία, τις 12 σε 24 δόσεις. Θετικό, αλλά δεν είναι αυτό το μέτρο που θα ανακουφίσει τους χιλιάδες μικρομεσαίους επαγγελματίες που κλείνουν τα μαγαζιά τους γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Μπορεί να ωφελήσει μία μικρή μερίδα πολιτών, που χρωστά κάτω από 5.000€. Για όποιον χρωστάει πάνω από αυτό το ποσό, στην ουσία δεν μπορεί να λειτουργήσει και να εφαρμοστεί γιατί δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν και τη ρύθμιση και να είναι ενήμεροι στις μηνιαίες οφειλές τους.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι καθαρή. Χρειάζεται μία γενναία ρύθμιση 120 δόσεων, με μείωση ενός μέρους του ασφαλιστικού κεφαλαίου χωρίς να επηρεαστούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Όλα τα άλλα είναι αναποτελεσματικά, απλά για να δείξετε ότι κάτι κάνετε.

3. Απαράδεκτες διατάξεις του νομοσχεδίου, απόρροια του δογματισμού και της ιδεοληψίας του νεοφιλελευθερισμού, αλλά και βαθιές σκοπιμότητες του «επιτελικού κράτους»:

α) Η 1η από αυτές τις διατάξεις είναι προκλητική και ντροπή. Αφορά την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 7 έτη στο δημόσιο για όσους έχουν ήδη κατοχυρώσει ή πρόκειται να κατοχυρώσουν μειωμένη σύνταξη, στην 25ετία, μέχρι το 2012. Κάτι τέτοιο, ούτε οι θεσμοί δεν ζήτησαν στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016! Αφορά χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους που είχαν αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα. Κυβερνητικός εμπαιγμός! Ο κ. Τσακλόγλου, από το βήμα της Βουλής, είχε διαβεβαιώσει επανειλημμένως οτι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να πειράξει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Και τί έκανε; Έθεσε ερώτημα στο ΝΣΚ, ως μη όφειλε, γιατί δεν είχε πίεση από κανέναν να το κάνει, και “πάτησε” στη γνωμοδότηση του ΝΣΚ για να φέρει αυτή τη διάταξη, που μάλιστα δεν τον δεσμεύει!

Νομίζουμε ότι υποκρύπτει σκοπιμότητα. Δεν είναι μόνο η ιδεοληψία και ο κοινωνικός αυτοματισμός χωρίς αντικείμενο μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα εδώ. Υποκρύπτεται η στόχευση να ανοίξει ξανά η συζήτηση για τα όρια της ηλικίας συνταξιοδότησης. Δεν θα προλάβει όμως αυτή η Κυβέρνηση να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση, γιατί ο ελληνικός λαός στις εκλογές θα ψηφίσει για πολιτική αλλαγή και μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση, που θα αποκαταστήσει ένα δίκαιο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα και θα καταργήσει κάθε αντικοινωνική και αντιασφαλιστική ρύθμιση της κυβέρνησης της ΝΔ.

β) Ένα άλλο απαράδεκτο κομμάτι του νομοσχεδίου έχει να κάνει με το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.

Πρόκειται για ένα Ταμείο στο οποίο δεν συνεισφέρει ο κρατικός προϋπολογισμός. Χρηματοδοτείται μόνο από τις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι ένα υγιές Ταμείο. Αξιοποιεί την περιουσία του χωρίς ελλείμματα. Έχει μάλιστα ακίνητα φιλέτα στην ιδιοκτησία του και παραδοσιακά κτίρια στην Αθήνα.

Το σ/ν παρεμβαίνει στη διοίκησή του, θεσμοθετεί έναν πανίσχυρο διοικητή ο οποίος δεν εκτελεί ό,τι λέει το διοικητικό συμβούλιο, υπαγορεύει στο διοικητικό συμβούλιο με μία στόχευση: να βάλετε χέρι στην ακίνητη και κινητή περιουσία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων για να την εκποιήσετε. Δεν είναι Ασφαλιστικό Ταμείο. Είναι ένα Μετοχικό Ταμείο που λειτουργεί 156 χρόνια και βασίζεται στις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων. Ούτε οι θεσμοί δεν είχαν θέσει θέμα όσον αφορά στα ζητήματα λειτουργίας του ταμείου και της περιουσίας του.

γ) Η τρίτη απαράδεκτη διάταξη αφορά στην ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

Είχαν γίνει παρεμβάσεις με προηγούμενο νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη και τώρα έρχεται να ολοκληρώσει τη χειραγώγηση της ΔΥΠΑ, ενισχύοντας τις αρμοδιότητες του διοικητή. Στο πρώτο νομοσχέδιο είχαν βγάλει τους κοινωνικούς εταίρους. Τώρα γίνεται πανίσχυρος ο διοικητής σε όλες τις αποφάσεις.

Μην ξεχνάμε ότι η ΔΥΠΑ πρόκειται να αξιοποιήσει, να ασχοληθεί με τον πακτωλό των χρημάτων που αφορούν τα θέματα κατάρτισης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ταυτόχρονα, ενώ θεσμοθετούν ένα πανίσχυρο διοικητή, καταργούν και τον κυβερνητικό επίτροπο που υπάρχε ως τώρα στο διοικητικό συμβούλιο, ο οποίος είχε την ευθύνη του ελέγχου της νομιμότητας των αποφάσεων. Νομίζω ότι οι προθέσεις είναι σαφείς.

- Οι ρυθμίσεις τυο νομοσχεδίου είναι αναντίστοιχες, αποσπασματικές, είναι προεκλογικού χαρακτήρα. Ο ελληνικός λαός δεν ξεγελιέται με τέτοιου είδους πυροτεχνήματα και αναποτελεσματικές ρυθμίσεις χωρίς περιεχόμενο. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι επαγγελματίες, οι κοινωνικά αδύναμοι, οι νέοι θέλουν ουσιαστική πολιτική αλλαγή και μια ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση.

 

Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ