ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

13/12/2022

Δ. Παπαδημούλης: Η πολιτική απομόνωση του Κυρ. Μητσοτάκη επιτείνεται, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς: Την ώρα που βρίσκεται σε ομηρία από την ακροδεξιά, η Εύα Καϊλή, ένα από τα βασικά στελέχη του υπό κατάρρευση αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, έχει συλληφθεί

Δ. Παπαδημούλης: Η πολιτική απομόνωση του Κυρ. Μητσοτάκη επιτείνεται, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς: Την ώρα που βρίσκεται σε ομηρία από την ακροδεξιά, η Εύα Καϊλή, ένα από τα βασικά στελέχη του υπό κατάρρευση αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, έχει συλληφθεί



Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη για την υπόθεση Καϊλή και το σκάνδαλο διαφθοράς ευρωπαίων αξιωματούχων, στην ενημερωτική ιστοσελίδα ieidiseis.gr

«Η πολιτική απομόνωση του Κυρ. Μητσοτάκη επιτείνεται, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς: Την ώρα που βρίσκεται σε ομηρία από την ακροδεξιά, η Εύα Καϊλή, ένα από τα βασικά στελέχη του υπό κατάρρευση αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, έχει συλληφθεί από τις βελγικές αρχές για χρηματισμό και διαφθορά»

«Προκαλεί βαθιά απογοήτευση και θλίψη η οποιαδήποτε αντιπαραβολή με τον ρυθμό και τον τρόπο λειτουργίας των αρμόδιων αρχών, δικαστικών και αστυνομικών, σε Βέλγιο και Ελλάδα σε ό,τι αφορά την διαλεύκανση σκανδάλων διαφθοράς – Υποκλοπές, Siemens, Novartis»

Άρθρο με τίτλο: «Η αποκάλυψη ενός σκανδάλου διαφθοράς την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς» (<LINK άρθρου) αναφορικά με την υπόθεση Καϊλή και το σκάνδαλο διαφθοράς υπέρ του Κατάρ, υπογράφει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στην ενημερωτική ιστοσελίδα iEidiseis.

«Τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, είχαμε καταγγείλει τα όσα πρωτοφανή και εξωφρενικά είχε αναφέρει λίγες εβδομάδες πριν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Εύα Καϊλή» τονίζει ο Δημ. Παπαδημούλης σχετικά με την ‘’ομιλία-ύμνο’’ της διαγραφείσας πλέον από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και την Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ευρωβουλεύτριας.

Στο άρθρο του ο Έλληνας Αντιπρόεδρος εκφράζει την «βαθιά απογοήτευση και θλίψη» που του προκαλεί «η οποιαδήποτε αντιπαραβολή με τον ρυθμό και τον τρόπο λειτουργίας των αρμόδιων αρχών, δικαστικών και αστυνομικών, σε Βέλγιο και Ελλάδα σε ό,τι αφορά την διαλεύκανση σκανδάλων διαφθοράς». Το πιο πρόσφατο και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι «η τρομακτική αργοπορία και παρέλκυση από τις θεσμικές διαδικασίες δικαστικής διαλεύκανσης της υπόθεσης των υποκλοπών».  Ωστόσο δεν είναι το μόνο,  όπως σημειώνει, καθώς είχαν προηγηθεί η Siemens και η Novartis.

Απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και παράνομες πρακτικές, και μέσα από αυτό το σκάνδαλο χρηματισμού ευρωπαίων αξιωματούχων που ξεδιπλώνεται, ο Δημ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει την ανάγκη να «λάβουμε τα μηνύματα που πρέπει και να αντλήσουμε τα σωστά διδάγματα για την χώρα μας». Για να σταματήσουμε, όπως επισημαίνει, «να είμαστε Ευρωπαίοι alacarte, όπου και όταν μας συμφέρει. Και να γίνει κάποια στιγμή η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα στον ρυθμό απονομής της δικαιοσύνης, καθώς και στον τρόπο διακυβέρνησης με ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα και κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως έχουν 21 από τις 27 χώρες της ΕΕ».

Τέλος και ενόψει των εθνικών εκλογών, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει πως «το βασικό αφήγημα της ΝΔ περί αυτοδυναμίας φαντάζει ολοένα και πιο μακρινό σενάριο. Την ώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε ομηρία από την ακροδεξιά, η Εύα Καϊλή, ένα από τα βασικά στελέχη του υπό κατάρρευση αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου κρατείται, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, από τις βελγικές αρχές  επιτείνοντας την πολιτική απομόνωση του ίδιου, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς».

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο:

Η αποκάλυψη ενός σκανδάλου διαφθοράς την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς

*του Δημήτρη Παπαδημούλη

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς η 9η Δεκεμβρίου και αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε την προσαγωγή και τελικά την σύλληψη της Εύας Καϊλή για την εμπλοκή της σε σκάνδαλο διαφθοράς. Αντιμέτωπη με βαρύτατες κατηγορίες για δωροδοκία, η διαγραφείσα πλέον από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και την Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ευρωβουλεύτρια δεν μπορεί να  ασκεί καμία από τις αρμοδιότητες που είχε ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ύστερα από απόφαση της Προέδρου Ρομπέρτα Μέτσολα, που έχει άμεση εφαρμογή. Ως το μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο ευρωπαϊκό όργανο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα αποδείξει πως τάσσεται υπέρ της διαρκούς ενίσχυσης της διαφάνειας και της δημόσιας λογοδοσίας.

Το ίδιο θα πράξει και τώρα, συμβάλλοντας και στηρίζοντας το έργο των αρμόδιων αρχών για να έρθουν όλα στο φως. Με πράξεις και όχι λόγια, μπροστά σε ένα σκάνδαλο που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις όσο εξελίσσεται η έρευνα και αφορά τον χρηματισμό ευρωπαίων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων και άλλων ευρωβουλευτών, από το Κατάρ με αφορμή την ευρύτερη στήριξη του εμιράτου στην Ευρώπη και ιδιαίτερα με φόντο το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, είχαμε καταγγείλει τα όσα πρωτοφανή και εξωφρενικά είχε αναφέρει λίγες εβδομάδες πριν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Εύα Καϊλή. Με μια ‘ομιλία-ύμνο’ υπέρ του Κατάρ είχε προκαλέσει αλγεινή εντύπωση στο σύνολο των ευρωβουλευτών που υιοθέτησαν με συντριπτική πλειοψηφία το ψήφισμα καταδίκης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις κραυγαλέες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον θάνατο 6μιση χιλιάδων εργατών στο Κατάρ.

Εξίσου αρνητική εντύπωση, όσο και βαθιά απογοήτευση και θλίψη, προκαλεί η οποιαδήποτε αντιπαραβολή με τον ρυθμό και τον τρόπο λειτουργίας των αρμόδιων αρχών, δικαστικών και αστυνομικών, σε Βέλγιο και Ελλάδα σε ό,τι αφορά την διαλεύκανση σκανδάλων διαφθοράς. Η τρομακτική αργοπορία και παρέλκυση από τις θεσμικές διαδικασίες δικαστικής διαλεύκανσης της υπόθεσης των υποκλοπών είναι μόνο το τελευταίο και ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μόλις πρόσφατα, είχαν προηγηθεί η Siemens και η Novartis.

Η ιστορία δείχνει πως φαινόμενα διαφθοράς και παράνομες πρακτικές συμβαίνουν και αποκαλύπτονται ανά διαστήματα. Μέσα από αυτό το σκάνδαλο χρηματισμού ευρωπαίων αξιωματούχων που ξεδιπλώνεται, ας λάβουμε τα μηνύματα που πρέπει και ας αντλήσουμε τα σωστά διδάγματα για την χώρα μας. Για να σταματήσουμε να είμαστε Ευρωπαίοι alacarte, όπου και όταν μας συμφέρει. Και να γίνει κάποια στιγμή η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα στον ρυθμό απονομής της δικαιοσύνης, καθώς και στον τρόπο διακυβέρνησης με ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα και κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως έχουν 21 από τις 27 χώρες της ΕΕ.

Ενόψει των εθνικών εκλογών, το βασικό αφήγημα της ΝΔ περί αυτοδυναμίας φαντάζει ολοένα και πιο μακρινό σενάριο. Την ώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε ομηρία από την ακροδεξιά, η Εύα Καϊλή, ένα από τα βασικά στελέχη του υπό κατάρρευση αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου κρατείται, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, από τις βελγικές αρχές  επιτείνοντας την πολιτική απομόνωση του ίδιου, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.

* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Και συνέντευξη στον τ/στ OPEN

«Η Εύα Καϊλή όπως έστρωσε θα κοιμηθεί. Η ζημιά, όμως, που κάνει στην πατρίδα είναι μεγάλη. Όσα τρομακτικά και φρικαλέα δήλωσε για το Κατάρ πριν από ένα μήνα μύρισαν πολύ άσχημα. Είναι τόσο ακραία που δεν τα λέει κανείς εύκολα δωρεάν, ακόμη κι αν έχει τις απόψεις της κας Καϊλή»

«Η αλήθεια είναι ότι είναι είδος `πασοκονεοδημοκρατίας`. Ανήκε στο ΠΑΣΟΚ αλλά οι απόψεις της πολύ πιο κοντά στη ΝΔ. Η μοναδική σταθερά της ήταν η ακραία φανατική αντιΣΥΡΙΖΑ πολιτική»

«Στο ευρωκοινοβούλιο υπάρχουν λομπίστες με βαλίτσες με λεφτά, αλλά εμένα δεν έχουν τολμήσει να με πλησιάσουν γιατί θα πετάξω έξω με τις κλωτσιές»

«Πέρα από το QatarGate στην Ελλάδα υπάρχει και το ΕΥΠ-Gate για το οποίο οι επί μήνες αποκαλύψεις σε όλα τα μέσα ενημέρωσης του κόσμου έχουν κάνει κακό στη χώρα. Ό,τι κι αν διαλέξει κανείς, όποιο αφήγημα κι αν επιλέξει, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ»

«Η Εύα Καϊλή όπως έστρωσε θα κοιμηθεί. Η ζημιά, όμως, που κάνει στην πατρίδα μας είναι μεγάλη. Αντί να κοιτάμε τη ζημιά που έκανε στη χώρα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στους θεσμούς της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, δυστυχώς ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ παίζεται το παιχνίδι... `δεν την είδα δεν την ξέρω`», τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος».

«Όσα τρομακτικά και φρικαλέα δήλωσε για το Κατάρ πριν από ένα μήνα η Εύα Καϊλή μύρισαν πολύ άσχημα. Είναι τόσο ακραία που δεν τα λέει κανείς εύκολα δωρεάν, ακόμη κι αν έχει τις απόψεις της κας Καϊλή. Η αλήθεια είναι ότι η κα Καϊλή είναι ένα είδος `πασοκονεοδημοκρατίας`. Ανήκε στο ΠΑΣΟΚ αλλά οι απόψεις της είναι πολύ πιο κοντά στη ΝΔ. Η μοναδική σταθερά της ήταν η ακραία φανατική αντιΣΥΡΙΖΑ πολιτική», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

«Δυστυχώς, η κα Καϊλή για 20 χρόνια ανέβηκε πολύ ψηλά με τη στήριξη της οικονομικής και μιντιακής ολιγαρχίας, αλλά και με το αβαντάρισμα της ηγεσίας της ΝΔ. Κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει αβανταριστεί τόσο από τη ΝΔ», συμπλήρωσε.

Ο Δημ. Παπαδημούλης υπενθύμισε: «Το Δεκέμβριο του 2021 ήρθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Στρασβούργο όταν κορυφωνόταν η διαδικασία για την εκλογή του Προεδρείου του Ε/Κ. Τότε διαφήμιζαν τα φιλοκυβερνητικά μέσα την καμπάνια που έκανε ο κ. Μητσοτάκης υπέρ της εκλογής της Εύας Καϊλή. Είναι γνωστό ότι την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός δεν ήθελε τη δική μου επανεκλογή. Αποτέλεσμα; Εγώ επανεκλέχθηκα με 75% και με στήριξαν όλοι πλην της ακροδεξιάς και η κα Καϊλή αντιμετωπίζει αυτά που αντιμετωπίζει».  Επιπλέον είπε: «Προσωπικά είχα χαρεί που είχαν εκλεγεί δύο αντιπρόεδροι στο Ευρωκοινοβούλιο από την Ελλάδα, αλλά τώρα όπως έστρωσε θα κοιμηθεί».

Ο ευρωβουλευτής ξεκαθάρισε ακόμη: «Στο ευρωκοινοβούλιο υπάρχουν λομπίστες με βαλίτσες με λεφτά, αλλά εμένα δεν έχουν τολμήσει να με πλησιάσουν γιατί θα τους πετάξω έξω με τις κλωτσιές».

Τέλος, τόνισε τα εξής: «Οι 21 στις 27 χώρες της ΕΕ έχουν αναλογικά εκλογικά συστήματα και κυβερνήσεις συνεργασίας. Αν η Ελλάδα δεν ήταν λάφυρο το κυβερνώντος κόμματος τα πράγματα θα ήταν καλύτερα στη χώρα μας. Και επειδή θαυμάζουμε την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των βελγικών αρχών, το ερώτημα είναι τί έχει κάνει η ελληνική Δικαιοσύνη για να ψάξει το σκάνδαλο με τον κ. Πάτση; Η ελληνική Δικαιοσύνη είναι 27η στους 27 στην ΕΕ σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Πέρα από το QatarGate στην Ελλάδα υπάρχει και το ΕΥΠ-Gate για το οποίο οι επί μήνες αποκαλύψεις σε όλα τα μέσα ενημέρωσης του κόσμου έχουν κάνει κακό στη χώρα. Ό,τι κι αν διαλέξει κανείς, όποιο αφήγημα κι αν επιλέξει, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Είτε είναι ο πολιτικός εγκέφαλος των παρακολουθήσεων είτε δεν ήξερε όπως λέει και τον πρόδωσαν ο ανιψιός του, ο κ. Κοντολέων και η κα Βλάχου, είναι επικίνδυνος».

Και κατέληξε: «Ο κ. Χατζηδάκης είναι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος και ειλικρινά αναρωτιέμαι τί σόι αξιοπρέπεια έχει που δέχεται να τον παρακολουθούσαν επί ένα χρόνο».



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ