ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/12/2022

Γ. Πούλου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που έκανε την αδικία κανόνα, συντάσσει ακόμη έναν Προϋπολογισμό ακραίας αδικίας και ανισότητας!

 Γ. Πούλου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που έκανε την αδικία κανόνα, συντάσσει ακόμη έναν Προϋπολογισμό ακραίας αδικίας και ανισότητας!



Στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2023, η βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώτα Πούλου, μεταξύ άλλων, τόνισε:

Η «ακρίβεια και αισχροκέρδεια Μητσοτάκη» θα συνεχίζει να καταληστεύει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η λεηλασία του εισοδήματος των πολιτών μέσω του ΦΠΑ και της έμμεσης φορολογίας θα κορυφωθεί, αφού προβλέπεται επιπλέον αύξηση κατά 810 εκ. το 2022, ώστε να θησαυρίζει το καρτέλ της ενέργειας από τις επιδοτήσεις, με τη συμμετοχή και τις ευλογίες της ιδιωτικής ΔΕΗ.

Επιπλέον, με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας, μία στις δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατεί πλέον να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα του μήνα, και η «πανδημία» των λουκέτων συνεχίζεται, με αποτέλεσμα μόνο τον Οκτώβριο να καταγραφούν 116.000 λιγότερες θέσεις εργασίας…

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μειώνει τον προϋπολογισμό για την πρόνοια κατά 412 εκατομμύρια ευρώ για το 2023, και περιορίζει τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ενώ συνεχίζει τη μεθοδική και σκόπιμη αποδυνάμωση του ΕΣΥ...

Επίσης, απαξιώνει και την Αυτοδιοίκηση, με τις σκόρπιες και καταστροφικές νομοθετήσεις της, για τις οποίες θριαμβολογεί συνεχώς ο κ. Βορίδης, αν και οι αποφάσεις του ΣτΕ για αυτές, δημιουργούν θέματα νομιμότητας στη λειτουργία των Δήμων

Τέλος, η Νέα Δημοκρατία εγκαταλείπει και τον αγροτικό κόσμο, αφού δεν κάνει τίποτα για να καταβάλλονται έγκαιρα οι επιδοτήσεις, δεν προσφέρει καμία στήριξη στο αγροτικό πετρέλαιο και τα αγροεφόδια, ενώ φρόντισε να εξαφανίσει από τη χώρα με τις πολιτικές της και τους ξένους εργάτες γης…

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, βιώσιμης ανάπτυξης, και κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης για όλους, που θα εφαρμοστεί από την επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και άλλων προοδευτικών δυνάμεων!

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η φωνή αγωνίας που υψώνουν οι πολίτες απ’ άκρη σε άκρη της χώρας μιλά για ένα και μόνο αίτημα: δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη στο κράτος, στην κοινωνία, στην οικονομία, δικαιοσύνη παντού. Όμως, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη που εδώ και τριάμισι χρόνια έκανε την αδικία κανόνα δεν θα μπορούσε παρά να συντάξει ακόμα έναν προϋπολογισμό ακραίας αδικίας και ανισότητας. Ευτυχώς για τη χώρα μας, θα είναι ο τελευταίος της.

Η ζημιά που κάνατε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, σε όλους τους τομείς είναι μεγάλη. Ας δούμε τα έργα σας στους σημαντικότερους από αυτούς:
Στην οικονομία και την ενέργεια η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια Μητσοτάκη συνεχίζει να καταληστεύει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Πέρυσι τέτοια εποχή ο πληθωρισμός ήταν 4,8, φέτος είναι στο 8,5%. Και πώς να μην διπλασιαστεί αφού οι μαύρες πρωτιές της χώρας μας δεν έχουν τέλος. Πρώτη η Ελλάδα στην τιμή της βενζίνης πανευρωπαϊκά εδώ και τέσσερις βδομάδες. Πρώτη και στην τιμή χονδρικής του ρεύματος εδώ και ένα χρόνο. Πρώτη και στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας προ φόρων και επιδοτήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2022. Και οι καταστροφικές πρωτιές θα συνεχιστούν αφού ο νέος προϋπολογισμός δείχνει ξεκάθαρα τα σχέδιά σας για το 2023. Η λεηλασία του εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω της έμμεσης φορολογίας θα κορυφωθεί. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το 2022 οι πολίτες πλήρωσαν 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε ΦΠΑ σε σχέση με το 2021 και ένα δισεκατομμύριο επιπλέον σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ενώ για το 2023 σχεδιάζετε να αρπάξετε από τις τσέπες των πολιτών 810 εκατομμύρια περισσότερα από το 2022 με ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις σε ΦΠΑ και έμμεσους φόρους. Κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και πού πηγαίνουν λοιπόν όλα αυτά τα χρήματα του ελληνικού λαού; Πηγαίνουν κατευθείαν στις αδιέξοδες επιδοτήσεις, στα καρτέλ του ρεύματος και του φυσικού αερίου που τσεπώνουν την επιδότηση, αλλά συνεχίζουν ακάθεκτα να αυξάνουν τις τιμές.

Μια ολόκληρη χώρα δουλεύει σκληρά και πληρώνει σε ΦΠΑ και έμμεσους φόρους ασύλληπτα ποσά μόνο και μόνο για να κερδίζει το καρτέλ της ενέργειας με τη συμμετοχή και τις ευλογίες της ιδιωτικής ΔΕΗ του κ. Στάση και των αναρίθμητων γαλάζιων στελεχών. Εκεί και στα διυλιστήρια πηγαίνουν οι φόροι του ελληνικού λαού ο οποίος βιώνει ραγδαία φτωχοποίηση. Τα στοιχεία της ΓΣΕΕ για το πετσόκομμα της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών είναι αποκαλυπτικά. Στο μηνιαίο εισόδημα κάτω από 750 ευρώ μείον 40%. Στον κατώτατο μισθό μείον 19%. Στον πραγματικό μέσο μισθό μείον 12%. Και παράλληλα το 71% των νοικοκυριών έχει περικόψει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής.

Όμως, ο κ. Γεωργιάδης, «Υπουργός Υπαναπτύξεως», στήνει ξανά μπροστά στις κάμερες σόου εξαπάτησης και κοροϊδίας με «το καλάθι του εμπαιγμού» που περιλαμβάνει ελάχιστα αγαθά ιδιωτικής ετικέτας, ενώ δημιουργεί συνθήκες για επιπλέον αυξήσεις σε δεκατέσσερις χιλιάδες άλλα είδη. Το Ινστιτούτο Καταναλωτών, το ΙΝΚΑ, τα λέει, όχι μόνο εμείς.

Κι ενώ εκτοξεύετε την ακρίβεια, κύριοι της Κυβέρνησης, ψαλιδίζετε ταυτόχρονα τα φτερά της ανάπτυξης. Τα υψηλά κόστη ενέργειας δεν διαλύουν μόνο τα νοικοκυριά, διαλύουν και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες. Μία στις δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατεί να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα του μήνα και η πανδημία των λουκέτων συνεχίζεται με αποτέλεσμα μόνο τον Οκτώβριο να καταγραφούν εκατόν δεκαέξι χιλιάδες λιγότερες θέσεις εργασίας. Η ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στα χρηματοδοτικά του εργαλεία θα μπορούσε να δώσει διέξοδο, αλλά εσείς τις αποκλείετε για να τις εξαφανίσετε και να ανοίξετε τον δρόμο για πλήρη κυριαρχία στην αγορά των ολιγαρχών.

Δεν απορεί κανείς που οι ληστρικές πολιτικές σας απέναντι στη μεσαία τάξη έχουν προκαλέσει έκρηξη του ιδιωτικού χρέους που φτάνει πλέον τα 38 δισεκατομμύρια, ενώ εσείς πανηγυρίζετε για την αύξηση των καταθέσεων. Πράγματι, το 7% των ολιγαρχών για το οποίο ενδιαφέρεστε, αυξάνει προφανώς τις καταθέσεις του, όχι όμως στο 93% του λαού που φτωχοποιείται.

Επίσης, δεν ξεχνάμε ότι το κόμμα σας, η Νέα Δημοκρατία η οποία χρωστά 391 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες, τολμά να βγάζει στο σφυρί πρώτες κατοικίες πολιτών ακόμα και για χρέη 15.000 ευρώ, ενώ έχει ήδη παραδώσει επτακόσιες χιλιάδες ακίνητα στα χέρια των funds και των γαλάζιων αρπακτικών τύπου Πάτση. Και βέβαια οι αναγκαστικοί πλειστηριασμοί ακινήτων αγγίζουν φέτος τις σαράντα χιλιάδες περίπου.

Και αφού η μερίδα του λέοντος πηγαίνει στις τράπεζες και τους ολιγάρχες, τι μένει στον προϋπολογισμό σας για τους πολίτες και τη μείωση των ανισοτήτων; Τι προβλέπεται παραδείγματος χάριν για το κοινωνικό κράτος, την πρόνοια, τη δημόσια υγεία και την αυτοδιοίκηση; Μόνο υποχρηματοδότηση, απορρύθμιση και ιδιωτικοποίηση.
Μειώνετε τον προϋπολογισμό για την πρόνοια κατά 412 εκατομμύρια ευρώ για το 2023 και περιορίζετε τους δικαιούχους του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης. Αποδυναμώνετε εδώ και τριάμισι χρόνια μεθοδικά και σκόπιμα το ΕΣΥ. Η εικόνα των περιφερειακών δομών υγείας είναι αποκαρδιωτική, γι’ αυτό αρνηθήκατε πεισματικά τις προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ κρατάτε τους συμβασιούχους σε ομηρία. Γι’ αυτό επαναφέρετε τους εργολάβους στους τομείς καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης των νοσοκομείων που είχε διώξει ο ΣΥΡΙΖΑ με πολλαπλά οφέλη για τις δημόσιες δαπάνες και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Γι’ αυτό επίσης υπονομεύσατε τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνησή σας με τριάντα τέσσερις χιλιάδες εξακόσιες δεκατέσσερις απώλειες συμπολιτών μας μέχρι σήμερα και τις είκοσι πέντε περίπου την ημέρα που συνεχίζουμε να θρηνούμε, οι περισσότερες εκτός ΜΕΘ, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών σας. Ποιος θα ξεχάσει τι έλεγε Πρωθυπουργός από αυτό εδώ το Βήμα για τις ΜΕΘ;

Και τέλος, γι’ αυτό, κύριοι της Κυβέρνησης, ψηφίσατε τον τελευταίο νόμο Γκάγκα-Πλεύρη και σχεδιάζετε τώρα τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις δομών υγείας με την είσοδο των ΣΔΙΤ. Ταυτόχρονα, απαξιώσατε και την αυτοδιοίκηση η οποία μάλιστα με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας λειτουργεί πλέον αντισυνταγματικά. Αυτό καταφέρατε με τις σκόρπιες νομοθετήσεις σας για τις οποίες θριαμβολόγησε και πάλι ο κ. Βορίδης. Και βέβαια δεν πανηγύρισε για καμία μεταρρύθμιση που, όπως αποδείξατε στα τριάμισι χρόνια, είστε ανίκανοι να κάνετε.

Μας βομβαρδίσατε με πολλά νομοσχέδια, λες και ανταγωνιζόσασταν μεταξύ σας, τα οποία όμως έμειναν στα χαρτιά γιατί δεν εκδόθηκαν οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις. Δεν γνωρίζω πραγματικά σε ποιον βαθμό εφαρμόστηκαν οι πενήντα εννέα νόμοι και τα εξακόσια είκοσι τρία άρθρα του δήθεν σταθερού φορολογικού συστήματος που είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης.

Στην αυτοδιοίκηση περιμένουμε να απαντήσει ο κ. Βορίδης: Τι έγινε η ΚΥΑ για τα ζώα συντροφιάς; Πότε επιτέλους θα κάνετε τις κρίσεις προϊσταμένων στο δημόσιο; Τι έγινε με την τηλεργασία; Ποια τα αποτελέσματα; Πότε θα εκδοθεί ο νέος οργανισμός του ΥΠΕΣ που αναμένουμε από το 2019; Σε πόσους δήμους έχει συσταθεί ο εσωτερικός έλεγχος; Τι κάνετε με τις ΔΕΥΑ και τα 120 εκατομμύρια με τα οποία πρέπει να χρηματοδοτηθούν για να μην κλείσουν; Ή σκοπεύετε να τα επωμισθούν κι αυτά οι ιδιώτες; Τι κάνατε με το Πρόγραμμα Αξία, το οποίο περιόρισε τα χρέη των δήμων; Το σταματήσετε.

Τι κάνετε με τα έργα των δήμων και περιφερειών που είναι σταματημένα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης; Γνωρίζετε ότι πολλοί δήμοι αδυνατούν πλέον να κλείσουν τους προϋπολογισμούς τους; Τι προβλέπετε, λοιπόν, συγκεκριμένα στον Κρατικό Προϋπολογισμό για να λύσετε όλα αυτά τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης; Τίποτα. Μόνο λόγια και υποσχέσεις.

Επίσης, επειδή προέρχομαι από αγροτικό νομό, διαπιστώνω καθημερινά τον αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας που προσπαθούν να επιβιώσουν. Αλήθεια, τι κάνατε τριάμισι χρόνια για να έχουν έγκαιρα τις επιδοτήσεις; Τι κάνατε για τους εργάτες γης που εξαφανίσατε από τη χώρα με τις νομοθετήσεις σας; Τι κάνατε με το αγροτικό πετρέλαιο και τα αγροεφόδια; Τίποτα, καμία δαπάνη ουσιαστικής στήριξης στον Προϋπολογισμό σας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όσο κι αν μας κατηγορεί η Κυβέρνηση για δήθεν έλλειψη προτάσεων, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι σαφές και κοστολογημένο και θα είναι το νέο συμβόλαιο μας με την κοινωνία. Άλλωστε, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διακυβέρνησή της δεν έκανε καμία τροπολογία δεκτή, δική μας ή γενικά της αντιπολίτευσης, οχυρωμένη με αλαζονεία στην αυτοδυναμία της. Οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας δεν επιδέχονται διορθώσεις ή συμπληρωματικές προτάσεις. Έχουν σχεδιαστεί μόνο για τους λίγους.

Χρειάζεται, λοιπόν, ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, βιώσιμης ανάπτυξης, κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης για όλους που θα εφαρμοστεί από την επόμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και άλλων προοδευτικών δυνάμεων.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ