20/12/2022

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Πυροσβεστών

Εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Πυροσβεστών, συναντήθηκε τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αποτελούμενη από τον Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη και Πολιτικής Προστασίας της Π.Γ., Χρήστο Σπίρτζη, την αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της Κ.Ο., Χαρά Καφαντάρη, τον αν. Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο., Διονύση Καλαματιανό, τη Συντονίστρια του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, Φωτεινή Παντιώρα και την Γιάννα Τσούπρα, μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας. Εκ μέρους της Ομοσπονδίας, συμμετείχαν ο Πρόεδρός της, Αλέξανδρος Φαραντάκης και ο Αν. Γραμματέας Θανάσης Κορμπύλας.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας αναφέρθηκαν εκτενώς στις μεγάλες ελλείψεις του Πυροσβεστικού Σώματος τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε τεχνικά μέσα. Παράλληλα, έδωσαν έμφαση σε μείζονα ζητήματα όπως, η έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας, η αναγκαιότητα άμεσης καταβολής αποζημίωσης των απλήρωτων υπερωριών, διεκδικώντας τα απλήρωτα οφειλόμενα ρεπό που όπως ειπώθηκε έχουν φτάσει στον αστρονομικό αριθμό των ενάμιση εκατομμύριο ημερών και σε οφειλόμενες άδειες τις πεντακόσιες χιλιάδες ημέρες. Ταυτόχρονα, επεσήμαναν την επιτακτική ανάγκη, ίσης μεταχείρισης του προσωπικού, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, σε περίπτωση τραυματισμού. Τέλος, αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα επαγγελματικής τους αποκατάστασης στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενόψει των εξαγγελθέντων προσλήψεων, εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για τη πιθανή θέσπιση ηλικιακών ορίων.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια για την αναβάθμιση του ρόλου των συμβασιούχων πυροσβεστών, με το ανεπίτρεπτο να μην έχουν δοθεί πλήρη μέσα ατομικής προστασίας σε όλους τους πυροσβέστες, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους. Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισαν ότι απαιτείται η άμεση ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος σε προσωπικό, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση -παρά την ασφυκτική πίεση των θεσμών- μονιμοποίησε 2.200 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, προχώρησε στην πρόσληψη 876 πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης και διπλασίασε τους εποχικούς. Επιπροσθέτως, ανέφεραν ότι η οποιαδήποτε προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού, θα πρέπει να περιλαμβάνει αξιοκρατικά κριτήρια και πλήρως διαφανείς διαδικασίες. Τέλος, υπογράμμισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντα δίπλα στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.