20/12/2022

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβερνητική πολιτική στέγης εξυπηρετεί τις τράπεζες και τους μεγαλοεργολάβους - βίντεο

Σημεία ομιλίας της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου στο σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Σπίτι μου - στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία, στεγαστική αποκατάσταση πυρόπληκτων στην περιοχή «Μάτι» και άλλες διατάξεις»

-Το νομοσχέδιο αποτυπώνει τα χαρακτηριστικά της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων και ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, Τραπεζών και μεγαλοεργολάβων, αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους και αντιμετώπιση της κοινωνικής πολιτικής μέσα από το νεοφιλελεύθερο πρίσμα, προς όφελος της αγοράς και των ιδιωτικών συμφερόντων, επικοινωνιακή προπαγάνδα και προεκλογική στόχευση.

-Αναρωτήθηκε ο κ.Χατζηδάκης πως αντιμετωπίζουν την κριτική της αντιπολίτευσης οι πολίτες που παρακολουθούν τη συζήτηση της Βουλής. Να του απαντήσουμε ότι ο κόσμος που μας ακούει, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι και οι αγρότες, οι νέοι και οι νέες ζουν τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής που ανατροφοδοτεί την κρίση και φτωχοποιεί την κοινωνία.

-Αναρωτήθηκε ο κ.Χατζηδάκης πως κρίνουμε ως προεκλογικές τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ενώ ταυτόχρονα το κατακρίνουμε ότι αφορά λίγους δικαιούχους. Η απάντηση είναι ότι είναι προεκλογικό που αφορά τελικά λίγους δικαιούχους. Σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν χαρακτηριστική η πανηγυρική εξαγγελία του κ.Μητσοτάκη στη συζήτηση του προϋπολογισμού ότι η κυβέρνηση θα καλύψει το 10% του κόστους αγοράς τροφίμων των νοικοκυριών, για να αποδειχθεί τελικά ότι το περίφημο αυτό επίδομα είναι 22 ευρώ το μήνα το άτομο, δηλαδή 0,70 ευρώ τη μέρα - όσο ένα μικρό μπουκαλάκι νερό, 52 ευρώ το μήνα για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά, και εισοδηματικά κριτήρια πιο περιορισμένα από το fuel pass 2! Αυτή είναι η απάντηση της κυβέρνησης στη δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, των συνταξιούχων και συνολικά των νοικοκυριών. Όταν σήμερα ένα νοικοκυριό με μηνιαίο εισόδημα 750 ευρώ έχει απώλεια 40% της αγοραστικής του δύναμης, ο κατώτατος μισθός απώλεια 19%, και στο 45% των νοικοκυριών το μισό μηνιάτικο, μισθός ή σύνταξη, πηγαίνει για να καλύψει το κόστος στέγης.

-Ανέφερε ο κ.Χατζηδάκης ότι τον ενοχλεί η κριτική της αντιπολίτευσης. Η απάντηση είναι ότι εμάς μας ενοχλεί η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μας ενοχλεί η κατάργηση του οκταώρου και η επιβολή δύο ωρών απλήρωτης εργασίας. Μας ενοχλεί η υπονόμευση του κοινωνικού κράτους και του ΕΣΥ. Μας ενοχλεί η απαξίωση του ΕΦΚΑ, και ότι μία στις τρεις κύριες συντάξεις εκδίδονται με λάθη ή μικρότερο ποσό, ενώ παραμένουν οι 120.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις και 55.000 εφάπαξ. Μας ενοχλεί η δραματική αύξηση των κόκκινων δανείων στις 700.000 και των 50.000 πλειστηριασμών χωρίς προστασία της πρώτης κατοικίας. Μας ενοχλεί η επιδότηση της αισχροκέρδειας στην ενέργεια, η έκρηξη των τιμών των τροφίμων και η κυβερνητική άρνηση μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Μας ενοχλεί η ασυδοσία του AirBnB που έχει οδηγήσει σε εκτόξευση των ενοικίων.

-Αναρωτήθηκε ο κ.Χατζηδάκης γιατί μας ενοχλεί η «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Η απάντηση είναι ότι για την κυβέρνηση αυτό σημαίνει εκποίηση, παράδοση σε μεγάλα συμφέροντα, ακόμη και της αγροτικής γής, σε εργολάβους.

-Με τις διατάξεις για το πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ» από τους εν δυνάμει 350.000 δικαιούχους μόνο 3.500 θα λάβουν δάνειο! Δεν αφορά επισφαλείς εργαζομένους, ανέργους και ευάλωτους, παρότι χρηματοδοτείται με 375 εκατ. ευρώ από τον πρώην ΟΕΚ, που κατήργησε η κυβέρνηση Σαμαρά, και συνεπώς από τον ιδρώτα των εργαζομένων. Βέβαια οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και συνολικά οι κοινωνικοί εταίροι έχουν πλέον αποκλειστεί από το ΔΣ της ΔΥΠΑ, μετά την απαξίωση του ΟΑΕΔ. Στην πραγματικότητα με το νομοσχέδιο διαμορφώνεται μια νέα γενιά πελατείας για τις τράπεζες!

-Με τις διατάξεις για την «Κοινωνική Αντιπαροχή» βασική επιδίωξη είναι η αλλαγή της χρήσης γης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου με πρόσχημα την «κοινωνική κατοικία» – ακόμη και της αγροτικής γης, και η παράδοση της στους εργολάβους, με ασάφεια ως προς τον χρόνο εκμετάλλευσης, το ενοίκιο και τον τρόπο επιλογής των δικαιούχων!

-Η διαφορά μας είναι ότι θεωρούμε το δικαίωμα στη στέγη κοινωνικό αγαθό και μέριμνα του Κοινωνικού κράτους. Θεωρούμε ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι κοινωνικές και τοπικές ανάγκες με ουσιαστική κοινωνική διαβούλευση, όλοι οι φορείς ήταν αντίθετοι στην ακρόαση της Επιτροπής. Η στεγαστική πολιτική πρέπει να είναι μέρος μιας κοινωνικά δίκαιης και βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης, το αντίθετο από την επιδίωξη του παρόντος νομοσχεδίου.

Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ξεκάθαρες:

-Κατάργηση του Πτωχευτικού Κώδικα

-Προστασία της πρώτης κατοικίας

-Ολιστικό πλαίσιο για το ιδιωτικό χρέος με υποχρεωτικές ρυθμίσεις για τους πιστωτές

-Μείωση μέρους του χρέους και ρύθμιση σε 120 δόσεις των χρεών στην Εφορία και στον ΕΦΚΑ

-Ρύθμιση του AirBnB , απαγόρευση στα νομικά πρόσωπα, μόνο τα φυσικά πρόσωπα θα έχουν την δυνατότητα για 2 με 3 ακίνητα και φοροελαφρύνσεις για μικτή μίσθωση σε τουριστικές περιοχές!

-Επιδότηση ενοικίου για νέους και νέα ζευγάρια 24 έως 44 ετών.

-Τράπεζα στέγης με δημόσια ακίνητα και ιδιωτικά που θα συμμετέχουν με ελκυστικό πακέτο προϋποθέσεων.

-Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ώστε να χρηματοδοτηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής στέγης, όπως στην Πορτογαλία και την Ισπανία.

-Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός των Φοιτητικών Εστιών

- Η κοινωνική πλειοψηφία που βιώνει την κρίση δεν αποδέχεται τον εμπαιγμό και την προπαγάνδα. Θα δώσει την απάντηση της στην αντιδημοκρατική εκτροπή και στις δραματικές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στις εκλογές ψηφίζοντας για Πολιτική και Κοινωνική Αλλαγή και μία ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση.

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI